Ουκρανία: 56 μέρες πολέμου: Το ρωσικό τελεσίγραφο – H ύστατη μάχη αντίστασης στην Μαριούπολη – Η μάχη στο Ντονμπάς – Πάνω από 5 εκατ. πρόσφυγες

Ένα ρωσικό τελεσίγραφο στα ουκρανικά στρατεύματα στη Μαριούπολη να παραδοθούν ή να πεθάνουν έληξε σήμερα το απόγευμα χωρίς μαζική συνθηκολόγηση, αλλά ο διοικητής μιας μονάδας που αντιστέκεται στην πολιορκημένη πόλη είπε ότι οι δυνάμεις του μπορούν να επιβιώσουν μόλις λίγες μέρες ή ώρες.

Τσαβούσογλου: Χώρες του ΝΑΤΟ επιθυμούν να συνεχιστεί ο πόλεμος στην Ουκρανία

ΗΠΑ: Νέες κυρώσεις σε βάρος προσώπων και οντοτήτων στη Ρωσία

Μαριούπολη: “Δεν λειτούργησε” ούτε σήμερα ο ανθρωπιστικός διάδρομος για την απομάκρυνση αμάχων

Ζελένσκι: Η Ρωσία ίσως δεν έχει ακόμη κινητοποιήσει όλα τα μέσα της

G20: Η Καναδή υπουργός Οικονομικών αποχώρησε από τη συνεδρίαση διαμαρτυρόμενη για τη συμμετοχή της Ρωσίας

Ουκρανή βουλευτής στο ΑΠΕ-ΜΠΕ: Τα εγκλήματα πολέμου θα έρθουν στη δικαιοσύνη

ΗΠΑ: Η Ρωσία είχε ενημερώσει την Ουάσινγκτον για τη δοκιμή του νέου διηπειρωτικού πυραύλου Sarmat

Ο γ.γ. του ΟΗΕ ζητά να συναντηθεί με τους προέδρους της Ρωσίας και της Ουκρανίας

Λαβρόφ: Οι συνομιλίες με το Κίεβο εξαρτώνται από την ετοιμότητά του να λάβει υπόψη τις απαιτήσεις της Μόσχας

Φινλανδία: Ένα βήμα πιο κοντά στην ένταξη στο ΝΑΤΟ

Η Ρωσία πραγματοποίησε δοκιμή νέου διηπειρωτικού πυραύλου, ο οποίος όπως είπε ο Πούτιν δεν έχει ανάλογο του

Ζελένσκι: “Δεν έχω δει” προσχέδιο ειρηνευτικής συμφωνίας του Κρεμλίνου – Προτεραιότητα της Ουκρανίας, η ένταξη στην ΕΕ

Ουκρανία: Ένα κομβόι με αμάχους αναχώρησε από τη Μαριούπολη

Πέθανε στην Μαριούπολη η 91χρονη Βάντα Ομπιέντκοβα, που επέζησε της ναζιστικής κατοχής την περίοδο του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου

«Παίξτε με τα παιδιά Ουκρανών προσφύγων» παροτρύνει τα παιδιά της χώρας του ο Νορβηγός πρωθυπουργός

Δήμαρχος Μελιτόπολης: Όταν με απήγαγαν κατάλαβα ότι η ανθρώπινη ζωή δεν έχει καμία αξία για τους Ρώσους στρατιώτες

Σ. Μισέλ: Η Ιστορία δεν θα ξεχάσει τα εγκλήματα πολέμου που διαπράχθηκαν στην Ουκρανία

Το ρωσικό υπ. Άμυνας επιδιώκει μεγαλύτερη μυστικότητα στο ζήτημα των θανάτων Ρώσων στρατιωτών στην Ουκρανία

Τα Ηνωμένα Έθνη ανακοίνωσαν σήμερα ότι ο αριθμός των προσφύγων που εγκατέλειψαν την Ουκρανία μετά την εισβολή της Ρωσίας στις 24 Φεβρουαρίου ξεπέρασε τα πέντε εκατομμύρια. Πάνω από τους μισούς αυτούς πρόσφυγες είναι παιδιά.

Το Κίεβο τόνισε ότι μέχρι στιγμής έχει σταματήσει μια επίθεση από χιλιάδες ρωσικά στρατεύματα που προσπαθούσαν να προχωρήσουν σε αυτό που Ουκρανοί αξιωματούχοι αποκαλούν Μάχη του Ντονμπάς, μια νέα επιθετική εκστρατεία για την κατάληψη δύο ανατολικών επαρχιών που η Μόσχα διεκδικεί για λογαριασμό των αυτονομιστών.

Σε ένα βίντεο, ο κυβερνήτης Σερχίι Βολίνα, της 36ης ταξιαρχίας του ουκρανικού Πολεμικού Ναυτικού, μια από τις τελευταίες μονάδες που κρατούν αντίσταση στη Μαριούπολη, ζήτησε διεθνή βοήθεια για να ξεφύγει από την πολιορκία της πόλης.

«Αυτή είναι η έκκλησή μας στον κόσμο. Μπορεί να είναι η τελευταία μας. Μπορεί να μας απομένουν μόνο λίγες μέρες ή ώρες», είπε ο Σέρχι Βολίνα σε βίντεο που αναρτήθηκε στο Facebook. «Οι εχθρικές μονάδες είναι δεκάδες φορές περισσότερες από τις δικές μας, κυριαρχούν στον αέρα, σε πυροβολικό, σε χερσαίες δυνάμεις, σε εξοπλισμό και σε άρματα μάχης».

Ο Βόλινα μιλούσε μπροστά από έναν τοίχο από λευκό τούβλο σε κάτι που ακουγόταν σαν γεμάτο από κόσμο δωμάτιο. Το Reuters δεν μπόρεσε να επαληθεύσει πού ή πότε γυρίστηκε το βίντεο ή ποιος άλλος μπορεί να ήταν μέσα στο δωμάτιο.

Η εισβολή της Ρωσίας, διάρκειας σχεδόν οκτώ εβδομάδων, δεν κατάφερε να καταλάβει καμία από τις μεγαλύτερες πόλεις της Ουκρανίας. Η Μόσχα αναγκάστηκε να υποχωρήσει από τη βόρεια Ουκρανία μετά την απόκρουση μιας επίθεσης στο Κίεβο τον περασμένο μήνα, αλλά έχει επιστρέψει στρατεύματα για μια επίθεση στα ανατολικά που ξεκίνησε αυτή την εβδομάδα.

Στα ερείπια της Μαριούπολης, τον τόπο των σκληρότερων μαχών του πολέμου και της χειρότερης ανθρωπιστικής καταστροφής, η Ρωσία πλήττει έναν από τους τελευταίους θύλακες αντίστασης στη Μαριούπολη, το αχανές χαλυβουργείο Αζοφστάλ, με βόμβες καταστροφής, είπε το Κίεβο. Ουκρανοί αξιωματούχοι είπαν ότι γυναίκες και παιδιά είναι παγιδευμένα σε αποθήκες κάτω από το εργοστάσιο.

«Ο κόσμος παρακολουθεί τις δολοφονίες παιδιών στο διαδίκτυο και παραμένει σιωπηλός» έγραψε ο Ποντολιάκ στο Twitter.

Την Δευτέρα, το δημοτικό συμβούλιο της Μαριούπολης ανέφερε ότι περισσότεροι από 1.000 άμαχοι έχουν βρει καταφύγιο στα υπόγεια, κάτω από το εργοστάσιο αυτό.

Η Ρωσία επιχειρεί να πάρει τον πλήρη έλεγχο της Μαριούπολης από τις πρώτες μέρες του πολέμου. Η κατάληψη της πόλης θα ήταν ένα μεγάλο στρατηγικό έπαθλο, συνδέοντας το έδαφος που κατέχουν οι φιλορώσοι αυτονομιστές στα ανατολικά με την περιοχή της Κριμαίας που προσάρτησε η Μόσχα το 2014.

Οι αυτονομιστές που υποστηρίζονται από τη Ρωσία είπαν σήμερα λίγο πριν τις 14:00 (τοπική ώρα και ώρα Ελλάδας) που έληγε το τελεσίγραφο ότι μόλις πέντε άτομα είχαν παραδοθεί. Την προηγούμενη μέρα, η Μόσχα είπε ότι κανείς δεν είχε ανταποκριθεί σε παρόμοια απαίτηση παράδοσης.

Η Ουκρανία ανακοίνωσε τα σχέδιά της να στείλει 90 λεωφορεία για την απομάκρυνση 6.000 αμάχων από τη Μαριούπολη, λέγοντας ότι κατέληξε σε μια «προκαταρκτική συμφωνία» με τη Ρωσία για έναν ασφαλή διάδρομο, για πρώτη φορά εδώ και εβδομάδες. Όμως καμία από αυτές τις προηγούμενες συμφωνίες δεν πέτυχε στην πραγματικότητα, με τη Μόσχα να μπλοκάρει όλες τις οχηματοπομπές.

Κάποτε μια πόλη 400.000 κατοίκων, η Μαριούπολη έχει μετατραπεί σε ερείπια με πτώματα στους δρόμους και τους κατοίκους κλεισμένους σε κελάρια. Ουκρανοί αξιωματούχοι λένε ότι δεκάδες χιλιάδες άμαχοι έχουν σκοτωθεί εκεί.

Συνολικά 300.000 Ουκρανοί έχουν απομακρυνθεί μέσω ανθρωπιστικών διαδρόμων από τότε που άρχισε ο πόλεμος, στις 24 Φεβρουαρίου, σύμφωνα με αριθμό που ανακοίνωσε χθες, Τρίτη, το βράδυ το ουκρανικό υπουργείο Επανένταξης.

Τα στοιχεία του ΟΗΕ έδειξαν ότι 5,03 εκατομμύρια είχαν εγκαταλείψει την Ουκρανία μέχρι σήμερα, ανεβάζοντας τον απολογισμό πάνω από τα 5 εκατομμύρια για πρώτη φορά.

«Έχουν αφήσει πίσω τα σπίτια και τις οικογένειές τους», ανέφερε στο Twitter ο επικεφαλής της Ύπατης Αρμοστείας για τους Πρόσφυγες Φίλιπο Γκράντι»…Κάθε νέα επίθεση γκρεμίζει τις ελπίδες τους. Μόνο ένα τέλος του πολέμου μπορεί να ανοίξει το δρόμο για την ανοικοδόμηση της ζωής τους».

Η Μόσχα έχει εκτοπίσει 500.000 ανθρώπους από την Ουκρανία στη Ρωσία, δήλωσε σήμερα σε Ευρωβουλευτές ένας ηγετικό μέλος του ουκρανικού κοινοβουλίου, καλώντας τον Ερυθρό Σταυρό να επικοινωνήσει με όσους αγνοούνται.

Η μάχη του Ντονμπάς

Η μάχη για την περιοχή του Ντονμπάς, η οποία περιλαμβάνει τις επαρχίες Λουχάνσκ και Ντονέσκ, θα μπορούσε να αποδειχθεί αποφασιστικής σημασίας καθώς η Μόσχα αναζητά μια νίκη για να δικαιολογήσει την απόφαση του προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν να εισβάλει στην Ουκρανία στις 24 Φεβρουαρίου. Ο Πούτιν λέει ότι η Ουκρανία κακομεταχειρίστηκε τους ρωσόφωνους στο Ντονμπάς, μια κατηγορία που το Κίεβο απορρίπτει ως ψευδή.

Η ρωσική τηλεόραση έδειξε τον Πούτιν να απευθύνεται σε ένα κορίτσι από το Λουχάνσκ σήμερα Τετάρτη: «Ήταν η τραγωδία που έλαβε χώρα στο Ντονμπάς, συμπεριλαμβανομένης της Λαϊκής Δημοκρατίας του Λουγκάνσκ, που ανάγκασε, απλά ανάγκασε τη Ρωσία να ξεκινήσει αυτή τη στρατιωτική επιχείρηση, την οποία όλοι γνωρίζουν καλά σήμερα», είπε ο Ρώσος πρόεδρος.

Ο Ουκρανός προεδρικός σύμβουλος Ολέξιι Αρεστόβιτς δήλωσε ότι η Ρωσία επικεντρώνεται στην προέλαση προς τη στρατηγικής σημασίας πόλη του Ντονμπάς, Σλόβιανσκ, αλλά «μέχρι στιγμής δεν πετυχαίνουν». Η στόχευση αυτής της περιοχής από πολλές κατευθύνσεις είναι μέρος μιας προφανούς προσπάθειας να περικυκλωθούν οι ουκρανικές δυνάμεις στα ανατολικά.

Ο υπουργός Άμυνας της Ουκρανίας Ολεξίι Ρέζνικοφ, έγραψε στο Twitter ότι η «στρατιωτική ικανότητα της Ρωσίας έχει μειωθεί σημαντικά» από την έναρξη του πολέμου. «Νικάμε και θα συνεχίσουμε να νικάμε τους κατακτητές!», έγραψε.

Οι ειρηνευτικές συνομιλίες έχουν παγώσει. Το Κρεμλίνο κατηγόρησε το Κίεβο ότι κωλυσιεργεί τις συνομιλίες και αλλάζει τις θέσεις του. Το Κίεβο κατηγορεί τη Μόσχα ότι μπλοκάρει τις συνομιλίες αρνούμενη ανθρωπιστικές εκεχειρίες, ειδικά για να ανακουφίσει την πολιορκημένη Μαριούπολη.

Οι βρετανικές στρατιωτικές υπηρεσίες πληροφοριών ανέφεραν ότι οι μάχες στο Ντονμπάς εντείνονται καθώς οι ρωσικές δυνάμεις προσπάθησαν να διαπεράσουν τις γραμμές της Ουκρανίας και ότι η Ρωσία εξακολουθεί να αναπτύσσει δυνάμεις στα ανατολικά σύνορα της Ουκρανίας.

Η Μόσχα ελπίζει ότι το πλεονέκτημά της στη δύναμη πυρός θα της δώσει μεγαλύτερη επιτυχία ενάντια στους Ουκρανούς υπερασπιστές από ό,τι στην αποτυχημένη εκστρατεία εναντίον του Κιέβου, όταν οι υπερεκτεταμένες γραμμές εφοδιασμού της δέχθηκαν επίθεση από ευκίνητες μικρές μονάδες.

Μέσα σε μια ημέρα από την έναρξη της επίθεσης στο Ντονμπάς, οι ρωσικές δυνάμεις κατέλαβαν την Κρεμίνα, μια πόλη πρώτης γραμμής με 18.000 κατοίκους, την Τρίτη. Το γενικό επιτελείο της Ουκρανίας είπε ότι οι ρωσικές δυνάμεις επιχείρησαν μια επίθεση κοντά στο Χάρκοβο, τη δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της χώρας, κοντά στις γραμμές ανεφοδιασμού της Ρωσίας προς το Ντονμπάς.

Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ έφτασε σ’η,ερα στο Κίεβο ως ο τελευταίος Ευρωπαίος αξιωματούχος που επισκέφθηκε την χώρα, δείχνοντας υποστήριξη, την ώρα που η Ουκρανία βρίσκεται αντιμέτωπη με νέα μεγάλης κλίμακας επίθεση της Ρωσίας στο ανατολικό τμήμα της χώρας.

«Η Ιστορία δεν θα ξεχάσει τα εγκλήματα πολέμου που διαπράχθηκαν εδώ», έγραψε στον λογαριασμό του στο Twitter ο πρόεδρος τους Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ.

Ο πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών συγκαλεί σήμερα τα μέλη της ηγεσίας των αμερικανικών ενόπλων δυνάμεων στην ετήσια συνάντηση στον Λευκό Οίκο, η οποία φέτος έχει ειδική σημασία καθώς η Ουκρανία εισέρχεται σε νέα επικίνδυνη φάση της ρωσικής επίθεσης και οι Ηνωμένες Πολιτείες σχεδιάζουν την ενίσχυση της στρατιωτικής τους βοήθειας προς το Κίεβο.

Μία «σειρά θεμάτων» θα συζητηθούν από τον υπουργό Αμυνας Λόιντ Οστιν, τον επικεφαλής του γενικού επιτελείου των αμερικανικών ενόπλων δυνάμεων στρατηγό Μαρκ Μίλεϊ και άλλα μέλη της ηγεσίας του στρατεύματος, δήλωσε εκπρόσωπος του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας.

Στο τελευταίο σημάδι της διεθνούς απομόνωσης της Ρωσίας, ο ιστότοπος ειδήσεων της αθλητικής βιομηχανίας Sportico ανέφερε ότι οι Ρώσοι παίκτες θα αποκλειστούν από το τουρνουά τένις Wimbledon.

Το All England Lawn Tennis Club, το οποίο διοργανώνει τη διοργάνωση grand slam, δεν απάντησε αμέσως σε αίτημα για σχολιασμό. Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ δήλωσε: «Είναι απαράδεκτο να κάνουμε τους αθλητές όμηρους πολιτικής ίντριγκας».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Τελευταία άρθρα

Η ημέρα των φυλακισμένων Παλαιστίνιων

Η 17η Απριλίου κάθε χρόνου στα χώματα της Παλαιστίνης αφιερώνεται στους αγωνιστές που είναι κρατούμενοι στις ισραηλινές φυλακές. Σύμφωνα...

Είμαστε με την ΕΙΡΗΝΗ

Ο τρόμος για γενικευμένη σύρραξη, η φωτιά της οποίας θα παρασύρει στο διάβα της ολόκληρο τον πλανήτη, είναι πανθομολογούμενος....

Η πολεμολογία δε νοιώθει μοναξιά

Παφλασμοί φλυαρίας και σεναριολογίας για την ανοιχτή σύγκρουση Ιράν Ισραήλ ακούγονται παντού. Αναλύσεις, εκτιμήσεις, και απερινόητες αβελτηρίες επί του...

Ελλάς και Κύπρος στην οριογραμμή των συγκρούσεων

Οι επόμενες ημέρες ή ίσως και ώρες θα δείξουν κατά πόσον θα υπάρξει αυτοσυγκράτησις και δεν θα έχουμε κλιμάκωση...