Συνήγορος Καταναλωτή: Η ΔΕΗ συνεχίζει να παρανομεί με αδιαφανείς χρεώσεις – Νέο πόρισμα «βόμβα» – Ακούνε οι κ.κ. Γεωργιάδης και Σκρέκας;

Την ώρα που η κυβέρνηση Μητσοτάκη μοιάζει σαν να «χαϊδεύει τα αυτιά» των εταιριών ενέργειας, χωρίς ακόμη να έχει εισπράξει ούτε ένα ευρώ από τα υπερκέρδη που θεωρητικά θα φορολογήσει (αν και ο πρωθυπουργός πριν λίγο καιρό ισχυρίστηκε, μη ορθά, ότι το μέτρο ήδη εφαρμόζεται) ο Συνήγορος του Καταναλωτή κάνει γνωστό ότι η ΔΕΗ, η επιχείρηση της οποίας πρόεδρος είναι ο χρυσοπληρωμένος κ. Γιώργος Στάσης (ένα από τα αγαπημένα παιδιά του Μεγάρου Μαξίμου) συνεχίζει να παρανομεί σε βάρος των πολιτών αρνούμενη να προβεί σε αναλυτική αιτιολόγηση των χρεώσεων Προμήθειας και της Ρήτρας Αναπροσαρμογής.

Η ΔΕΗ παρά τα όσα κυβερνητικά στελέχη ισχυρίζονται, όπως επιβεβαιώνεται από το νέο πόρισμα του Συνηγόρου του Καταναλωτή, εξακολουθεί να λειτουργεί καταχρηστικά και εκτός νομικού πλαισίου επιβαρύνοντας με αμφισβητούμενες χρεώσεις τους καταναλωτές. Συγκεκριμένα, στο πόρισμα που εστάλη στις 11 Οκτωβρίου 2022, στα υπουργεία Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος και Ενέργειας, στα οποία πολιτικοί επικεφαλής είναι οι κ.κ. Άδωνις Γεωργιάδης και Κώστας Σκρέκας, αντίστοιχα, αναφέρεται μεταξύ άλλων ότι «η εταιρεία, παρά τις σχετικές συστάσεις της Αρχής, δεν προβαίνει σε αναλυτική αιτιολόγηση των χρεώσεων Προμήθειας και ιδίως της χρέωσης Ρήτρας Αναπροσαρμογής με αναλυτική αιτιολόγηση και με παράθεση της ορθής χρέωσης των εκάστοτε ισχυουσών μοναδιαίων τιμών κάθε συντελεστή και των σχετικών πράξεων υπολογισμού».

Τι σημαίνει αυτό; Πολύ απλά, παρά το θόρυβο που εδώ και μήνες έχει δημιουργηθεί σε σχέση με τις υπέρογκες χρεώσεις και τον ρόλο της Ρήτρας Αναπροσαρμογής, σύμφωνα με τον ΣτΚ, η ΔΕΗ του κ. Γ. Στάση συνεχίζει να λειτουργεί έκνομα «φουσκώνοντας» τους λογαριασμούς χωρίς να δίνει λόγο σε κανέναν! Κι αυτό παρά το γεγονός ότι ο Συνήγορος του Καταναλωτή ήδη έχει προβεί σε αρκετές επισημάνσεις προς την επιχείρηση υπογραμμίζοντας πως «η άρνηση αναλυτικής αιτιολόγησης της οφειλής συνιστά αθέμιτη εμπορική πρακτική και ιδίως παραπλανητική παράλειψη παροχής ουσιωδών πληροφοριών σχετικά με τη διαμόρφωση και τον τρόπο υπολογισμού του τιμήματος και τυχόν πρόσθετων επιβαρύνσεων αλλά συστηματική αποφυγή απάντησης σε αλληλογραφία πρακτικές οι οποίες είναι αντίθετες με τις απαιτήσεις της επαγγελματικής ευσυνειδησίας και ενδέχεται να στρεβλώσουν ουσιωδώς την οικονομική συμπεριφορά του μέσου καταναλωτή και να τον οδηγήσουν να λάβει απόφαση συναλλαγής την οποία δε θα ελάμβανε».

Στυγνός εκβιασμός υπό την απειλή της διακοπής παροχής ρεύματος

Ο ΣτΚ επισημαίνει, επίσης, ότι «η αξίωση από την πλευρά της ΔΕΗ μη νόμιμης οφειλής με την απειλή της διακοπής της ηλεκτροδότησης, συνιστά αθέμιτη εμπορική πρακτική και ιδίως επιθετική εμπορική πρακτική, η οποία πραγματοποιείται με κατάχρηση επιρροής, εμποδίζοντας τη συναλλακτική ελευθερία του καταναλωτή ως προς την καταβολή του τιμήματος ενώ είναι αντίθετη και προς τις επιταγές της καλής πίστης και τις συναλλακτικές υποχρεώσεις ασφάλειας και πρόνοιας λαμβάνοντας ιδιαίτερα υπόψη και τους κινδύνους και τη διατάραξη που προκαλείται στη σωματική, ψυχική, ηθική, κοινωνική και οικονομική υπόσταση του καταναλωτή». Ο Λογαριασμός Κατανάλωσης πρέπει να περιέχει, όπως αναφέρεται στο πόρισμα του ΣτΚ, διακριτή αναγραφή των χρεώσεων που επιβάλλονται καθώς και των μοναδιαίων τιμών υπολογισμού των χρεώσεων προμήθειας. Περαιτέρω, σε περίπτωση χρήσης μηχανισμού αναπροσαρμογής (ρήτρας), επισημαίνει ο Συνήγορος, «απαιτείται η αναλυτική παράθεση του μηχανισμού αναπροσαρμογής, καθώς και η παραπομπή στον τόπο παράθεσης των πηγών διαμόρφωσης των μεγεθών του μηχανισμού αναπροσαρμογής».

Όλες οι επισημάνσεις του ΣτΚ, του οποίου επικεφαλής είναι ο κ. Λευτέρης Ζαγορίτης (γραμματέας της ΝΔ επί διακυβέρνησης Κώστα Καραμανλή) ήδη έχουν γνωστοποιηθεί, όπως φυσικά και οι προηγούμενες αιτιάσεις, στους κ.κ. Γεωργιάδη και Σκρέκα, οι οποίοι σε καμία περίπτωση δε μπορούν να ισχυριστούν ότι δε γνωρίζουν εδώ και καιρό αρμοδίως για τα έκνομα τερτίπια της ΔΕΗ σε βάρος της τσέπης των καταναλωτών. Ωστόσο, η πρόσφατη εμπειρία δείχνει πως, εν τέλει, δύσκολα θα δώσουν σημασία στα πορίσματα της Ανεξάρτητης Αρχής αφήνοντας την κοινωνία απροστάτευτη απέναντι στα «κοράκια της ενέργειας».

Το νέο πόρισμα του Συνηγόρου του Καταναλωτή

  1. Εγώ έκανα μια ρύθμιση και υπογραψα συμφωνητικό για αυτή τη ρύθμιση με μια εταιρεία που έχει έδρα στο Δουβλίνο. Εκπροσωπεί τη ΔΕΔΔΗΕ λέει η υπεύθυνη.
    Τραγικά πράγματα. Ένδοξες ημέρες Χατζιδάκ.

  2. Φουσκώσαν το λογαριασμό του αγροτικού ρεύματος οι λεβέντες της ΔΕΗ. Παράδειγμα τον λογαριασμό του αγροτικού ρεύματος μου στην Ηλεία.
    Στο λογαριασμό τετραμήνου (θερινοί μήνες) δεν αναλύεται μια χρέωση ( αφορά λέει προηγούμενο δίμηνο, χωρίς βέβαια να υπάρχει καμία ανεξόφλητη οφειλή). Έχουν αντί μηνιαίους λογαριασμούς, έναν οκτάμηνο και έναν τετράμηνο, όποτε η χαμηλή χρέωση για τις 500kwh πάει περίπατο.
    Για να καταλάβετε τι καταφέρνει η ΔΕΗ, προσέξτε τις χρεώσεις: οι πρώτες 499kwh τιμολογούνται 0,06944€/kWh, οι επόμενες 266 τιμολογούνται 0,478€/kWh οι επόμενες 258 τιμολογούνται 0,78€/kWh και οι 43kwh τιμ 0,58698€/kWh.
    Εάν αντί οκταμήνου υπήρχαν μηνιαίες χρεώσεις, τότε έως 3.992 kWh θα ετιμολογούντο με 0,06944€/kWh και όχι μόνο οι 499 που τιμολογεί η ΔΕΗ στο χαμηλό τιμολόγιο.
    Τελικά για 1066khw ο λογαριασμός ήταν 545,58€ με κρατική επιδότηση 364,58€.
    Το σύνολο του λογαριασμού δεν υπήρχε πουθενά, στο πάνω μέρος υπήρχε εμφανώς το πόσο της επιδότησης του ηγεμόνα και στο τέλος τα 129,27€ που έπρεπε να πληρώσω.
    Το σύνολο του λογαριασμού το βρήκα αφού πρόσθεσα τα δυο αυτά νούμερα συν το πόσο της προκαταβολής που πλήρωσα με τον προηγούμενο λογαριασμό.
    Άρα, παραλλαγή, απόκρυψη και παραπλάνηση οι λογαριασμοί της ΔΕΗ.
    Σημείωση: συγχωρέστε μου τα νούμερα, όμως μόνο έτσι αποδεικνύεται το έγκλημα των πολιτικών που πούλησαν την δημόσια επιχείρηση.

  3. Ας περιμένουμε υπομονετικά ακόμη λίγο καιρό… Πιθανότατα θα μας λύσουν τα προβλήματα οι (ανεξάρτητες) Αρχές της ελληνικής δημοκρατίας!

  4. Έχουν πλάκα τα άβουλα, ανήθικα και ψευδόμενα βουλευτάκια της ΝΔ, ο ένας λέει, ο τουρκόφιλος των καναλιών, πως δεν έχουν κέρδη οι πάροχοι, άλλος όμως λέει πως θα μοιραστούν τα υπερκέρδη των παρόχων.
    Τρέξτε ακροδεξιοί, δεξιοί, κεντρώοι και αριστεροί ψηφοφόροι της ΝΔ, το αφεντικό της Πειραιώς τρελάθηκε και μοιράζει λεφτά.
    Αυτογελοιοποιήθηκε το κόμμα του εθνάρχη Κωνσταντίνου Καραμανλή, θυμίζει πλέον τραβεστί, δεν έχει πολιτική ταυτότητα, αποτελεί πλέον ρίγκ για λαμόγια από όλο το πολιτικό φάσμα της χώρας.
    Οι άνθρωποι δεν ξέρουν τι λένε και κυρίως δεν ξέρουν τι ψηφίζουν. Η κλιματική αλλαγή είναι μεγαλύτερη μούφα και από την ανοσία της αγέλης που μας πλάσαρε ο κ. Μητσοτάκης.
    Η αγροτική παραγωγή πεθαίνει λόγω κόστους παραγωγής, ενώ ο πρωθυπουργός θέλει να ταΐσει τους Έλληνες συνθετικό κρέας, τα σκουλίκια και τις ακρίδες των πολυεθνικών της παγκοσμιοποίησης.
    Στο δικό μου αγροτικό λογαριασμό πλήρωσα 0,17€/kWh για τις πρώτες χίλιες 1000kwh, ενώ μαζί με την επιδότηση το κόστος του λογαριασμού έφτασε τις 0,54€/kWh. Πριν το νόμο για την κλιματική αλλαγή του κ. Μητσοτάκη, το κόστος ήταν 0,07€/kWh.
    Δηλαδή, μπήκε αύξηση σε αυτά που πληρώνω 143%. Εάν δεν υπήρχε κρατική επιδότηση, τότε το κόστος κιλοβατώρας θα ήταν αυξημένο κατά 672%.
    Σημ: Υπήρξαν μόνο χίλιες κιλοβατώρες κατανάλωση επειδή το πότισμα έγινε μέσω ΤΟΕΒ και επικουρικά χρησιμοποιήθηκε η γεώτρηση.

  5. εμανα μου αλαξαν το μονομερως συμβολαιο απο Γ1Ν το εκαναν my home enter και μου εκδοθηκε λογαριασμος εναντι χωρις κρατικη επιδοτηση.μετα απο πολλες επικοινωνιες και απειλες μου το ξανααλλαξαν.οτι θελουν κανουν

  6. Χαίρε Κυριάκο, τα κατάφερες και έφτασες στα 0.68 € το μέσο σταθμικό όρο της οικιακής τιμής της ΔΕΗ για τις πρώτες διακόσιες κιλοβατώρες του τετραμήνου. Δηλαδή, αν κοπεί η επιχορήγηση, ο Μητσοτάκης με την κλιματική του αλλαγή και με τον πόλεμο του εναντίον του Πούτιν, θα μας φέρει τα λιχνάρι και τις φωτιές των ανθρώπων των σπηλαίων.

  7. Ο Κυριάκος κάνει πόλεμο με παγκοσμιωτές και βαθύ κράτος απέναντι στον Πούτιν, όμως οι Έλληνες αγρότες χάνουν το δικαίωμα να παράγουν, ίσως και τα ίδια τα χωράφια τους. Ο ΤΟΕΒ Μυρτουντίων αύξησε τις τιμές ύδρευσης κατά 65% για το στο στάγδιν πότισμα και σε 43% στην τιμή του παγίου για κάθε στρέμμα. Απλησίαστο λοιπόν το πότισμα, λόγω αύξησης της ηλεκτρικής ενέργειας, όπως λέει ο ΤΟΕΒ. Αδύνατο να προχωρήσουμε σε νέες φυτεύσεις, τα χωράφια θα μείνουν χέρσα.
    Νήπιος πολιτικά ο Κυριάκος, πούλησε τη ΔΕΗ, έθεσε εκτός λειτουργίας τις λιγνιτικές μονάδες, άφησε ελεύθερο το χρηματιστήριο ενέργειας των ολιγαρχών, δημιούργησε ενεργειακή φτώχεια και υπέρμετρη αύξηση τιμών. Επιπλέον, ακολουθεί πιστά τα κελεύσματα του κ. Σβάμπ και της παρέας του, κόντρα στα συμφέροντα των Ελλήνων που τον ψήφισαν.
    Για τους αγρότες, τους καταναλωτές και τους πολίτες, ο κ. Μητσοτάκης αποτελεί πολιτικό παρελθόν.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Τελευταία άρθρα

Νέα οικονομική κρίση προ των πυλών: Πόσο «θωρακισμένοι» είμαστε;

Θυμάμαι ακόμη την κυβέρνηση της Ν.Δ. μετά τη χρεοκοπία της τεράστιας αμερικανικής τράπεζας Lehman Brothers το 2008, που είχε...

Οποιαδήποτε ένταση απειλεί την παγκόσμια οικονομία

Ως χώρα βρισκόμαστε γεωγραφικά σ' ένα από τα πιο ευαίσθητα σημεία του πλανήτη, καθώς -όπως έχει αποδείξει η ιστορία-...

Ξεθωριάζει το… success story

Έκανε ό,τι μπορούσε η κυβέρνηση για να αξιοποιήσει και φέτος το Φόρουμ των Δελφών ώστε να προβάλει το αφήγημά...

Η Ελλάδα μετατράπηκε σε ατελείωτο real estate

Προ καιρού, σχολιάζοντας από τη στήλη την οξύτατη στεγαστική κρίση που αντιμετωπίζει η χώρα, είχα γράψει εν κατακλείδι ότι...