Τα 3 Α για μάπα καρπούζι

Του Γιώργου Κ. Στράτου

Πρώτη ποιότης. Άλφα πράμα, που λέγανε και οι παλιοί. Όταν ήταν και πολύ εξαιρετικό, πολλαπλασιάζονταν και τα άλφα! «Καρπούζια ΑΑΑ, όλα με τη βούλα», με προηγούμενη δοκιμή από τον πελάτη δηλαδή. Ποιος δεν θυμάται τις επιγραφές στις μαύρες τσίγκινες ταμπέλες, γραμμένες με κιμωλία, σφηνωμένες στους σωρούς στα υπαίθρια σημεία πώλησής τους, που έστηναν οι παραγωγοί από την επαρχία; Από εκείνα τα καρπούζια κρατήστε τη γλύκα, γιατί σήμερα θα μιλήσουμε όχι για τα άλφα της ποιότητάς τους, αλλά για άλλα, πολύ πικρά και ξινά.

«Όλα τα σφάζω, όλα τα μαχαιρώνω» ήταν η έκφραση με την οποία, με μεταφορική τσαχπινιά, οι πλανόδιοι μανάβηδες καλούσαν νοικοκυρές και νοικοκύρηδες να πιστοποιήσουν άμεσα την αξία του φρούτου, προσφέροντάς τους κομμάτι από το προς αγορά. Η αξεπέραστη ευστοχία του γνήσιου λαϊκού λόγου εμπεριέχει την Ευγένεια, σε προσκαλώ, τη Γνώση, ξέρω τι σου πουλάω, τη Σοβαρότητα, γι’ αυτό δεν κινδυνεύω να ρεζιλευτώ μπροστά σε όλους καλώντας σε να δοκιμάσεις.

Πώς φτάσαμε από την Ευγένεια, τη Γνώση και τη Σοβαρότητα στην Αναίδεια, στην Αμάθεια και την Ανοησία, είναι μία μακρά και πονεμένη ιστορία, που μας αφορά όλους ανεξαιρέτως. Κάποιους γιατί μας το επέβαλαν, επειδή έτσι ταίριαζε στον χαρακτήρα και τα συμφέροντά τους, τους υπολοίπους και περισσότερους γιατί το ανεχτήκαμε και το ανεχόμαστε, τρώγοντας διαρκώς και παντού «μάπα καρπούζια» και «καρπουζόφλουδες» στη μάπα! Αναίδεια, Αμάθεια και Ανοησία αυτά είναι δυστυχέστατα τα τρία Άλφα στα οποία συμπυκνώνονται όσα βασανίζουν τις ζωές μας. Κατά κάποιο τρόπο συνδέονται, όταν δεν έχεις ευγένεια, δεν έχεις και υπομονή. Όταν δεν έχεις υπομονή, δεν μπορείς να μάθεις. Και όταν δεν γνωρίζεις, είναι πολύ εύκολο να γίνεις ανόητος.

Η Αγένεια αποτελεί πλέον το πέπλο που σκεπάζει τη χώρα. Εκτείνεται από το Κοινοβούλιο μέχρι τα προαύλια των σχολείων και από τα λεωφορεία μέχρι τις οικογενειακές σχέσεις και τις φιλικές συνευρέσεις. Δεν αφορά μόνο τρόπους συμπεριφοράς, αλλά κυρίως τρόπους να αντιλαμβάνεσαι τον κόσμο γύρω σου και να ενεργείς αναλόγως. Η κυριαρχία της έχει αποκλείσει τα στοιχειώδη της συμπεριφοράς για μια καλύτερη επικοινωνία, καθιστώντας έτσι τη συνεννόηση μεταξύ μας αδύνατη και το βίο μας αβίωτο.

Αυτή η συμπεριφορά αναπαράγεται και μεταφέρεται και στους νεότερους. Καθώς δεν ξέρουν τον τρόπο να ρωτήσουν ούτε διαθέτουν την υπομονή να ακούσουν, χαμένοι μέσα σε έναν τρομακτικό εγωισμό, το κατεξοχήν χαρακτηριστικό του αγενούς, αδυνατούν και να μάθουν. Η Αμάθεια, λοιπόν, που τελειώνει τη ζωή τους πριν καλά καλά την αρχίσουν, συμπληρώνεται θαυμαστά από την κυρίαρχη πλέον εντύπωση ότι ο κόσμος αρχίζει και τελειώνει με τη φάτσα τους στις οθόνες του κινητού τους! Όλα τα άλλα δεν τους αφορούν, αποτελούν παράλληλο σύμπαν.

Η Ανοησία αποτελεί τη φυσιολογική έκφραση για αγενείς και αμαθείς. Όσο περνάει ο καιρός, γίνεται δυσκολότερα αντιληπτή. Λογικό, καθώς πληθαίνουν οι αμόρφωτοι, με τη συνδρομή των ηλιθίων, οι οποίοι αποτελούν ανίκητο και αμείωτο πληθυσμό μεταξύ των ανθρώπων. Γι’ αυτό μην εκπλήσσεστε όταν τις συναντάτε με τη μορφή καλλιτεχνικών έργων, επιστημονικών τοποθετήσεων και πολιτικών δηλώσεων. Για παρηγοριά, σας θυμίζω ότι τα καρπούζια έχουν και σπόρια. Αρκετά έχουμε καταπιεί. Ας φτύσουμε και μερικά κάποια στιγμή, μην πνιγούμε κιόλας!

  1. Εχω την αίσθηση οτι ως λαός δεν είμαστε εξυπνοι Αλλά δυστυχώς βλάκες Και με βούλα και με περικεφαλαία Δεν είναι άλλωστε τυχαίο οτι στην αρχαιότητα η εξυπνάδα είχε θεοποιηθεί ως Αθηνά θεά της σοφίας της λογικής και της στρατηγικής Δεν είναι άλλωστε τυχαίο οτι ενας απο εμάς να κάνει σπουδαίο έργο αναγνωρισμένο στα εξωτερικά γίνεται ημιθεος …….

    Βλάκες και ταυτόχρονα αλαζόνες οταν νικάμε ακόμη και σε φαιδρά πράγματα οπως το ποδόσφαιρο Ακόμη θυμάμαι πως αντιμέτώπισε ο κόσμος την νίκη της εθνικής ομάδας σε πανευρωπαικό επίπεδο του 2004 Αρχιεπίσκοποι πολιτικοί ήταν άλλωστε και η χρονιά των ολυμπιακών….Σαν να είχαμε νικήσει την τουρκία να πήραμε την αγιά σοφιά και δη απελευθερώσαμε την Κύπρο Τέτοια πράγματα για ένα κύπελο …
    Σαχλαμάρα αδιαφορία τεμπελιά και αυτό το τελευταίο οτι είμαστε απόγονοι ενδοξων προγώνων Κατάρα στην ουσία για εκείνους Εναν παρθενώνα ακόμη δεν το κάναμε ένα σύγχρονο έργο που θα εντυπωσιάσει την ανθρωπότητα ακόμη μια φορά

  2. Δυστυχώς, πρώτα αγοράζεις και μετά βλέπεις αν είναι καλό το καρπούζι. Αν πάλι θες να είσαι σίγουρος τότε αγοράζεις σε φέτα, μικρή μερίδα δηλαδή, κάτι σαν την κολοβή δημοκρατία και την ανύπαρκτη ειλικρίνεια που προσφέρουν οι παλαιοί πολιτικοί μας.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Τελευταία άρθρα

Ο Ρεχάγκελ, η δημοκρατία και… το πόσιμο νερό

Στην πιο πρόσφατη συνέντευξή του, στην επέτειο των 20 ετών από την κατάκτηση του Euro 2004, ο Ότο Ρεχάγκελ...

Και πολύ καλά μας κάνουν…

Όταν ένας από εμάς, τα συνήθη φορολογούμενα κορόιδα, κριθεί προφυλακιστέο για κακούργημα και φυσικά δεν έχει να πληρώσει εγγύηση...

Το αλφάβητο της λευτεριάς

Όταν αναφωνούμε «ζήτω το έθνος!», ουσιαστικά εκφράζουμε έναν πόθο και μία προτροπή. Ζητάμε από τους συμπατριώτες και τον εαυτό...

Οικο-μανιακός χιτλερισμός

«Οι άνθρωποι είναι μικρόβια, που καταστρέφουν τη γη». «Είμαστε αρρώστια, είμαστε η αληθινή πανδημία που έχει χτυπήσει τον πλανήτη»....