Σκάνδαλο! Το μεγάλο ξέπλυμα της Τουρκίας

Κατεβαίνουμε με κοινό ψηφοδέλτιο για τις δύο από τις τέσσερις θεσμικές θέσεις στον Οργανισμό για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη – Η Αθήνα υπέρ της
υποψηφιότητας για γ.γ. του ΟΑΣΕ του σκληροπυρηνικού και ανθρώπου του Ερντογάν Φ. Σινιρλίογλου

Θολωμένη από τα ήρεμα νερά του Αιγαίου και τυφλωμένη από το δόγμα του κατευνασμού, η ελληνική διπλωματία φαίνεται πως κινείται σε ιδιαίτερα ολισθηρούς δρόμους όσον αφορά την πορεία των ελληνοτουρκικών σχέσεων.

Τελευταία απόδειξη της έλλειψης στρατηγικής, αλλά και της άνευ όρων παράδοσης στα κελεύσματα της Άγκυρας είναι η είδηση πως οι δυο χώρες θα κατέλθουν με κοινό ψηφοδέλτιο για τις δύο από τις τέσσερις θεσμικές θέσεις στον Οργανισμό για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ).

Τόσο η Αθήνα όσο και η Άγκυρα χαρακτηρίζουν την κίνηση αυτή ως υψηλού συμβολισμού, που αποτελεί συνέχεια των συνεννοήσεων μεταξύ των δύο πλευρών αλλά και μήνυμα ότι αναζητούνται κοινοί βηματισμοί στο πλαίσιο της αναθέρμανσης των ελληνοτουρκικών σχέσεων.

Συγκεκριμένα, η Τουρκία διεκδικεί τη θέση του γενικού γραμματέα του ΟΑΣΕ με τον γνωστό πρέσβη Φεριντούν Σινιρλίογλου, ο οποίος διετέλεσε υφυπουργός Εξωτερικών αλλά και μόνιμος αντιπρόσωπος της χώρας του στα Ηνωμένα Έθνη στη Νέα Υόρκη.

Πριν από λίγες ημέρες η Άγκυρα είχε στηρίξει την υποψηφιότητα της Ελλάδας ως μη μόνιμου μέλους στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ (για τη χρονιά 2025-2026), ενώ η Ελλάδα σε αντάλλαγμα θα στηρίξει την τουρκική υποψηφιότητα για τη θέση του γενικού γραμματέα του Διεθνούς Ναυτιλιακού Οργανισμού (ΙΜΟ).

Πέρα όμως από το αλισβερίσι με τους Τούρκους, η στήριξη της συγκεκριμένης υποψηφιότητας έχει και άλλα μειονεκτήματα, καθώς ο Φεριντούν Σινιρλίογλου θεωρείται άνθρωπος του Ερντογάν και σκληροπυρηνικός στα θέματα εξωτερικής πολιτικής.

Ελλάδα και Κύπρος βρέθηκαν πολλές φορές αντιμέτωπες με τον Σινιρλίογλου και στα θέματα του Αιγαίου, αλλά κυρίως του Κυπριακού.

Η Ελλάδα διεκδικεί τη Διεύθυνση των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων με τη Μάνια Τελαλιάν, νομικό (εργάστηκε ως επικεφαλής της Νομικής Υπηρεσίας του ΥΠΕΞ μέχρι το 2020 και στη συνέχεια ήταν συνεργάτρια του πρωθυπουργού).

Οι άλλες δύο θέσεις για τις οποίες θα υπάρξει εκλογή είναι αυτές του αντιπροσώπου για την Ελευθερία των ΜΜΕ και η άλλη για τις Εθνικές Μειονότητες.

Υπενθυμίζεται πως η εξέλιξη αυτή είχε προαναγγελθεί από τους δύο υπουργούς Εξωτερικών, σε μια προσπάθεια τόνωσης του θετικού κλίματος της ελληνοτουρκικής προσέγγισης, με τις δυο χώρες να εκφράζουν με επιστολές των υπουργών Εξωτερικών την αλληλοϋποστήριξή τους στις υποψηφιότητές τους για δυο σημαντικές θέσεις του ΟΑΣΕ.

Σύμφωνα με πληροφορίες μας, με επιστολή τους ο Γιώργος Γεραπετρίτης και ο Χακάν Φιντάν προς τον ΟΑΣΕ δηλώνουν ότι η Ελλάδα υποστηρίζει για τη θέση του γ.γ. του ΟΑΣΕ τον Τούρκο πρέσβη και πρώην υφυπουργό εξωτερικών Φεριντούν Σινιρίογλου, και την υποψηφιότητα της Μάνιας Τελαλιάν για τη θέση της διευθύντριας του Γραφείου Δημοκρατικών Θεσμών και Ανθρώπινων Δικαιωμάτων του ΟΑΣΕ (ODHIR).

Δημοσιεύεται στη «δημοκρατία»

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Τελευταία άρθρα

Μισός αιώνας τουρκικής βαρβαρότητας

Πέρασαν ήδη 50 χρόνια αφότου η Τουρκία εισέβαλε, με βάρβαρο τρόπο και καταπατώντας κάθε έννοια του Διεθνούς Δικαίου καθώς...

Η αποχώρηση Δραγασάκη, ο ρόλος του Αλέξη και η χρηματοδότηση που...

Η χθεσινή αποχώρηση του Γιάννη Δραγασάκη από τον ΣΥΡΙΖΑ δεν ήταν κεραυνός εν αιθρία. Θα μπορούσε να χαρακτηριστεί και...

Κάποιοι δίνουν θάρρος στους Τούρκους

Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι κάποιοι δίνουν θάρρος στους Τούρκους και λάθος μηνύματα, για να επιδεικνύουν τέτοια θρασύτητα, και μάλιστα...

Θα σας ξεχνάμε κάθε μέρα

Ένα πολύ ωραίο μυθιστόρημα του αείμνηστου Έλληνα «Παριζιάνου» συγγραφέα Βασίλη Αλεξάκη, τα κείμενα του οποίου κυκλοφορούν στην Ελλάδα από...