Αύριο 4η Αυγούστου

Του Χρήστου Μπολώση

«Ο αρχηγός του κράτους χαρίζει 100 εκατομμύρια φόρο στον λαό. Το λάδι, η κυριότερη συνισταμένη της λαϊκής τροφής, μένει του λοιπού αφορολόγητη».

Αυτά που μόλις διαβάσατε δεν τα βρήκα, βεβαίως, σε κάποια σημερινή εφημερίδα ή σε κάποιο φιλοκυβερνητικό σάιτ. Μακάρι να ‘ταν έτσι.

Είναι δημοσίευμα του περιοδικού «Η Νεολαία. Όργανον Πνευματικής, Θρησκευτικής, Κοινωνικής και Πολιτικής Αγωγής» (Έτος Α’ – Φύλλο 7/ Ιούλιος 1938). Είναι το περιοδικό που εκδιδόταν επί καθεστώτος Ι. Μεταξά.

Σε μια εποχή που η Ελλάδα είχε αποδυθεί σε έναν τιτάνιο αγώνα προπαρασκευής για τον πόλεμο που βρισκόταν προ των πυλών, ο Ι. Μεταξάς έλαβε ένα πραγματικά φιλολαϊκό μέτρο για την ανακούφιση των Ελλήνων.

Απήλλαξε από τη φορολογία το λάδι, που σήμερα το πληρώνουμε σαν το Imperial Majesty του Clive Christian (434.000 δολάρια το μπουκαλάκι).

Ακολουθεί το 1939, πάλι ο Μεταξάς αρνείται την εξυπηρέτηση του ελληνικού χρέους προς βελγική τράπεζα, η οποία κατέφυγε στο τότε Διεθνές Δικαστήριο και το οποίο τελικώς δικαίωσε την Ελλάδα.

Και τώρα εγώ ερωτώ: Πώς τότε ο Μεταξάς μπορούσε και έκανε τέτοια πράγματα; Εκείνον δεν τον πίεζαν; Μα, θα μου πείτε, στο τέλος τον δολοφόνησαν.

Ε, ας δολοφονήσουν και κανέναν σύγχρονο πολιτικό για τέτοιο πράγμα, να γίνει και εθνικός ήρωας.

  1. Ξέχασε βέβαια ο αρθρογράφος πως την μείωση των φόρων την γεύτηκαν οι μισοί Έλληνες καθώς οι άλλοι μισοί έκαναν “διακοπές” στις φυλακές του Μεταξά.

    Επίσης ξέχασε την καύση των βιβλίων.

    Και τέλος τον Άμστρανταμ πικι πικι ραμ”.

  2. Το γράμμα του Ν.Ζαχαριαδη γράφτηκε στο ΡΙΖΟ του Μεταξά….

  3. Mηπως θυμάσαι γιατί έκαναν διακοπές; Τι προηγήθηκε ; βιβλία καίγονταν παντού και στις δημοκρατίες , στις ΗΠΑ μέχρι αρχές 70 , να συνεχίσω με μια προς μια με τις διαστρεβλώσεις του ιού της Ελευθεροτυπίας ;

  4. ΒΕΒΑΙΑ ΚΑΝΕΙΣ ΑΡΙΣΤΕΡΟΣ ΔΕΝ ΒΛΕΠΕΙ ΤΗΝ ΕΠΟΧΗ ΤΟΤΕ ΚΑΜΜΙΑ ΟΜΟΙΟΤΗΤΑ ΜΕ ΤΗΝ ΣΗΜΕΡΙΝΗ ΤΟ ΙΚΑ ΑΥΤΟΣ ΤΟ ΕΚΑΝΕ ΑΛΛΑ ΠΩΣ ΜΠΟΡΕΣΕ ΝΑ ΑΠΑΝΤΗΣΕΙ ΣΤΟΥΣ ΔΑΝΕΙΣΤΕΣ ΕΙΝΑΙ ΠΡΑΓΜΑΤΙ ΗΡΩΙΚΟ

  5. @ Πολιτις

    Θα μας θυμίσεις αν θες γιατί έκαναν διακοπές και έχει πολύ ενδιαφέρον να μάθουμε γιατί στις ΗΠΑ έκαιγαν τα βιβλία.

    Όπως επίσης να μας εξηγήσεις γιατί πρέπει οι δημοκρατικοί πολίτες να απολογηθούν για το γεγονός πως οι ΗΠΑ αποκαλούν δημοκρατία ένα σύστημα εξουσίας που δεν είναι δημοκρατικό.

  6. Υπάρχουν ντοκιμαντέρ – φίλε Λυμπέρη – για όσα ρωτάς , που μπορούν να σε βοηθήσουν να διαμορφώσεις μια σχετική πάντα άποψη . Αυτό που προέχει είναι το νοητικό κλειδί . Π.χ στο σχολείο μάθαμε τη διαφορά της αλήθειας απ’ την πραγματικότητα , ο Λένιν στα φιλοσοφικά τετράδια προσπαθεί με μεταφυσικό τρόπο να ερμηνεύσει τη χρονική διαφορά του φαινομένου από την εμφάνιση , ο Χέγκελ στη φαινομενολογία του προσδιορίζει επακριβώς τη σχέση του υποκειμένου με το υπό παρατήρηση αντικείμενα (όπως κάνουμε εμείς τώρα που πρεμβαινουμε στον ιστορικό χρόνο) το ίδιο με μοναδικό τρόπο έκανε καί ο Χάιντεγκερ . Όπως γνωρίζεις , δεν υπάρχουν δημοκρατίες και η αθηναϊκή βασίζονταν στους δούλους κτλ . Δώσε μου τον ορισμό του δημοκρατικού πολίτη και θα συνεχίσω .

  7. @ Πολιτις

    Φυσικά και υπάρχουν ντοκιμαντέρ αλλά περιμένω την δική σου απάντηση ως προς τις “διακοπές”.

    Δεύτερον περιμένω την δική σου ερμηνεία ως προς τον λόγο που έκαιγαν τα βιβλία στις ΗΠΑ.

    Και τρίτον δεν χρειάζεται να δωθεί ορισμός για τον “δημοκρατικό πολίτη” από την στιγμή που έστω και έμμεσα συμφωνησες πως το σύστημα εξουσίας στην ΗΠΑ δεν είναι δημοκρατία.

  8. Καταρχην χαλαρά
    1. με το ιδιονυμο του Βενιζέλου , πας κομμουνιστής προδότης , οπότε στη φυλακή .
    2. Δες την ταινία τα μυστήρια του οργανισμού , Ντούσαν μακαβεγιεφ , Μάνος Χατζιδάκις , για αρχή , μετά ψάξε για τα σκληρά .
    3. Δεν υπάρχει ορισμός δ/π , παρά μόνο νεολογισμοί κάποιων αγραμμάτων .
    4. Δε νομίζω ότι έχω να πω κάτι παραπάνω . Ευχαριστώ .

  9. @ Πολιτις

    Πάντα χαλαρά.

    1) και που να δεις τι έκανε ο Χίτλερ. Όμως η ερώτηση ήταν για τον Μεταξά και όχι για τον Βενιζέλο.

    2) Να προτείνω και εγώ το “καπλανι της βιτρίνας”, σε βιβλίο βεβαίως.

    3) νομίζω ότι ο απλούστερος των ορισμών είναι αυτός που περιγράφει ως δημοκρατικό πολίτη αυτόν που επιλέγει την δημοκρατία έναντι κάθε άλλης μορφής διακυβέρνησης.

  10. Ο μεταξάς εφήρμοσε το ιδιόνυμο , το νομο του βενιζέλου .

  11. @ θα με στείλεις πριν την ώρα μου

    Ο Μεταξάς ήταν δικτάτορας και δεν είχε “υποχρέωση” να εφαρμόσει κανένα ψηφισμένο νόμο από την προηγούμενη κυβέρνηση.

    Με άλλα λόγια εφήρμοσε τον αντικομμουνισμό του.

    Αν κάτι θα μπορούσαμε να πούμε πως τον “δέσμευε” αυτό θα ήταν το ΙΚΑ και το οκτάωρο, η κατάργηση των οποίων θα προκαλούσε μεγάλες αντιδράσεις.

    Για αυτό και τα οικειοποιήθηκε.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Τελευταία άρθρα

Μια ιστορία φανταστική, μα τόσο αληθινή

«Μια ιστορία από την Πόλη» τραγουδούν οι φίλοι της ΑΕΚ. Θα σας πω κι εγώ σήμερα μια (φανταστική, όμως)...

Μάλλον Πακιστάν ή Νιγηρία γίναμε!

Από την άλλη μεριά, ο υφυπουργός Χάρης Θεοχάρης αρθρογραφεί στο Liberal.gr και γράφει στις 4/9/2024 υπό τον τίτλο «Μεταρρυθμισμός...

Παλιός γνώριμος από την εποχή των Μνημονίων

Μπορεί το όνομα του Μισέλ Μπαρνιέ, τον οποίο διόρισε ως νέο πρωθυπουργό της Γαλλίας ο Μακρόν, να μη λέει...

Ντροπή, κύριε δήμαρχε

Εκεί απέναντι από τον Σταθμό Λαρίσης υπάρχει ένα κτίριο (που παλιά ανήκε στον Στρατό, αλλά δεν γνωρίζω πώς και...