Λαγκάρντ: Ιστορική στιγμή το τέλος των αρνητικών επιτοκίων – Υπό προϋποθέσεις η ένταξη ομολόγων στο Νέο Μηχανισμό Προστασίας

Iστορική χαρακτήρισε την σημερινή αύξηση των επιτοκίων κατά 0,5% η επικεφαλής της ΕΚΤ Κριστίν Λαγκάρντ, καθώς σηματοδοτεί το τέλος των αρνητικών επιτοκίων.

Η ίδια, στη διάρκεια συνέντευξης τύπου μετά την ολοκλήρωση της συνεδρίασης του διοικητικού συμβουλιου της ΕΚΤ, παρουσιάζοντας το νέο Μηχανισμό Προστασίας Μετάδοσης (Transmission Protection Instrument) (της νομισματικής πολιτικής), ο οποίος θα λειτουργήσει ως “ασπίδα”στην αύξηση των αποδόσεων των ομολόγων υπογράμμισε ότι όλες οι χώρες μπορούν να ενταχθούν σε αυτό, εφόσον όμως πληρούνται τέσσερεις βασικές προυποθέσεις:

Αύξηση του επιτοκίου της κατά 0,5% ανακοίνωσε η ΕΚΤ

Πρώτον, συμμόρφωση με το δημοσιονομικό πλαίσιο της ΕΕ: Η χώρα δεν πρέπει να υπόκειται σε διαδικασία υπερβολικού ελλείμματος (ΔΥΕ) ή να αξιολογείται ότι δεν έχει λάβει αποτελεσματικά μέτρα ως απάντηση σε σύσταση του Συμβουλίου της ΕΕ δυνάμει του άρθρου 126 παράγραφος 7 της Συνθήκης για το Λειτουργία της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΣΛΕΕ)

Δεύτερον, απουσία σοβαρών μακροοικονομικών ανισορροπιών: Η χώρα δεν θα υπόκειται σε διαδικασία υπερβολικής ανισορροπίας (EIP) ή δεν έχει αξιολογηθεί ως αποτυχία λήψης των συνιστώμενων διορθωτικών μέτρων που σχετίζονται με σύσταση του Συμβουλίου της ΕΕ δυνάμει του άρθρου 121 παράγραφος 4 της ΣΛΕΕ

Τρίτον δημοσιονομική βιωσιμότητα: η ΕΚΤ θα πρέπει να αξιολογεί ως βιώσιμο το Δημόσιο χρέος ή να έχει βεβαιωθεί ότι η τροχιά του δημόσιου χρέους είναι βιώσιμη, το Διοικητικό Συμβούλιο θα λάβει υπόψη, όπου είναι διαθέσιμες, τις αναλύσεις βιωσιμότητας του χρέους από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας, το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και άλλους οργανισμούς, μαζί με την εσωτερική ανάλυση της ΕΚΤ

Τέταρτον, υγιείς και βιώσιμες μακροοικονομικές πολιτικές: Η χώρα θα πρέπει να έχει συμμορφωθεί με τις δεσμεύσεις που υποβλήθηκαν στα σχέδια ανάκαμψης και ανθεκτικότητας για τη Διευκόλυνση Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας και με τις ειδικές ανά χώρα συστάσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στον δημοσιονομικό τομέα στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Εξαμήνου.

Σε κάθε περίπτωση το δ.σ της ΕΚΤ θα έχει την διακριτική ευχέρεια να λάβει την απόφαση για την ένταξη ή μη της ενδιαφερόμενης χώρας στο Mηχανισμό αυτό. Όπως ανέφερε η Κριστίν Λαγκάρντ η απόφαση για την δημιουργία του Μηχανισμού ήταν ομόφωνη.

Αναφορικά με την σημερινές αποφάσεις στο μέτωπο των επιτοκίων, η Κριστίν Λαγκάρντ διευκρίνισε ότι αυτές στηρίχθηκαν τόσο στα νέα δεδομένα για τον πληθωρισμό, τα οποία δείχνουν ότι θα παραμείνει ιδιαίτερα υψηλός για ακόμη αρκετό καιρό, και επιβαρύνεται περαιτέρω από την υποχώρηση του ευρώ έναντι του δολαρίου, αλλά και στις ενδείξεις για υποχώρηση της ανάπτυξης το δεύτερο εξάμηνο του 2022 και μετά.

Παρόλο που η οικονομική δραστηριότητα συνεχίζει να επωφελείται από το άνοιγμα της οικονομίας, την ισχυρή αγορά εργασίας και τη στήριξη της δημοσιονομικής πολιτικής.

Ειδικότερα, οι άνθρωποι αρχίζουν να ταξιδεύουν ξανά, και επομένως ο τουρισμός αναμένεται να βοηθήσει την οικονομία το τρίτο τρίμηνο του τρέχοντος έτους. Η κατανάλωση υποστηρίζεται από τις αποταμιεύσεις που δημιούργησαν τα νοικοκυριά κατά τη διάρκεια της πανδημίας και από μια ισχυρή αγορά εργασίας.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

  1. Ακόμη μια αυτοκτονική απόφαση από την ΕΚΤ. Η αύξηση του βασικού επιτοκίου δεν θα σταθεροποιήσει τον πληθωρισμό, αλλά θα τον επιδεινώσει. Όσο τα συναλλαγματικά διαθέσιμα θα μετατρέπονται σε δολάρρια (ή και σε ρούβλια), για να εισαχθεί πανάκριβη ενέργεια, τόσο περισσότερα ευρώ θα κυκλοφορούν και θα εκρέουν από την ΕΕ. Και το ευρώ θα υποτιμάται και ο πληθωρισμός θα ανεβαίνει και το κόστος διαβίωσης θα εξαντλεί τους πολίτες, διαλύοντας ταχύτατα την κοινωνική συνοχή. Η μεταφορά της συνταγής της Τουρκίας στην ΕΕ συνεπάγεται προϋποθέσεις, που φαίνεται ότι δεν υφίστανται, όπως η δυνατότητα προσφυγής σε άμεσο δανεισμό από τρίτη χώρα (η ΕΕ έχει τέτοια εναλλακτική;). Ας ελπίσουμε, ότι μερικά σχέδια που εκπονήθηκαν κατά τη διάρκεια των συζητήσεων, για έξοδο της χώρας μας από την ΕΕ, να ξαναέρθουν καλού κακού στο τραπέζι.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Τελευταία άρθρα

Νέα οικονομική κρίση προ των πυλών: Πόσο «θωρακισμένοι» είμαστε;

Θυμάμαι ακόμη την κυβέρνηση της Ν.Δ. μετά τη χρεοκοπία της τεράστιας αμερικανικής τράπεζας Lehman Brothers το 2008, που είχε...

Οποιαδήποτε ένταση απειλεί την παγκόσμια οικονομία

Ως χώρα βρισκόμαστε γεωγραφικά σ' ένα από τα πιο ευαίσθητα σημεία του πλανήτη, καθώς -όπως έχει αποδείξει η ιστορία-...

Ξεθωριάζει το… success story

Έκανε ό,τι μπορούσε η κυβέρνηση για να αξιοποιήσει και φέτος το Φόρουμ των Δελφών ώστε να προβάλει το αφήγημά...

Η Ελλάδα μετατράπηκε σε ατελείωτο real estate

Προ καιρού, σχολιάζοντας από τη στήλη την οξύτατη στεγαστική κρίση που αντιμετωπίζει η χώρα, είχα γράψει εν κατακλείδι ότι...