Ο Κασσελάκης έβγαλε στη φόρα τα άπλυτα της Κουμουνδούρου

«Βόμβα», με την οποία αφήνει να εννοηθεί πως ο Τσίπρας από κοινού με τα οικονομικά συμφέροντα θέλει να οδηγήσει το κόμμα σε συμπόρευση με το ΠΑΣΟΚ ώστε να λειτουργήσει ως ρεζέρβα του Μητσοτάκη

Στον αστερισμό της μετωπικής σύγκρουσης μεταξύ Στέφανου Κασσελάκη και Αλέξη Τσίπρα μπήκε από χθες το μεσημέρι ο ΣΥΡΙΖΑ. Ο Στέφανος Κασσελάκης έβαλε βόμβα στα θεμέλια της σύγκλισης της Κεντροαριστεράς, με μοναδικό όμως στόχο να αναγκάσει τον Αλέξη Τσίπρα να βγει στο προσκήνιο και στην πραγματικότητα πολιτικός… πατέρας και γιος να αναμετρηθούν για τα ηνία του χώρου.

Από τις Ηνωμένες Πολιτείες όπου βρίσκεται, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ έβγαλε στη σέντρα τον Αλέξη Τσίπρα αφήνοντας να εννοηθεί πως από κοινού με τα οικονομικά συμφέροντα θέλει να οδηγήσει τα δύο κόμματα, ΣΥΡΙΖΑ – ΠΑΣΟΚ, σε συμπόρευση, ώστε να λειτουργήσει ως ρεζέρβα του Κυριάκου Μητσοτάκη, ενώ ταυτόχρονα τον κατηγόρησε τόσο για τα οικονομικά του κόμματος όσο και για το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ.

«Οι συνεργασίες δεν επιβάλλονται επειδή ξαφνικά το σύστημα βλέπει τον Μητσοτάκη να αποσταθεροποιείται και ψάχνει την επόμενη ρεζέρβα του» αναφέρει χαρακτηριστικά, συμπληρώνοντας πως «κανάλια, εφημερίδες, δημοσιογράφοι, δημοσκοπήσεις – ολόκληρο το σύστημα θέλει να σας επιβάλει και το πρόβλημα και τη λύση. Τους δήθεν σωτήρες που θα μπορούν να ελέγξουν» αναφέρει χαρακτηριστικά, ταυτίζοντας τον τέως πρωθυπουργό με συμφέροντα. Ο ίδιος, μάλιστα, καλεί εμμέσως τον Αλέξη Τσίπρα να αναμετρηθούν, αφήνοντας να εννοηθεί πως δεν θα διστάσει να προσφύγει ξανά στη βάση του κόμματος, εξαπολύοντας πυρά έναντι όλων: «Νομίζουν ότι θα κάνω τα πάντα για να μείνω στην καρέκλα. Δεν με ξέρουν καλά. Εν αντιθέσει με τους πολιτικούς του κομματικού σωλήνα ή των τζακιών, μπορώ να έχω και ζωή και καριέρα έξω από την πολιτική. Γι’ αυτό και -εντός πολιτικής- δεν έχω πρόβλημα να αφήσω όσες φορές χρειαστεί την καρέκλα και να προσφύγω στην κρίση του λαού, κόντρα στα σχέδια του συστήματος».

Ο Στέφανος Κασσελάκης, όμως, έβαλε ευθέως κατά του Αλέξη Τσίπρα τόσο για τα οικονομικά του κόμματος όσο και για το κυβερνητικό πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ. «Δυστυχώς, παρέλαβα ένα χάος. Μπορεί να μην έχουμε οφειλές σε τράπεζες, αλλά έχουμε πολύ μεγάλα ανοίγματα σε προμηθευτές. Ακόμα και από την περίοδο μεταξύ των δύο εκλογικών αναμετρήσεων Μαΐου – Ιουνίου 2023, όταν ήταν ξεκάθαρο το πόσο θα μειωνόταν η κρατική χρηματοδότηση λόγω της συρρίκνωσης του ποσοστού μας» είπε για τα οικονομικά, ενώ για το πρόγραμμα πρόσθεσε τα εξής: «Δεν πρόκειται αυτήν τη φορά να έχουμε ένα προεκλογικό πρόγραμμα της τελευταίας στιγμής, ένα copy paste από τα διάφορα τμήματα του κόμματος, με ισορροπίες μεταξύ των διαφόρων “τάσεων”, και χωρίς επαρκή κοστολόγηση. Όχι. Θα φτιάξουμε πρόγραμμα για τα πάντα. Και θα αγγίξουμε και θέματα που κάνουν “τζιζ”».

Δικαίωση της «κυριακάτικης δημοκρατίας»

Στο τέλος της μακροσκελούς του ανακοίνωσης καλεί τον κόσμο σε συστράτευση γύρω από το πρόσωπό του, και μάλιστα να μην υποκύψει στις πιέσεις των συμφερόντων. «Σας καλώ να αγνοήσετε τα στημένα παιχνίδια του συστήματος και τους μοχλευτές του. Σας καλώ να φιλτράρετε τις “αλήθειες” και τις “λύσεις” που σας παρουσιάζουν ως δικές σας επιλογές που ποτέ δεν πήρατε. Σας καλώ να επιλέξετε τη ριζική αλλαγή. Την είσοδο της ελληνικής πολιτικής στο άφθαρτο, στο αξιοκρατικό και το αδιάφθορο».

Σε αυτό ακριβώς το σημείο ο Στέφανος Κασσελάκης επιβεβαιώνει πλήρως το πρωτοσέλιδο της «κυριακάτικης δημοκρατίας», το οποίο ανέφερε πως το σύστημα κάνει αγωνιώδεις προσπάθειες ανασυγκρότησης των δυνάμεων της Κεντροαριστεράς για να αποκτήσει ελεγχόμενο θεσμικό αντίβαρο ο Μητσοτάκης. Ο τίτλος μάλιστα ήταν χαρακτηριστικός, καθώς ανέφερε τα εξής: «Ποιοι και γιατί σπρώχνουν τον Τσίπρα», μιλώντας για τη συμμαχία του τέως πρωθυπουργού με τον Γιώργο Παπανδρέου, αλλά και τον ρόλο του Χάρη Δούκα σε αυτές τις διεργασίες. Όλα τα παραπάνω προεξοφλούν πως το καλοκαίρι θα είναι θερμό για την Κεντροαριστερά, ενώ όλα τα σενάρια για το μέλλον είναι αυτή τη στιγμή ανοιχτά.

Καταγγελία – φωτιά και για μαύρα λεφτά

Σεισμικές δονήσεις προκάλεσε και η αναφορά Κασσελάκη στα μαύρα λεφτά που περιφέρονται μεταξύ των κομμάτων, όπως ο ίδιος καταγγέλλει, χωρίς όμως να τα κατονομάζει με ονοματεπώνυμο. «Κυκλοφορεί απίστευτο μαύρο χρήμα στα κόμματα στη χώρα μας» αναφέρει χαρακτηριστικά, συμπληρώνοντας πως πολλοί τον καλούν να πάρει μέρος σε αυτό το πάρτι.

«Μου λένε πολλοί “πάρε κι εσύ, δεν βγαίνει αλλιώς”. Έτσι είναι η Ελλάδα. Λοιπόν, ο δικός μου ΣΥΡΙΖΑ δεν θα πάρει ποτέ μαύρα. Δεν θα έχει άγνωστες πηγές χρηματοδότησης» ξεκαθαρίζει, προσθέτοντας: «Ο δικός μου ΣΥΡΙΖΑ δεν θα πάρει ποτέ δάνειο από τράπεζα. Τα δανεικά και αγύριστα ανήκουν σε άλλους χώρους. Αν γίνω δέσμιος εξαρτήσεων, είτε άγνωστων χρηματοδοτών είτε τραπεζιτών, θα σας έχω ήδη προδώσει». Παράλληλα, όμως, προκαλεί και νέες αναταράξεις, καθώς προεξοφλεί για το τελικό ξεκαθάρισμα και στο εσωτερικό του κόμματος, μιλώντας για μεγάλες αλλαγές που έρχονται με το καταστατικό συνέδριο.

«Ετοιμαστείτε για ριζικές αλλαγές. Θα φτιάξουμε ένα από τα πιο σύγχρονα κόμματα στην Ευρώπη. Με αμεσοδημοκρατία. Ψηφιοποίηση. Αξιοκρατία. Μεγαλύτερη δύναμη στη βάση, μικρότερα και ευέλικτα όργανα. Δυνατότητα σε όλες και όλους να αναδειχτούν σε θέσεις ευθύνης με την αξία τους. Και αξιοποιώντας τις γνώσεις όλων των μελών» αναφέρει, ενώ λίγο πιο κάτω σημειώνει με νόημα: «Ανανέωση σημαίνει: μερικές καριέρες τελειώνουν, μερικές καριέρες αρχίζουν. C’est la vie…»

Σε νέα φάση γενικευμένης εσωστρέφειας

Οργή και αγανάκτηση επικρατεί στις τάξεις των «Τσιπρικών» μετά τη χθεσινή παρέμβαση του Στέφανου Κασσελάκη και τις ευθείες βολές που εξαπέλυσε κατά του πρώην πρωθυπουργού. Μέχρι αυτή την ώρα τα περισσότερα στελέχη που έχουν αναφορά στον Αλέξη Τσίπρα κρατούν τα χαρτιά τους κλειστά, ωστόσο επιφυλάσσονται για τις επόμενες κινήσεις που θα κάνουν σε αυτή την πρωτοφανή κλιμάκωση από πλευράς Κασσελάκη.

Το ερώτημα του 1.000.000 είναι αν σε αυτή την προσωπική επίθεση θα απαντήσει ο Αλέξης Τσίπρας ή αν θα αρκεστεί σε μια δήλωση μέσω του (αν) επίσημου εκπροσώπου Τύπου του Θανάση Καρτερού. Σε επικοινωνία που είχε η «δημοκρατία» με ορισμένους εκ των στενότερων συνεργατών του Αλέξη Τσίπρα, το κοινό συμπέρασμα που προέκυπτε είναι πως η πρόκληση δεν θα μείνει αναπάντηση. Ορισμένοι, ωστόσο, σημείωσαν με νόημα πως στόχος του Στέφανου Κασσελάκη είναι η διάλυση του ΣΥΡΙΖΑ με μοναδικό στόχο η Νέα Δημοκρατία να παραμείνει χωρίς αντιπολίτευση. «Είναι μεθοδικός, έχει στρατηγική και στόχο» ανέφερε ανώτατο στέλεχος της Κουμουνδούρου, ξεκαθαρίζοντας πως «η αλλαγή γραμμής του Κασσελάκη αναφορικά με τη σύγκλιση των αριστερών και κεντροαριστερών δυνάμεων έχει να κάνει με το γεγονός πως ο Αλέξης Τσίπρας παραμένει ο πλέον δημοφιλής πολιτικός».

Άλλο κεντρικό στέλεχος του κόμματος με ευθεία βολή στον πρώην πρωθυπουργό ξεκαθάρισε πως η χθεσινή αναφορά συνιστά casus belli, τονίζοντας πως ο Στέφανος Κασσελάκης οφείλει να δώσει στη δημοσιότητα όλα τα οικονομικά στοιχεία για να διαπιστωθεί ποιοι ήταν και ποιοι είναι χρηματοδοτούμενοι από το κόμμα. Την ίδια ώρα, ωστόσο, υπάρχει μεγάλη ένταση και σε αυτούς που παλαιότερα αποτελούσαν υποστηρικτές του Αλέξη Τσίπρα, αλλά σήμερα στηρίζουν τον νέο πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ. Σε αυτή τη μεγάλη δεξαμενή στελεχών υπάρχει έντονη καχυποψία, καθώς θεωρείται πως το κόμμα μπαίνει ξανά σε φάση γενικευμένης εσωστρέφειας.

Αιχμές Πολάκη για πασαρέλα προσώπων

Τη δική του θέση για τα σενάρια σύγκλισης μεταξύ του ΣΥΡΙΖΑ και του ΠΑΣΟΚ εξέφρασε χθες και ο Παύλος Πολάκης. Ο Σφακιανός πολιτικός, έχοντας πάρει αποστάσεις πλέον από τον Στέφανο Κασσελάκη, αλλά διατηρώντας στο ακέραιο τα προηγούμενα που έχει με τον… παλιό ΣΥΡΙΖΑ, εμφανίστηκε ανοιχτός στο σενάριο αυτό αλλά με πολλούς όρους. Σε συνέντευξη που παραχώρησε στο libre.gr, ο κ. Πολάκης αναφέρει πως

«η κουβέντα που γίνεται για πιθανή εκλογική συμπόρευση πατά σε μια πραγματική ανάγκη. Από την άλλη, δεν είναι δυνατόν να υπάρξει επιτυχής συμπόρευση επειδή και μόνο δεν βγαίνουν τα κουκιά», για να προσθέσει: «Σε κάθε περίπτωση η όποια διαδικασία δεν θα πρέπει να ξεπέσει σε μια πασαρέλα προσώπων, τα οποία αναζητούν εναγωνίως ρόλο, αλλά θα πρέπει να βασιστεί σε μια δημόσια δέσμευση που θα περιλαμβάνει συγκεκριμένες πολιτικές προτεραιότητες, με τη μορφή ενός νέου κοινωνικού συμβολαίου». Τέλος, ερωτηθείς για το ενδεχόμενο επανόδου του Αλέξη Τσίπρα, «αν θελήσει να μπει ξανά στο παιχνίδι, αυτό που θα έχει ενδιαφέρον είναι να μάθουμε τι άλλαξε και πήρε μια τέτοια απόφαση» σχολίασε ο κ. Πολάκης.

Δημοσιεύεται στη «δημοκρατία»

 1. Η εφαρμογή του πακέτου επικοινωνίας όσων προέρχονται από την απέναντι πλευρά του Ατλαντικού είναι λίγο πολύ η ίδια.

  Προβολή των δικών τους ελαττωμάτων στους αντιπάλους τους.

  Δεν το είδαμε με τον Μητσοτάκη?

  Πλήρης αντιστροφή της πραγματικότητας και φαιά προπαγάνδα.

  Δεν κάνει το ίδιο η συστημική ρεζέρβα του?

  Αδιαμφισβήτητα.

  Συζητούν οι δύο εξ Αμερικής με τα θολά πόθεν έσχες για το αν υπήρξε μαύρο χρήμα στον ΣΥΡΙΖΑ επί Τσίπρα όταν τόσα χρόνια δεν κατάφερε ούτε καν η ομάδα αλήθειας να κατασκευάσει ένα σκάνδαλο.

  Κι όμως, τώρα θα ασχοληθούμε με την λάσπη δίχως ονόματα του σίφουνα εξ Αμερικής ο οποίος έγινε πλούσιος με τα αστακοκαραβα.

  Ας ήμαστε σοβαροί, η πολιτική ζωή της χώρας αναλώνεται μεταξύ του μίστερ μπιν και του Φόρεστ Γκαμπ και στην κατάντια μας άλλοι γελάμε και άλλοι φωνάζουμε “τρέχα Φόρεστ, τρέχα”.

 2. Ώρα να πάρει τον Τάϊλερ και να “τα μαζεύει” από δω. Ο Τσίπρας τον έφερε φυτευτό, ας τον λουστεί τώρα. “Μηδείς αχαριστότερος του ευεργετηθέντος”. Η λαϊκή σοφία έχει άλλο χαρακτηρισμό για το …πισώπλατο μαχαίρωμα.

 3. Ο Κασσελάκης πέτυχε ,ο Τσίπρας απέτυχε
  Ο Τσίπρας ας μη ξεχνάμε όταν βγήκε ο Κασσελάκης είχε δύο συναντήσεις με τον Ηλιόπουλο και τον Σακκελαρίδη ,μετά ήρθε η διάσπαση Τυχαίο?Δεν νομίζω

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Τελευταία άρθρα

Μισός αιώνας τουρκικής βαρβαρότητας

Πέρασαν ήδη 50 χρόνια αφότου η Τουρκία εισέβαλε, με βάρβαρο τρόπο και καταπατώντας κάθε έννοια του Διεθνούς Δικαίου καθώς...

Η αποχώρηση Δραγασάκη, ο ρόλος του Αλέξη και η χρηματοδότηση που...

Η χθεσινή αποχώρηση του Γιάννη Δραγασάκη από τον ΣΥΡΙΖΑ δεν ήταν κεραυνός εν αιθρία. Θα μπορούσε να χαρακτηριστεί και...

Κάποιοι δίνουν θάρρος στους Τούρκους

Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι κάποιοι δίνουν θάρρος στους Τούρκους και λάθος μηνύματα, για να επιδεικνύουν τέτοια θρασύτητα, και μάλιστα...

Θα σας ξεχνάμε κάθε μέρα

Ένα πολύ ωραίο μυθιστόρημα του αείμνηστου Έλληνα «Παριζιάνου» συγγραφέα Βασίλη Αλεξάκη, τα κείμενα του οποίου κυκλοφορούν στην Ελλάδα από...