Αδίστακτοι αλαζόνες

Του Νίκου Γ. Μερτζάνη

Η υπόθεση του εγκλήματος των Τεμπών λειτουργεί ως μεγεθυντικός φακός, που έχει φέρει στο φως κάθε μικρή λεπτομέρεια, αυτής της πτωχευμένης ελληνικής κοινωνίας. Πτωχευμένης όχι μόνο οικονομικά, αλλά και ηθικά και πολιτικά. Όλα τα σημάδια ήταν διαθέσιμα στον προσεκτικό παρατηρητή χρόνια τώρα, από την εποχή που η Ελλάδα πτώχευσε και μπήκε στη διαδικασία των τιμωρητικών Μνημονίων που μας επέβαλαν οι σύμμαχοι και φίλοι μας και εταίροι μας. Όλα τα σημάδια ήταν διαθέσιμα, αλλά όχι φανερά. Ήρθαν στο φως την ώρα που χάθηκαν 57 ψυχές.

Η αλαζονική συμπεριφορά της κυβέρνησης και των βουλευτών της Ν.Δ. είναι φανερή, απέναντι ακόμη και στους συγγενείς των θυμάτων του εγκλήματος των Τεμπών, οι οποίοι, ούτε λίγο ούτε πολύ, κατηγορούνται ότι πενθούν προσχηματικά, όσο αδόκιμος κι αν μοιάζει ο όρος, αλλά δεν μπορεί να χαρακτηριστεί αλλιώς η προσπάθεια που γίνεται να επικρατήσει η άποψη ότι οι συγγενείς των νεκρών είναι υποκινούμενοι και έχουν κρυφές επιδιώξεις, γι’ αυτό και αντιδρούν.

Αν αυτές οι κατηγορίες δεν δείχνουν μια πτωχευμένη ηθικά και πολιτισμικά κοινωνία, τότε μάλλον και οι λέξεις έχουν χάσει το νόημά τους. Προτού χαρακτηριστεί ο γράφων λαϊκιστής και το κείμενο λαϊκίστικο, να υπενθυμίσω την τελευταία δήλωση του κυβερνητικού εκπροσώπου, μόλις χθες. Είπε ο κ. Παύλος Μαρινάκης: «Είναι άλλο πράγμα να σταθείς δίπλα στους συγγενείς των θυμάτων και να βοηθήσεις να αποδοθεί δικαιοσύνη, και είναι άλλο πράγμα να είσαι παντού δίπλα τους σαν βδέλλα και να προσπαθείς να αποκομίσεις μικροπολιτικά οφέλη. Είναι αξιοθρήνητος όποιος πολιτικός προσπαθεί να αποκομίσει οφέλη από μια τέτοια υπόθεση».

Εν ολίγοις, ο κ. Μαρινάκης θεωρεί άβουλους τους συγγενείς των θυμάτων, οι οποίοι άγονται και φέρονται κατά τις διαθέσεις των πολιτικών της αντιπολίτευσης. Δεν μπορούν να καταλάβουν οι συγγενείς των θυμάτων ότι έχουν γίνει υποχείρια των πολιτικών αντιπάλων της κυβέρνησης και της Ν.Δ. Αυτό ουσιαστικά υπονοεί ο κ. Μαρινάκης και από εκεί και πέρα αναλαμβάνουν τα τρολ του διαδικτύου να προχωρήσουν ακόμη πιο πέρα την προσπάθεια απαξίωσης των ανθρώπων που ζητούν να τιμωρηθούν οι υπεύθυνοι που έστειλαν στον θάνατο τα παιδιά, τους γονείς, τα αδέλφια τους, τους συντρόφους τους. Έχει γεμίσει το διαδίκτυο με «βοθρολύματα» ότι είναι έτοιμοι οι χαροκαμένοι να κατέλθουν στην πολιτική, γι’ αυτό κλαίνε υποκριτικά και κάνουν αγώνα σε Ελλάδα και Ευρώπη. Κανένας σεβασμός στον πόνο αυτών των ανθρώπων, ούτε το ελάχιστο δείγμα ενσυναίσθησης, καμία τσίπα πάνω τους, για να το γράψω πιο λαϊκά. Αναγκάζονται οι άνθρωποι, που επί έναν χρόνο πενθούν, να απαντούν σε κάθε είδους κατηγορία των ημίτρελων, που παίρνουν το νήμα από τους πολιτικούς.

Αυτή η έλλειψη ενσυναίσθησης, ευθιξίας και αξιοπρέπειας έγινε φανερή σε μεγάλο βαθμό μετά την 28η Φεβρουαρίου του 2023.

Η δήλωση του κυβερνητικού εκπροσώπου δεν ήταν η μόνη που προκλητικά αντιστρέφει την πραγματικότητα. Από τη δική του πλευρά ο υπουργός Υγείας Άδωνις Γεωργιάδης, για δεύτερη στη σειρά μέρα, επιτέθηκε στην Ευρωπαία εισαγγελέα Λάουρα Κοβέσι, με γλώσσα και ύφος απαράδεκτο: «Η Ευρωπαία εισαγγελέας εκπροσωπεί την ευρωπαϊκή εισαγγελία και ελέγχει αν υπάρχει διασπάθιση ευρωπαϊκών πόρων. Δεν έχει καμία άλλη δικαιοδοσία. Αν νομίζει ότι ήρθε ως αποικιοκρατική δύναμη σε μια αποικία που μπορεί να διατάζει, κάνει λάθος». Το «αμάρτημα» της κυρίας Κοβέσι είναι ότι δεν συμφωνεί με την παράλληλη πραγματικότητα της ελληνικής κυβέρνησης και καταγγέλλει ότι η Ελλάδα βάζει εμπόδια στην έρευνά της. Μετά τις επιθέσεις στους συγγενείς και οι επιθέσεις σε όσους ερευνούν το έγκλημα. Καμία συγγνώμη, μόνο επιθέσεις. Καμία παραδοχή λάθους, μόνο επιθέσεις.

Όλα αυτά δείχνουν αλαζονεία. Η έλλειψη ενσυναίσθησης, η αδυναμία κάποιου να αναγνωρίσει τα λάθη του και να δέχεται την κριτική, η δυσκολία του να ζητήσει συγγνώμη και άλλα ακόμη είναι τα χαρακτηριστικά της αλαζονείας.

  1. Σκάρτη η πολιτική σκηνή, ανάξιο το πολιτικό προσωπικό. Άνθρωποι χωρίς ηθικό αξιακό σύστημα κυβερνούν τη χώρα, θυμίζουν τους άφρονες συντρόφους του Οδυσσέα, λέω για αυτούς που οδηγήθηκαν από τα λάθη και τα κρίματά τους σε πρόωρο χαμό και σε απώλεια του νόστου, αφού πρώτα μεταμορφώθηκαν σε ζώα από την Κίρκη.
    Βέβαια πρέπει να ζητήσω συγνώμη από τα ζώα, είναι κατά πολύ ανώτερα κάποιων ανθρώπων που έχουν σαν μόνη αξία την άνευ ηθικής υποστήριξη του πολιτικού ψέματος.
    Σκεπτόμαστε τις αξίες του έθνους και μας καταβάλει η θλίψη, οι πολιτικοί μας διακρίνονται ως ουραγοί στην ηθική.

  2. Αν τα πράγματα δεν αλλάξουν και δεν τεθεί φραγμός στην έλλειψη λογοδοσίας και στην ατιμωρισία κάθε λογής εξουσίας, το επόμενο βήμα είναι το πέρασμα από τη συγκεκαλυμμένη στην ανοιχτή βία, από την καρικατούρα δημοκρατίας στον αυταρχισμό και εκφασισμό… καταστάσεις τύπου Όρμπαν και βάλε δεν είναι καθόλου μακρυά, μην αυταπατάσθε..

  3. Το κράτος δικαίου πέθανε στη δημοκρατία του Κ. Μητσοτάκη, ευτελίστηκαν οι θεσμοί και οι αξίες.
    Οι άνθρωποι της διοίκησης, αλλά και οι ιδιώτες που συμμετείχαν στην προσπάθεια απόκρυψης της αλήθειας εγκλημάτησαν.
    Τα διεθνή ΜΜΕ παρείχαν φωτογραφικό υλικό και βίντεο από τα ανοσιουργήματα τους. δεν μπορούν να επικαλεστούν την εκτέλεση εντολών, η δίκη της Νυρεμβέργης νομολόγησε.
    Η οργή διογκώνεται, ο Νέρωνας ετοιμάζει για τα λιοντάρια τον έσχατο της πολιτικής οικογένειας των Σερρών, όμως δεν αρκεί κάτι τέτοιο.
    Η ανηθικότητα δεν μπορεί να μας κυβερνά, λάθη κάνουν όλοι, σε κανέναν όμως δεν μπορούμε να συγχωρήσουμε την κακή πρόθεση.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Τελευταία άρθρα

Δεν μπορεί ο Αρχιεπίσκοπος να λειτουργεί ως αβανταδόρος του πρωθυπουργού

Όλες οι εκτιμήσεις και οι δημοσκοπήσεις «συμφωνούν» πως οι διαρροές ψηφοφόρων της Ν.Δ. εν όψει ευρωεκλογών καταλήγουν κυρίως στην...

Σαμαράς κατά «ραγιάδων» των Αθηνών

Τι είπε ο πρώην πρωθυπουργός κατά των «επαγγελματιών κατευναστών» χθες βράδυ στο «Σπίτι της Κύπρου» σε εκδήλωση για το...

Αυτούς γιατί δεν τους απέκλεισαν;

Με την απόφαση του αρμόδιου τμήματος του Αρείου Πάγου ως γνωστόν εγκρίθηκε η συμμετοχή 31 κομμάτων στις ευρωεκλογές, ενώ...

Από την… Τσιτσιολίνα με αγάπη…

Εκκίνησε την καριέρα της ως πρωταγωνίστρια σκληρού πορνό, στη συνέχεια στράφηκε στο τραγούδι, ενώ η εκλογή της το 1987...