Υποκλοπές: Η εξεταστική σε βάθος… δεκαετίας, οι όροι ΠΑΣΟΚ και η προσμονή ΣΥΡΙΖΑ

Πλούσια σε κοινοβουλευτικά γεγονότα που παράγουν πολιτική για το επόμενο – μεγάλο- διάστημα η επερχόμενη εβδομάδα. Σηματοδοτεί εξάλλου, την πρόωρη λήξη της παραδοσιακής θερινής ραστώνης, η οποία δεν επιβεβαιώθηκε ούτε αυτόν τον Αύγουστο. ( Πέρυσι είχε τιναχτεί στον αέρα από τις πυρκαγιές).

Το μπρα ντε φερ των πολιτικών αρχηγών στη Βουλή ( Μητσοτάκη- Τσιπρα για την ακρίβεια αφού ο Νίκος Ανδρουλάκης δεν θα συμμετάσχει), η συνεδρίαση της επιτροπής Θεσμών και κυρίως, η εξεταστική επιτροπή που βρίσκεται προ των πυλών , με διαφορετικές στρατηγικές και σκοπούς μεταξύ κυβέρνησης και αντιπολίτευσης, θα σφραγίσουν τις εξελίξεις. 

Να φέρουν τα στοιχεία

Στις κυβερνητικές διαρροές πως το Μαξίμου επιθυμεί η εξεταστική Επιτροπή που θα εξετάσει τη λειτουργία της ΕΥΠ με αφορμή τις αποκαλύψεις για τις υποκλοπές, να επεκταθεί σε βάθος δεκαετίας – συμπεριλαμβάνοντας ουσιαστικά ΠΑΣΟΚ-ΝΔ, ο ΣΥΡΙΖΑ ασφαλώς βρίσκεται απέναντι με μομφές στην Κυβέρνηση για προσπάθεια συγκάλυψης, συμψηφισμού, αποπροσανατολισμού κλπ. 

Το ΠΑΣΟΚ εν προκειμένω, ευλόγως, είναι ο πρωταγωνιστής της υπόθεσης έχοντας ζητήσει τη σύσταση εξεταστικής επιτροπής για την ” νόμιμη επισύνδεση” στον Νίκο Ανδρουλάκη και ετοιμάζει την πρότασή του. Η Κουμουνδούρου έχει ξεκαθαρισει πως θα στηρίξει την πρόταση του ΠΑΣΟΚ . Η Χαριλάου Τρικούπη όμως, πώς αντιδρά στις πληροφορίες για την πρόταση της πλειοψηφίας περί εξέτασης της λειτουργίας της ΕΥΠ όχι μόνο την παρούσα τριετία αλλά δέκα χρόνια πίσω;

Η γραμματέας της Κ.Ο του ΠΑΣΟΚ- ΚΙΝΑΛ, τοποθετήθηκε χθες ( Mega) , περιγράφοντας τους “όρους” του κόμματος: 

“Η  ΝΔ διαρρέει ότι θα επεκτείνει τον χρόνο αναδρομικά για να ελέγξει εάν συνέβησαν αντίστοιχες παρακολουθήσεις, κατά το παρελθόν. Εφόσον η Κυβέρνηση έχει στοιχεία, οφείλει  να τα καταθέσει στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής. Πολιτικές πιρουέτες διαφυγής από το πραγματικό έδαφος, δεν θα επιτρέψουμε”, ήταν η χαρακτηριστική αναφορά της. 

Η Χαριλάου Τρικούπη, ως φάνηκε και από τις δηλώσεις της γραμματέα της Κ.Ο της, δίνει και εσωκομματική διάσταση στο θέμα των παρακολουθήσεων για την κυβερνητική παράταξη, φροντίζοντας να υπενθυμίσει ποιους αφορά η πρόταση της Ν.Δ εάν η εξεταστική ερευνήσει τα πεπραγμένα της ΕΥΠ σε βάθος δεκαετίας: 

“Να τα φέρει όλα τα στοιχεία αν έχει και για τους ΣΥΡΙΖΑ ΑΝΕΛ και για την διακυβέρνηση Σαμαρά, όταν αρμόδιο ήταν το Υπουργείο Δημοσίας Τάξης και ο κ Δένδιας και για όλους όσοι πρέπει να ελεγχθούν”, η mot a mot δήλωση της κ. Λιακούλη. 

ΣΥΡΙΖΑ με το βλέμμα στη μάχη της Βουλής

Η Κουμουνδούρου παρακολουθεί τις εξελίξεις και περιμένει να διαμορφωθεί οριστικώς (;) το κλίμα για τις υποκλοπές, έως και τη διεξαγωγή της προ ημερησίας συζήτησης στη Βουλή, την οποία προκάλεσε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ και τοποθετείται χρονικά  στις 24 ή 25 Αυγούστου. 

Ο κ. Τσίπρας εξάλλου, κινείται προσεκτικά στην υπόθεση αυτή σε ό,τι αφορά τον πολιτικό του γείτονα, το ΠΑΣΟΚ. Δεν δείχνει να βιάζεται να μπει “σφήνα” στον καυγά Μαξίμου- Ανδρουλάκη, αντιθέτως απολαμβάνει την ολοένα και πιο βαθιά ρηγμάτωση μεταξύ των δυο κομμάτων που φέρονταν ( αν και το ΠΑΣΟΚ εξαρχής το αμφισβητούσε) να είναι δυνητικοί μετεκλογικοί σύμμαχοι.

Τις αποφάσεις για το πώς θα κινηθούν εν όψει της επόμενης πολιτικά καυτής εβδομάδας, θα της λάβουν στην Κουμουνδούρου σε συνεδρίαση του εκτελεστικού γραφείου του ΣΥΡΙΖΑ. Κοινώς, ο Αλέξης Τσίπρας με το στενό επιτελείο του, θα συνεδριάσει προσεχώς.

Πηγή: capital.gr

  1. Θολώνουν τα νερά, πάνε προς τα πίσω την έρευνα για να πετύχουν συμψηφισμό.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Τελευταία άρθρα

Οι Πρέσπες ως Ίμια και το μοντέλο του Τιρόλο

Ο πρωθυπουργός γύρισε ικανοποιημένος από την περιοδεία του στη Μακεδονία και τη Θράκη. Θεωρεί ότι ανέκτησε μέρος της πολιτικής...

Αχ, αυτός ο μέσος Έλληνας πολίτης, θέλει πολύ Μητσοτάκη ακόμη για...

Δύο απόπειρες ανωτάτων κυβερνητικών αξιωματούχων έλαβαν χώρα σε μεσοδιάστημα λιγότερο των επτά ημερών. Το πιο ύποπτο; Σε δύο νευραλγικές...

Αν μαυριστεί στις 9 Ιουνίου…

Σκιάζεται από το ενδεχόμενο μαύρισμα της 9ης Ιουνίου ο Μητσοτάκης και μηχανεύεται ραδιουργίες προς ανάκτηση της λαβωμένης κυριαρχίας του....

Τι μαγειρεύει ο κ. Γεραπετρίτης;

Στις αρχές Απριλίου τρεις υπουργοί, οι κ. Σκυλακάκης, Γεραπετρίτης και Αυγενάκης, εξήγγειλαν τη χωροθέτηση δύο «εκτεταμένων» θαλάσσιων πάρκων, το...