Νοθεία στις εκλογές;

Του Απόστολου Διαμαντή

Το ερώτημα δεν είναι νέο. Και έχει δύο όψεις. Η μία είναι η προφανής, η δυνατότητα που δίνεται στην κυβέρνηση, με τους ευρύτατους μηχανισμούς ελέγχου που διαθέτει και την απουσία ελέγχου που τη συνοδεύει, να μπορεί να ελέγχει την εκλογική συμπεριφορά. Διαθέτοντας η κυβέρνηση υπεροπλία στον τομέα της πληροφορίας και πολλά τεχνικά μέσα που δεν διαθέτουν τα άλλα κόμματα, μπορεί να βρίσκεται μονίμως ένα βήμα μπροστά από τους υπόλοιπους στον τομέα της επικοινωνίας. Η περίπτωση της Άννας – Μισέλ Ασημακοπούλου είναι ακριβώς αυτή.

Η δεύτερη όμως και πολύ σοβαρότερη πλευρά της νόθευσης του εκλογικού αποτελέσματος, είναι η απευθείας επέμβαση στη διαδικασία της ψηφοφορίας και η δυνατότητα αλλοίωσης των αποτελεσμάτων. Υπάρχει τέτοια δυνατότητα; Θεωρητικώς όχι, εφόσον υπάρχουν πάντα τα πραγματικά αποτελέσματα στα κατά τόπους πρωτοδικεία, οπότε ανά πάσα στιγμή θα μπορούσε ο κάθε ενδιαφερόμενος να ελέγξει τα αποτελέσματα που δίνει επισήμως το υπουργείο εσωτερικών με τα αποτελέσματα που βρίσκονται στις Νομαρχίες. Τούτο σημαίνει πως και αν ακόμα κάποιος άλλαζε τα αποτελέσματα θα αναλάβανε τεράστιο ρίσκο και επομένως είναι πολύ δύσκολο να αντιληφθεί κανείς με ποιο τρόπο θα γινόταν κάτι τέτοιο.

Στο σημείο αυτό υπάρχουν δύο πολύ κρίσιμες παράμετροι. Πρώτον, τα περισσότερα κόμματα -πλην του ΚΚΕ και της ΝΔ- δεν διαθέτουν ικανούς κομματικούς μηχανισμούς που να καλύπτουν όλα τα εκλογικά τμήματα, σε όλες τις πόλεις και τα χωριά. Αυτό σημαίνει πρακτικά πως τα κομματικά γραφεία στην Αθήνα δεν γνωρίζουν το εκλογικό αποτέλεσμα με δικά τους μέσα, από τους δικούς τους εκλογικούς αντιπροσώπους. Ακόμη και ο ΣΥΡΙΖΑ και το ΠΑΣΟΚ δεν έχουν παντού αντιπροσώπους. Έτσι αρκούνται σε επιτελεία που διατρέχουν τα εκλογικά τμήματα και μαζεύουν τα αποτελέσματα, όπως τους τα δίνουν οι δικαστικοί αντιπρόσωποι και εν συνεχεία τα μεταφέρουν στα δικά τους επιτελεία στον νομό και στην Αθήνα.

Ο καθένας αντιλαμβάνεται πως μια τέτοια διαδικασία δεν είναι αξιόπιστη, καθώς δεν υπάρχει ασφαλής μεταφορά αποτελεσμάτων από το εκλογικό τμήμα στην κεντρική εκλογική επιτροπή, αφού υπεισέρχονται παράγοντες που δεν ελέγχονται, παράγοντες υποκειμενικοί. Μόνον το ΚΚΕ έχει μηχανισμό συλλογής αποτελεσμάτων ανά εκλογικό τμήμα, αλλά το ΚΚΕ κοιτάζει κυρίως τα δικά του αποτελέσματα – χωρίς και σ΄ αυτήν την περίπτωση να είμαστε σίγουροι πως πράγματι ο Περισσός έχει τον πλήρη έλεγχο της εκλογικής διαδικασίας.

Κατόπιν αυτών, είναι προφανές πως όλοι επαφίενται στα αποτελέσματα που δίνουν πρώτα τα κανάλια με τα exit polls, η Singular Logic με τα δικά της αποτελέσματα, έτσι όπως τα λαμβάνει ηλεκτρονικά από τους δικαστικούς αντιπροσώπους και εν συνεχεία το υπουργείο με τα τελικά. Όλα δηλαδή προκύπτουν μέσα από τα computers μιας ιδιωτικής εταιρίας. Εύκολα μπορεί να συμπεράνει κανείς πως αυτή η διαδικασία δεν είναι απολύτως ασφαλής και πάντως είναι μη ελεγχόμενη.

Θα έπρεπε τα κόμματα, όλα τα κόμματα, να ελέγχουν τα ίδια, σε κάθε νομό, τα αποτελέσματα των εκλογικών τμημάτων, να εκδίδουν τα δικά τους αποτελέσματα και να τα αντιπαραβάλλουν με τα επίσημα. Μια καλή ιδέα θα ήταν η δημιουργία κοινής επιτροπής ανά νομό, όλων των κομμάτων της αντιπολίτευσης.

Αλλά υπάρχει και δεύτερον: η δυνατότητα απευθείας νόθευσης μέσω επιστολικής ψήφου. Εδώ το πράγμα χάνεται τελείως και καλόν θα ήταν η αντιπολίτευση να εμποδίσει αυτού του τύπου την ψηφοφορία και να επιμείνει στην αυτοπρόσωπη παρουσία του εκλογέα στο εκλογικό του τμήμα.

Τα παράδειγμα των προηγούμενων προεδρικών εκλογών στις  ΗΠΑ είναι ενδεικτικό στο που μπορεί να καταλήξει μια διαδικασία επιστολικής ψήφου. Στο χάος. Ήδη ο Έλον Μάσκ δήλωσε πριν λίγες μέρες πως οι δημοκρατικοί στις ΗΠΑ, βλέποντας την επερχόμενη ήττα, επιχειρούν και πάλι εκτεταμένη νοθεία στις αμερικανικές εκλογές, κυρίως με τη μαζική εγγραφή στους εκλογικούς καταλόγους παράνομων μεταναστών.

Επειδή το κίνητρο είναι πολύ σοβαρό για αυταρχικά καθεστώτα, που έχουν αποδείξει πως χρησιμοποιούν κάθε μέσον προκειμένου να διατηρήσουν την εξουσία, καλόν είναι τα μάλλον αφελή κόμματα της αντιπολίτευσης να μην περιμένουν να τους ανακοινώσει η κυβέρνηση τα τελικά εκλογικά αποτελέσματα.

Καλόν είναι να τα βγάλουν οι ίδιοι τα αποτελέσματά τους. Και να προχωρήσουν άμεσα σε αίτημα επανακαταμέτρησης των ψήφων, εάν διαπιστώσουν και την παραμικρή απόκλιση στην έκδοση των αποτελεσμάτων.

Και φυσικά να απορρίψουν κάθε ιδέα περί επιστολικής ψήφου.

Πολλά αφύσικα, περίεργα αποτελέσματα έχουμε δει κατά καιρούς…

  1. πως γινεται το Μαιο να παιρνει 40.7 με 2400000 ψ και τον ιουνιο παλι 40.5 με 2.080.000 ψ ;! 320.000 ψ ειναι περιπου 6.2 -6.3. επισης , οσοι εχουν κανει εκ. αντιπ. ξερουν πολυ καλα οτι απαιτειται εργασια και ωρα για τη καταμετρηση. λοιπον , πως η γνωστη εταιρεια δινει το 40τακατο απο τις 8 ωρα;! ελα μου ντε;! ποτε προλαβαν και τα μετρησαν τα κουκια. αποριες καταθετω, δεν υπονοοω κατι.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Τελευταία άρθρα

O Χριστός ξανασταυρώνεται!

Ήταν ευχάριστη έκπληξη για μένα η διαπίστωση ότι η ΕΡΤ2 μεταδίδει αυτή την εποχή σε επανάληψη μια σειρά που...

Τι Ουάσινγκτον, τι Κοζάνη ένα πράμα!

Αν ψάχνατε λίγο τις βαθύτερες θέσεις όσων θίχτηκαν υπέρ το δέον από τον μητροπολίτη Κοζάνης, θα βλέπατε ότι (θεωρητικά)...

Καιρός για ένα πραγματικό reset

Φανταστείτε την αγωνία σας, αν ακούγατε και αναγνωρίζατε τη φωνή του παιδιού σας στο τηλέφωνο, να σας παρακαλεί να...

Ελλάς, χώρα ηρώων

Αγαπητοί μου συμπολίτες, που λέει και ο κ. πρωθυπουργός, έχετε αναλογισθεί ποτέ πόσα μνημεία μας περιτριγυρίζουν και δεν γνωρίζουμε...