Γέλεν: Η Κίνα να μεσολαβήσει για τον τερματισμό της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία

Η υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ Τζάνετ Γέλεν απηύθυνε σήμερα έκκληση στην Κίνα και άλλες χώρες να βοηθήσουν να τερματιστεί ο «ειδεχθής πόλεμος» της Ρωσίας στην Ουκρανία, προειδοποιώντας στη διάρκεια ομιλίας της πως εκείνοι που επιδιώκουν να υπονομεύσουν τις κυρώσεις της Δύσης αντιμετωπίζουν συνέπειες.

Μιλώντας στο Ατλαντικό Συμβούλιο, μια δεξαμενή σκέψης με έδρα την Ουάσινγκτον, η Γέλεν δήλωσε ότι ήλπιζε «διακαώς» ότι η Κίνα θα εκμεταλλευόταν θετικά την «ειδική σχέση» της με τη Ρωσία και είπε ότι η θέση του Πεκίνου στη διεθνή πολιτική σκηνή θα υποστεί πλήγμα εάν δεν το κάνει.

Η Κίνα δεν μπορεί να περιμένει πως η διεθνής κοινότητα θα σεβαστεί οποιεσδήποτε μελλοντικές εκκλήσεις από το Πεκίνο σχετικά με την κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητα, αν δεν σεβαστεί αυτές τις αρχές στην Ουκρανία «τώρα που μετράει», ανέφερε.

«Η στάση του κόσμου απέναντι στην Κίνα και την προθυμία της να επιτύχει περαιτέρω οικονομική ολοκλήρωση, μπορεί κάλλιστα να επηρεαστεί από την αντίδραση της Κίνας στο κάλεσμά μας για αποφασιστική δράση απέναντι στη Ρωσία», είπε η Γέλεν.

Τόνισε ότι η παγκόσμια οικονομική ανάπτυξη θα υποστεί πλήγμα από τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία και ότι η κυβέρνηση Μπάιντεν παραμένει πιστή στη δέσμευσή της να καταστήσει τη Ρωσία υπεύθυνη για την «αποτρόπαια συμπεριφορά» της και τις παραβιάσεις του διεθνούς δικαίου.

«Να είστε βέβαιοι, έως ότου ο Πούτιν δώσει τέλος στον ειδεχθή πόλεμο που επέλεξε, η κυβέρνηση Μπάιντεν θα συνεργαστεί με τους εταίρους μας για να ωθήσουμε περαιτέρω τη Ρωσία προς την οικονομική, χρηματοπιστωτική και στρατηγική απομόνωση», δήλωσε.

Η ρωσική εισβολή έχει ωθήσει πολλές χώρες και εταιρίες να υιοθετήσουν ενιαία στάση και να αποκόψουν τους επιχειρηματικούς δεσμούς με τη Μόσχα, με τρόπο που θα μπορούσε να βοηθήσει να διαμορφωθεί η παγκόσμια απάντηση σε άλλες «παγκόσμιες προκλήσεις που δεν έχουν αντιμετωπιστεί», δήλωσε η Γέλεν.

Προειδοποίησε τις χώρες που μέχρι σήμερα «παραμένουν αμέτοχες, ίσως βλέποντας μια ευκαιρία να κερδίσουν κάτι διατηρώντας τη σχέση τους με τη Ρωσία και γεμίζοντας το κενό που αφήνουν άλλοι», ότι τα κίνητρά τους ήταν κοντόφθαλμα.

Υποστήριξε ότι διακυβεύεται το μέλλον της διεθνούς τάξης και υπογράμμισε «Ας είμαστε ξεκάθαροι, η ενωμένη συμμαχία… δεν θα είναι αδιάφορη απέναντι σε ενέργειες που υπονομεύουν τις κυρώσεις που έχουμε επιβάλει».

Τα σχόλια της Γέλεν διατυπώνονται μερικές ημέρες αφότου ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν προειδοποίησε την Ινδία, που δεν έχει επιβάλει κυρώσεις στη Μόσχα, ότι η αγορά περισσότερου πετρελαίου από τη Ρωσία δεν είναι προς το συμφέρον του Νέου Δελχί και μπορεί να αποτελέσει εμπόδιο στην αμερικανική απάντηση στον πόλεμο της Ουκρανίας.

Η Ουάσινγκτον και οι σύμμαχοί της έχουν προσπαθήσει να ασκήσουν πιέσεις στην Ινδία, την Κίνα και άλλες «αμέτοχες» χώρες να υιοθετήσουν ξεκάθαρη στάση απέναντι στη Ρωσία και σε αυτό που η Μόσχα χαρακτηρίζει «ειδική στρατιωτική επιχείρηση».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Τελευταία άρθρα

Η άνοδος και η πτώση του Τζο

Όχι, οι φωτογραφίες δεν δείχνουν τον Μπάιντεν να μαθαίνει ζεϊμπέκικο. Τούμπες τρώει Του Παναγιώτη Λιάκου«Το να διοικείς τη χώρα είναι...

Ο Μπάιντεν, o Τραμπ και το χάος…

Αναμενομένη η απόσυρση του Μπάιντεν από την προεκλογική κούρσα για ευνόητους λόγους. Οι Δημοκρατικοί έπρεπε να  κάνουν την κίνηση...

Η μέρα που έκλαψε η ψυχή της Βραζιλίας

Ποτέ άλλοτε μια ποδοσφαιρική ήττα δεν έχει σημαδέψει τόσο την ψυχή ενός έθνους. Ο τελικός του Παγκόσμιου Κυπέλλου της...

Η Ευρώπη σε σύγχυση

Τι θέλουμε; Αριστερά, μαζί με την Ακροαριστερά και με συνεχιζόμενη τη λαθρομεταναστευτική πολιτική και ισλαμοποίησή της, ή τη Δεξιά,...