Υπερδνειστερία: Σε πλήρη επιφυλακή τα ρωσικά στρατεύματα – Εκατέρωθεν κατηγορίες από Ρωσία και Ουκρανία

Μονάδες ρωσικών στρατευμάτων έχουν τεθεί σε πλήρη επιφυλακή στην Υπερδνειστερία στη Μολδαβία.

Σύμφωνα με ανάρτηση στο Facebook από το Γενικό Επιτελείο Ουκρανίας: “Μονάδες μιας επιχειρησιακής ομάδας ρωσικών στρατευμάτων έχουν τεθεί σε πλήρη ετοιμότητα και οι ρωσικές δυνάμεις ασφαλείας έχουν μεταβάλει σε ενισχυμένο τον τρόπο υπηρεσίας στην περιοχή της Υπερδνειστερίας της Δημοκρατίας της Μολδαβίας”.

Παιχνίδια προπαγάνδας

Οι ουκρανικές υπηρεσίες πληροφοριών προειδοποιούν για νέα πρόκληση από ρωσικές ειδικές υπηρεσίες στην μη αναγνωρισμένη Υπερδνειστερία. Όπως αναφέρει η Ουκραΐνσκα Πράβντα κάτοικοι της μη αναγνωρισμένης Υπερδνειστερίας λαμβάνουν γραπτά μηνύματα από πηγή που ισχυρίζεται ότι είναι οι Ουκρανικές Ένοπλες Δυνάμεις και οι ειδικές υπηρεσίες της Ουκρανίας.

Αυτά τα μηνύματα περιέχουν μια προειδοποίηση για χτύπημα “πύραυλων και πυροβολικού” στο έδαφος της “περιοχής της Υπερδνειστερίας”.

Απόσπασμα από το ψεύτικο μήνυμα: “Η Υπηρεσία Ασφαλείας της Ουκρανίας συνιστά σθεναρά την απομάκρυνση των αμάχων σε ασφαλέστερες περιοχές. Σας διαβεβαιώνουμε ότι οι Ένοπλες Δυνάμεις της Ουκρανίας δεν επιθυμούν να συμβεί κακό στους αμάχους, αλλά όσοι έχουν παραμείνει στις πόλεις θα θεωρηθούν ως ομάδες σαμποτάζ και θα εξαλειφθούν χωρίς προειδοποίηση. Βομβαρδισμοί ρουκετών και πυροβολικού στο έδαφος της δημοκρατίας θα πραγματοποιηθούν ακριβώς στις 19.00”.

Οι ουκρανικές μυστικές υπηρεσίες λένε ότι αυτές οι αναφορές καλύπτονται από πόρους ρωσικής προπαγάνδας: “Τονίζουμε: το κράτος της Ουκρανίας δεν έχει καμία σχέση με αυτό και παρόμοιες προκλήσεις. Τέτοιες ψεύτικες πληροφορίες και πλαστά επεισόδια, που είναι πιθανό να σημειωθούν στην Υπερδνειστερία, δεν είναι τίποτα άλλο από μια ακόμη πρόκληση των ρωσικών ειδικών υπηρεσιών κατά της Ουκρανίας και της Μολδαβίας”.

Και οι δύο πλευρές “δείχνουν” εκατέρωθεν ως προς τον υπεύθυνο

Ο επικεφαλής της αποσχισθείσας περιφέρειας της Μολδαβίας της Υπερδνειστερίας είπε ότι οι επιθέσεις στην επικράτεια μπορεί να ιχνηλατηθούν στην Ουκρανία, όπως μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων TASS την Τρίτη. “Τα ίχνη αυτών των επιθέσεων οδηγούν στην Ουκρανία”, μετέδωσε το TASS επικαλούμενο τον Βαντίμ Κρασνοσέλσκι, τον αυτοαποκαλούμενο πρόεδρο της αποσχισθείσας περιοχής. “Υποθέτω ότι αυτοί που οργάνωσαν αυτήν την επίθεση έχουν σκοπό να σύρουν την Υπερδνειστερία στη σύγκρουση”.

Οι εκρήξεις φαίνεται να αποτελούν μέρος μιας προσπάθειας των ρωσικών μυστικών υπηρεσιών να χτίσουν την υπόθεση για ξένη επέμβαση, δήλωσε στο Business Insider ο πρώην υπουργός Άμυνας της Μολδαβίας. Ο Βιτάλι Μαρινούτα, ο οποίος διετέλεσε υπουργός Άμυνας της Μολδαβίας από το 2009 έως το 2014, είπε ότι δεν έχει νόημα ούτε οι δυνάμεις της Μολδαβίας ούτε της Υπερδνειστερίας να έχουν πραγματοποιήσει ή οργανώσει τις επιθέσεις. Ούτε η Μολδαβία ούτε η Υπερδνειστερία έχουν κίνητρο να αναθερμάνουν μια παγωμένη σύγκρουση και η Ουκρανία δεν θα είχε συμφέρον να ανοίξει ένα άλλο πιθανό μέτωπο. “Αυτό που μας μένει είναι μόνο η Ρωσική Ομοσπονδία”, είπε o Μαρινούτα. “Έχοντας μελετήσει πώς λειτουργεί η Ρωσία ή η στρατιωτική τους υπηρεσία πληροφοριών, φαίνεται ότι είναι δική τους δουλειά”.

Η Μολδαβία πραγματοποίησε σήμερα επείγουσα σύσκεψη του εθνικού της συμβουλίου ασφαλείας και το Κρεμλίνο εξέφρασε σοβαρές ανησυχίες μετά από δύο εκρήξεις στην αποσχισθείσα περιοχή της Υπερδνειστερίας, η οποία υποστηρίζεται από την Μόσχα.

Στις 25 Απριλίου, μια σειρά εκρήξεων ακούστηκαν στην πρωτεύουσα της μη αναγνωρισμένης Δημοκρατίας της Υπερδνειστερίας της Μολδαβίας (TMR). Οι ουκρανικές υπηρεσίες πληροφοριών αναφέρουν ότι πριν από λίγες ημέρες, η μη αναγνωρισμένη Υπερδνειστερία άρχισε να προετοιμάζεται για “εκρήξεις” που οργανώθηκαν από την FSB [Ρωσική Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Ασφαλείας] ως δικαιολογία για τον πόλεμο με την Ουκρανία ή με σκοπό να εμπλέξει την περιοχή της Υπερδνειστερίας σε εχθροπραξίες στον πόλεμο κατά Ουκρανία.

Αργότερα, το επονομαζόμενο Υπουργείο Εσωτερικών της Υπερδνειστερίας ανέφερε ότι το πρωί της 26ης Απριλίου στο χωριό Μαιάκ της περιφέρειας Γρηγορόπολης ακούστηκαν δύο εκρήξεις: η πρώτη στις 6:40, η δεύτερη στις 7:05. Λίγο αργότερα αναφέρθηκε και τρίτη έκρηξη.

Μετά από τις εκρήξεις, σχηματίστηκαν ουρές από αυτοκίνητα πολιτών που προσπαθούσαν να φύγουν από την Υπερδνειστερία με προορισμό την ελεγχόμενη από την κυβέρνηση της Μολδαβίας περιοχή. Η περιοχή μπήκε σε κατάσταση “κόκκινου συναγερμού για τρομοκρατική απειλή”.

Πηγή: capital.gr

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Τελευταία άρθρα

Δεν άλλαξε μετά τον Raisi

Δεν είναι συνηθισμένο για έναν αυτοκράτορα να χειροδικεί δημόσια σε βάρος ενός κληρικού, όμως το 1928, σε ένα από...

Στο φως τα εγκλήματα των ΗΠΑ στο Αφγανιστάν

Βρισκόμαστε σε μια εποχή διαιρέσεων και υψηλής πόλωσης παγκόσμιας κλίμακας. Δύο Ψυχροί Πόλεμοι μετατράπηκαν σε θερμούς. Η Δύση απαγορεύει...

H γουόκ ατζέντα σκοτώνει την έβδομη τέχνη

Πέρασαν παραπάνω από δύο μήνες από τη λαμπρή τελετή της απονομής των βραβείων Όσκαρ όπου καταγράφηκε ο θρίαμβος της...

Σε τροχιά… πολέμου των άστρων

Σε πόλεμο των άστρων εξελίσσεται σταθερά η σύγκρουση Μόσχας και Ουάσινγκτον με φόντο... τα διαστημικά όπλα. Το αμερικανικό Πεντάγωνο...