Νικητής ο Μακρόν στο ντιμπέιτ

Προβάδισμα Μεκρόν για την προεδρία και μετά το τηλεοπτικό ντιμπέιτ της Τετάρτης. Σε δύσκολη θέση η Λεπέν σε θέματα οικονομίας και εξωτερικής πολιτικής.

Ένας στους τέσσερις Γάλλους, ήτοι σχεδόν 16 εκατομμύρια πολίτες, παρακολούθησε τη χθεσινή μονομαχία ανάμεσα στον πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν και την επικεφαλής του Εθνικού Συναγερμού Μαρίν Λεπέν, που διήρκεσε δυόμιση ώρες. Για τους περισσότερους τηλεθεατές τη μάχη κέρδισε ο Μακρόν. Με τον λόγο, με το ύφος, με την στρατηγική του. Ευθύς εξ’ αρχής, στο θέμα της «αγοραστικής δύναμης των Γάλλων», που είχε επιλέξει για πρώτο στη συζήτηση η ίδια η Λεπέν, ο Μακρόν κατόρθωσε να την αποσταθεροποιήσει και στη συνέχεια η ίδια δυσκολεύθηκε να επανέλθει.

Γρήγορα ο Μακρόν πέρασε στην επίθεση: μίλησε για ασυναρτησίες στο πρόγραμμά της, λέγοντας ότι «δεν έχει ούτε αρχή, ούτε τέλος». «Σταματήστε να μπερδεύετε τα πάντα», της συνέστησε, ενώ η ίδια ανταπέδωσε, ζητώντας του «να σταματήσει να δίνει μαθήματα». Έφερε έτσι στην επιφάνεια το μέγα ελάττωμα για το οποίο κατηγορούν οι Γάλλοι τον Μακρόν, την αλαζονεία. Παρ’ όλ’ αυτά, σύμφωνα με χθεσινοβραδινή σφυγμομέτρηση για το κανάλι Bfmtv, που έγινε κατά τη διάρκεια της τηλεοπτικής μονομαχίας, ο Μακρόν έπεισε το 59% των τηλεθεατών, έναντι μόλις 39% για την Λεπέν.

 Κυρίαρχο το ζήτημα της αγοραστικής δύναμης

Στο θέμα της αγοραστικής δύναμης η Μαρίν Λεπέν ανέφερε το σχέδιό της για τη μείωση του ΦΠΑ στις τιμές της ενέργειας, καθώς και μέτρα μείωσης στη φορολογία, όπως, μεταξύ άλλων, την απαλλαγή από το φόρο εισοδήματος ατόμων κάτω των 30 ετών. Ο Μακρόν απάντησε με τις λεγόμενες τιμολογιακές «ασπίδες» που έχει εξαγγείλει, μέσω επιταγών των 100 ευρώ, για την ηλεκτρική ενέργεια, καθώς και το λεγόμενο «επίδομα πληθωρισμού».

Για τις συντάξεις η μάχη δίνεται για το όριο συνταξιοδότησης. Θα είναι τα 60, 62, ή 65 έτη; Ο Εμανουέλ Μακρόν επιμένει σταθερά στο πρόγραμμά του για τα 65 έτη. Η Μαρίν Λεπέν θέλει μεν να κρατήσει την ισχύουσα σήμερα ηλικία των 62 ετών, πρόσθεσε όμως τη δυνατότητα, για όσους ξεκινούν νωρίς την εργασία, να φεύγουν στην ηλικία των 60 ετών, εφόσον έχουν κλείσει 40 χρόνια εργασίας.

Αβαντάζ Μακρόν και στην εξωτερική πολιτική

Στα θέματα της εξωτερικής πολιτικής και της Ευρώπης ο πρόεδρος εμφανίστηκε πιο καθησυχαστικός για τους Γάλλους. Θα συνεχίσει τη συνεργασία του με τη Γερμανία, καθώς και τις προσπάθειές του για την ενεργειακή ανεξαρτητοποίηση της Ευρώπης. Παράλληλα, ο πρόεδρος Μακρόν κατόρθωσε να σπείρει αμφιβολίες για μία πιθανή μελλοντική εξάρτηση της Λεπέν από τη Ρωσία, λόγω ενός δανείου που έχει συνάψει. «Όταν μιλάτε με τη Ρωσία, μιλάτε με τον τραπεζίτη σας» είπε, απευθυνόμενος στη Λεπέν. Εκείνη, με σχετική αυτοσυγκράτηση, υπενθύμισε ότι αναζήτησε δάνειο στη Ρωσία, «γιατί καμία γαλλική τράπεζα δεν της έδινε».

Πηγή: dw.com

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Τελευταία άρθρα

Γεωστρατηγική και γεωπολιτική γεωγραφία σε σταυροδρόμι

Ο πόλεμος στην Ουκρανία συνεχίζεται. Δύο χρόνια μετά (24 Φεβρουαρίου 2022) ο πόλεμος δεν φαίνεται να έχει τέλος. Πόλεμοι...

Η ΕΕ εγκαταλείπει τους χριστιανούς ανά την υφήλιο

Την ίδια ώρα που η Ευρωπαϊκή Ένωση συνεχίζει να υπογράφει κάθε είδους συμφωνίες με το Πακιστάν, ο χριστιανικός πληθυσμός...

Περί του «αναπόφευκτου πεπρωμένου» της Τουρκίας

Ο υποναύαρχος ε.α. Τζεμ Γκιούρντενιζ (Cem Gόrdeniz), γνωστός ως ο εμπνευστής και εισηγητής του δόγματος της «Γαλάζιας Πατρίδας», έδωσε...

Γερμανικές αποζημιώσεις: Με… συνταγή Σκέρτσου ο γερμανοτραφής Τουσκ

Οποιοσδήποτε επιθυμεί να κατανοήσει για ποιον λόγο η κυβέρνηση Μητσοτάκη έχει… ξεχάσει τις γερμανικές αποζημιώσεις αρκεί να δει μια...