Ο Βορίδης φύλακας της διαφάνειας και της Δημοκρατίας

Με τροπολογίες -νάρκες κατά κάθε έννοιας δημοκρατικής διακυβέρνησης- είτε φιμώνοντας εφημερίδες, είτε διοχετεύοντας χρήμα για άγνωστους χρήστες, με άγνωστα ποσά και για άγνωστους σκοπούς- διανθίζεται το νομοσχέδιο Βορίδη με τον βαρυσήμαντο τίτλο: Εθνικό Στρατηγικό Σχέδιο Καταπολέμησης της διαφθοράς και άλλες διατάξεις…

Η κυβέρνηση των αρίστων διατυμπανίζει από το πρωί ως το βράδυ, ότι είναι με την ελευθερία του Τύπου (αυτόν που τη στηρίζει προφανώς), και τη Δημοκρατία, ομνύοντας στη διαφύλαξη και ενίσχυσή της. Το γεγονός ότι ελάχιστοι πλέον την πιστεύουν είναι ανακουφιστικό.

Φίμωτρο στον Τύπο

Μόλις πέσει το σκοτάδι, βέβαια, ξεκινάει το άλλο τροπάριο μέσα στη Βουλή: Η καταπολέμηση κάθε δημοκρατικού κώδικα διακυβέρνησης με όχημα τις τροπολογίες.

Ως άλλος Ντόκτορ Τζέκιλ και Μίστερ Χάιντ μεταμορφώνει το εξουσιαστικό της προφίλ, εισάγοντας σωρηδόν τροπολογίες χουντικής έμπνευσης, μέσα σε νομοσχέδια που ενίοτε αποπνέουν ανάλογο ύφος και άκρως επιχειρηματικό ήθος.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα ,η σκανδαλώδης τροπολογία για τη φίμωση των εφημερίδων που έφερε βράδυ στη Βουλή ο κ. Βορίδης, καθώς περιορίζει την ελευθερία του Τύπου, με επιβολή εξοντωτικών προστίμων στα φυσικά πρόσωπα των εφημερίδων, ταυτίζοντάς τα με το εταιρικό προφίλ.

Και εδώ είναι προφανής ο στόχος. Να φοβηθεί οποιοσδήποτε γράψει, επικρίνει, σχολιάσει, σατιρίσει, ή σιχτιρίσει το άριστον κυβερνητικό έργο, διότι θα του πάρουν ό,τι έχει και δεν έχει.

Κι εδώ… οι φίλοι

Και μάλιστα, σύμφωνα με την ίδια τροπολογία, αυτός που θα επιβάλει το πρόστιμο θα είναι το ΕΣΡ, οι αρμοδιότητες του οποίου καθορίζονται από το Σύνταγμα και αφορούν αποκλειστικά και μόνον τα ραδιοτηλεοπτικά μέσα.

Ως γνωστόν, όταν το Σύνταγμα δε διευκολύνει στην αναχρονιστική εκστρατεία διακυβέρνησής των αρίστων, τότε κι αυτοί δεν του δίνουν και πολύ σημασία…

Το καλύτερο όμως και ακραία Βοριδομητσοτακικής κοπής είναι ότι, με αυτή τη ρύθμιση, καθιστούν «εισπράκτορα» των προστίμων που θα επιβληθούν σε εφημερίδες, το μονοπωλιακό πρακτορείο διανομής συμφερόντων Μαρινάκη, την εταιρεία «Άργος».

Σατανικό, κι όμως αληθινό. Στο κείμενο της τροπολογίας αναφέρεται χαρακτηριστικά ότι «τα βεβαιωμένα πρόστιμα της παρούσας παραγράφου παρακρατούνται από τα πρακτορεία διανομής τύπου και αποδίδονται αμελλητί. Κατά παρέκκλιση κάθε άλλης διάταξης, η απόδοση του ποσού των προστίμων προηγείται οποιασδήποτε κατάσχεσης εις χείρας του πρακτορείου από τρίτο ή εκχώρησης απαίτησης σε τρίτο»!

Κι όταν πάρεις φόρα, φόρα κατηφόρα, κι ο θεός ο ίδιος δε σε σταματά, όπως λέει το γνωστό άσμα. Στο ίδιο νομοσχέδιο με τις δαιδαλώδεις τροπολογίες ο πολύπειρος κ. Βορίδης προτείνει ρύθμιση δοξαστική της διαφάνειας και του δημοκρατικού ελέγχου.

Τα λεφτόδεντρα του Βορίδη

Συγκεκριμένα, τα άρθρα 7 και 8 της τροπολογίας με αριθμό 1241, αφορούν σε δαπάνες από το 2018 μέχρι σήμερα, του Τομέα του Μακεδονίας Θράκης, πρώην υπουργείου Μακεδονίας Θράκης και σήμερα Τομέας του υπουργείου Εσωτερικών.

Ρυθμίζεται λοιπόν, η νομιμοποίηση άγνωστων δαπανών, εκ των υστέρων, και καθ’ υπέρβαση του προϋπολογισμού, γιατί προφανώς το υπουργείο δεν έχει να τα δώσει.

Όσο για το άρθρο 8 της τροπολογίας που αφορά στη σύσταση επιτροπής ειδικών δαπανών πιθανότατα προστέθηκε για να μην επαναληφθεί το… σφάλμα.

Με μια πρώτη ματιά γίνεται αντιληπτό ότι αφορούν σε κάποια προμήθεια εκτός προϋπολογισμού, ίσως γι’ αυτό και τίθεται ένας περιορισμός των 300.000 ανά έτος.

Στην ουσία, όμως, πρόκειται για νομιμοποιήσεις απόρρητων δαπανών του τέως υπουργείου Μακεδονίας Θράκης και νυν Τομέα Μακεδονίας Θράκης του υπουργείου Εσωτερικών, καθώς οι συγκεκριμένοι κωδικοί που αναφέρονται στο άρθρο 7 της τροπολογίας, ΚΑΕ0896 και ΑΛΕ2420910001, αφορούν απόρρητες δαπάνες.

Ο καταλληλότερος

Να σημειωθεί ότι, σύμφωνα με την Έκθεση του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους, προκύπτει ότι το ύψος των δαπανών που νομιμοποιούνται είναι άγνωστο, καθώς το αρμόδιο υπουργείο δεν έχει στείλει στοιχεία!!!

Οπότε, η εν λόγω ρύθμιση Βορίδη μέσα από τη μεταμεσονύκτια τροπολογία μπορεί επάξια να χριστεί ως η επιτομή της απόλυτης διαφάνειας στη διαχείριση του δημοσίου χρήματος και των κανόνων δημοκρατικής διακυβέρνησης.

Εάν όμως συνυπολογίσει κανείς την περιπετειώδη πολιτική διαδρομή του κ. Βορίδη, τότε αντιλαμβάνεται την ευκολία, την ευχαρίστηση και την οίηση με τις οποίες ο εξ αγχιστείας άριστος κ. Βορίδης μπορεί να νομιμοποιεί αγνώστου ύψους δαπάνες, για άγνωστους σκοπούς, προς άγνωστα πρόσωπα. Και δεν του καίγεται καρφί!

Ο Βορίδης φύλακας της διαφάνειας και της  Δημοκρατίας 432347 photo
Ο Βορίδης φύλακας της διαφάνειας και της  Δημοκρατίας 432348 photo
Ο Βορίδης φύλακας της διαφάνειας και της  Δημοκρατίας 432349 photo

Τελευταία άρθρα

Η μέθεξη Σημιταριού και Νεομητσοτακισμού ως η πιο καταστροφική βόμβα στα...

«Δε διανοήθηκα ποτέ να εργαλειοποιήσω εθνικές τραγωδίες για πολιτικό όφελος». Κι όμως! Αυτή η απίστευτη δήλωση ανήκει στον πρωθυπουργό...

Ακλόνητος και επί Δούκα ο Σόρος!

Δεν είναι, δυστυχώς, το πρώτο δείγμα ότι ο νέος δήμαρχος της Αθήνας Χάρης Δούκας ξεκίνησε, αν μη τι άλλο,...

Το «σημείο τήξης» της Ελληνικής Δημοκρατίας

Ο «σαλταρισμένος» Δελαπατρίδης, ο οποίος επευφημείτο στο παρελθόν από τους «Μητσάρες» του Φαλήρου που στέκονταν γύρω του κάθε φορά...

Σήμερα ξημέρωσε μια καινούργια μέρα για όλους εμάς, για τα πενήντα...

Tον γιό του Μητσοτάκη δε θέλετε κυβερνήτη ως πολίτες- συμμετέχοντες σε μια σαδομαζοχιστική τύπου πολιτική σχέση μέχρι να σβήσει...