Τσίπρας: Η ώρα της πολιτικής αλλαγής έχει φθάσει – Έκκληση στις προοδευτικές δυνάμεις για κυβέρνηση συνεργασίας

Το κυβερνητικό πλαίσιο της δεύτερης φοράς αριστερά, έβαλε με την ομιλία του στην έναρξη του 3ου Συνεδρίου του ΣΥΡΙΖΑ, ο Αλέξης Τσίπρας, ο οποίος κατέθεσε τις 5+1 δεσμεύσεις του, ενώ υποσχέθηκε ότι θα καταργήσει το αντεργατικό και αντιλαϊκό πλαίσιο νόμων της κυβέρνησης Μητσοτάκη.

Ο κ. Τσίπρας εμφανίστηκε βέβαιος και αισιόδοξος ότι θα κερδίσει τις επόμενες εκλογές, όποτε  κι αν τις κάνει ο Κυριάκος Μητσοτάκης και απευθύνθηκε στις άλλες προοδευτικές δυνάμεις ζητώντας να ξεκαθαρίσουν τις θέσεις τους στο θέμα της κυβερνητικής συνεργασίας.

Χαρακτήρισε το 3ο Συνέδριο «άλμα για την πολιτική αλλαγή», ενώ ανέπτυξε το ιδεολογικό και πολιτικό πλαίσιο που απαντά στο παλαιό δίλημμα που τίθεται εκ νέου, τόσο για τη διεθνή όσο και για την εγχώρια συγκυρία και είναι «σοσιαλισμός ή βαρβαρότητα». 

Περιγράφοντας τον βασικό του στόχο ανέφερε: «Νίκη για τον ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία στις επόμενες εκλογές. Μαζί, όλες οι προοδευτικές δυνάμεις, μπορούμε από την πρώτη κάλπη να φέρουμε την πολιτική αλλαγή και μια Νέα Αρχή για τον τόπο». 

Έκανε αποτίμηση της διεθνούς συγκυρίας και της κατάστασης που βιώνει η ελληνική κοινωνία, εξαπέλυσε επίθεση στην κυβέρνηση και προσωπικά στον Κυριάκο Μητσοτάκη και στους “πορφυρογέννητους της εξουσίας” και απευθύνθηκε στα μέλη του κόμματος ζητώντας τους «να αλλάξουμε πρώτα εμείς για να αλλάξουμε τη χώρα».  

Οι κυβερνητικές δεσμεύσεις 

Ο κ. Τσίπρας ανέπτυξε τις 5 δεσμεύσεις για την ακρίβεια, την εργασία, τη Μικρομεσαία Επιχειρηματικότητα, την κοινωνική προστασία και τη Νέα γενιά, συν 1 για την αλλαγή του παραγωγικού μοντέλου. Είπε συγκεκριμένα: «Στόχος, από τις πρώτες μέρες της προοδευτικής κυβέρνησης, να καταγραφεί στα τιμολόγια του καταναλωτή μείωση τουλάχιστον κατά 50% των αυξήσεων που έχουν δει από την έναρξη του ράλι της ακρίβειας… Δεσμευόμαστε για αύξηση του κατώτατου μισθού στα 800 ευρώ. Δεσμευόμαστε για αποκατάσταση του «Δ» της ΔΕΗ. Αλλά και για την σταδιακή εφαρμογή του 35άωρου χωρίς μείωση των αποδοχών… Δεσμευόμαστε για άμεση ρύθμιση των χρεών τους που δημιουργήθηκαν στην περίοδο της πανδημίας. Με διαγραφή μέρους της ονομαστικής τους αξίας και τουλάχιστον 120 δόσεις για το υπόλοιπο… Σε ότι δε αφορά τους απόμαχους της εργασίας, τους εξαπατημένους από τον κο Μητσοτάκη συνταξιούχους, δεσμευόμαστε θεσπίζοντας ξανά τη 13η Σύνταξη… Δεσμευόμαστε με ένα ολιστικό σχέδιο για τη Δημόσια Παιδεία που θα απλοποιήσει τη δυνατότητα πρόσβασης στην τριτοβάθμια εκπαίδευση, θεσπίζοντας την ελεύθερη πρόσβαση σε όσα ΑΕΙ η ζήτηση και οι προσφερόμενες θέσεις το επιτρέπουν. Δεσμευόμαστε να ενισχύσουμε το δικαίωμα των νέων στη στέγη. Με ένα πρόγραμμα που θα εξασφαλίζει ισχυρή δημόσια στήριξη στα νέα ζευγάρια για τα πρώτα δύσκολα χρόνια». Πρόσθεσε και  μία μεσοπρόθεσμη που αφορά την αλλαγή του παραγωγικού μοντέλου της χώρας. 

Πρωθυπουργός εργολάβος 

Έκανε κριτική στην κυβέρνηση και επιτέθηκε στον Κυριάκο Μητσοτάκη: «Στην Ελλάδα τα τελευταία χρόνια, ζούμε τις πιο σκληρές πλευρές της νεοφιλελεύθερης αγριότητας… Η ακρίβεια που δεν είναι γέννημα του πολέμου αλλά ήρθε πολύ πριν από αυτόν και πολλαπλασιάστηκε από τις κυβερνητικές επιλογές… Αυτή η Ελλάδα που μόλις βγήκε από τη χρεοκοπία ξανανταμώνει με την κοινωνική κρίση, είναι η Ελλάδα που έχει την υπογραφή: Κυριάκος Μητσοτάκης.  Ο κος Μητσοτάκης δεν είναι ένας άνθρωπος που προκαλεί ατυχία. Είναι ένας άνθρωπος που ασπάζεται ατυχείς πολιτικές που προκαλούν καταστροφή. Είναι ο πρωθυπουργός-εργολάβος που από την πρώτη στιγμή γνώριζε απολύτως ποια δουλειά και για ποιους έπρεπε να κάνει.  Ποιοι τον ανέδειξαν, ποιοι τον στήριξαν, για ποιους ήρθε να κυβερνήσει». 

Αυτοκριτική 

Κάνοντας αποτίμηση της κυβερνητικής πορείας του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ ανέφερε: «Ναι, κάποια από τα μέτρα που αναγκαστήκαμε να πάρουμε υπό τις  απειλές και τον διαρκή εκβιασμό της τρόικας, έθιξαν δυσανάλογα κοινωνικές ομάδες. Το αναγνωρίζουμε και στεκόμαστε με ενσυναίσθηση, χωρίς έπαρση απέναντι σε όσους αναγκαστήκαμε να αδικήσουμε. Και γνωρίζουμε καλά ότι δεν μπορεί να υπάρξει δίκαιη ανάπτυξη με δυσανάλογη επιβάρυνση της επιχειρηματικότητας και της μεσαίας τάξης…». 

Δίνοντας στίγμα των προθέσεών του για την επόμενη ημέρα ξεκαθάρισε ότι «πρώτο μας μέλημα θα είναι να καταργήσουμε άμεσα και αποφασιστικά το ασφυκτικό, αντιδημοκρατικό πλέγμα των νόμων με το οποίο η σημερινή κυβέρνηση έχει θωρακίσει το καθεστώς της εκμετάλλευσης των πολλών από ελάχιστους.  

Κυβερνητική συνεργασία 

Ο κ. Τσίπρας αφού υπογράμμισε ότι «θέλουμε να είμαστε και θα είμαστε η πρώτη πολιτική δύναμη και με διαφορά στην κάλπη της απλής αναλογικής, όποτε και αν ο κος Μητσοτάκης αποφασίσει να τη στήσει»,  απηύθυνε κάλεσμα στις οργανώσεις και τα κόμματα του δημοκρατικού προοδευτικού χώρου «να ξεπεράσουμε προβλήματα του παρελθόντος που μας χώρισαν και μας πλήγωσαν. Και να συμφωνήσουμε σε ένα ριζοσπαστικό και ρεαλιστικό πρόγραμμα. Να ενώσουμε δυνάμεις, να νικήσουμε και την επομένη ημέρα της κάλπης της απλής αναλογικής να σχηματίσουμε προοδευτική κυβέρνηση». 

Έκκληση στα μέλη του κόμματος 

Τέλος αναφέρθηκε και στα εσωκομματικά καλώντας τους συνέδρους «να ανοίξουμε χωρίς φόβο και προκαταλήψεις το κόμμα στην κοινωνία. Σας καλώ να εντάξουμε στο κόμμα τον κόσμο που μας στηρίζει πολιτικά και εκλογικά… Σας καλώ λοιπόν να στηρίξετε τις προτάσεις για τις καταστατικές αλλαγές που ομόφωνα εισηγείται η επιτροπή καταστατικού, καθώς και την πρότασή μου για εκλογή της συλλογικής μας ηγεσίας, Προέδρου και Κεντρικής Επιτροπής, απευθείας από τη βάση του Κόμματος».

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Τελευταία άρθρα

Το μήνυμα της Κυριακής δεν το παρέλαβαν όλοι

Γράφει κάπου ο αείμνηστος Ηλίας Πετρόπουλος, λεπτολόγος των καθημερινών λαϊκών συνηθειών -για τις οποίες απέφευγε με ακαδημαϊκή υπεροψία να...

Χρυσή μετριότητα φρούδων προσδοκιών

Λίγο πριν από τις ευρωεκλογές κυκλοφόρησαν κάποιες φωτογραφίες του Ανδρουλάκη στα 19 του. Σε εποχές που είχε μακρύ μαλλί,...

Είναι μειοψηφία στο κόμμα, αλλά ακόμη δεν το ξέρει!

Ο ιδεολογικός αρτηριοσκληρωτισμός όλων των δογματικών φιλελεύθερων και εκσυγχρονιστικών ρευμάτων που επικρατούν κατά καιρούς στην πατρίδα μας εκδηλώνεται πάντοτε...

Άμεση παραίτηση Μητσοτάκη και εκλογές

Η κυβέρνηση και ο Μητσοτάκης κάνουν πως δεν καταλαβαίνουν τι ακριβώς σημαίνει το 28% που έλαβαν στις ευρωεκλογές. Το...