Στις 25 Μαΐου οι εσωκομματικές εκλογές στον ΣΥΡΙΖΑ για πρόεδρο και Κεντρική Επιτροπή

Στις 25 Μαΐου θα πραγματοποιηθούν οι εκλογές για την ανάδειξη του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ και της Κεντρικής Επιτροπής που θα αποτελείται από 300 μέλη, σύμφωνα με τον Κανονισμό Εκλογής που δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα.

Ο κανονισμός καθορίζει ποιοι έχουν δικαίωμα του εκλέγειν και εκλέγεσθαι, τις διαδικασίες των υποψηφιοτήτων αλλά και την κατανομή των μελών της Κεντρικής Επιτροπής ανά περιφέρεια της χώρας.

Συγκεκριμένα: Οι εκλογές θα διαρκέσουν από τις 8:00 πμ μέχρι και τις 8:00 μμ. Και με έγκριση της Κεντρικής Εφορευτικής Επιτροπής, μπορεί να δοθεί παράταση στη διαδικασία ψηφοφορίας. Η διαδικασία των εκλογών περιλαμβάνει ταυτόχρονα δύο ψηφοφορίες σε δύο διαφορετικές κάλπες, μία για την εκλογή Προέδρου και μία για την εκλογή των μελών της Κεντρικής Επιτροπής.

Τα μέλη του κόμματος μπορούν να ψηφίσουν σε όποιο εκλογικό τμήμα επιλέξουν στην Περιφέρειά τους.

Σύμφωνα με τον Κανονισμό ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ εκλέγεται από όλα τα μέλη του κόμματος. Υποψηφιότητες και προτάσεις υποψηφιοτήτων για τη θέση Προέδρου κατατίθενται στο Προεδρείο του Συνεδρίου μέχρι την Κυριακή 17 Απριλίου 2022 και ώρα 1:00 μμ. Προϋπόθεση για την ανακήρυξη υποψηφίου είναι να συνοδεύεται η υποψηφιότητα από 300 υπογραφές εκλεγμένων συνέδρων. Η ΚΕΦΕ ανακηρύσσει υποψηφίους μέχρι την Τετάρτη 20 Απριλίου 2022.

Για την εκλογή του/της Προέδρου μπορούν να ψηφίζουν εκτός από όσους έχουν εγγραφεί μέχρι τις 21.03.2022 και όσοι συμπληρώνουν απογραφικό ένταξης στο κόμμα την ημέρα των εκλογών, το οποίο καταθέτουν στην Εφορευτική Επιτροπή του εκλογικού τμήματος όπου προσέρχονται να ψηφίσουν. Σε περίπτωση που κανένας υποψήφιος δεν συγκεντρώνει απόλυτη πλειοψηφία η ψηφοφορία επαναλαμβάνεται εντός 15 ημερών σε ημερομηνία και ώρα που ορίζεται από την ΚΕΦΕ μεταξύ των δύο πρώτων υποψηφίων.

Για την εκλογή της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ ο Κανονισμός προβλέπει:

Κατ’ αρχήν η Κεντρική Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ αποτελείται από 300 μέλη και η εκλογή των μελών γίνεται ανά Περιφέρεια. Αναλυτικά ο καταμερισμός των θέσεων της Κεντρικής Επιτροπής ανά Περιφέρεια έχει ως εξής:

α) Ανατολική Μακεδονία και Θράκη: 10 μέλη

β) Κεντρική Μακεδονία: 34 μέλη

γ) Δυτική Μακεδονία: 10 μέλη

δ) Ήπειρος: 10 μέλη

ε) Θεσσαλία: 12 μέλη

στ) Ιόνια νησιά: 6 μέλη

ζ) Δυτική Ελλάδα: 20 μέλη

η) Στερεά Ελλάδα: 8 μέλη

θ) Αττική: 150 μέλη

ι) Πελοπόννησος: 14 μέλη

ια) Βόρειο Αιγαίο: 4 μέλη

ιβ) Νότιο Αιγαίο:4 μέλη

ιγ) Κρήτη: 16 μέλη

ιδ) Εξωτερικό: 2 μέλη

Οι υποψηφιότητες και προτάσεις υποψηφιοτήτων κατατίθενται στο Προεδρείο του Συνεδρίου μέχρι την Κυριακή 17 Απριλίου 2022, ώρα 1:00 μμ. Υποψηφιότητα υποβάλλεται για τις θέσεις της Κεντρικής Επιτροπής της Περιφέρειας στην οποία ανήκει η Οργάνωση Μελών του/της υποψηφίου/ας. Η ΚΕΦΕ ανακηρύσσει τους/τις υποψηφίους/ες μέχρι την Τετάρτη 20 Απριλίου 2022.

Οι υποψήφιοι/ες αναγράφονται σε ενιαίο κατάλογο ανά Περιφέρεια. Η ποσόστωση φύλου ορίζεται με βάση τη σχετική ρύθμιση του καταστατικού όπως αυτό θα εγκριθεί από το Συνέδριο. Η ποσόστωση της διεύρυνσης ορίζεται σε 20% και υπολογίζεται ανά Περιφέρεια, εφαρμόζεται δε μετά την εφαρμογή της ποσόστωσης φύλου της προηγούμενης παραγράφου. Οι υποψήφιοι/ες που εντάσσονται στην ποσόστωση της διεύρυνσης ανακηρύσσονται με ευθύνη της ΚΕΦΕ μέχρι τις 20.04.2022 στην βάση των σχετικών αποφάσεων του Πολιτικού Συμβουλίου.

Το όριο εκπροσώπησης των βουλευτών στην Κεντρική Επιτροπή ορίζεται για την Περιφέρεια Αττικής στο 15% και για τις υπόλοιπες Περιφέρειες στο 20% των μελών της Κεντρικής Επιτροπής που εκλέγει κάθε Περιφέρεια. Αν από τα παραπάνω ποσοστά προκύπτει αριθμός που δεν είναι ακέραιος στρογγυλοποιείται στον αμέσως επόμενο ακέραιο ανεξάρτητα από το δεκαδικό μέρος.

Τα μέλη του κόμματος ψηφίζουν υποψήφιους για την Κεντρική Επιτροπή της Περιφέρειας στην οποία ανήκουν. Ο αριθμός των σταυρών προτίμησης ορίζεται μέχρι το 30% των θέσεων της Κεντρικής Επιτροπής που αναλογούν στη συγκεκριμένη Περιφέρεια.

Δικαίωμα να ψηφίσουν για την εκλογή Προέδρου έχουν όλα τα μέλη του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ .

Δικαίωμα να ψηφίσουν για την εκλογή μελών της Κεντρικής Επιτροπής έχουν όλα τα μέλη του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ που έχουν εγγραφεί μέχρι τις 21.03.2022.

Δικαίωμα να εκλεγούν στη θέση Προέδρου ή μέλους της Κεντρικής Επιτροπής έχουν όλα τα μέλη του κόμματος, που έχουν εγγραφεί μέχρι τις 21.03.2022 και έχουν ανακηρυχθεί σύμφωνα με τον παρόντα εκλογικό κανονισμό.

Το Μητρώο μελών είναι ενιαίο και περιλαμβάνει το σύνολο των μελών του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία.

Όλα τα μέλη του κόμματος καταχωρούνται στο Μητρώο με αλφαβητική σειρά του επωνύμου.

Στο μητρώο αναγράφονται τα εξής στοιχεία του κάθε μέλους: επώνυμο, όνομα, όνομα πατέρα, όνομα μητέρας, ημερομηνία γέννησης, αριθμός δελτίου ταυτότητας ή αριθμός μητρώου κοινωνικής ασφάλισης (Α.Μ.Κ.Α.), και Περιφέρεια στην οποία ανήκει το μέλος.

Τελευταία άρθρα

Αντί για αρχηγό, ας ψάξουν για συμπόρευση

Ας δεχθούμε, για την οικονομία της συζήτησης, ότι ο Νίκος Ανδρουλάκης έχει «ταβανιάσει» ως αρχηγός του ΠΑΣΟΚ και δεν...

Οι εμπειρίες των «συνεργασιών» από το… 1956

Η πρόταση που διατυπώθηκε και δημοσίως από τον Ν. Παππά για «εκλογική συνεργασία» του ΣΥΡΙΖΑ με το ΠΑΣΟΚ, χωρίς...

Κυριάκος για πρόεδρος πασοκάρας!

Είναι απορίας άξιον που οι πασόκοι, θορυβημένοι από το σφόλι που έφαγαν στις ευρωεκλογές, προβαίνουν σε κινήσεις πανικού, όπως...

Αποχή: Εξαϋλώνοντας ένα διεφθαρμένο πολιτικό σύστημα

Κράτος, κατά τον Max Weber, είναι «ο θεσμός που διεκδικεί το μονοπώλιο της βίας». Η εξουσία του κράτους είναι...