… Σμπαράλια η Υγεία διά χειρός Άδωνι!

Οι γιατροί «κατεβάζουν» νυστέρια στα Παιδιατρικά Νοσοκομεία, καθώς η κυβέρνηση τους κοροϊδεύει σχετικά με την πρόσληψη αναισθησιολόγων

Του Βασίλη Γαλούπη

Τα δύο μεγαλύτερα νοσοκομεία Παίδων της χώρας ανακοίνωσαν ότι «κατεβάζουν» τα νυστέρια για τα τακτικά χειρουργεία, με συνέπεια οι γονείς να παρακολουθούν αγωνιώντας και αποσβολωμένοι τις εξελίξεις, που δεν αρμόζουν σε καμία ευρωπαϊκή χώρα. Η «βόμβα» πυροδοτήθηκε από την παραλυτική στάση διαρκείας της κυβέρνησης, που είναι ανίκανη να κάνει το αυτονόητο και να προσλάβει αναισθησιολόγους, προκειμένου να καλυφθούν τα τεράστια κενά που υπάρχουν.

Το νοσοκομείο «Αγλαΐα Κυριακού» αποφάσισε την αναστολή των χειρουργείων από τις 27 Μαΐου, λόγω των ελλείψεων προσωπικού σε αναισθησιολόγους, ενώ για τον ίδιο λόγο αρχίζει κινητοποιήσεις και το «Αγία Σοφία» από την 1η Ιουνίου.

Οι αποφάσεις των αναισθησιολογικών τμημάτων ελήφθησαν σε συνεργασία με την πενταμελή επιτροπή της ΕΙΝΑΠ. Οι γιατροί που υπηρετούν στον χειρουργικό τομέα κάνουν λόγο για πλημμελή αντιμετώπιση της υποστελέχωσης από την κυβέρνηση, με μετακινήσεις-μπαλώματα γιατρών από άλλα νοσοκομεία:

«Οι εργαζόμενοι πρακτικά δουλεύουν πια πέρα από τα όριά τους, σε συνθήκες εξοντωτικές για τους ίδιους και επισφαλείς για την ομαλή λειτουργία του νοσοκομείου. Τα παραπάνω έχουν σαν αποτέλεσμα να μεγαλώνουν διαρκώς οι λίστες αναμονής των τακτικών χειρουργείων, αλλά να καθυστερούν και τακτικά περιστατικά μεγάλης βαρύτητας (π.χ. νεογνά, παιδιά με χρόνια προβλήματα υγείας)»!

Ο Άδωνις Γεωργιάδης, αντί να δώσει απαντήσεις για ποιο λόγο δεν έχουν προσληφθεί επί τόσους μήνες αναισθησιολόγοι, κι ενώ το πρόβλημα είναι γνωστό για την κυβέρνηση από την εποχή της πανδημίας κιόλας, ζήτησε δύο ημέρες… προθεσμία για να βρεθεί λύση, έκανε… στατιστική ανάλυση και, πάνω απ’ όλα, φρόντισε να κάνει επίθεση στην… αντιπολίτευση.

«Να μην ανησυχούν οι γονείς. Προχωράει το υπουργείο Υγείας και το ξέρουν οι εμπλεκόμενοι. Εγώ δεν θέλω να πιστέψω ότι επειδή μπροστά μας έχουμε τις ευρωεκλογές αυτό να δημιουργεί σε κάποιους συνδικαλιστές εκεί πέρα την ανάγκη να κάνουν αντιπολίτευση τέτοιου τύπου μέσα από τα παιδιά, θα το θεωρούσα φριχτό» είπε ο υπουργός και συνέχισε:

«Η Αριστερά έχει πάρει μια ανακοίνωση πράγματι υπαρκτή, την έχει κάνει σημαία και προσεύχονται να συμβεί και στην πραγματικότητα. Με τους αναισθησιολόγους έχουμε έλλειψη στο σύστημα, όμως στα συγκεκριμένα δύο νοσοκομεία η εικόνα είναι πολύ καλύτερη από τον μέσο όρο των νοσοκομείων της Ελλάδας, εξαιρετικά καλύτερη».

Μια πιο προσεκτική ματιά στις αποφάσεις για την αναστολή των χειρουργείων «δείχνει» ότι οι ανακοινώσεις εκδόθηκαν από τις 5μελείς επιτροπές της ΕΙΝΑΠ στα νοσοκομεία. Πρόεδρος της Ένωσης Ιατρών Νοσοκομείων Αθηνών – Πειραιώς είναι, ως γνωστόν, η Ματίνα Παγώνη. Η συγκεκριμένη γιατρός είναι Νέα Δημοκρατία και πέρυσι μέχρι τελευταία στιγμή το όνομά της «έπαιζε» για το ψηφοδέλτιο Επικρατείας.

Ακόμα και για ένα υπαρκτό πρόβλημα, αυτό της έλλειψης αναισθησιολόγων το οποίο παραδέχεται ο υπουργός Υγείας, ο Άδωνις Γεωργιάδης βρήκε τον τρόπο να παραπλανήσει ότι πρόκειται για… αντιπολίτευση εν όψει ευρωεκλογών, μάλιστα εις βάρος της υγείας των παιδιών. Σε μια δύσκολη στιγμή, που επιστρατεύονται τα υποτιθέμενα «επιχειρήματα» δημιουργικής λογιστικής περί καλύτερων… μέσων όρων, ακόμα και η ΕΙΝΑΠ της «γαλάζιας» Παγώνη μπορεί να παρουσιαστεί ως ένα κράμα από Τσε Γκεβάρα, Τουπαμάρος και Σαντινίστας.

Είναι η ίδια η Παγώνη που τον Φεβρουάριο άφηνε αιχμές κατά της κυβέρνησης Ν.Δ. για τις προσλήψεις αναισθησιολόγων που δεν έκανε. Στα τέλη Απριλίου η πρόεδρος της ΕΙΝΑΠ είχε φροντίσει να κάνει νέα υπενθύμιση-καρφί προς τον Γεωργιάδη: «Παρά τις διαβεβαιώσεις του υπουργείου Υγείας για την κάλυψη των κενών θέσεων αναισθησιολόγων στα δύο νοσοκομεία Παίδων, τίποτα μέχρι σήμερα δεν έχει γίνει».

Ο Άδωνις Γεωργιάδης, όμως, βλέπει, ή θέλει να βλέπει, φαντάσματα. Λέει ότι είναι οι πολιτικοί αντίπαλοι της κυβέρνησης που λόγω… ευρωεκλογών προβαίνουν σ’ αυτήν την κίνηση να κλείσουν τα χειρουργεία. Δεν είναι, κατά τον υπουργό, οι ελλείψεις προσωπικού, αφού τα δύο νοσοκομεία Παίδων της Αθήνας έχουν «πολύ καλύτερη εικόνα από τον μέσο όρο των νοσοκομείων της Ελλάδας, εξαιρετικά καλύτερη».

Πριν από τέσσερις ημέρες ο Κυριάκος Μητσοτάκης επανέλαβε στην ΕΡΤ ό,τι και προεκλογικά πέρυσι, πως «η αναμόρφωση του ΕΣΥ είναι προτεραιότητα τετραετίας για την κυβέρνησή μου». Μια δήλωση ατόφιου χλευασμού προς την κοινή γνώμη. Προτεραιότητα δεν μπορεί να είναι ποτέ ένα ΕΣΥ απογευματινών χειρουργείων με την επισημοποίηση για το «φακελάκι». Ούτε μια Υγεία δίχως ασθενοφόρα και διασώστες, «κανονικές» ΜΕΘ και αναισθησιολόγους.

Σήμερα έχουμε το ΕΣΥ, όπου παιδιά δεν μπορούν να χειρουργηθούν επειδή οι λίγοι διαθέσιμοι αναισθησιολόγοι «έσκασαν» από τα εξοντωτικά ωράρια. Αν και ο Άδωνις Γεωργιάδης διαβεβαίωσε χθες πως αν του δοθούν δύο… ημέρες προθεσμία θα βρεθεί η λύση.

Τελικά, είναι αυτό το πενταετές δούλεμα της κυβέρνησης από χιλιάδες λέξεις κούφιες και στατιστικές για στάχτη στα μάτια, που δεν μπορεί να καταπιεί ο πολίτης της χώρας. Ο οποίος πληρώνει για να έχει ΕΣΥ, αλλά όταν το χρειάζεται δεν υπάρχει ασθενοφόρο να τον πάει στο νοσοκομείο ή δεν βρίσκονται αρκετοί γιατροί να τον περιθάλψουν ή οι ΜΕΘ είναι μόνο για τους VIPs. Και πληρώνει ξανά για να σπουδάζουν δωρεάν τα παιδιά του Ιατρική, αλλά όταν γίνονται γιατροί φεύγουν… τρέχοντας από την Ελλάδα του μεθοδικά εξολοθρευμένου ΕΣΥ.

  1. Η πολύ σκοτεινή υπόθεση εργασίας είναι ότι θέλουν να πεθάνουμε οι μισοί τουλάχιστον. Υπό αυτό το πρίσμα, δικαιολογείται η διάλυση των δημοσίων υπηρεσιών πρόνοιας και υγείας. Η πιο συμβατική θεώρηση είναι ότι ο Σπύρος δεν είναι και κάποιου είδους διάννοια, οπότε ό,τι του πούνε κάνει. Διαλύει τη δημόσια υγεία προς εξυπηρέτηση των κολλητών.

  2. Σε ενεργό δράση τα ακροδεξιά απόβλητα, όταν συρρικνώνουν την υγεία χρησιμοποιούν Άδωνι με τη γνωστή του προϋπηρεσία στο κλείσιμο νοσηλευτικών μονάδων, στις τηλεπωλήσεις και τις επιστολές του Ιησού.
    Όταν όμως θέλουν να απολύσουν εργαζόμενους, να τεθούν υποχρεωτικότητες και πρόστιμα, τότε βάζουν υπουργό τον αδίστακτο πολιτικά και δικηγόρο, τον κ. Πλεύρη.
    Ο δημόσιος τομέας υγείας συρρικνώνεται, το κοινωνικό αυτό αγαθό χάνεται για το μέσο πολίτη.
    Χάνουμε ευημερία, κερδίζουμε ανασφάλεια και γρηγορότερο ραντεβού με τον Αρχάγγελο Μιχαήλ.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Τελευταία άρθρα

Πολλά τα μποφόρια στα κόμματα

Στις ευρωεκλογές της περασμένης Κυριακής, οι μισοί σχεδόν ψηφοφόροι τιμώρησαν με την αποχή τους το σύνολο του πολιτικού συστήματος....

Ανασχηματισμός αντί για εθνικές εκλογές

Στις πολιτικές αποτυχίες πάντα υπάρχει η λύση του ανασχηματισμού της κυβέρνησης. Μόνο που ο ανασχηματισμός  αποτελεί έναν καθρέφτη δίχως...

Στο «κενό» το μήνυμα των εκλογών

Ως φαίνεται, το μήνυμα των εκλογών δεν το έλαβαν αυτοί που έπρεπε. Η κυβέρνηση δηλαδή και ο πρωθυπουργός. Η...

Ανασχηματισμός… αποχαιρετισμού

Τον δρόμο του Σαμαρά -κατόπιν της σφαλιάρας στις ευρωεκλογές του ’14 με τα γνωστά αποτελέσματα στις εθνικές- αποφάσισε τελικά...