Αυξήθηκαν οι μισθοί για να κάνουν οι βουλευτές Πάσχα; Και τώρα τι;

 Του Αδέξιου Δεξιού

«Και τώρα; Δώσαμε την αύξηση στον κατώτατο μισθό. Θα ανακοινώσουμε μέτρα για την ακρίβεια στην ενέργεια. Θα μας… δεχτεί κι ο πλανητάρχης. Αρκούν αυτά για να αντιστραφεί το κλίμα;».

Είναι το ερώτημα που κάνουν πολλά στελέχη της κυβέρνησης τα οποία βλέπουν ότι οι προηγούμενοι μήνες έκαναν ανεπανόρθωτη ζημιά στην εικόνα της Νέας Δημοκρατίας.

Και που αναρωτιούνται αν μπορεί να γυρίσει η μπίλια υπέρ, αν μπορούν να κάνουν ρελάνς ή το κυβερνών κόμμα χάνει οριστικά τη μάχη για την αυτοδυναμία και θα παλέψει ακόμη και για την πρωτιά στις επόμενες εκλογές.

Η αύξηση του κατώτατου μισθού δεν έκανε μεγάλο «γκελ» στην κοινωνία. Ούτε θα μπορούσε παρά το γεγονός ότι είναι ένα θετικό μέτρο που ενισχύει πάνω από 650 χιλιάδες εργαζόμενους.

Όμως, όπως ομολογούν και κυβερνητικά στελέχη, η αύξηση 1,5 ευρώ την ημέρα, αυτό το πενηντάρικο το μήνα, δε μπορεί να καλύψει τις τεράστιες αυξήσεις στο ηλεκτρικό ρεύμα, στα βασικά είδη διατροφής, στα καύσιμα, σε όλες τις καθημερινές δραστηριότητες.

Ασφαλώς η αύξηση του κατώτατου μισθού δε μπορεί να θεωρείται «επιτυχία» της κυβέρνησης. Οι επιχειρηματίες, μικροί κατά κύριο λόγο, επωμίζονται το επιπλέον βάρος, δεν πάει στον προϋπολογισμό. Είναι «τζάμπα» παροχή από τον κ. Μητσοτάκη.

Επομένως, μια σοβαρή κυβέρνηση, που δε θέλει σε καμιά περίπτωση να αναστήσει τους «πεθαμένους» του ΣΥΡΙΖΑ, δε μπορεί να μείνει σε μια προεκλογική εξαγγελία η οποία δεν της κοστίζει απολύτως τίποτε, δεν έχει καμιά γκρίνια από τους ευρωπαίους, δεν έχει καμιά ζημιά, αντίθετα επωφελείται επικοινωνιακά.

Μια ήδη προαποφασισμένη από τον Ιανουάριο εξαγγελία, επομένως, δε λέει τίποτε στους πολίτες. Μην ξεχνάμε ότι εκατομμύρια εργαζόμενοι αυτή τη στιγμή δεν έχουν συλλογικές συμβάσεις εργασίας, δεν έχουν τριετίες και πενταετίες, δεν παίρνουν αυξήσεις, έχουν μισθούς παγωμένους από το 2009, την ίδια στιγμή που η καθημερινότητα είναι δυσβάσταχτη.

Άλλωστε, όπως λένε αναλυτές, οι 650 χιλιάδες εργαζόμενοι που θα δουν αυξήσεις δεν ανήκουν στον στενό πυρήνα των ψηφοφόρων. Είναι κυρίως ΣΥΡΙΖΑ και ΚΙΝΑΛ παρά Νέα Δημοκρατία…

Το συμπέρασμα που βγαίνει από τις εξαγγελίες Μητσοτάκη είναι ότι η αύξηση του κατώτατου μισθού θα πάει… άπατη αν δεν ακολουθήσει πραγματική φιλολαϊκή πολιτική.

Κι αυτή ουσιαστικά είναι να γίνουν άμεσες κινήσεις για να μειωθούν οι τιμές του ρεύματος και να τιθασευτεί ο πληθωρισμός που «τρώει» τα εισοδήματα όλων. Και «τρώει» πριν ακόμη δοθεί, και το 50άρικο της αύξησης στους μισθούς.

Στο Μέγαρο Μαξίμου αναζητούν μια νέα στρατηγική, ένα νέο αφήγημα με το οποίο θα πάνε στις εκλογές. Και αυτό είναι σίγουρο ότι θα έχει να κάνει με το δίλημμα «ποιος θα διαχειριστεί καλύτερα τον πακτωλό του Ταμείου Ανάκαμψης».

Πάνω από 70 δις ευρώ θα πρέπει να δοθούν για μεγάλες επενδύσεις στην Ελλάδα. Επενδύσεις που, όμως, θα πρέπει να συνοδεύονται από καλά αμειβόμενες θέσεις εργασίας, από ανάπτυξη για τη χώρα, από αλλαγή του παραγωγικού μοντέλου το οποίο δε μπορεί να είναι μονοσήμαντο, να οδηγείται δηλαδή στην τουριστική βιομηχανία.

Σκέφτηκαν άραγε ποτέ στην κυβέρνηση να επενδύσουν στον πρωτογενή τομέα από τη στιγμή που όλοι μιλούν για την επερχόμενη επισιτιστική κρίση;

Να επενδυθούν δισεκατομμύρια στην αγροτιά, να επιστρέψουν οι Έλληνες στα χωράφια, αλλά πλέον με καλύτερες συνθήκες, με περισσότερες ελπίδες επιτυχίας και χωρίς να εμποδίζονται από τις «προσταγές» της Κομισιόν.

Γιατί αν στο μυαλό των γαλάζιων διαχειριστών είναι πώς θα κάνουν τη μοιρασιά στους «ημετέρους» τότε θα έχει χαθεί μια μεγάλη ευκαιρία για τη χώρα.

Και είναι σίγουρο ότι οι «ημέτεροι» δεν επηρεάζουν τις κάλπες.

Όσο, λοιπόν πλησιάζουμε στις εκλογές (που κάποιοι τις προσδιορίζουν περί το φθινόπωρο) η κυβέρνηση οφείλει να αναδείξει ένα ξεκάθαρο οικονομικό πρόγραμμα τετραετίας κι όχι ένα συνονθύλευμα ιδεών χωρίς κανένα νόημα.

Αλλά δεν είναι μόνο η οικονομία. Η ΝΔ οφείλει π.χ. να εξηγήσει τη στάση της στο Μακεδονικό, το χειροκρότημα στη Βόρεια Μακεδονία, τις καθυστερήσεις στην υπογραφή των μνημονίων, κι αν αυτές γίνονται γιατί κάποιοι φοβούνται ότι το κόμμα θα διαλυθεί.

Θα πρέπει να εξηγήσουν στη ΝΔ την αλαζονεία της εξουσίας που έχουν κάποιοι υπουργοί.

Θα πρέπει να εξηγήσουν με καθαρό τρόπο την εθνική στρατηγική απέναντι στην Τουρκία.

Και θα πρέπει να εξηγήσουν γιατί διέψευσαν τις προσδοκίες των ψηφοφόρων του 2019 για μια συνετή διακυβέρνηση που θα έφερνε μεγάλες επενδύσεις τις οποίες ουδέποτε είδαμε.

Υπάρχει πολλή δουλειά ακόμη για τη ΝΔ. Η αύξηση του κατώτατου μισθού ήταν απλά το «εισιτήριο» στους γαλάζιους βουλευτές για να πάνε στις περιφέρειές τους το Πάσχα χωρίς να έχουν γκρίνιες, χωρίς να τους βρίζουν οι πολίτες.

Αν κάποιοι βολεύονται μ’ αυτό τότε θα πρέπει να ξέρουν ότι το φθινόπωρο θα είναι πολύ σκληρό.

 1. Οι ημέτεροι δεν επηρεάζουν τις κάλπες αλλά σίγουρα επηρεάζουν τις…τσέπες κάποιων.

 2. Και καθώς συμβαίνουν αυτά, ο Ν. Μανιαδάκης, άνθρωπος κλειδί για το σκάνδαλο Νοβαρτις που έχει βαλθεί να κουκουλώσει ο Μητσοτάκης διέφυγε στην Αγγλία.
  Μάλλον ανακουφίστηκαν κι άλλο εκεί στην Πασοκοδεξιά.
  Άλλωστε η οικογένεια Μητσοτάκη είναι η κατάλληλη για ξέπλυμα σκανδάλων, η φυγή του Χριστοφοράκου ήταν επίσης δικό τους κατόρθωμα.

 3. Η κυβέρνηση έχει δύο πολύ μεγάλα προβλήματα και ένα δυνητικό πλεονέκτημα ενόψει εκλογών. Το πρώτο πρόβλημα είναι το προφανές και έχει να κάνει με την εκτίναξη του κόστους ζωής. Με δεδομένο ότι την ώρα της ψήφου, το νο1 κριτήριο είναι το οικονομικό, η αφαίμαξη που υφίσταται ο κόσμος θα χρεωθεί στον υπεύθυνο και ο πέλεκυς αναμένεται βαρύς. Το δεύτερο είναι ότι έχει στρέψει εναντίον της ένα μεγάλο τμήμα της κοινωνίας, οι περισσότεροι εκ των όποιων ήταν κάποτε σαρξ εκ της σαρκός της ΝΔ και στον πυρήνα των ψηφοφόρων της. Προσβάλλοντάς τους βάναυσα και θέτοντάς τους στο περιθώριο της κοινωνίας, περιστέλλοντάς τους το μέγιστο αγαθό, αυτό της ελευθερίας, απέκτησε ορκισμένους εχθρούς που είναι απίθανο να ξεχάσουν τις λοιδορειες και τον κοινωνικό αποκλεισμό. Το δυνητικό πλεονέκτημα από την άλλη έχει να κάνει με το γεγονός ότι η μεταστροφή της και η εφαρμογή μιας liberal ατζέντας την φέρνει πλησιέστερα σε κάποια στρώματα της κοινωνίας που συνήθως δεν ψηφίζουν ΝΔ. Το θέμα είναι πόσοι είναι αυτοί που θέλγονται από αυτή την πολιτική και είναι διατεθειμένοι να ψηφίσουν ΝΔ, παρόλο που υπάρχουν άλλα σχήματα, πιο συγγενή προς αυτούς ιδεολογικά και εξίσου πρόθυμα να υπηρετήσουν τέτοιες πολιτικές. Καλή Ανάσταση (απ’ όλες τις απόψεις).

 4. Οι πολίτες δυσκολεύονται πολύ για να καλύψουν τις πασχαλινές δαπάνες, φέτος είναι η χειρότερη χρόνια από καταβολής μνημονίων. Οι λογαριασμού του σπιτιού ξέφυγαν σε δυσθεώρητα ύψη, τα τρόφιμα είναι απλησίαστα, με πρώτο το αρνάκι. Υπάρχει η διεθνής συγκυρία, όμως η κυβέρνηση έβαλε άσχημα το χεράκι της πριν καν να εμφανιστούν οι συνέπειες του ουκρανικού. Ο κ. Μητσοτάκης, με την κλιματική αλλαγή, τη δική του και του κ. Σβαμπ, έφερε πανικό στην αγορά.

 5. To πρόβλημα στο Μαξιμου είναι πως δεν υπάρχει αντιστροφή του οικονομικού κλίματος, μέσα στον εκλογικό κύκλο. Αντιθέτως, οι αυξημένες τιμές, ο πληθωρισμός και η ύφεση, θα χαρακτηρίζουν την αγορά, ακόμη και αν ο πόλεμος τελείωνε σήμερα. Διότι η κυβέρνηση με τις νεοφιλελεύθερες εμμονές της και τη διαπλοκή της με τους ολιγάρχες της ενέργειας και των ΜΜΕ δεν είναι σε θέση να παρέμβει.
  Επομένως, η πτώση των ποσοστών της θα είναι ραγδαία. Ήδη, στις πραγματικές δημοσκοπήσεις που όλοι οι δημοσιογράφοι γνωρίζουν είναι μαζί με τον Συριζα, περίπου στο 22-25%. Αυτό σημαίνει πως όταν προκηρυχθούν οι εκλογές το αντιμητσοτακικό ρεύμα θα διογκωθεί και η ΝΔ θα είναι δεύτερο κόμμα στις εκλογές, με ποσοστά πέριξ του 20%
  Η ΝΔ του Μητσοτάκη οδεύει σε εκλογικό σφαγείο.

 6. o Tσιπρας ηταν ο μονος που εκανε κοινωνικη πολιτικη. Αυτο του το αναγνωριζουν πλεον οι κοψοχερηδες του 2019

 7. Ο Κούλης δουλεύει για την πανηγυρική επιστροφή του Τσίπρα.

 8. Μια επισήμανση, κύριε συντάκτη. Η αύξηση δεν είναι 1,50 €, αλλά 1,66 € (50:3=1,66). Όμως αυτά είναι ΜΙΚΤΑ. Τα καθαρά είναι γύρω στο 1 € την ημέρα. Ας ελπίσουμε να είναι αρκετή η αύξηση για να αντιμετωπίσει ο κόσμος την αύξηση ενέργειας, καυσίμων και ειδών πρώτης ανάγκης… Λες; Τέλος η πλάκα του Κούλη και των α(χ)ρίστων του…
  Καλή Ανάσταση σε όλο τον κόσμο!!!

 9. Στην κυβερνηση θα πρεπει να εξηγησουν πως θα αντιδρασει ενας μεσος ανθρωπος με μηνιαιο εισοδημα 1200 eu (μιλαω προσωπικα), που, πληρωνε μεχρι προσφατα μηναιο λογαριασμο ρευματος 70-80 eu, οταν του ερχεται εκαθαριστικος λογαριασμος 1600 eu !! Θα πρεπει να εξηγησουν σ’ αυτο τον μεσο ανθρωπο ( σ’ εμενα) κατα ποσο πρεπει να τον ενδιαφερει ο “πακτωλος” του Ταμειου Ανακαμψης, oι διαφορες “επενδυσεις”, οι “δεικτες του χρηματιστηριου” -ενδεχομενως και το μηκος των φτερων των αγγελων- oταν θα του εχει κοπει το ηλεκτρικο ρευμα λογω αντικειμενικης αδυναμιας εξοφλησης. Θα πρεπει τελος να αναρωτηθουν σοβαρα εαν ειναι επικινδυνο, οχι απλως να κυκλοφορησουν οι βουλευτες στα χωρια τους το Πασχα, αλλα κι εαν ειναι ενδειξη σωφροσυνης το να επιστρεψουν στην Αθηνα. Το ερωτημα λοιπον δεν ειναι εαν θα ξανακερδισει η ΝΔ τις εκλογες, αλλα εαν υπαρχει σοβαρο προβλημα σωματικης ακεραιοτητας των στελεχων της που εχουν στηριξει τετοιες κυβερνητικες επιλογες.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Τελευταία άρθρα

Τουρκικό κρεσέντο ευρωπαϊκών εξοπλισμών

Με την οριστικοποίηση της αγοράς νέων και αναβάθμισης παλαιών F-16 από τις ΗΠΑ, ο Ταγίπ Ερντογάν δείχνει αποφασισμένος να...

Πάμε για συνεργασία στο Αιγαίο;

Το πρακτορείο «Ανατολή», το επίσημο όργανο κρατικής προπαγάνδας της Τουρκίας, τις 17/6/2024 δημοσίευσε συνέντευξη του Μαρίνου Γιαννόπουλου, που είναι...

Οι ιδέες έχουν δύναμη

Τo βράδυ των εκλογών της 9ης Ιουνίου οι άμεσοι συνεργάτες του πρωθυπουργού στο Μέγαρο Μαξίμου ετοίμασαν μία δήλωση που...

Το τέλος του μητσοτακικού εθνομηδενισμού σηματοδοτεί η πατριωτική συμμαχία Σαμαρά-Καραμανλή

Στα χέρια των πατριωτικών δυνάμεων βρίσκεται πλέον το μέλλον της παράταξης και της χώρας. Προφανώς τα ιστορικά χαμηλά για...