Σε ισορροπία τρόμου…

Του δρος Απόστολου Κρητικόπουλου*

Μια πολύ επικίνδυνη ισορροπία τρόμου έχει εξελιχθεί τις τελευταίες εβδομάδες, με ιδιαίτερο κίνδυνο για την παγκόσμια ειρήνη. Από τη μια, ο Εμανουέλ Μακρόν πιέζει αφόρητα το ΝΑΤΟ και την Ε.Ε. για αποστολή χερσαίων δυνάμεων στην Ουκρανία. Μπροστά στον άμεσο κίνδυνο για ολοκληρωτική ήττα του ουκρανικού στρατού από τον ρωσικό, ο Γάλλος πρόεδρος υποστηρίζει το δόγμα ότι μια ενδεχόμενη ήττα σε αυτό το μέτωπο θα φέρει σε άμεσο κίνδυνο όλη την ευρωπαϊκή ήπειρο από την ιμπεριαλιστική και επεκτατική πολιτική του Πούτιν. Οπότε ο Μακρόν κρίνει ότι με κάθε θυσία η Ουκρανία δεν πρέπει να λυγίσει και, αν αυτό σημαίνει άμεση εμπλοκή (και όχι έμμεση όπως γίνεται τώρα με αποστολή οπλικών συστημάτων) της Δύσης, τότε πρέπει να προβούμε σε τέτοια σκληρή κλιμάκωση.

Από την άλλη, ο Πούτιν είχε τον χρόνο του να ενδυναμώσει ισχυρές συμμαχίες και ενίσχυσε ιδιαίτερα τη σινορωσική σχέση. Τις τελευταίες ημέρες ο γενικός γραμματέας του Κομμουνιστικού Κόμματος της Κίνας Σι Τζινπίνγκ έχει προχωρήσει σε άκρως ανησυχητικές προς τη Δύση δηλώσεις, όπως ότι σε ενδεχόμενη κλιμάκωση στην Ουκρανία θα σταθεί στο πλευρό των Ρώσων ο λαός του. Μάλιστα, αυτές τις δηλώσεις τις έκανε μπροστά σε πάνοπλα πολυπληθή στρατεύματά του σε επίδειξη δύναμης. Αναφορές υπάρχουν ότι ήδη επιχειρούν εκατοντάδες, ίσως και χιλιάδες, Κινέζοι μισθοφόροι που πολεμούν στο πλευρό των Ρώσων στο μέτωπο! Όπως όλοι καταλαβαίνουμε, αν πραγματωθεί το παραπάνω σενάριο, θα ζήσουμε ένα de facto Γ΄ Παγκόσμιο Πόλεμο, που δεν θα επικεντρωθεί μόνο στο μέτωπο της κεντρικής και της ανατολικής Ευρώπης, αλλά θα επεκταθεί γοργά σε όλο τον πλανήτη, με σχεδόν κάθε χώρα να επιλέγει στρατόπεδο. Σε τέτοιο φριχτό ενδεχόμενο θα προσευχόμαστε όλοι να μη γίνει χρήση πυρηνικών όπλων και οι μάχες να είναι «απλώς» συμβατικές, αλλιώς θα δούμε να εξελίσσεται το οριστικό τέλος της ανθρωπότητας.

Σε όλη την παραπάνω κατάσταση η Ε.Ε., αμήχανη, κοιτάει τις εξελίξεις. Καμία πρόνοια και μέριμνα για έλεγχο των κινεζικών συμφερόντων σε ευρωπαϊκά εδάφη, όπου Κινέζοι επιχειρηματίες ενεργούν σκιωδώς και αθόρυβα εδώ και χρόνια, και έχουν στην κατοχή τους λιμάνια, τηλεπικοινωνίες, μέσα κοινωνικής δικτύωσης (TikTok), εταιρίες ηλεκτρισμού και τροφίμων. Το οικονομικό συμφέρον και η φιλελεύθερη άποψη για αδιάκοπη λειτουργία με διεθνιστικά πρότυπα της ελεύθερης αγοράς φαίνεται ότι υπερισχύουν από το ένστικτο επιβίωσης που έχουμε ως Ευρωπαίοι. Οι εθνικές κυβερνήσεις νωθρές και εγκλωβισμένες σε μικροσκοπική ματιά δεν νιώθουν αυτό που εξελίσσεται. Οφείλουμε να προετοιμαστούμε για τα χειρότερα.

*∆ιδάκτωρ Πληροφορικής (twitter: @kritikopoulos)

  1. Θαρρώ πως τον Γ΄ Παγκόσμιο Πόλεμο τον βιώνουμε περισσότερο από 12 χρόνια και πλέον.
    Τα τελευταία δείγματα πυγμής και υπεροχής αποτελούν στάχτη στα μάτια ώστε να προκαλούν φόβο να σπείρουν πανικό.
    Όλα τα χρόνια από το 1945 έως και σήμερα που κάποιοι ισχυροί έβλεπαν μόνο ατομικά, άκρως υπεροπτικά
    πέρασαν από εμπρός τους χιλιάδες ευκαιρίες ώστε να ενισχύσουν την παρουσία τους, αλλά με άλλη προοπτική το ενδιαφέρον για τους πολλούς λαούς και όχι για τους εκλεκτούς.
    Οι νέες ισχυρές παρουσίες εμφανίζουν μια συνεργασία-συνεκτικότητα με ανταλλαγή απόψεων, με συμφωνίες και συνεργασίες που αποδίδουν προς όλους κάποια ανταλλάγματα.
    Ασφαλώς τίποτα δεν αποτελεί τελειότητα, ούτε απόλυτη υπεροχή.
    Φωνάζει όμως στους λαούς ότι προσφέρουν διαφορετικά αποτελέσματα από αυτά που μέχρι σήμερα έβλεπαν και βίωναν.
    Αφήνει ανοιχτά περιθώρια στους λαούς να εμφανίζουν ενδιαφέρον προς ενημέρωση, προς μάθηση προς διαρκή ανησυχία για το δικό τους καλό.
    Εμφανίζουν μια νέα τάξη πραγμάτων με κατασκευή έργων που προσφέρουν διαφορετική ποιότητα ζωής.
    Εργάζονται προς αποφυγή των εχθροπραξιών, των πολέμων, της εσαεί απειλής, της βίας της υπεροχής.
    Παρέχουν δυνατότητες ώστε οι χώρες να αναπτύξουν το δικό τους ενδιαφέρον, με απώτερο όφελος τους ιδίους και όχι αποκλειστικά τα ξένα κεφάλαια και κέρδη.
    Θα δώσεις – θα πάρεις- θα διαπραγματευτείς με όσο το δυνατόν καλύτερους όρους.
    Πόσος χρόνος πέρασε σπατάλη από τον Δυτικό Κόσμο ώστε να ενδυναμώσει ισχυρές συμμαχίες, να ενισχύσει ιδιαίτερα την οικονομική του ισχύ και ανάπτυξη?
    Πόσος χρόνος πέρασε σπατάλη από το Δυτικό Κόσμο να μην αφουγκράζεται τους λαούς του, αλλά να εκτελεί εντολές έξωθεν?
    Όχι όταν το πλήρωμα του χρόνου πέρασε μέσα σε κάθε δική μας αυλή, ξυπνούν οι ανησυχίες αλλά απουσιάζουν οι μνήμες?
    Να μάθουμε καλά την δική μας ιστορία, να μάθουμε τα παιδιά μας να αγαπούν τον δικό τους τόπο, να διδάξουμε αξίες και αρχές που αφήσαμε να μας την καταστρέψουν η να τις πάρουν άλλοι.
    Ζωή σημαίνει διαρκής αγώνας μάθησης, διαρκής αγώνας προς την βελτίωση να ζω με καλύτερους δυνατούς τρόπους.
    Όπως επίσης Ζωή σημαίνει να μην ξεχνώ, να μην παραβλέπω κάθε τι που μου επέβαλλε σκλαβιά, μου στέρησε δικαιώματα, μου επέβαλλε υποταγή, μου επέβαλλε χρέη που αδυνατώ να σηκώσω, μου επέβαλλε τρόπους σκέψης που δεν θα έκανα ποτέ από μόνος μου.

  2. ούτως ή αλλιώς, επέρχεται πλήρης κατάρρευση της τροφικής αλυσίδας λόγω yolo, caloric bottleneck, κατά συνέπεια, μαζικές παγκόσμιες ταραχές από έλλειψη τροφής και πιθανό πυρηνικό ολοκαύτωμα γιατί ο χόμο σάπιενς δε γνωρίζει άλλο τρόπο να λύνει τα προβλήματα του παρά μόνο με καμένη γη.
    Game over, γι’αυτό αφήστε τα μίση

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Τελευταία άρθρα

Η σιωπή «δικαιώνει» τους γενοκτόνους

Στις 24 Απριλίου 1915, και ενώ είχε αρχίσει ένα χρόνο πριν η Γενοκτονία των Ελλήνων της Θράκης, του Πόντου...

Και Reagan. Και Trump.

Σε πρόσφατη πολιτική εκδήλωση με συντηρητικό ακροατήριο στον Καναδά, ο πρώην πρωθυπουργός της Βρετανίας Boris Johnson, αναφερόμενος στην επίδραση...

Η κάθοδος των Αρμενίων στον Άδη

Στις 24 Απριλίου του 1915, μια μέρα σαν τη χθεσινή, άρχισε η Γενοκτονία των Αρμενίων. Με μια συντονισμένη επιχείρηση,...

Το σύμβολο της αποτυχίας του Ισραήλ την 7η Οκτωβρίου

Στις 7 Οκτωβρίου, την ημέρα της επιχείρησης της Χαμάς εναντίον του Ισραήλ, ο Ααρόν Χαλίβα έκανε διακοπές στο Ελάτ,...