Ο λαός επιτέλους αντέδρασε!

Του Δημήτρη Ριζούλη

Οι χθεσινές ευρωεκλογές επιβεβαίωσαν σε μεγάλο βαθμό την αίσθηση που είχε δημιουργηθεί τους προηγούμενους μήνες. Η κοινωνία είναι οργισμένη με την κυβέρνηση Μητσοτάκη για μια σειρά από κρίσιμα ζητήματα και επιτέλους αντέδρασε, εκφράζοντας διά της ψήφου τη δυσαρέσκειά της.

Η κυβερνητική παράταξη της μεταλλαγμένης Ν.Δ. κατέρρευσε, χάνοντας μέσα σε λίγους μήνες πάνω από 10 μονάδες. Ταυτόχρονα, όμως, επιβεβαιώθηκε ότι οι πολίτες δεν έχουν σοβαρή εναλλακτική εξουσίας και βρίσκονται στο απόλυτο αδιέξοδο. Οι πολίτες τιμωρούν τον Μητσοτάκη αλλά δεν επιβραβεύουν κανέναν από τους δύο δυνάμει διεκδικητές της εξουσίας, Κασσελάκη και Ανδρουλάκη, που δεν πείθουν και εμφανώς δεν έχουν καμία σοβαρή δυναμική.

Η συνολική αντίδραση του ελληνικού λαού έχει συντηρητικά χαρακτηριστικά, κάτι που εδώ στη «δημοκρατία» είχαμε προβλέψει και καταγράψει. Η κοινωνία ζητεί καθαρές λύσεις για μια σειρά από ζητήματα όπως η ασφάλεια, η μετανάστευση, η εθνική ταυτότητα, η οικογένεια, η προάσπιση των θεσμών, η διατήρηση αρχών και αξιών, η προάσπιση της πατρίδας. Αντέδρασε στην ισοπέδωση που υιοθέτησε η κυβέρνηση Μητσοτάκη ακολουθώντας κατά γράμμα ξενόφερτες επιταγές.

Η κοροϊδία για το Σκοπιανό, οι ακρότητες με τους γκέι γάμους και ο υπερβολικός τρόπος με τον οποίο προωθήθηκε ο σχετικός νόμος, η αποτυχία πάταξης της ακρίβειας, η χειραγώγηση της Δικαιοσύνης, η καταπάτηση των θεσμών, οι υποκλίσεις στην Τουρκία, η ανασφάλεια παντού, με την ανεξέλεγκτη εγκληματικότητα, όλα αυτά είναι ζητήματα που δεν «χωνεύονται» εύκολα από τον μέσο «κανονικό» Έλληνα.

Από σήμερα ο κ. Μητσοτάκης και οι συν αυτώ γνωρίζουν ότι, παρότι ελέγχουν σχεδόν το σύνολο των μέσων ενημέρωσης, η κοινωνία έχει αντιστάσεις. Η προπαγάνδα και τα χυδαία ψέματα δεν περνάνε πια. Έχουν απέναντί τους τη συντριπτική πλειονότητα των Ελλήνων και αν προς το παρόν σώζονται είναι επειδή δεν υπάρχει ακόμη σοβαρή εναλλακτική. Όμως, όλοι γνωρίζουν ότι η φύση απεχθάνεται τα κενά.

Η ηγεσία της σημερινής Ν.Δ. δύσκολα θα κάνει διορθωτική στροφή στην πράξη. Είναι ταγμένη σε πολιτικές εξαρτήσεις που δεν αφήνουν περιθώρια σοβαρών αλλαγών. Πιθανότερο είναι η δυσαρέσκεια της κοινωνίας να μεγαλώσει το προσεχές διάστημα και το σημερινό σύστημα εξουσίας να δώσει τον υπέρ πάντων αγώνα της χειραγώγησης και της παραπλάνησης.

Και η πίεση, όμως, θα μεγαλώσει. Ο ελληνικός λαός γνωρίζει ότι η αντίδρασή του από εδώ και πέρα θα υπολογίζεται περισσότερο. Αυτό είναι το ελπιδοφόρο μήνυμα της χθεσινής κάλπης. Κόλπα, συγκαλύψεις, προπαγάνδα και ψέματα δεν θα «καταπίνονται» αμάσητα. Το ίδιο μήνυμα έλαβε και η οικονομική ελίτ της χώρας, που αρχίζει να αντιλαμβάνεται ότι το ποντάρισμα στον Μητσοτάκη έχει πλέον σοβαρούς αστερίσκους. Αν αυτό αρκεί για να αλλάξουν οι ισορροπίες και να μοιραστεί διαφορετικά η τράπουλα θα φανεί πολύ σύντομα.

Δημοσιεύεται στη «δημοκρατία»

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Τελευταία άρθρα

«Απίστευτα πράγματα, χωρίς έλεγχο και χωρίς αντίδραση»

Δύο εβδομάδες πέρασαν από την εκλογική αναμέτρηση της 9ης Ιουνίου και όλα μοιάζουν να παραμένουν ίδια κι όμοια, σαν...

Χθεσινά συγχωρεμένα, σημερινά ασυγχώρητα

Η πολιτική είναι ένα περίεργο σπορ. Υπάρχουν μεγάλα λάθη που διαπράττεις στους καιρούς της ισχύος σου και οι πολίτες...

Γιατί το «πρόβλημα VMRO» δεν λύνεται στις 11 Ιουλίου

Οι κυβερνήσεις, διαχρονικά, είναι σύνηθες έπειτα από μια βαριά ήττα -σαν των ευρωεκλογών- να ανεβάζουν τους τόνους στα θέματα...

Σκάνδαλο! Το μεγάλο ξέπλυμα της Τουρκίας

Θολωμένη από τα ήρεμα νερά του Αιγαίου και τυφλωμένη από το δόγμα του κατευνασμού, η ελληνική διπλωματία φαίνεται πως...