Δύσβατος ο δρόμος προς τις ευρωεκλογές

Του Πάνου Σώκου

Οι κινητοποιήσεις των αγροτών δεν είναι μια απλή υπόθεση για την κυβέρνηση. Όποια κι αν είναι η έκβασή τους, είτε δηλαδή ικανοποιηθούν πλήρως και επιστρέψουν στα χωράφια τους είτε εξαναγκαστούν, η επόμενη μέρα για την κυβέρνηση δεν θα είναι ίδια. Κι αυτό γιατί το αγροτικό μέτωπο είναι η πρώτη μεγάλη δοκιμασία της σε επίπεδο πραγματικής πολιτικής, είναι η πρώτη απόρριψη της οικονομικής της πολιτικής από μια μεγάλη και οργανωμένη επαγγελματική ομάδα, η οποία της έδωσε στις εκλογές το 48% των ψήφων της.

Θα μπορούσε να πει κανείς πως «τώρα αρχίζουν τα δύσκολα» για τον Κυριάκο Μητσοτάκης, αφού πλέον σε τέτοιες περιπτώσεις οι κινητοποιήσεις των επαγγελματικών ομάδων λειτουργούν συνήθως ως ντόμινο και η μία παρασέρνει την άλλη (σ.σ.: θυμίζουμε ότι έχει προηγηθεί η κινητοποίηση των ελεύθερων επαγγελματιών για τη φορολόγησή τους, που τους είχε αποκρύψει η κυβέρνηση προεκλογικά, μια επαγγελματική τάξη εξίσου φιλικά προσκείμενη στη Ν.Δ., με ένα ποσοστό που ξεπέρασε στις εκλογές το 55%…).

Η κυβέρνηση, επαναπαυμένη στις δάφνες του 41% και στη μεγάλη δύναμη που έχει στον κόσμο του πρωτογενούς τομέα, δεν ασχολήθηκε με τους αγρότες την προηγούμενη τετραετία, αλλά και με καμία επαγγελματική ομάδα. Σκέπασε τα προβλήματα όλων κάτω από το χαλί της πανδημίας, του πολέμου στην Ουκρανία και της ενεργειακής κρίσης μοιράζοντας τα δισεκατομμύρια του ευρωπαϊκού ταμείου, κρατώντας με τον τρόπο αυτό όλους ευχαριστημένους, αλλά και εξασφαλίζοντας για τον εαυτό της ένα άλλοθι για την ανικανότητά της.

Όμως τώρα αυτά τελείωσαν. Η ευρωπαϊκή κάνουλα, που είχε ανοίξει, πλέον έκλεισε και η κυβέρνηση καλείται με τις δικές της δυνάμεις να βρει λύσεις. Και οι λύσεις αυτές δεν ικανοποιούν τους αγρότες, οι οποίοι είναι στα μπλόκα, γιατί βλέπουν το εισόδημά τους να συρρικνώνεται κι επωμίζονται το κόστος της πράσινης μετάβασης, ενώ η κυβέρνηση διαμηνύει, μέσω του κυβερνητικού εκπροσώπου, πως «τα λεφτά δεν φυτρώνουν από πουθενά, οι πόροι που έχουμε στη διάθεσή μας δεν είναι ανεξάντλητοι, γι’ αυτό και δεν εξετάζονται επιπρόσθετα μέτρα».

Κι όλα αυτά, βέβαια, την ίδια στιγμή που η κυβέρνηση κοκορεύεται, κατά το κοινώς λεγόμενο, ότι επί των ημερών της ο ρυθμός ανάπτυξης της οικονομίας είναι από τους πιο υψηλούς στην Ευρώπη και χαρακτηρίζεται ελληνικό θαύμα. Η αντίφαση μεταξύ αυτών που υποστηρίζει η κυβέρνηση και της πραγματικής κατάστασης της οικονομίας είναι πλέον ξεκάθαρη και αναδεικνύεται μέσα από τα δικά τους λόγια. Γιατί δεν υπάρχει ανάπτυξη όταν δεν επωφελούνται οι πολίτες από αυτή, όταν δεν φτάνει στην κοινωνία το μερίδιο που της ανήκει.

Η αμηχανία της κυβέρνησης για τις κινητοποιήσεις φάνηκε από την πρώτη στιγμή, όταν είπε πως είναι υποκινούμενες για να κάνει μετά αναδίπλωση. Όπως είπε και ο βουλευτής της Μάξιμος Χαρακόπουλος στα μπλόκα οι πιο πολλοί είναι ψηφοφόροι της Ν.Δ. Και δεν θα μπορούσε να είναι διαφορετικά, αφού στη Θεσσαλία οι πλημμυροπαθείς διαμαρτύρονται για την αργή και αποσπασματική αποκατάσταση των καταστροφών, ενώ η καταστροφή στη Θεσσαλία, πέρα από τη σοβαρότητα της κλιματικής κρίσης, δείχνει την πλήρη αποτυχία του κράτους και της κυβέρνησης στο πεδίο της πολιτικής προστασίας. Οι αγρότες αποτελούν ένα προνομιακό εκλογικό ακροατήριο για τη Ν.Δ. και η ρήξη στις σχέσεις της κυβέρνησης μαζί τους θα έχει επιπτώσεις προειδοποιούν «γαλάζιοι» βουλευτές προερχόμενοι από αγροτικές περιφέρειες.

Αν σε αυτά τα μέτωπα προσθέσει κάποιος τις αντιδράσεις του φιλικού της ακροατηρίου για τον γάμο των ομόφυλων ζευγαριών και το μέγιστο πρόβλημα της ακρίβειας, τότε μπορούμε να πούμε πως ο δρόμος προς τις ευρωεκλογές για τη Ν.Δ. είναι δύσβατος.

Στις δημοσκοπήσεις μπορεί να διατηρεί μεγάλη διαφορά από τους αντιπάλους της, η πτώση των ποσοστών της όμως είναι εμφανής και το 41% μοιάζει μακρινό! Στη δημοσκόπηση της MRB κατέγραψε ποσοστό 27,1%. Στη δημοσκόπηση της Marc 29,7% και στη δημοσκόπηση της Metron Analysis εμφανίζει απώλειες πάνω από 2% σε έναν μήνα, καθώς από 32,9% στην προηγούμενη δημοσκόπηση υποχώρησε στο 30,9%.

Επίσης, οι δημοσκοπήσεις καταγράφουν έντονη δυσαρέσκεια για το κυβερνητικό έργο, καθώς η Metron Analysis έδειξε ότι το ποσοστό εκείνων που πιστεύουν ότι τα πράγματα πάνε προς τη λάθος κατεύθυνση είναι 60%, ενώ το ποσοστό αυτών που πιστεύουν ότι πάνε προς τη σωστή κατεύθυνση υποχωρεί στο 34%.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Τελευταία άρθρα

Ξεχάσατε το μειονοτικό Κόμμα, κύριε πρωθυπουργέ;

Αίφνης η κυβέρνηση και τα αθηναϊκά μέσα ενημέρωσης ανακάλυψαν το αμιγώς μουσουλμανικό Κόμμα Ισότητας Ειρήνης και Φιλίας της Θράκης,...

Άρθρο του Ρώσου πρέσβη στη «δημοκρατία»: Θα τσακίσουμε τους ναζί όπως...

Στις 9 Μαΐου η Ρωσία γιορτάζει την Ημέρα της Μεγάλης Νίκης επί της ναζιστικής Γερμανίας. Δεν θα είναι υπερβολή,...

Οι σπαζοκεφαλιές για τα ποσοστά και τις έδρες

Καθώς από σήμερα οδεύουμε και τυπικά στον τελευταίο μήνα των ευρωεκλογών, χρήσιμο είναι να αρχίσουμε να φρεσκάρουμε τις γνώσεις...

Ευκαιρίες και κίνδυνοι στη συνάντηση της Άγκυρας

Ο πρωθυπουργός Κυρ. Μητσοτάκης ορθώς συνεχίζει τον διάλογο με την Τουρκία (γιατί, διαφορετικά, ακόμα και η μικρότερη σπίθα έντασης...