ΕΣΗΕΑ: Έναν χρόνο μετά τη δολοφονία Καραϊβάζ επικρατεί «σιωπή» από την κυβέρνηση

Τι αποκαλύπτεται από την ανακοίνωση της ΕΣΗΕΑ. «Έχουμε απευθυνθεί πολλάκις, γραπτά και προφορικά, στην πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη ζητώντας την εντατικοποίηση των ερευνών ώστε να υπάρξουν άμεσα και απτά αποτελέσματα», αναφέρει η Ένωση των συντακτών κάνοντας γνωστό ότι «έναν ολόκληρο χρόνο μετά όχι μόνο παραμένουν ασύλληπτοι οι δολοφόνοι του Γιώργου Καραϊβάζ αλλά δεν έχουμε την παραμικρή ενημέρωση για το αν έστω υπάρχει πρόοδος στις έρευνες»!

Έναν χρόνο μετά τη στυγνή και άνανδρη δολοφονία του αστυνομικού ρεπόρτερ Γιώργου Καραϊβάζ, η κυβέρνηση δεν έχει παράσχει την παραμικρή ενημέρωση για το «αν έστω υπάρχει πρόοδος στις έρευνες», όπως αποκαλύπτει σε ανακοίνωση του το διοικητικό συμβούλιο της ΕΣΗΕΑ.

Το γεγονός ότι 2 ημέρες πριν τη συμπλήρωση ενός έτους από την άγρια δολοφονία του Γιώργου Καραϊβαζ (9 Απριλίου 2021) που έκανε τον «γύρο του κόσμου» και επιβεβαίωσε με τον πλέον αποτρόπαιο τρόπο ότι στην Ελλάδα οι ελευθερίες του Τύπου και κατ’ επέκταση η δημοκρατία διολισθαίνουν (όσον αφορά στον δείκτη ελευθερίας του Τύπου κατατάσσεται μεταξύ των κρατών με «ευδιάκριτα προβλήματα» απέχοντας από τις χώρες στις οποίες η κατάσταση χαρακτηρίζεται «καλή» και «ικανοποιητική») οι αρμόδιες αρχές -με ξεκάθαρες τις πολιτικές ευθύνες- δεν έχουν παράσχει την οποιαδήποτε ενημέρωση, ενισχύει επικίνδυνες φήμες και σενάρια. Πολύ περισσότερο, όταν, σύμφωνα με το σωματείο των συντακτών, δεν έχει γίνει γνωστό, έστω και υπό συνθήκες μυστικότητας για πιθανές ανάγκες των ερευνών, εάν αυτές συνεχίζονται ή εάν έχουν «βαλτώσει».

Συγκεκριμένα, στην ανακοίνωση της ΕΣΗΕΑ αναφέρεται ότι «το Σάββατο, 9 Απριλίου 2022, συμπληρώνεται ένα έτος από τη στυγνή και άνανδρη δολοφονία του συναδέλφου Γιώργου Καραϊβάζ χωρίς, δυστυχώς, να διαφαίνεται καμία πρόοδος στην εξιχνίαση του εγκλήματος, η οποία είναι επιβεβλημένη, όχι μόνο για να απονεμηθεί δικαιοσύνη ως προς το ποινικό σκέλος της υπόθεσης, αλλά και για να εμπεδωθεί αίσθημα ασφάλειας στους Έλληνες δημοσιογράφους». «Η διαλεύκανση της δολοφονίας του Γιώργου Καραϊβάζ», συνεχίζει το δ.σ. της Ένωσης Συντακτών «αποτελεί ζήτημα ύψιστης προτεραιότητας για την ΕΣΗΕΑ και για τον λόγο αυτό έχουμε απευθυνθεί πολλάκις, γραπτά και προφορικά, στην πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη ζητώντας την εντατικοποίηση των ερευνών ώστε να υπάρξουν άμεσα και απτά αποτελέσματα».

«Δεν έχουμε την παραμικρή ενημέρωση»

Ωστόσο, όπως αποκαλύπτεται μέσα από την ανακοίνωση της ΕΣΗΕΑ, «έναν ολόκληρο χρόνο μετά όχι μόνο παραμένουν ασύλληπτοι οι δολοφόνοι του Γιώργου Καραϊβάζ αλλά δεν έχουμε την παραμικρή ενημέρωση για το αν έστω υπάρχει πρόοδος στις έρευνες».

Η ΕΣΗΕΑ τονίζει ότι η δολοφονία Καραϊβάζ πρόκειται για μια υπόθεση που προκάλεσε διεθνές ενδιαφέρον και «το ενδιαφέρον αυτό δεν έχει ατονήσει». Οι διεθνείς Οργανώσεις Δημοσιογράφων καθώς και η Ευρωπαϊκή και η Διεθνής Ομοσπονδία απευθύνουν συχνά ερωτήματα για την εξέλιξη της υπόθεσης, η οποία εμφανίζεται σε όλες τις εκθέσεις για την ελευθερία του Τύπου στην Ελλάδα ως δείκτης απειλής κατά της ασφάλειας των δημοσιογράφων.

«Η ΕΣΗΕΑ δεν ξεχνά ούτε θα επιτρέψει να ξεχαστεί η δολοφονία του συναδέλφου μας», καταλήγει η ανακοίνωση, γνωστοποιώντας ότι «αντιπροσωπεία του Διοικητικού Συμβουλίου της ΕΣΗΕΑ θα παραβρεθεί το Σάββατο, 9 Απριλίου, στην οδό Θ. Αννίνου στον Άλιμο, στις 14.20, ώρα που δολοφονήθηκε ο Γιώργος Καραϊβάζ, εκδηλώνοντας για άλλη μια φορά την αμέριστη συμπαράστασή της στην οικογένεια του στυγερά δολοφονημένου συναδέλφου».

Τελευταία άρθρα

Η ιδιοφυΐα πίσω από το «σωματίδιο του Θεού»

Χάρη σ’ αυτόν ανακαλύψαμε κάποια από τα μυστήρια του σύμπαντος. Ο νομπελίστας Πίτερ Χιγκς, που πέθανε τη Δευτέρα, θεωρούνταν...

2024: Η ΕΡΤ του Ζούλα

«Βαίνομεν προς εκλογάς», όπως έλεγε και ο Θανασάκης ο πολιτευόμενος του Αλέκου Σακελλάριου και έβλεπα χθες το δελτίο ειδήσεων...

«Έσβησε» ο φάρος του ελληνισμού στη Θράκη

Στην ακριτική Αλεξανδρούπολη εκδίδεται από το 1945 η ημερήσια εφημερίδα «Ελεύθερη Θράκη», ένα ιστορικό έντυπο με μεγάλη προσφορά στην...

Διεθνής διάκριση για τη «δημοκρατία»

Πρόκειται για έναν διαγωνισμό που αποτελεί θεσμό στον παγκόσμιο Τύπο. Τα μεγαλύτερα ονόματα των εφημερίδων διεθνώς έδωσαν το «παρών»...