Η επόμενη κρίση των πυραύλων θα εκτυλιχθεί στο σύμπαν

Του Lauren Provost (*)

Αυτό το επεισόδιο στο σύμπαν δεν έχει τίποτα το κωμικό. Την περασμένη Δευτέρα, οι επτά αστροναύτες του Διεθνούς Διαστημικού Σταθμού αναγκάστηκαν να αναζητήσουν καταφύγιο και να προετοιμαστούν για άμεση απομάκρυνση. Ο λόγος: ένα νέφος θραυσμάτων που δημιουργήθηκε από μια πυραυλική δοκιμή της Μόσχας εναντίον ενός από τους δορυφόρους της.

Αυτά που γίνονται σε απόσταση 400 χιλιομέτρων πάνω από τα κεφάλια μας είναι ταυτοχρόνως η μόλυνσή μας και ο μελλοντικός μας πόλεμος. Το διάστημα είναι ένας σκουπιδοτενεκές. Στις 4 Οκτωβρίου του 1957, η ΕΣΣΔ έθεσε τον πρώτο δορυφόρο, τον Σπούτνικ, σε τροχιά. Οι Σοβιετικοί έστειλαν με την ευκαιρία αυτή και τα πρώτα σκουπίδια στο διάστημα.

Πάνω από εξήντα χρόνια μετά, κάπου 10.000 τόνοι θραυσμάτων κυκλοφορούν γύρω από τη Γη. Παλιοί δορυφόροι, κομμάτια μετάλλου, εξοπλισμοί αστροναυτών… Ακόμη και το πιο μικρό αντικείμενο όμως μπορεί να έχει καταστροφικές συνέπειες από τη στιγμή που κυκλοφορεί με μια διαστημική ταχύτητα 7 ως 8 χιλιομέτρων το δευτερόλεπτο. Τα σκουπίδια απειλούν τα πληρώματα, τον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό, τους δορυφόρους και τις καθημερινές λειτουργίες, όπως είναι το GPS ή οι μετεωρολογικές προβλέψεις.

Χρειάζεται λοιπόν ένα σχέδιο και εκτοξεύσεις «χωρίς σκουπίδια» αν δεν θέλουμε μια μέρα να πέσει ο ουρανός στα κεφάλια μας.

Το διάστημα είναι όμως και ένα γιγαντιαίο πεδίο μάχης. Μια συνθήκη του 1967 προέβλεπε την αποστρατιωτικοποίησή του. Όμως οι γεωπολιτικές δυναμικές στη Γη δημιουργούν εντάσεις πάνω από την ατμόσφαιρα και τα οικονομικά συμφέροντα δηλητηριάζουν τα πάντα.

Η Μόσχα και το Πεκίνο λένε ότι θέλουν να εμβαθύνουν τη διαστημική τους συνεργασία απέναντι στις δυτικές δυνάμεις. Αποδεικνύοντας ότι μπορεί να στοχεύσει έναν δορυφόρο, ο Πούτιν κάνει επίδειξη δύναμης σε μια στιγμή που η Γαλλία αναπτύσσει την «αμυντική διαστημική στρατηγική» της…

Η κρίση των πυραύλων, σε μια εκδοχή του 21ου αιώνα, δεν θα εκτυλιχθεί στην Κούβα, αλλά στο σύμπαν. Μετά το άγχος για τη Γη, πώς να μην αγχωθούμε και για το διάστημα;

(*) Ο Λοράν Προβόστ είναι αρθρογράφος της Libération

Πηγή: Libération, ΑΠΕ – ΜΠΕ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Πλεύρης: Αλβανοί μετανάστες ως αλβανική διασπορά στην Ελλάδα

Tην ίδια ακριβώς στιγμή που ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου Θάνος Πλεύρης διαφημίζει...

Καμιά αναφορά στην περιφέρεια από τα κόμματα

Η Ελλάδα δεν πάσχει μόνο από συγκεντρωτισμό στο κράτος. Το πρόβλημά της...

Τραγέλαφος: Σε ισχύ το νέο Σύμφωνο Μετανάστευσης με… απεργία στις υπηρεσίες...

Σε πλήρη εφαρμογή τίθεται από σήμερα, Παρασκευή 12 Ιουνίου, το νέο Σύμφωνο για το...

Ήθελαν να φορτώσουν το Eρέχθειο και τις Καρυάτιδες σe πολεμικό πλοίο!

Ανάμικτα συναισθήματα ὀργῆς καί ὀδύνης αἰσθάνθηκαν ὅσοι παρακολούθησαν σέ πρώτη...