Εκλογική πρόβλεψη

Του Παναγιώτη Κωστόπουλου*

Έφτασε η ώρα για τις εκλογές της 9ης Ιουνίου, στις οποίες καλούμαστε να ψηφίσουμε τα πρόσωπα που θα μας εκπροσωπήσουν στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

Πολλοί θεωρούν τις ευρωεκλογές άνευ σημασίας, χωρίς να αντιλαμβάνονται ότι στο Ευρωκοινοβούλιο αποφασίζονται πολύ σημαντικά ζητήματα, πολλές φορές ερήμην των κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Ας τολμήσουμε τώρα να κάνουμε κάποια πρόβλεψη. Το κυβερνών κόμμα έχει υποστεί μια φυσική φθορά. Παράλληλα, δύο ζητήματα τα οποία σίγουρα θα του κοστίσουν πολιτικά είναι η τραγωδία των Τεμπών και η προώθηση και ψήφιση του νομοσχεδίου για τον «γάμο» των ομοφυλοφίλων από την κυβέρνηση. Έχει καλύψει βέβαια ένα μέρος από κεντροαριστερές ψήφους, αλλά οι απώλειες θα είναι πολύ μεγαλύτερες. Οπότε, θεωρώ ότι το ποσοστό της Ν.Δ. θα ξεκινά μπροστά με τον αριθμό 2.

Όσον αφορά το ΠΑΣΟΚ και τον ΣΥΡΙΖΑ τα ποσοστά τους θα κινηθούν κοντά στα ποσοστά των εθνικών εκλογών. Διανύσαμε μια προεκλογική περίοδο άχρωμη και άοσμη για τα συγκεκριμένα κόμματα. Όμως, προσωπικά δεν θα μου φανεί μεγάλη έκπληξη αν δούμε δεύτερο το ΠΑΣΟΚ. Σχετικά με το ΚΚΕ, όπως είναι αναμενόμενο, λογικά θα ανεβάσει λίγο τα ποσοστά του.

Πάμε τώρα στην Ελληνική Λύση. Παρατηρώ τις τελευταίες ημέρες μια μεγάλη κάμψη. Αυτό οφείλεται στο αδύναμο ψηφοδέλτιό της, στην αποχώρηση στελέχους της με βαριές κατηγορίες εναντίον του κ. Βελόπουλου και στο θέμα που ανέκυψε, όταν βγήκε στην επιφάνεια ότι ο ευρωβουλευτής της είχε ψηφίσει υπέρ της φίμωσης του διαδικτύου, αντίθετα με τους ισχυρισμούς του κ. Βελόπουλου.

Όσον αφορά τη ΝΙΚΗ το έχω ξαναγράψει, αν αποτυπωθεί στην κάλπη αυτό που βλέπουμε να γίνεται τις τελευταίες ημέρες, θα είναι η μεγάλη έκπληξη των εκλογών και δεν θεωρώ απίθανο ακόμα και να περάσει την Ελληνική Λύση. Πρέπει να παραδεχτούμε ότι η ΝΙΚΗ έχει με διαφορά το καλύτερο ευρωψηφοδέλτιο και ένα από τα καλύτερα που έχουν υπάρξει από την πρώτη συμμετοχή της χώρας μας στις ευρωεκλογές. Αυτό είναι το μεγάλο της όπλο, καθώς επίσης και ότι έγινε σωστός χειρισμός της προεκλογικής περιόδου, παρότι αποκλεισμένη σε μεγάλο βαθμό από τα μέσα ενημέρωσης.

Το όριο του 3% θα περάσουν μάλλον οριακά η Πλεύση Ελευθερίας και η Νέα Αριστερά, αλλά λογικά δεν θα εκλέξουν ευρωβουλευτή. Τα υπόλοιπα κόμματα θεωρώ ότι δεν θα περάσουν το όριο.

Κλείνοντας, επιτρέψτε μου να κάνω μια αναφορά στην αποχή και να σημειώσω ότι πρέπει να πάμε όλοι στις κάλπες, για να αποτυπωθεί καλύτερα η βούληση του λαού. Από τα πληκτρολόγια και από τις παραλίες αλλαγές δεν γίνονται. Η αποχή είναι συνενοχή!

*(Μ.Α.) ∆ημόσιας Ιστορίας

  1. Χλομό μου φαίνεται για μεγάλη επιτυχία της ΝΙΚΗΣ, σε εθνικό επίπεδο είχε άχρουν, άοσμον και άγευστο θητεία. Τουλάχιστον αυτό εισέπραξα εγώ,‘χωρίς να είμαι κακοπροαίρετος.

  2. μπείτε στην ιστοσελιδα της ΝΙΚΗΣ και θα δειτε καταιγισμό καίριων επερωτήσεων και δυνατες κοινοβουλευτικές παρεμβάσεις
    ΛΙΓΟ χρονο αν της έδιναν τα κανάλια (αντιστοιχο με της Νεας Αριστερας ας πούμε) θα είχε τεραστια απήχηση..ή αν ειχε δικό της καναλι..

  3. Η Νίκη είναι ο μεγάλος αντίπαλος του συστήματος γιατί είναι καθαρή και δεν έχει τρωτά, για αυτό και επίτηδες την εξαφανίζουν γιατί αδυνατούν να την αντιμετωπίσουν . Θα προσφέρει άφθονα … εγκεφαλικά το βράδυ των ευρωεκλογών και πολύ περισσότερα στο μέλλον. Το ψευτορωμέικο έρχεται η ώρα να εξαφανιστεί.

  4. Τρικυμία εν κρανίο. Ο συντάκτης του κειμένου ονειροβατεί. Οι δε σχολιαστές μάλλον βλέπουν οράματα, σε σχέση με το κόμμα ΝΙΚΗ.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Τελευταία άρθρα

Ο Ρεχάγκελ, η δημοκρατία και… το πόσιμο νερό

Στην πιο πρόσφατη συνέντευξή του, στην επέτειο των 20 ετών από την κατάκτηση του Euro 2004, ο Ότο Ρεχάγκελ...

Και πολύ καλά μας κάνουν…

Όταν ένας από εμάς, τα συνήθη φορολογούμενα κορόιδα, κριθεί προφυλακιστέο για κακούργημα και φυσικά δεν έχει να πληρώσει εγγύηση...

Το αλφάβητο της λευτεριάς

Όταν αναφωνούμε «ζήτω το έθνος!», ουσιαστικά εκφράζουμε έναν πόθο και μία προτροπή. Ζητάμε από τους συμπατριώτες και τον εαυτό...

Οικο-μανιακός χιτλερισμός

«Οι άνθρωποι είναι μικρόβια, που καταστρέφουν τη γη». «Είμαστε αρρώστια, είμαστε η αληθινή πανδημία που έχει χτυπήσει τον πλανήτη»....