Πού το πάει ο Ερντογάν;

Η ομιλία του Τούρκου προέδρου από το βήμα της Γενικής Συνέλευσης των ΗΕ αφήνει ερωτηματικά για το αν βαίνει προς μία αλλαγή άξονα, με προσανατολισμό εκτός του ΝΑΤΟ.

Λίγες ώρες πριν την ανακοίνωση Πούτιν για μερική επιστράτευση, ο Ταγίπ Ερντογάν δήλωνε σε αμερικανικό μέσο ότι ο Πρόεδρος της Ρωσίας είναι έτοιμος να τερματίσει τον πόλεμο στην Ουκρανία.

Ο πρόεδρος της Τουρκίας μετέβη στις ΗΠΑ από την διάσκεψη του Οργανισμού Συνεργασίας της Σανγκάης (ΟΣΣ), αφού δήλωσε την πρόθεσή του για ένταξη σε αυτόν. Στην ομιλία του στα Ηνωμένα Έθνη επιτέθηκε στην Δύση και στην Ελλάδα – όχι μόνο για το προσφυγικό, αλλά και στις ΗΠΑ, ζητώντας να μην στηρίζουν το ΥΡG, όπως επίσης και στην ΕΕ, τονίζοντας ότι 52 χρόνια έχει την Τουρκία στον προθάλαμο. Δεν ειρωνεύτηκε απλά την Ελλάδα και τον πρωθυπουργό της, αλλά εμμέσως πλην σαφώς δήλωσε ότι «επιχειρούν πράγματα πάνω από το μπόι τους και γελοιοποιούνται», ενώ τόνισε ότι η ειρήνη και η σταθερότητα στην Ανατολική Μεσόγειο εξαρτάται από την δίκαιη κατανομή του πλούτου. Αναλυτές και στην Τουρκία πλέον συζητάνε σχετικά με το αν η Τουρκία βαίνει προς μία αλλαγή άξονα, κλείνοντας το μάτι στην Ρωσία.

Μία ακόμη κρίση στο κατώφλι;

Το ερώτημα που τίθεται τώρα είναι αν πρόκειται για ένα ανατολίτικο παζάρι με στόχο την άρση του εμπάργκο από τις ΗΠΑ ή αν όντως η στενή σχέση με τον Πούτιν, στον οποίο δίνει και μία οικονομική διέξοδο, καθώς δεν εφαρμόζει κυρώσεις, οδηγεί την Άγκυρα σε άλλες, εκτός ΝΑΤΟ, συμμαχίες.

Το εκρηκτικό σκηνικό συνθέτουν επίσης οι αιτιάσεις για στρατιωτικοποίηση, τα τουρκικά ντρόουν και μαχητικά που πετούν στο Αιγαίο, οι κλειστοί δίαυλοι επικοινωνίας μεταξύ Ελλάδας-Τουρκίας, το ερευνητικό Ορούτς Ρέις, που μεταβαίνει στην Ανατολική Μεσόγειο κοντά στην περιοχή που βρίσκεται το νέο γεωτρύπανο της Τουρκίας Αμπντουλχαμίτ. Την ίδια ώρα τουρκικά ΜΜΕ κάνουν λόγο για μετανάστες στον σταθμό υπεραστικών λεωφορείων της Ανδριανούπολης, οι οποίοι δηλώνουν ότι σκοπεύουν να περάσουν τα σύνορα.

Με λίγα λόγια το κοκτέιλ για μια ακόμη κρίση είναι έτοιμο. Το αν αυτή τελικά όντως θα προκύψει και πού θα κριθεί στις παρασκηνιακές λεπτομέρειες και την ψυχραιμία που θα επιδείξουν οι δύο πλευρές του Αιγαίου.

Πηγή: dw.com

  1. Που το πάει ο Ερντογάν; Λοιπόν δείτε τι λέει το Ελιαμεπ και αντιστρέψετε τα. Είναι πραγματικά στρουθοκαμηλισμος να ασχολούμαστε που το πάει ο Ερντογάν από την ώρα που ότι είναι να κάνει το προαναγγέλλει και το πράττει με συνέπεια. Το Ελιαμεπ και η κυβέρνηση ακολουθούν το δόγμα ότι αν η πραγματικότητα δεν συμφωνεί με εμάς τόσο το χειρότερο για την πραγματικότητα. Στο τέλος θα εισβάλουν και εμείς θα λέμε ότι το κάνουν για εσωτερική κατανάλωση. Κόφτε το παραμύθι περί Ελληνικής υπεροπλοιας. Υπεροπλοια θα έχουμε όταν ΘΑ τα παραλάβουμε και όταν ΘΑ τα αναβαθμίσουμε. Ξυπνάτε!!!

  2. Κατ’ αρχήν επιδιώκει κάποιο είδος καθεστώτος απόδοσης της -ελληνικής από τον πυρήνα- Κριμαίας στην Ουκρανία όπου έχει Τάταρους επάνω, όπως ο ίδιος δήλωσε, “προγόνους του”.

    Για τον σκοπό αυτό ο Ερντογάν χρησιμοποιεί πολλά μέσα. Απέναντί του έχει έναν θλιβερό και άκαπνο υπερασπιστή των ΛΟΑΤΚΙ+ ο οποίος τονίζει ανελλιπώς την στήριξή του σε αυτους σε κάθε μα κάθε ομιλία του στο εσωτερικό της χώρας του προκαλώντας αφόρητη δυσανεξία
    Δικαιούται λοιπόν ειρωνεύεται ο Ερντογάν λέγοντας
    «επιχειρούν πράγματα πάνω από το μπόι τους και γελοιοποιούνται»
    Ανάμεσα σε άλλα (π.χ. Λιβύη, Συρία κλπ.) ο Ερντογάν ενεπλάκη με επιτυχία στην ανταλλαγή-απελευθέρωση των Πολεμιστών του Αζόφ και Υπερασπιστών του Αζόφσταλ και της Μαριούπολης. Της ομοίως ελληνικής από τον πυρήνα ίδρυσής της Μαριούπολης όπου το μόνο που κατορθώθηκε να γίνει ήταν η φυγάδευση κάποιων εκατοντάδων Ελλήνων κατοίκων και έκτοτε “άκρα του τάφου σιωπή” αντί να έχει η Ελλάδα ενεργητικότερα εμπλακεί στα της Μαριούπολης και της Πολιορκίας του Αζόφσταλ. Όμως, όταν ήλθε στην βουλή ο Ήρωας Πεσόντας στο Αζόφσταλ μέλος του Αζόφ Ομογενής Μιχαήλ ξεσηκώθηκαν τα ντόπια πουτινάκια από ακροδεξιά έως ακροαριστερά και η ΝΔούλα “έκανε έντρομη πίσω”. Έκτοτε “Azovstal; Τι είναι αυτό;”…

    Αυτο το χαρτί της συνδρομής στην ανταλλαγή Ουκρανών με τον Μεντβεντσούκ κουμπάρο του Πούτιν ο Ερντογάν θα το αξιοποιήσει πολλαπλώς. Και ο Μητσοτάκης θα μείνει με συνεντεύξεις στο Bloomberg όπου φαντασιώνεται πως πολεμά την Ρωσία (ο ίδιος…).

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Τελευταία άρθρα

Αδυσώπητος «πόλεμος» στο ΤikTok!

Ο κύβος ερρίφθη. Ο Τζο Μπάιντεν υπέγραψε το νομοσχέδιο που απαγορεύει τη δημοφιλή εφαρμογή TikTok, εκτός εάν η μητρική...

Η σιωπή «δικαιώνει» τους γενοκτόνους

Στις 24 Απριλίου 1915, και ενώ είχε αρχίσει ένα χρόνο πριν η Γενοκτονία των Ελλήνων της Θράκης, του Πόντου...

Και Reagan και Trump

Σε πρόσφατη πολιτική εκδήλωση με συντηρητικό ακροατήριο στον Καναδά, ο πρώην πρωθυπουργός της Βρετανίας Boris Johnson, αναφερόμενος στην επίδραση...

Η κάθοδος των Αρμενίων στον Άδη

Στις 24 Απριλίου του 1915, μια μέρα σαν τη χθεσινή, άρχισε η Γενοκτονία των Αρμενίων. Με μια συντονισμένη επιχείρηση,...