Θα μπορέσει να απαλλαγεί από την «αρνητική αύρα» η Ευρώπη;

Του δρος Μάριου Παναγιώτη Ευθυμιόπουλου*

Είναι ξεκάθαρο πως χρειαζόμαστε περισσότερη, ουσιαστικότερη και απλουστευμένη Ευρώπη. Αυτό ίσως είναι σημαντικό μήνυμα σε μια περίοδο που η Ευρώπη βάλλεται από δυναμικές εντός και εκτός της Ε.Ε. και εν μέσω ευρωπαϊκών εκλογών που έρχονται τον Ιούνιο του 2024.

Χρειαζόμαστε περισσότερη Ευρώπη. Αλλά να έχουμε και επίγνωση τι Ευρώπη εννοούμε με αυτό. Μια Ευρώπη επιλογών αλλά και πρακτικής συμμετοχής όλων. Απλούστευσης διαδικασιών και περισσότερης συμμετοχής απλών πολιτών στη λήψη αποφάσεων. Αλλά και επικαιροποιημένου τρόπου πρακτικών ελέγχου για τον τρόπο συμμετοχής και λήψης των πολιτικών αποφάσεων.

Τα πρόσφατα γεγονότα απέδειξαν την ανάγκη για ουσιαστική προσοχή στην προστασία, μεταξύ άλλων, του συνόλου των αξιών της Ευρώπης. Γιατί ο πόλεμος στην Ουκρανία καλά κρατεί. Τα δυτικά Βαλκάνια επιδιώκουν να ενταχθούν στην Ευρώπη εν μέσω πολιτικών εθνικών τους αποφάσεων και η Μέση Ανατολή συνεχίζει και φλέγεται.

Ας προσδιορίζεται η Ευρώπη από την ορθολογική και σωστή αντιπροσώπευση, την πρακτική συμμετοχή και βιώσιμη λήψη αποφάσεων σε όλα τα θέματα συλλογικά ως μια οντότητα και παγκοσμίως. Ήρθε ο καιρός για το μεγάλο βήμα, για μια Ευρώπη παγκόσμιας συμμετοχής και παρουσίας.

Βρισκόμαστε ανάμεσα σε ένα παγκόσμιο γεωπολιτικό και στρατηγικό προσκήνιο που αλλάζει ραγδαία. Και οι προκλήσεις είναι πολλαπλές και πολλών διαστάσεων: πολιτικών, στρατιωτικών, υγείας, δημογραφικού, περιβάλλοντος και τεχνολογίας, μεταξύ άλλων.

Βρισκόμαστε επίσης στη διάρκεια διεύρυνσης της Ευρώπης. Έτσι τίθεται ζήτημα αναγκών και τρόπου διεύρυνσης αλλά και λήψης αποφάσεων για το μέλλον της Ευρώπης. Χρειαζόμαστε μια ευρωπαϊκή δημοκρατία αξιών αλλά και πλουραλισμό στον τρόπο λήψης αποφάσεων. Μια Ευρώπη με πολιτική και οικονομική διαφάνεια και αποφασιστικότητα στα στοιχεία που μας ενώνουν, σε όλα τα επίπεδα.

Οι αξίες της Ευρώπης ας παραμείνουν παράδειγμα για όλους μας. Να συνεχίσουν να είναι ωστόσο πραγματικές. Οι αξίες να συνεχίσουν να είναι απαράβατες. Το όνειρο του τι μπορεί να είναι και να γίνει η Ευρώπη στην πράξη όταν είναι ενωμένη και δημοκρατική.

Έρχονται εκλογές στην Ευρώπη. Και υπάρχει συνεχιζόμενα «αρνητική αύρα για την Ευρώπη» και δυστυχώς αναμένονται εξελίξεις με τις επερχόμενες εκλογές. Η κριτική πρέπει να υπάρχει μεν, αλλά πάντοτε να λαμβάνονται αποφάσεις για την ενωμένη Ευρώπη που μπορεί και πρέπει να μπορεί.

Με τα γεγονότα να τρέχουν, οι προκλήσεις μεγαλώνουν. Και η Ευρώπη πρέπει να πάρει άμεσες και δραστικές αποφάσεις για το μέλλον της μεταξύ άλλων. Είναι καλό να είναι κανείς «βαθιά ευρωπαϊστής». Όμως, ο ρόλος να είναι άμεσα συνδεδεμένος με την ανάγκη για άμεση λήψη πολιτικών διαδικασιών.

Οι εκλογές που έρχονται τον Ιούνιο του 2024 θα είναι ορόσημο για το μέλλον της Ευρώπης. Γεγονός που θέτει μια σημαντική πρόκληση: Να φροντίσουμε να εκλέξουμε άξιες και άξιους, που να συνεχίσουν να συμβαδίζουν με τα συμφέροντα των κρατών μας αλλά και της εμπειρικής γνώσης του τι μπορούν να συνεισφέρουν στην πράξη γιατί, όπως προαναφέραμε, οι προκλήσεις πολλαπλασιάζονται.

*Αναπληρωτής καθηγητής Διεθνούς Στρατηγικής και Ασφάλειας, πρόεδρος Τμήματος Ιστορίας, Πολιτικών και Διεθνών Σπουδών, Πανεπιστήμιο Νεάπολις, Πάφος, πρόεδρος Strategy International (SI)

  1. Άξιες και άξιοι για να εκλεγούν πρώτα πρέπει με δικό τους αίτημα να υπάρξουν υποψήφιοι.
    Για να ζούμε στον ίδιο τόπο κάποιοι διαθέτουμε πολύ κακή έως καθόλου όραση, βλέπετε πιθανόν από διαφορετική σκοπιά τις εκλογές και το μέλλον της Ε.Ε.
    Απομένουν μόλις 80 μέρες που πιθανόν κάποιο θαύμα της τελευταίας στιγμής προκαλέσει την τεράστια διαφορά για την πρόκληση ορόσημο περί της συνέχειας της Ε.Ε.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Τελευταία άρθρα

Η σιωπή «δικαιώνει» τους γενοκτόνους

Στις 24 Απριλίου 1915, και ενώ είχε αρχίσει ένα χρόνο πριν η Γενοκτονία των Ελλήνων της Θράκης, του Πόντου...

Και Reagan. Και Trump.

Σε πρόσφατη πολιτική εκδήλωση με συντηρητικό ακροατήριο στον Καναδά, ο πρώην πρωθυπουργός της Βρετανίας Boris Johnson, αναφερόμενος στην επίδραση...

Η κάθοδος των Αρμενίων στον Άδη

Στις 24 Απριλίου του 1915, μια μέρα σαν τη χθεσινή, άρχισε η Γενοκτονία των Αρμενίων. Με μια συντονισμένη επιχείρηση,...

Το σύμβολο της αποτυχίας του Ισραήλ την 7η Οκτωβρίου

Στις 7 Οκτωβρίου, την ημέρα της επιχείρησης της Χαμάς εναντίον του Ισραήλ, ο Ααρόν Χαλίβα έκανε διακοπές στο Ελάτ,...