Βαρουφάκης: Η ακρίβεια αναδεικνύει τα σαθρά θεμέλια πάνω στα οποία βασίζεται η κοινωνία

«Η ακρίβεια αναδεικνύει τα σαθρά θεμέλια πάνω στα οποία έχουν χτιστεί πολλά από τα απαραίτητα συστήματα στα οποία βασίζεται η κοινωνία», δήλωσε ο γραμματέας του ΜέΡΑ25 Γιάνης Βαρουφάκης, σε συνέντευξη του στον Real FM.

«Κιλοβατώρες που παράγονται από υδροηλεκτρικά έργα της ΔΕΗ με μηδενικό κόστος, μηδενικό οριακό κόστος, χρεώνονται σαν να είχαν παραχθεί με το πιο ακριβό φυσικό αέριο. Όσο ψηλά και να έχει πάει η τιμή του φυσικού αερίου, λόγω του πολέμου, λόγω της διακοπής των αλυσίδων μεταφοράς προ του πολέμου λόγω της πανδημίας, δεν δικαιολογεί ότι τις κιλοβατώρες που παράγονται με μηδενικό κόστος και χρεώνονται υπέρ ιδιωτών σαν να ήταν παραχθείσες με το πιο ακριβό φυσικό αέριο», σημείωσε, σχολιάζοντας πως «αυτό είναι ένα έγκλημα». «Η κερδοσκοπία των συγκεκριμένων ολιγαρχών που έχουν πάρει τα κομμάτια της ΔΕΗ, αυτό δεν γίνεται μόνο στην Ελλάδα αλλά στην Ελλάδα γίνεται πιο πολύ από τις άλλες χώρες, μην κρύβεται ο κ. Μητσοτάκης πίσω από το ευρωπαϊκό δεδομένο. Στην Ελλάδα το 100% της ηλεκτρικής ενέργειας περνάει μέσα από αυτό το καφενείο – χρηματιστήριο 4-5 ολιγαρχών», τόνισε.  

«Θα έπρεπε η χονδρική τιμή κάθε μονάδας παραγωγής-δεν έχει σημασία σε ποιον ανήκει-να έχει δικό της πλαφόν. Κάθε μονάδα παραγωγής έχει διαφορετικό μέσο κόστος παραγωγής, άλλο το μέσο κόστος από τα υδροηλεκτρικά, άλλο από τον λιγνίτη, άλλο από τις ανεμογεννήτριες, άλλο από τα φωτοβολταϊκά, άλλο από το φυσικό αέριο. Η κάθε μονάδα παραγωγής έπρεπε αυτή τη στιγμή να έχει ένα πλαφόν που να είναι 5% πάνω από το κόστος, δεν λέμε να χάνουν οι άνθρωποι αλλά να είναι 5% όχι 20, 30, 40, 200% πάνω. Και η λιανική τιμή να προσδιορίζεται σε σχέση με το μέσο κόστος παραγωγής», συνέχισε ο Γ. Βαρουφάκης και πρόσθεσε:

«Αυτό που είπε ο κ. Μητσοτάκης το είπε μετά από πίεση -επιτρέψτε μου να περιαυτολογήσουμε και λίγο σαν ΜέΡΑ25, είμαστε οι μόνοι που μιλήσαμε για ένα έκτακτο φόρο υπερβαλλόντων κερδών, μετά το πήρε ο κ. Τσίπρας και το υποσχέθηκε ο κ. Μητσοτάκης. Πρώτον, δεν το έχει κάνει, δεύτερον είπε ότι θα το κάνει όταν θα εμφανιστούν στους ισολογισμούς της ΔΕΗ τα κέρδη. Η ΔΕΗ δεν είναι δημόσια επιχείρηση, ανήκει στη CVC, η CVC κάνει κουμάντο. Η CVC, να είστε σίγουροι, έχει ήδη βάλει σπουδαίους λογιστές να εξασφαλίσουν ότι δεν θα υπάρχουν κέρδη στον ισολογισμό και αυτό αποδεικνύεται πάρα πολύ εύκολα».

Όσον αφορά τη μείωση του ΦΠΑ, θέλησε να διαχωρίσει «αυτό που σκέφτεται να κάνει η κυβέρνηση» και αυτό που πρότεινε ΜέΡΑ25.

«Η κυβέρνηση δεν λέει να αλλάξουν οι συντελεστές του ΦΠΑ, λέει οι συντελεστές που είναι σήμερα 24, 13 να γίνουν 6, κάποια πράγματα να πάνε από το 13 στο 6 και δεν το κάνουν καν», είπε και συμπλήρωσε:

«Εμείς λέμε ότι αυτό που είναι απαραίτητο είναι να μειωθούν οι συντελεστές, όχι μόνο να γίνει η μεταφορά εντός των συντελεστών, το 24 να γίνει 15%. Είναι σπασμένη η οικονομία, έχουμε έναν πληθωρισμό ο οποίος αυτή τη στιγμή χρειάζεται μία κατασταλτική δράση εκ μέρους της κυβέρνησης. Πήγαινε το 24 στο 15% να μειωθεί η ανοδική πορεία του πληθωρισμού συνολικά, πήγαινε το 15 στο 6%, αυτά πρέπει να κάνεις σε μία δύσκολη στιγμή για να διασώσεις ό,τι μπορεί να διασωθεί έως ότου αρχίσουν οι έξωθεν ερχόμενες πληθωριστικές τάσεις να μειώνονται».

Σχολιάζοντας τις γαλλικές εκλογές, ο γραμματέας του ΜέΡΑ25, είπε: «Όταν υπάρχει ένας φασίστας ή μία φασίστρια -γιατί εμείς δεν μασάμε τα λόγια μας, είναι ξεκάθαρο ότι η κ. Λεπέν είναι εθνικοσοσιαλίστρια, δηλαδή φασίστας- όποιος στέκεται εναντίον του, ό,τι άποψη και να έχουμε γι’ αυτόν δεν βάζουμε ποτέ πλάτες στο να εκλεγεί ο φασίστας».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Τελευταία άρθρα

Αν μαυριστεί στις 9 Ιουνίου…

Σκιάζεται από το ενδεχόμενο μαύρισμα της 9ης Ιουνίου ο Μητσοτάκης και μηχανεύεται ραδιουργίες προς ανάκτηση της λαβωμένης κυριαρχίας του....

Τι μαγειρεύει ο κ. Γεραπετρίτης;

Στις αρχές Απριλίου τρεις υπουργοί, οι κ. Σκυλακάκης, Γεραπετρίτης και Αυγενάκης, εξήγγειλαν τη χωροθέτηση δύο «εκτεταμένων» θαλάσσιων πάρκων, το...

Πρέσπες: «Μακεδονία» από το παράθυρο μέσα από τις μεταβατικές διατάξεις!

Εισαγωγική παρατήρηση πριν υπεισέλθω στην ουσία του σημερινού σημειώματος: εάν η Ελλάς δεν έχει κυρώσει μέχρι στιγμής τα πρωτόκολλα...

Ένα τραγικό δίδυμο στο υπουργείο Εξωτερικών

Ξεκίνησα τη δημοσιογραφία από το λεγόμενο «διπλωματικό ρεπορτάζ», οπότε τα χάλια της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής είχα την ευκαιρία να...