Μύδροι Μόσχας κατά Αθήνας για την απέλαση των Ρώσων διπλωματών

Σε αναμονή της ρωσικής απάντησης στην απόφαση της ελληνικής κυβέρνησης να απελάσει 12 Ρώσους διπλωμάτες, βρίσκεται η Αθήνα. Σήμερα, η εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών, αίφνης δήλωσε ότι οι απελάσεις ήταν «δωράκι» προς την υφυπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ και έγιναν την ημέρα της θλιβερής επετείου της χιτλερικής εισβολής στην Ελλάδα

Τις προηγούμενες ημέρες, στο υπουργείο Εξωτερικών της Ρωσίας, στη Μόσχα, κλήθηκε μεγάλος αριθμός πρέσβεων των χωρών οι οποίες πρόσφατα προέβησαν σε απελάσεις Ρώσων διπλωματών. Εκεί, ανακοινώθηκαν τα «απαντητικά» μέτρα της Μόσχας, με αντίστοιχες απελάσεις.

Έως τώρα, πάντως, δεν εκλήθη η Ελληνίδα πρέσβης, προκειμένου να της ανακοινωθεί ενδεχόμενη «απάντηση» της Μόσχας. Από τη μεριά του, ωστόσο, το προσωπικό στις ελληνικές διπλωματικές αρχές (πρεσβεία στη Μόσχα και προξενεία στην Α.Πετρούπολη και στο Νοβοροσίσκ) κάθεται σε… αναμμένα κάρβουνα περιμένοντας να ανακοινωθούν οι ρωσικές αποφάσεις.

Να σημειωθεί πως, εάν τελικώς αποφασιστεί η απέλαση ισάριθμων Ελλήνων διπλωματών, η πρεσβεία και τα προξενεία θα αντιμετωπίσουν σοβαρότατο λειτουργικό πρόβλημα. Κι αυτό, διότι το συνολικό προσωπικό είναι 35-36 άτομα. Ως εκ τούτου, οι απελάσεις 12 Ελλήνων θα αποτελέσουν σημαντικό πλήγμα.

Επίσης, ιδιαίτερα σημαντικό είναι ποιους θα αποφασίσει να απελάσει η ρωσική πλευρά. Η Αθήνα ουσιαστικά «ξήλωσε» την ηγεσία της ρωσικής πρεσβείας στην Αθήνα και του προξενείου στη Θεσσαλονίκη. Άγνωστο είναι εάν και η Μόσχα θα προβεί σε απελάσεις σε τόσο υψηλό επίπεδο. Κάτι που θα επηρεάσει καταλυτικά την ελληνική πρεσβεία και τα προξενεία.

Πάντως, αναφερόμενη στις απελάσεις Ρώσων με διπλωματική ιδιότητα από την Ελλάδα, η εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών, Μαρία Ζαχάροβα, είπε ότι η Ελλάδα «έμεινε ουσιαστικά χωρίς διπλωματικές σχέσεις με τη χώρα μας».

Η ίδια πρόσθεσε ότι «η Ελλάδα, με την οποία μας συνδέουν βαθιές ιστορικές ρίζες, ανακοίνωσε την απέλαση Ρώσων διπλωματών μια πολύ συγκεκριμένη ημέρα. Την 6η Απριλίου».

«Η Βικτόρια Νούλαντ (σ.σ. υφυπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ) ήταν στην Αθήνα εκείνη την ημέρα», και συναντήθηκε με τον υπουργό Άμυνας, Νίκο Παναγιωτόπουλο, είπε. Και συμπλήρωσε: «Και όταν η Νούλαντ εμφανίζεται κάπου, μην περιμένετε καλά πράγματα».

Η Μ.Ζαχάροβα, επίσης, σε μια προσπάθειά της να παραλληλίσει (!) την «αποναζιστικοποίηση», την οποία διατείνεται ότι κάνει η Ρωσία με την εισβολή της στην Ουκρανία, με την απόφαση για απελάσεις Ρώσων διπλωματών από την Ελλάδα, είπε ότι αυτή ανακοινώθηκε στις 6 Απριλίου.

Χαρακτηριστικά ανέφερε: «Συμβολικά, είναι μια μαύρη μέρα στην ιστορία της Ελλάδας. Ήταν στις 6 Απριλίου 1941 που το ναζιστικό Ράιχ επιτέθηκε στη χερσόνησο (Επιχείρηση Μαρίτα). Για τους Έλληνες η 6η Απριλίου είναι ό,τι για εμάς η 22 Ιουνίου (σ.σ. ημέρα γερμανικής εισβολής στην ΕΣΣΔ)».

Η εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών, μάλιστα, άφησε σαφώς να εννοηθεί ότι η απόφαση της ελληνικής κυβέρνησης για απελάσεις Ρώσων διπλωματών εκείνη την ημέρα υπαγορεύθηκε από τις ΗΠΑ. «Τι ήταν από την πλευρά των Αμερικανών συμβούλων; Σύμπτωση ή διαβολικά ακριβής υπολογισμός;», είπε, αναφερόμενη στην ημερομηνία της 6ης Απριλίου.

Όσον αφορά τις ελληνο-ρωσικές σχέσεις, ανέφερε: «Το αποτέλεσμα είναι προφανές. Το κράτος που απελευθερώθηκε και ξαναδημιουργήθηκε χάρις στη βοήθεια της Ρωσίας, και του οποίου ο πρώτος ηγέτης ήταν ο υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας (σ.σ. Καποδίστριας), έμεινε ουσιαστικά χωρίς διπλωματικές σχέσεις με τη χώρα μας.

Και αυτό παρά το γεγονός ότι μοιραζόμαστε την ίδια πίστη με τους Έλληνες, είμαστε κληρονόμοι των ίδιων παραδόσεων και γενικά δεν αρνηθήκαμε ποτέ να βοηθήσουμε τους Έλληνες φίλους μας. Αξίζει να σημειωθεί η περσινή βοήθειά μας για τις φωτιές στην Πελοπόννησο».

Κατά την ίδια το χειρότερο δεν είναι ότι «η ευρωατλαντική αλληλεγγύη διαγράφει το κοινό παρελθόν. Είναι ότι στερεί από ανθρώπους και λαούς το μέλλον, την ανεξαρτησία και το δικαίωμα σε αυτήν την κυρίαρχη επιλογή».

  1. E, δεν εχει αδικο στις επισημανσεις της η εκπροσωπος και πολυ ευγενικα τα λεει. Ας μη ξεχασουμε και τη σταθερη στηριξη στο Κυπριακο. Κι ας μη σπευσουν διαφοροι να την κατηγορουν για “επιθεση κατα της Ελλαδας”. Η Ελλαδα ειναι αυτη που εσπευσε να αυτοτοποθετηθει στο εχθρικο στρατοπεδο κατα της Ρωσιας αντι να τηρησει μια προσεχτικη και επιφυλακτικη σταση που θα προστατευει τα συμφεροντα της. Ο Μητσοτακης θα επρεπε να λογοδοτησει γι αυτη την καταστρεπτικη αποφαση που θα την πληρωσει ακριβα η χωρα μας, οχι μονο σε σχεση με τη Ρωσια, αλλα και με την Τουρκια. Η περιφημη νατοϊκη και ευρωπαϊκη “αλληλεγγυη” ειναι τριχες κατσαρες που τις χαβουν μονοι οι αφελεις. Ειδαμε την υποστηριξη τους στην κατοχη της Κυπρου και στο μεταναστευτικο.

  2. Darwin, συμφωνώ με το σχόλιό σου. Τον λάθος χειρισμό τού Μητσοτάκη θα τον πληρώσουμε ακριβά. Να λογοδοτήσει, όμως, πού και σε ποιον; Αν ο ελληνικός λαός ήταν ώριμος, που δεν είναι, απλώς δεν θα τον ψηφίσει ξανά. Αν είναι, βέβαια, υποψήφιος πρωθυπουργός την επομένη φορά, πράγμα καθόλου σίγουρο.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Τελευταία άρθρα

Το «πρόβλημα Harris»

Όσο ακόμα πιεζόταν να αποχωρήσει από την εκλογική διαδικασία ο πρόεδρος των ΗΠΑ Joe Biden, δεν ήταν ίσως πλήρως...

Ένα φιάσκο… ολυμπιακών διαστάσεων!

Έφθασε λοιπόν η μέρα. Η αρχή του τέλους των Ολυμπιακών Αγώνων σήμανε με την έναρξή τους. Δεν είναι λίγοι...

H παρακμή των ΗΠΑ και το σημείο της μη επιστροφής…

Από τα κύρια πράγματα που πρέπει να υπολογίσει, με τα έως τότε δεδομένα, και να έχει στον νου του...

Η άνοδος και η πτώση του Τζο

Όχι, οι φωτογραφίες δεν δείχνουν τον Μπάιντεν να μαθαίνει ζεϊμπέκικο. Τούμπες τρώει Του Παναγιώτη Λιάκου«Το να διοικείς τη χώρα είναι...