Πάγο στα σενάρια πρόωρων εκλογών βάζουν κυβέρνηση-αντιπολίτευση

Του Οδυσσέα Αρβανίτη

Να βάλει τέλος στα σενάρια πρόωρων εκλογών θέλησε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, κατά την παρουσία του στη Βουλή, ενώ και ο Αλέξης Τσίπρας έκανε βήματα πίσω.

Ο πρωθυπουργός επανέλαβε ότι οι εκλογές θα γίνουν στο τέλος της τετραετίας και κατηγόρησε τον Αλέξη Τσίπρα ότι είναι ανευθυνότητα να ζητά πρόωρες εκλογές εν μέσω διεθνοπολιτικής και οικονομικής κρίσης. Μάλιστα καθώς επιμένει στο ότι θα γίνουν σε κάθε περίπτωση δύο εκλογικές αναμετρήσεις, υποστήριξε ότι είναι έλλειμμα υπευθυνότητας να μείνει η χώρα με υπηρεσιακή κυβέρνηση ανάμεσα στις πρώτες και στις δεύτερες εκλογές. Πέραν αυτού και απαντώντας στις αιτιάσεις του Αλέξη Τσίπρα, ο οποίος θέλησε να του κλείσει τον δρόμο για αλλαγή του εκλογικού νόμου, είπε: «οι επόμενες εκλογές θα γίνουν με τον υφιστάμενο εκλογικό νόμο (της απλής αναλογικής) και οι μεθεπόμενες με το νόμο που έχουμε ψηφίσει (που δίνει μπόνους 40 εδρών στο πρώτο κόμμα). Υπεραμύνθηκε όμως της θέσης του για αυτοδυναμία λέγοντας ότι η χώρα χρειάζεται σταθερές κυβερνήσεις και όχι περιπέτειες με κυβερνήσεις συνασπισμού, απαντώντας έτσι τόσο στον Αλέξη Τσίπρα όσο και στον Νίκο Ανδρουλάκη, ο οποίος σε πρόσφατη συνέντευξή του είπε ότι μιλάει για εκλογές από την πρώτη αναμέτρηση.

Από την πλευρά του ο Αλέξης Τσίπρας αν και δεν απέσυρε εντελώς το αίτημα για πρόωρες εκλογές κινήθηκε σε αισθητά πιο χαμηλούς τόνους, λέγοντας ότι επιμένει στη λαϊκή ετυμηγορία καθώς η διεθνής και εσωτερική συγκυρία κάνει αναγκαία την αλλαγή συνολικού υποδείγματος πολιτικής που δε μπορεί να εφαρμόσει η κυβέρνηση Μητσοτάκη με τις “νεοφιλελεύθερες ιδεοληψίες της”.

Στο Μέγαρο Μαξίμου τείνουν να επικρατήσουν δεύτερες σκέψεις όσον αφορά τις πρόωρες εκλογές. Το σκεπτικό δίνει η δήλωση Πέτσα ότι «η κυβέρνηση δεν έχει λόγο να πάει σε εκλογές γιατί θα την τιμωρήσει ο κόσμος για την ακρίβεια». Είναι λογικό ότι η κυβέρνηση -η εκάστοτε κυβέρνηση-, πηγαίνει σε πρόωρες εκλογές όταν είναι βέβαιη ότι θα κερδίσει. Διαφορετικά εξαντλεί την παραμονή της μέχρι την τελευταία ημέρα. Πάντως και στην Κουμουνδούρου έχουν εγκαταλείψει τις εκτιμήσεις για πρόωρες εκλογές. Ο Αλέξης Τσίπρας σε συνομιλητές του εμφανίζεται βέβαιος ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης δε θα διακινδυνεύσει τις εκλογές και ότι θα πάει μέχρι την Άνοιξη του 2023.

Κατά τα λοιπά στη συζήτηση στη Βουλή, ο πρωθυπουργός κυρίως στην πρωτολογία του τόνισε τις ευθύνες της Ρωσίας στο ουκρανικό, δίνοντας συνέχεια στην αντιρωσική του ρητορική και διανθίζοντάς τη με επιχειρήματα περί δυτικής δημοκρατίας απέναντι στον ανατολίτικο δεσποτισμό. Ήταν εμφανής η αγωνία του να πείσει ότι η ακρίβεια είναι εισαγόμενη και ότι συνιστά λαϊκισμό από την πλευρά της αντιπολίτευσης να αποδίδει το πρόβλημα στις εθνικές πολιτικές. Παράλληλα χάραξε τη γραμμή την οποία θα ακολουθήσει στη μακρά προεκλογική περίοδο, οψέποτε γίνουν τελικά οι εκλογές: εμφανίζεται ως ο υπεύθυνος και σοβαρός διαχειριστής που αρνείται τον δημοσιονομικό εκτροχιασμό. Στο πλαίσιο αυτό επιτέθηκε επανειλημμένα στον Αλέξη Τσίπρα όχι για τα πεπραγμένα του ως πρωθυπουργός αλλά για την πολιτική του στην αντιπολίτευση το 2012-14 και επανέφερε το φάντασμα του λαϊκισμού. Σαν να έχει σταματήσει το πολιτικό ρολόι τον Ιανουάριο του 2015.

Από την πλευρά του Αλέξη Τσίπρα, προκάλεσε εντύπωση ότι δεν είχε καμία αναφορά στο ουκρανικό και απέφυγε επιμελώς να στραφεί κατά της Ρωσίας, θέλοντας ίσως να εκφράσει ένα σημαντικό ποσοστό της ελληνικής κοινωνίας που δε συμφωνεί με τη σκληρή αντιρωσική πολιτική του Κυριάκου Μητσοτάκη.

Τελευταία άρθρα

Η κατάρρευση στο τέλος θα είναι παταγώδης…

Όσα εκτυλίσσονται τις τελευταίες ημέρες -και εντός της Βουλής- με αφορμή την πρόταση δυσπιστίας κατά της κυβέρνησης για τη...

Πλήρωσε μεγαλοεπιχειρηματίας την εγγύηση αξιωματούχου του ΟΣΕ;

Με τον καπετάνιο του πλοίου, ο οποίος λίγο πριν πέσει ακυβέρνητο στη γέφυρα της Βαλτιμόρης και την γκρεμίσει πρόλαβε...

«Μνημόνιο Κατανόησης» Ελλάδας και Ουκρανίας

Η Ελλάδα και η Ουκρανία διαπραγματεύονται επί του τελικού κειμένου ενός «Μνημονίου Κατανόησης» -και όχι διακρατικής σύμβασης αυξημένης ισχύος-...

Είναι η πολιτική, κύριε Μητσοτάκη!

Πολιτικός γεννιέσαι, δε γίνεσαι. Ό, τι κι αν κάνεις, όσο κι αν διαβάσεις, όποια μέσα -θεμιτά ή αθέμιτα- κι...