Ο μητσοτακισμός δημεύει τα ακίνητα

Του Αλκιβιάδη Κεφαλά*

Με αναφορά τις ευρωεκλογές, σε τρία προηγούμενα άρθρα επιχειρήθηκε να αναλυθεί ο πολιτικός όρος «μητσοτακισμός» ως η «πολιτική θεωρία και πράξη που αποσκοπεί στον πλουτισμό μιας ολιγάριθμης πολιτικής ελίτ εις βάρος του κοινωνικού συνόλου, μέσω της βαριάς φορολογίας και της διαχείρισης των χρημάτων των ευρωπαϊκών ταμείων». Στο σημερινό άρθρο θα αναλυθούν οι επιπτώσεις του νόμου 3475/2023, «περί πυρασφάλειας ακινήτων», μιας οργουελιανής διαδικασίας δήμευσης ακινήτων, τον οποίο ο μητσοτακισμός έφερε προς ψήφιση στη Βουλή δύο ημέρες πριν από τις τελευταίες εθνικές εκλογές. Ενώ η κυβέρνηση αφήνει να διαρρεύσει δολίως ότι ο νόμος αφορά τα ακίνητα πλησίον ή εντός δασικών εκτάσεων, στην πραγματικότητα ο νόμος αφορά όλα τα μη γεωργικά ακίνητα που ευρίσκονται εντός χορτολιβαδικών εκτάσεων, δηλαδή το σύνολο των εξοχικών και περιαστικών ακινήτων της χώρας.

Προσπερνώντας τις πολυδιάστατες παγίδες θανάτου που συνεπάγεται ο νόμος για ανθρώπους και ζώα σε περίπτωση πυρκαγιάς ή την αντισυνταγματικότητά του κατά τον Συνήγορο του Πολίτη, ο νόμος απαιτεί την κατασκευή φράκτη στις ιδιοκτησίες από πέτρα ή μπετό ύψους δύο μέτρων. Στην καλύτερη των περιπτώσεων ένα οικόπεδο τετράγωνου σχήματος 4 στρεμμάτων προϋποθέτει περίφραξη μήκους 253 μέτρων και εμβαδού 506 τετραγωνικών μέτρων. Η κατασκευή απαιτεί 150 κυβικά μέτρα μπετόν, συνολικού κόστους περίπου 60.000 ευρώ. Επιπλέον επιβάλλονται αντικατάσταση ξύλινων ή πλαστικών παραθύρων από αλουμίνιο ή σίδερο, τοποθέτηση μεταλλικών πλεγμάτων στα παράθυρα, καθώς και αντικατάσταση της ξύλινης στέγης με άλλη από μη εύφλεκτα υλικά και, επίσης, η ανακατασκευή των τοιχίων του κτίσματος από ενισχυμένα κονιάματα (π.χ. τούβλα, πέτρα, μπετό). Απαιτείται, επίσης, η αποψίλωση των οικοπέδων από κληματαριές, ελιές, δένδρα, θάμνους και κάθε είδους βλάστηση. Για το σύνολο των οικοδομικών εργασιών, το μπογιουρντί, που ετοίμασε η Ν.Δ. για τους οξυδερκείς ψηφοφόρους της, υπερβαίνει τα 120.000 ευρώ.

Από την αρχή 

Δηλαδή, η Ν.Δ. αξιώνει από τους ψηφοφόρους της να ξαναχτίσουν τα σπίτια τους, αν δεν επιθυμούν να δημευθούν μέσω των παρανοϊκών προστίμων. Επιπλέον, ο νέος νόμος, για ακόμα μια φορά, μετατρέπει τους πολίτες σε αντικείμενα εκβιασμού της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, που, όπως αναφέρει έκθεση της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αποτελεί έναν καλά οργανωμένο μηχανισμό διαφθοράς στην ελληνική διοικητική μηχανή. Η απαραίτητη τεχνική έκθεση πυρασφάλειας (κόστους από 1.000 έως 10.000 ευρώ) ακολουθείται από ελέγχους επιτροπών αδέκαστων και μη χρηματιζόμενων υπαλλήλων των δήμων, αντιγράφοντας τη διαδικασία των διοικητικών ελέγχων των οικοδομημάτων στο παρελθόν από τους αδέκαστους και μη χρηματιζόμενους υπαλλήλους των πολεοδομιών. Εύλογα ερωτήματα εγείρονται αναφορικά με τους λόγους που η Ν.Δ. αποφάσισε τη δήμευση των περιουσιών των Ελλήνων. Ο πρώτος λόγος αφορά την εκδίωξη του πληθυσμού από την ύπαιθρο και τη φυλάκισή του στις «πόλεις των 15 λεπτών», όπως απαιτεί η υλοποίηση της ατζέντας του 2030. Ο δεύτερος έχει να κάνει με τη δήμευση της γης, επειδή αποτελεί το μοναδικό οικονομικό στοιχείο που έχει πραγματική αξία και συνεπώς θα πρέπει να λεηλατηθεί από τα πολυεθνικά funds.

Η αρπαγή

Η πρακτική της αρπαγής της γης εφαρμόζεται σήμερα στην Ευρώπη με επίκεντρο τη Ρουμανία και την Ουκρανία. Στην τελευταία σχεδόν το σύνολο της γεωργικής γης έχει περάσει στην ιδιοκτησία των funds και σε ορισμένες περιφέρειες η πολυεθνική Blackrock κατέχει πάνω από το 40% της καλλιεργήσιμης γης. Τέλος, ο νόμος αφορά την υποχρεωτική ασφάλιση ακινήτων από τις πολυεθνικές ασφαλιστικές εταιρίες, που επέβαλε στην Ελλάδα ο Μητσοτάκης. Ακολουθώντας την πάγια τακτική της μεγιστοποίησης του κέρδους, οι ασφαλιστικές εταιρίες αρνούνται να προβούν σε υποχρεωτική ασφάλιση ακινήτων, εάν δεν ελαχιστοποιηθούν πρώτα οι ασφαλιστικοί κίνδυνοι. Στις προσεχείς ευρωεκλογές οι οξυδερκείς ψηφοφόροι της Ν.Δ. και των κομμάτων εξουσίας αμέσως μετά την εκλογική διαδικασία «θα πρέπει να ζητήσουν τη βοήθεια ψυχιάτρου, εάν ψηφίσουν αυτούς που τους πτώχευσαν, ενώ οι υπεύθυνοι της ληστείας πλουτίζουν» Paulo Coelho.

*∆ιδάκτωρ Φυσικής του Πανεπιστημίου του Μάντσεστερ, UK, τ. διευθυντής Ερευνών του Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών

 1. Εκχώρησε αρχικά την κρατική περιουσία, παράλληλα έβαλε χέρι και στην ιδιωτική.
  Όσα ακίνητα ιδιωτών είχαν κόκκινα δάνεια χαρίστηκαν σε διεθνείς Αλκαπόνηδες που δεν έχουν ούτε ΑΦΜ στη χώρα, στη συνέχεια τους δανειοδότησαν για την εξαγορά των απαιτήσεων, οπότε άρχισαν να εκπαραθυρώνουν ιδιοκτήτες, να αποκτούν τα ακίνητα που στη συνέχεια εκποιούν σε πολλαπλάσιες τιμές.
  Δηλαδή, πήραν τα ακίνητα, στράγγισαν και όποια ρευστοτητα υπήρχε στις συστημικές τράπεζες, οπότε τέρμα η χρηματοδότηση επενδύσεων.
  Όμως και όσοι δεν χρωστούν, πρέπει να χάσουν και αυτοί τα ακίνητα τους.
  Νομοθετούν ακατάπαυστα, ΕΜΦΙΑ και λοιποί φόροι ακινήτων, ενεργειακά πιστοποιητικά, ενεργειακές προδιαγραφές, ασφάλιση, αποψίλωση οικοπέδων και ό,τι άλλο σκεφτούν.
  Το βάρος ασήκωτο, τεράστια τα πρόστιμα. Όποιος δεν έχει να πληρώσει, θα έχει ακριβώς την ίδια τύχη με όσους χρωστούν και τα δάνεια τους είναι κόκκινα.
  Μας θέλουν μέσα στη σπηλιά, χωρίς ιδιοκτησία, χωρίς υπερηφάνεια, με σκυμμένο το κεφάλι να περιμένουμε την ελεημοσύνη του ηγεμόνα Κυριάκου με μορφή pass και καλαθιού του νοικοκυριού.
  Δεν συμμετέχω με την ψήφο μου σε αυτό το ανοσιούργημα, διαφωνώ με τις ενέργειες αυτού του κόμματος, η ΝΔ έκλεισε τον κύκλο της και μεταλλάχθηκε σε τύραννο μας.

 2. Οι πολιτικές συμμορίες για να συντηρήσουν τους κομματικούς στρατούς αφού εκποιησαν την δημόσια περιουσία και δεν υπάρχει κάτι άλλο για πούλημα επιχειρούν την εκποίηση της ιδιωτικής περιουσίας αν δεν μπορείτε να αντιληφθείτε ούτε αυτό …….. Εάν αυτοί που είναι μέλη αυτών των συμμοριών νομίζουν ότι δεν θα θιγούν κάνουν πολύ μεγάλο λάθος

 3. Και το ερώτημα, παραμένει:
  Γιατί δεν αντιδρούμε;
  Γιατί δεν τους παίρνουμε στο κηνύγι;
  Γιατί δεν τους φτύνει ο κόσμος, οπου και να τους βρίσκει;

 4. Ακίνητα σαν το συγκεκριμένο στην φωτο δεν πρόκειται να δημευθουν. Οπότε ο γράφων μπορεί να κοιμάται ήσυχος.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Τελευταία άρθρα

Από ψέμα σε ψέμα ο Κ. Μητσοτάκης για τις τιμές του...

«Τις τελευταίες 10 μέρες είδαμε μία τεράστια έξαρση των τιμών στη χονδρική αγορά ηλεκτρικής ενέργειας». Πίσω από αυτή την...

Σε δίνη διαρκείας η Ελλάς

Τέσσερα παγωτά από το ψυγείο περιπτέρου, δύο μικροί πύραυλοι και δύο ξυλάκια, 10,80 ευρώ το σύνολο. Δύο τσίζμπεργκερ και...

Περισσότερο βούτυρο

Ακούγοντας τον κύριο πρωθυπουργό να περιγράφει στο CNN σε άψογα αγγλικά την πολιτική του για τις εργασιακές σχέσεις, έριξα...

Οι ΜμΕ ζητούν ξεκάθαρες πολιτικές

Ο σάλος που προκλήθηκε με την υποχρέωση χιλιάδων μικρομεσαίων επιχειρήσεων να επιστρέψουν τις κρατικές επιδοτήσεις που είχαν δοθεί για...