Las Hellas…

Του Μηνά Π.

Η πανδημία του COVID 19 μας βρήκε ως κράτος εντελώς απροετοίμαστους και συνεπώς ανίκανους να διαχειριστούμε το «τσουνάμι» που θα επακολουθούσε τόσο οικονομικά όσο και κοινωνικά. Ρημαγμένη ήταν ήδη η υγεία, η παιδεία και η κοινωνική πρόληψη-φροντίδα ειδικά για τους ασθενέστερους οικονομικά συμπολίτες μας. Μας πέτυχε με τα «βρακιά κατεβασμένα» όπως λένε στην πιάτσα.

Αν το δούμε από τη θετική πλευρά, όσο είναι ανεκτός ο όρος αυτός στην προκειμένη περίπτωση, μας δόθηκε μια τεράστια ευκαιρία να «φωτιστούν» οι γνωστές σε όλους μας παθογένειες του κράτους, οι ελλείψεις και αδυναμίες της πατρίδας μας. Τι καλά! Επιτέλους οι άνθρωποι που κρατούν τις τύχες της Ελλάδας μας στα χέρια τους μπορούσαν να  κοιτάξουν, να επιδιορθώσουν ή να αλλάξουν τα κακώς κείμενα και επιτέλους να ατενίσουμε το μέλλον με αισιοδοξία  υπό τη σκέπη ενός σοβαρού ευρωπαϊκού κράτους.

Ίσως τελικά να είμαστε άτυχοι ή ανίκανοι και εμείς όπως και οι πολιτικές επιλογές μας για τη διακυβέρνηση της χώρας μας. Έπειτα από τις περιπέτειες που βιώσαμε τα τελευταία χρόνια με τα γεγονότα να τρέχουν με καταιγιστικούς ρυθμούς (μνημόνια – πανδημία) το μόνο που είχαμε ανάγκη ήταν «λίγος ήλιος».

Αντιθέτως, το μόνο που μας περιμένει είναι μια «κλιμακούμενη» απογοήτευση.

Η υγεία καταρρέει ως μια κακοστημένη φάρσα και η παιδεία οδεύει προς ιδιωτικοποίηση και προφανώς  προς την πλήρη διάλυση στο δημόσιο σκέλος της.

Γιατροί στα νοσοκομεία της πρωτεύουσας αλλά κυρίως της περιφέρειας είναι δυσεύρετοι. Οι ασθενέστεροι οικονομικά Έλληνες όλο και «σφίγγουν το ζωνάρι» ενώ μέρα με την ημέρα πολλαπλασιάζονται.

Αν μας δίδαξε κάτι η πανδημία είναι το πόσο έχουμε ανάγκη τις «κατώτερες» δουλειές και πόσο κακοπληρωμένες είναι συγκριτικά με άλλες. Από το ανθρώπινο χέρι που μας αλλάζει τον ορό, ξεσκατίζει τους αρρώστους και τους ανήμπορους ή καθαρίζει τα νοσοκομεία και τα σχολεία, μέχρι τον άνθρωπο που θα φέρει το φαγητό στο σπίτι μας, τον εργάτη στα εργοστάσια και στα χωράφια, ως τον γιατρό που μας χειρουργεί και με τη βοήθεια της ρομποτικής. Είναι πολύ νωρίς ακόμη για την υπάρχουσα τεχνολογική πρόοδο ώστε όλοι αυτοί να «πάρουν δρόμο» και να μην τους χρειαζόμαστε.

Τα παραπάνω επαγγέλματα είναι μόνο μια τυχαία δέσμη που αναφέρω κακοπληρωμένων αναλογικά με τον κάθε “cool CEO” που αμείβεται μηνιαίως όσο όλες οι καθαρίστριες μαζί σε ένα νοσοκομείο.  Mάλλον αυτές δε φέρνουν πολλά χρήματα στον «σωστό» άνθρωπο…

Ήταν σχεδόν σίγουρο πως μετά την πανδημία θα επακολουθήσει ο πληθωρισμός. Το αποτέλεσμα αυτού; Βασικά προϊόντα στην Ελλάδα (ελέω των χαμηλών μισθών) εν μια νυκτί να γίνουν είδος πολυτελείας. Με συνδυασμό την ανέλεγκτη αισχροκέρδεια των επιχειρήσεων και την έλλειψη πραγματικού ενδιαφέροντος από την κυβέρνηση (γιατί άραγε) για την αποτροπή των παραπάνω η φτωχοποίηση του Έλληνα λαμβάνει εκρηκτικές διαστάσεις που ακόμα δεν έχουμε οριοθετήσει στην καθημερινή μας ζωή.

Η  κοινωνική ψαλίδα ανοίγει επικίνδυνα για πρώτη φορά μετά από πολλές δεκαετίες και αν δεν υπάρξει κάποιο «γεγονός» ιδιαιτέρως συνταρακτικό συντόμως προβλέπω ότι η χώρα μας θα προσλάβει κοινωνικά χαρακτηριστικά  διαβόητου |λατινικού τύπου» και ίσως στον παγκόσμιο χάρτη να αναγράφεται ως  “Las Hellas”.

Από την ανασφάλεια, στην αβεβαιότητα και στο τι θα μας ξημερώσει, η Ελλάδα «|τρέχει» στις ράγες των Τεμπών καθημερινά. Θρηνεί, μουτζώνεται, αυτομαστιγώνεται, όμως εύκολα ξεχνά και ξανά προς τη δόξα τραβά. Οι εξελίξεις και τα γεγονότα επέρχονται σταδιακά και ξαφνικά  όπως πέφτουν και  οι «ηγέτες». Ειδικά οι γιαλαντζί…

  1. Spot on το αρθρο.
    Όλα ειναι θεμα επιλογων αγαπητε.

    το λεω καιρο τωρα οτι η Ελλαδα Μεξικανοποιείται. Αμερικανικες και Γερμανικες εταιρειες αγοραζουν τα φιλετα της και συντομα (οι απο το 2008) φτωχοποιημένοι και μεξικανοποιημένοι Ελληνες (ραγιαδες) δεν θα μπορουν ουτε στην παραλια να πανε. Οι παραλιες (οπως και στο Mexico) είναι “κλειστες” για τους φτωχους. Μονο αν εισαι κατοικος του resort θα μπορεις να πας.

    Οτι ψηφισαν πηραν οι Ελληνες. Τους πουλησαν οι ΗΠΑ τις πολιτικες μαριονετες τους και οι Ελληνες “τσιμπησαν” το δολωμα, οπως το τσιμπησαν προσφατως οι Αργεντίνοι με το νεο παρατραγουδο που τους φορεσαν καπελο. Και θα ελεγε κανεις οτι οι Αργεντινοι θα ηταν πιο γατες στο να διαλεξουν πρωθυπουργο μαριονετα, αφου απο το 2000 ειναι σε μνημονιο. Θα ελεγες οτι θα ειχαν παρει το μαθημα τους απο πολιτικες μαριονετες που τους εχουν φτωχοποιησει. Ομως δεν εμαθαν παροτι επαθαν, οπως δεν εμαθαν οι “ξυπνιοι” Ελληνες (ραγιαδες) που εδω και 60 χρονια ψηφιζουν Μητσοτακο-Παπανδρεου με μικρες παρενθεσεις Τσιπρο-Καμμενων. Οι μπλε κοκκινοι και πρασινοι πολιτικοι νανοι εφαρμοζουν την ιδια πολιτικη. Απλα αλλαζουν τα προσωπα οι ξενοι δυναστες και τα βαφουν με αλλον μανδυα. Βαφτιζουν τον εναν αριστερο, τον αλλο φιλελευθερο και τον τριτο και χειροτερο “αριστο”.
    Και οι “ξυπνιοι” ελληναρες το τρωνε αμασητο. Οπως εφαγαν αμασητο το παραμυθι του εμβολιου.

    Τωρα τα πραγματα ειναι δυσκολα γιατι το συστημα παγκοσμιως καταρεει. Οι ΗΠΑ (ενα βημα πριν αποχαιρετησουν για παντα) την ηγεμονια, μαλλον θελουν να αρχισουν γενικευμενο παγκοσμιο πολεμο. Αυτο τουλαχιστον υποστηριζουν σοβαροι αναλυτες (πρων στρατιωτικοι και cia). Θα αναγκασουν την ευρωπη να πολεμησει τη ρωσια (αναλαμβανοντας η ευρωπη το οικονομικο, στρατιωτικο, κοινωνικο και πολιτικο κοστος) και οι ΗΠΑ θα ανοιξουν πολεμο στην Κινα το 2027.
    Αυτο ειναι το σχεδιο. Και το εχουν βαλει σε φουλ ισχυ και αμεσα.

    Οι λαοι ειναι φτωχοποιημενοι (ειδικα στην Ελλαδα και σε αλλες φτωχες χωρες) και αρρωστοι. Τα εμβολια δεν εφεραν καλο. Ολοι ειναι αρρωστοι. Με σοβαρα ή λιγοτερο σοβαρα (για την ωρα) νοσηματα. Το ανοσοποιητικο του κοσμου ειναι χτυπημενο. Το ιδιο και η τσεπη τους. Αρχιζουν ολοι σιγα σιγα και δεν το παλευουν ψυχολογικα. Και αυτο το βλεπεις στην καθημερινη εγκληματικοτητα. Πληθαινουν καθημερινα τα περιστατικα που καποιος παιρνει μια καραμπινα και πυροβολει τον διπλα του.

    Στην παραπανω κατασταση δεν υπαρχουν νοσοκομεια και γιατροι να διαχειριστουν τον τεραστιο αριθμο ασθενων που καθημερινα φτανει στα νοσοκομεια και ζητα βοηθεια. Για τους ιδιους ή για τα παιδια τους. Το χαος ξεδιπλώνεται.

    Η νεα ταξη ανοιξε το Κουτί της Πανδώρας.
    Αν αρχισουν και το γενικευμενο 3ο παγκοσμιο, τοτε παμε για Βιβλική αλλαγή στον πλανήτη.

  2. Ανάποδα αναπτύσσεις στο κείμενο σου την πραγματικότητα, ο Covid αποτέλεσε την έναρξη της σκλαβιάς των πολιτών.
    Είπαν ψέματα για τη χρησιμότητα των εμβολίων, όπως γνωρίζετε τα εμβόλια δεν είχαν ολοκληρώσει τη διαδικασία αδειοδότησης. Όσο για τους συνάνθρωπους μας που τα έκαναν δεν απέκτησαν ποτέ ανοσία, αρρώστησαν από τον ιό, μπήκαν σε ΜΕΘ και κάποιοι κατέληξαν παρά τις αντίθετες διαβεβαιώσεις.
    Το κράτος όμως δια του υπουργού υγείας, επέβαλε υποχρεωτικό εμβολιασμό, παρά το ανήθικο και το παράνομο της ενέργειας του ( αντίστοιχη ενέργεια των Ναζί καταδικάστηκε στη Νυρεμβέργη).
    Βάφτισαν τον ιό πανδημία, έκλεισαν φυλακή τον κόσμο, έβαλαν λουκέτο στις επιχειρήσεις, ενώ η χώρα δανείστηκε πενήντα δις για επιδόματα, επιβάρυναν δηλαδή τον προϋπολογισμό με πρόσθετη εξυπηρέτηση τόκων 2,5 δις €.
    Αμείλικτα τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, δείχνουν αύξηση της θνητότητας και αύξηση της θνησιμότητας στην περίοδο του εμβολιασμού και επιδείνωση της οικονομίας.
    Όσο για τους θανάτους Covid στο εκατομμύριο του πληθυσμού, έχουμε διπλάσιο σκορ από τις πολιτισμένες χώρες, φτωχύναμε δηλαδή από τα σκληρά lockdowns που ήταν σε στυλ Βόρειας Κορέας, όμως πεθάναμε και από τον Covid σαν τα κοτόπουλα.
    Δεν προλάβαμε να ανασάνουμε, νάσου και η κλιματική κρίση. Έκαναν την ενέργεια απλησίαστη, αύξησαν το κόστος παραγωγής και έθαψαν την ανταγωνιστικότητα. Όπως ήταν φυσικό, οι τιμές πέταξαν και τα νοικοκυριά βρέθηκαν σε ποσοστό 60% ( έρευνα ΓΣΣΕΒΕ) να μην μπορούν να καλύψουν τις ανάγκες τους.
    Όσο για το κλίμα, εκατομμύρια χρόνια αυξομειώνει τη θερμοκρασία και τις λοιπές μεταβλητές του (το τμήμα παλαιοντολογίας του ΕΚΠΑ διαθέτει μακροχρόνια στοιχεία κλίματος για τον Κορινθιακό, το Ρίο – Αντίριο, την Ιθάκη, το Αιγαίο κ.α.).
    Επάνω που κοιτάζαμε τις τιμές της ενέργειας να υπερίπτανται, ακούμε τον πρωθυπουργό να λέει πως πολεμάμε (εγώ όχι πάντως) με τη Ρωσία και να παίρνει μέτρα που επιδείνωσαν την ήδη άσχημη οικονομική θέση του μέσου πολίτη.
    Βλάφτηκαν τα συμφέροντα των Ελλήνων , ευνοήθηκαν όμως αυτά των ολιγαρχών ενέργειας, των εφοπλιστών ( μεγάλη η συγκέντρωση πλοίων αγκυροβολημένων αρόδο στη νότια Πελοπόννησο σε διεθνή ύδατα, ένας θεός ξέρει τι κάνουν εκεί ) και των διυλιστηρίων.
    Η χώρα πληρώνει ακριβά την ενέργεια και οι πολίτες σφίγγουν το ζωνάρι, ενώ οι επιτήδιοι πλουτίζουν. Τέσσερις φορές είναι ακριβότερο το αμερικανικό LNG σε σχέση με το ρωσικό φυσικό αέριο, ενώ ακριβότερο έγινε και το αζέρικο, με την Αζερία να εισάγει στη χώρα της τεράστιες ποσότητες από τη Ρωσία.
    Ρε μπάς και μας κοροϊδεύουν κατά πρόσωπο ;
    Η δε κυβέρνηση μας τάζει καλάθια του νοικοκυριού, μάταια όμως ( προσπάθησα ώρα να βρω τον παραγωγό μιας φτηνής φέτας που συμμετείχε στο καλάθι, μάταια όμως)
    Τελικά πατριώτες, ζούμε σε ανάποδο κόσμο ή το πρόβλημα αφορά μόνο εμένα;

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Τελευταία άρθρα

Ο Ρεχάγκελ, η δημοκρατία και… το πόσιμο νερό

Στην πιο πρόσφατη συνέντευξή του, στην επέτειο των 20 ετών από την κατάκτηση του Euro 2004, ο Ότο Ρεχάγκελ...

Και πολύ καλά μας κάνουν…

Όταν ένας από εμάς, τα συνήθη φορολογούμενα κορόιδα, κριθεί προφυλακιστέο για κακούργημα και φυσικά δεν έχει να πληρώσει εγγύηση...

Το αλφάβητο της λευτεριάς

Όταν αναφωνούμε «ζήτω το έθνος!», ουσιαστικά εκφράζουμε έναν πόθο και μία προτροπή. Ζητάμε από τους συμπατριώτες και τον εαυτό...

Οικο-μανιακός χιτλερισμός

«Οι άνθρωποι είναι μικρόβια, που καταστρέφουν τη γη». «Είμαστε αρρώστια, είμαστε η αληθινή πανδημία που έχει χτυπήσει τον πλανήτη»....