«Η Ελληνική Επανάσταση του 1821. Η ηγεσία, τα γεγονότα, η ιστοριογραφία» (Κυκλοφόρησε το νέο βιβλίο του Απόστολου Διαμαντή)

Το ιδεολογικού τύπου ιστοριογραφικό σχήμα, το οποίο εκλαμβάνει τον Αγώνα του 1821 ως εξωγενές φαινόμενο, συνδέοντας την τάξη των εμπόρων και των λογίων του εξωτερικού με την Ελληνική Επανάσταση, δεν είναι συνεκτικό και χρήζει αναθεώρησης, καθώς η επανάσταση οργανώθηκε και επέτυχε σε απόσταση από τις προθέσεις και τις εν γένει πεποιθήσεις των ελλήνων εμπόρων και λογίων των αρχών του 19ου αιώνα.

Από την ταυτότητα των συνέδρων στη Σύσκεψη της Βοστίτσας το 1821, στην οποία αποφασίστηκε η επανάσταση, γίνεται εμφανές πως η ηγεσία του Αγώνα ήταν οι επίσκοποι και οι προεστοί του Μωριά, ως μέλη της Φιλικής Εταιρείας, σε συνεργασία με όσους οπλαρχηγούς είχαν στην υπηρεσία τους.

Επομένως, το σχήμα περί αστικής ελληνικής επανάστασης δεν επιβεβαιώνεται από τα ιστορικά τεκμήρια, καθώς δεν υφίσταται σχηματισμένη αστική τάξη στις ελληνικές περιοχές, η συμμετοχή των εμπόρων στις επαναστατικές κινήσεις ήταν ασήμαντη και πρωταγωνιστούν σ΄αυτές οι επικεφαλής των ελληνορθόδοξων κοινοτήτων, δηλαδή οι επίσκοποι, οι προεστοί και οι οπλαρχηγοί.

Ο Απόστολος Διαμαντής γεννήθηκε στα Καλά Νερά Πηλίου το 1955. Σπούδασε οικονομικά στο Οικονομικό Τμήμα της Νομικής Σχολής Αθηνών (1974-1980) και έκανε μεταπτυχιακές σπουδές ιστορίας στο Παρίσι (1980-1983). Είναι διδάκτωρ  του Πανεπιστημίου Paris 1 (Σορβόννη) στην Ιστορία του Βυζαντινού και Μεταβυζαντινού κόσμου (2004). Δίδαξε Ιστορία του Νέου Ελληνισμού στο Τμήμα Ιστορίας του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου και Ιστορικές πηγές και μεθοδολογία στο τμήμα Τουρκικών Σπουδών του ΕΚΠΑ (2005-2013) και στο μεταπτυχιακό πρόγραμμα του Παιδαγωγικού Τμήματος Δημοτικής Εκπαίδευσης του ΕΚΠΑ (2006-2008). Συνεργάστηκε με το Μορφωτικό Ίδρυμα της Εθνικής Τράπεζας (1983-1984), το Κέντρο Νεοελληνικών Ερευνών (1996-2005), την εφημερίδα Ελευθεροτυπία (1996-2013), το περιοδικό ΑΝΤΙ (2000-2007), το ραδιόφωνο Στο Κόκκινο (2005-2006) και το 3ο πρόγραμμα του ραδιοφώνου της ΕΡΤ (2008-2022).

Άρθρα του σχετικά με την ιστορία της νεώτερης και σύγχρονης Ελλάδας έχουν δημοσιευθεί σε ελληνικά και ξένα επιστημονικά περιοδικά.

Κυκλοφορούν τα βιβλία του: Αινιγματικά πρόσωπα. Ιστορίες της Αθήνας (Εστία 2001), Από το Σχίσμα στην ΕΕ (Πατάκης 2007), Τύποι εμπόρων και μορφές συνείδησης στη νεώτερη Ελλάδα (Εστία 2007), Έθνος και θεσμοί στα χρόνια της Τουρκοκρατίας. Η κανονιστική εκτροπή στην ελληνική ιστοριογραφία (Εναλλακτικές Εκδόσεις 2013), Ήταν το τελευταίο καλοκαίρι (μυθιστόρημα, Μελάνι 2016), Η Αποστασία του 1965. Η Αριστερά ως συνιστώσα του Κέντρου, η αντίδραση του ΚΚΕ και η στάση των ΗΠΑ (Ιδιωτική έκδοση, Αθήνα 2016), Η σιωπή για το 1821. Πηγές και ερμηνείες για την Ελληνική Επανάσταση (Ηρόδοτος 2017), Η ψευδαίσθηση των συμμάχων. Από τον «ατυχή» πόλεμο του 1897 στην Μικρασιατική Καταστροφή (Manifesto 2021).

Από την παρουσίαση στο οπισθόφυλλο του βιβλίου

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Τελευταία άρθρα

Φθινοπωρινές ημέρες με εικαστικές περιπλανήσεις

Στην αίθουσα τέχνης Art-Shot, που βρίσκεται στο πολυσύχναστο κέντρο της Αθήνας, γειτνιάζοντας με την Ακρόπολη, πρόσφατα είδαμε μια πολύ...

Πώς μπορεί να τιμηθεί ο Οδυσσέας Ελύτης

Ο καλύτερος τρόπος να συγκαλύψεις την επίθεση σε ένα ζωντανό κομμάτι του πολιτισμού είναι να το εγκιβωτίσεις σε μουσείο...

Σκηνές κατοχικής Αθήνας επί ημερών Κυριάκου!

«Οριστική και μη αναστρέψιμη» χαρακτήρισε προ ημερών την ανάκαμψη της οικονομίας -έμπλεος υπερηφάνειας- ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος μας...

Ταπείνωσε τον Σταϊνμάιερ και τον υποχρέωσε να χαμηλώσει το βλέμμα

Η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου σιώπησε μπροστά στον κυνισμό του Σταϊνμάιερ, όταν ο Γερμανός πρόεδρος απεφάνθη, με θράσος…...