Η Golden Visa και το μαύρο χρήμα

Η Ελλάδα πουλάει μόνιμες άδειες παραμονής και, ουσιαστικά, πολιτογραφήσεις σε όλους τους υπόπτως πλουτίσαντες της υφηλίου. Αρκεί να έχουν το κατάλληλο ποσό για να αγοράσουν ένα ακίνητο ώστε να τους επιτραπεί να έχουν ως σταθερό ορμητήριο και καταφύγιό τους την Ελλάδα. Αυτός είναι με λίγα λόγια ο άθλιος θεσμός της Golden Visa.

Δεν χρειάζεται ιδιαίτερη νοημοσύνη, ευαισθησία και πολιτική κατάρτιση για να αντιληφθεί κάποιος πόσο υποτιμητική και στην ουσία της φαύλη είναι τούτη η διαδικασία της χορήγησης μόνιμης άδειας παραμονής σε αλλοδαπό που αγοράζει ακίνητο κάποιας αξίας στη χώρα μας. Απλή λογική απαιτείται ώστε να γίνει κατανοητό ότι ένα κράτος δεν μπορεί να αποδέχεται ότι τα πάντα πωλούνται και τα πάντα αγοράζονται – με κορυφαίο όλων το ποιος έχει το δικαίωμα να βρίσκεται στη χώρα και ποιος όχι. Τα αξιακά ζητήματα δεν μπορούν να βγαίνουν στο… σφυρί.

Χθες η κυβέρνηση ανακοίνωσε «βελτιώσεις» στον θεσμό της Golden Visa. Δηλαδή αυξήσεις στα ποσά που θα πρέπει να καταβάλλουν για τα ακίνητα όσοι επιθυμούν να πάρουν μόνιμη άδεια παραμονής στην Ελλάδα. Ενδεικτικά αναφέρεται ότι στον νομό Αττικής, στη Θεσσαλονίκη, στη Μύκονο, στη Σαντορίνη και στα νησιά με πληθυσμό άνω των 3.100 κατοίκων το όριο αυξάνεται στα 800.000 ευρώ, από 500.000 ευρώ που ήταν μέχρι τώρα. Αυτή η εξέλιξη κρίνεται κάθε άλλο παρά θετική. Αυτά τα ποσά συνήθως τα έχουν μαφιόζοι, έμποροι όπλων, ναρκωτικών και λευκής σαρκός και άτομα που ειδικεύονται στην απόκτηση μαύρου και βρόμικου χρήματος.

Εκείνοι που διαθέτουν την οικονομική επιφάνεια να κάνουν αγορές ακινήτων μεγάλης αξίας σε ξένες χώρες δεν ενδιαφέρονται να αποκτήσουν άδειες παραμονής.

Επίσης, πρέπει για επιπλέον μία φορά να επισημανθεί ότι ο θεσμός της Golden Visa δημιουργεί μεγάλο στεγαστικό πρόβλημα στην ελληνική κοινωνία. Οι Έλληνες δυσκολεύονται να βρουν σπίτι να νοικιάσουν και να αγοράσουν επειδή η κυβέρνηση πουλάει σε ξένους άδειες παραμονής, με την προϋπόθεση να αγοράσουν ακίνητο συγκεκριμένης αξίας στη χώρα μας.

Αυτή η θλιβερή υπόθεση πρέπει σύντομα να λάβει τέλος.

Δημοσιεύεται στη «δημοκρατία»

  1. Τέλος θα λάβουμε εμείς σε λίγο, όπως έλαβαν τέλος οι αμέτρητοι νεκροί στα Τέμπη, θα γίνουμε σκόνη και θρύψαλλα πάνω στα οποία οι αληθινοί ιδιοκτήτες του τόπου θα χτίσουν τα νέα παλάτια στην άμμο που θα αποτελείται από τη σκόνη των οστών μας. Game over κ. Κοττάκη. Σώστε ό,τι σώζεται, κρατήστε τον κύκλο των ανθρώπων σας κοντά, δεν έχει μείνει πλέον τίποτα άλλο.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Τελευταία άρθρα

Μια κοστολόγηση που δεν εφαρμόζεται

Πέρυσι τέτοιο καιρό, και πάλι προεκλογική περίοδος ήταν, όταν ο στενός συνεργάτης του πρωθυπουργού Άκης Σκέρτσος είχε προαναγγείλει τη...

«Μύδροι» Μυτιληναίου σε Μητσοτάκη και Κομισιόν

Το επιχειρηματικό εκτόπισμα του Ευάγγελου Μυτιληναίου δεν αμφισβητείται. Είναι ένας από τους πιο δυνατούς «παίκτες» στην ελληνική οικονομία εδώ...

Μνημόνιο διαρκείας…

Ο κυνισμός με τον οποίο ο Κ. Μητσοτάκης απέρριψε για μία ακόμη φορά κάθε συζήτηση για μείωση του ΦΠΑ...

Οι μικρομεσαίοι στο επίκεντρο

Το Σάββατο, 25 του μήνα, θα διεξαχθεί μία από τις σημαντικότερες εκδηλώσεις του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών. Κεντρικός ομιλητής θα είναι...