Δένδιας στο Συμβούλιο των ΥΠΕΞ: Κρίση που αναφέρεται στις βασικές αξίες μας: Δημοκρατία, εδαφική ακεραιότητα, ανθρώπινα δικαιώματα

Ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, αναμένεται να ενημερώσει τους ομολόγους του για την επίσκεψή του στην Οδησσό, αλλά και τις προσπάθειες της Ελλάδας να μεταφέρει ανθρωπιστική βοήθεια εκτός από την Οδησσό και στη Μαριούπολη, όπως ανέφερε προσερχόμενος στο Συμβούλιο των υπουργών Εξωτερικών στο Λουξεμβούργο.

«Θα συζητήσουμε για τα Δυτικά Βαλκάνια και τη Λιβύη. Και θα ζητήσω από τους συναδέλφους μου να βιαστούν σε αυτό. Διότι, εάν η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν ενεργήσει και δράσει τώρα, διατρέχουμε τον κίνδυνο να γίνουν οι χώροι της κύριας κρίσης που αντιμετωπίζουμε στην Ουκρανία», πρόσθεσε ο κ. Δένδιας.

Ειδικότερα, ο υπουργός Εξωτερικών δήλωσε:

«Όπως γνωρίζετε, θα συζητήσουμε ξανά για την Ουκρανία. Και πρόκειται να ενημερώσω τους συναδέλφους μου για την πρόσφατη επίσκεψή μου στην Οδησσό στις 3 Απριλίου, καθώς και για τις προσπάθειες της Ελλάδας να μεταφέρει ανθρωπιστική βοήθεια, όχι μόνο στην Οδησσό -το έχουμε κάνει ήδη- αλλά και στη Μαριούπολη, τo οποίo βρίσκουμε εξαιρετικά δύσκολο λόγω των προβλημάτων που δημιουργεί η Ρωσία στο να μας επιτρέψει να μεταφέρουμε αυτήν την ανθρωπιστική βοήθεια.

Αλλά, επίσης, θα συζητήσουμε για τα Δυτικά Βαλκάνια και τη Λιβύη. Και θα ζητήσω από τους συναδέλφους μου να βιαστούν σε αυτό. Διότι, εάν η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν ενεργήσει και δράσει τώρα, διατρέχουμε τον κίνδυνο να γίνουν οι χώροι της κύριας κρίσης που αντιμετωπίζουμε στην Ουκρανία.

Και ως τελευταία παρατήρηση, θα ήθελα να πω ότι πρόκειται για μία κρίση που αναφέρεται στις αξίες μας, στις βασικές αξίες μας: Δημοκρατία, εδαφική ακεραιότητα, ανθρώπινα δικαιώματα, κράτος δικαίου. Και πρέπει να πάρουμε ξεκάθαρη θέση σε όλα τα μέτωπα».

Συνάντηση Ν. Δένδια με τον Μαλτέζο ομόλογό του, Ίαν Μποργκ, στο περιθώριο του Συμβουλίου υπουργών Εξωτερικών

Στο περιθώριο του σημερινού Συμβουλίου υπουργών Εξωτερικών, στο Λουξεμβούργο, ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, συναντήθηκε με τον νέο υπουργό Εξωτερικών της Μάλτας, Ίαν Μποργκ. Όπως αναφέρει το υπουργείο Εξωτερικών με ανάρτησή του στο twitter, ο κ. Δένδιας τον συνεχάρη για τα νέα καθήκοντά του και εξέφρασε την επιθυμία για συνέχιση της στενής συνεργασίας Ελλάδας-Μάλτας.

Συνάντηση του Νίκου Δένδια με την Εσθονή ομόλογό του Έβα-Μαρία Λίιμετς 

Στο περιθώριο του Συμβουλίου των Υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ, ο Νίκος Δένδιας είχε συνάντηση με την ομόλογό του της Εσθονίας Έβα-Μαρία Λίιμετς. Στο επίκεντρο της συζήτησης βρέθηκε η ενίσχυση της συνεργασίας ΕΕ-Εσθονίας στο πλαίσιο της ΕΕ και του ΝΑΤΟ αναφέρει ανάρτηση του υπουργείου Εξωτερικών στο Twitter.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Leave a Reply

Your email address will not be published.