«Εστία»: Βόμβα Τσακαλώτου: Η τρόικα μας πίεζε να παρέμβουμε στην δίκη για το έλλειμμα!

Αποκαλύψεις που ξεκαθαρίζουν, έστω με καθυστέρηση ετών, την υπόθεση της διογκώσεως του ελλείμματος που οδήγησε στο δεύτερο Μνημόνιο, έγιναν κατά το συνέδριο της «Καθημερινής» για τα 50 χρόνια της μεταπολιτεύσεως.

Το έναυσμα έδωσε ο πρώην υπουργός Οικονομικών Γιώργος Παπακωνσταντίνου, ο οποίος υπεστήριξε ότι υπήρχε επηρεασμός της Δικαιοσύνης από το πολιτικό σύστημα, όσον αφορά στην δίκη του προέδρου της ΕΛΣΤΑΤ Ανδρέα Γεωργίου.

Ως γνωστόν, ο Ανδρέας Γεωργίου θεωρείται υπεύθυνος για την παρουσίαση του ελλείμματος στο 15,4% αντί του 9%, κάτι που οδήγησε και στο δεύτερο Μνημόνιο και στο κούρεμα των ελληνικών ομολόγων, το περίφημο PSI.

Για την υπόθεση αυτή ο κ. Παπακωνσταντίνου υπεστήριξε: «Είναι προφανές ότι η υπόθεση αυτή χρησιμοποιήθηκε για να στηρίξει ένα πολιτικό αφήγημα που εξυπηρετούσε τη ΝΔ και τον ΣΥΡΙΖΑ. Με βάση αυτό το αφήγημα, ήταν πιο εύκολο να απαντά κανείς στους «Αγανακτισμένους» στο Σύνταγμα. Ήταν σαφές από την αρχή ότι υπήρχε ένας δίαυλος ανάμεσα στο πολιτικό σύστημα και τη δικαιοσύνη. Υπήρχε σαφής επηρεασμός της δικαιοσύνης στο ζήτημα αυτό. Οι αποφάσεις που πάρθηκαν ήταν καθοδηγούμενες. Ευτυχώς, στο τέλος αυτή η ιστορία έχει κλείσει».

Απάντηση-βόμβα όμως έδωσε ο πρώην υπουργός του ΣΥΡΙΖΑ Ευκλείδης Τσακαλώτος, ο οποίος απεκάλυψε ξεκάθαρα ότι υπήρχε πράγματι προσπάθεια επηρεασμού, όχι όμως από την Κυβέρνηση και όχι προς την κατεύθυνση της καταδίκης του κ. Γεωργίου.

Η τρόικα ήταν που άσκησε την επιρροή της, αλλά υπέρ του κ. Γεωργίου. Ειδικώτερα ο κ. Τσακαλώτος εχαρακτήρισε «απαράδεκτες» τις παρεμβάσεις της τρόικα οι οποίες έγιναν προς την τότε κυβέρνηση για παρέμβαση στην δίκη.

Συγκεκριμένα ανέφερε: «Δεν θέλω να μπω σε ενδοσυστημικές διαφωνίες του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ για το ποιος φταίει περισσότερο για την χρεοκοπία. Ο κ. Γεωργίου έλεγε ότι τα ελλείμματα ήταν μεγαλύτερα από αυτό που έλεγε η κυβέρνηση της ΝΔ. Εμείς τα δεχτήκαμε τα στοιχεία, πάνω σε αυτά τα στοιχεία δουλέψαμε. Έγιναν απαράδεκτες παρεμβάσεις της τρόικα ώστε να παρέμβουμε στη δίκη Γεωργίου. Εμείς δεν είχαμε κανένα κέρδος είτε για να κερδίσει είτε για να χάσει ο κ. Γεωργίου. Εγώ προσωπικά θεωρώ ότι τα στοιχεία ήταν σωστά».

Στην αμέσως επομένη περίοδο αναφέρθηκε ο τέως Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Προκόπης Παυλόπουλος, ο οποίος απεκάλυψε ότι υπήρξε απαίτησις του Ντόναλντ Τουσκ, να υπογράψει και ο ίδιος το αίτημα της Ελλάδος για διαπραγμάτευση, καθώς η υπογραφή της κυβερνήσεως Τσίπρα, δεν εθεωρείτο επαρκής.

Σχετικώς ανέφερε: «Μία ιστορία από εκείνη την περίοδο που δείχνει «τι περνά ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας». Αφού συμφωνήσαμε ότι η Ελλάδα πρέπει να παραμείνει εντός, έπρεπε να υποβάλει το αίτημα για να ανανεωθεί ο ELA. Στις 7 Ιουλίου του 2015 μου τηλεφωνεί ο Ντ. Τουσκ και μου λέει ότι «το αίτημα για τη διαπραγμάτευση της Ελλάδας θα πρέπει να το υπογράψετε εσείς, δεν μας αρκεί η υπογραφή της κυβέρνησης Τσίπρα. Του εξήγησα ότι δεν ήμουν εκτελεστικός πρόεδρος και μου απάντησε πως ήξεραν ότι είμαι καλός καθηγητής του Συνταγματικού Δικαίου και επομένως θα έβρισκα τη λύση. Επικοινώνησα με τους συναδέλφους μου, τον Ν. Αλιβιζάτο, τον Ευ. Βενιζέλο και τους είπα ότι «αγγίζω τα όρια του ρυθμιστή του πολιτεύματος». Και τότε όλοι μαζί συμφωνήσαμε αυτό που διδάσκω και τα παιδιά στο πανεπιστήμιο, ότι ο ρυθμιστικός ρόλος είναι σαν ένα μπαλόνι που φουσκώνει όταν έχουμε κρίση. Ο ρόλος του Προέδρου είναι να φροντίζει για την ομαλή λειτουργία των θεσμών. Αν αυτοί λειτουργούν, μπορεί να είναι πολύ σιωπηλός. Όταν όμως υπάρχει κρίση, διογκώνεται αυτός ο ρόλος. Αυτό έκανα τότε, υπέγραψα». 

Ένα άλλο σημαντικό ζήτημα το οποίο ανεδείχθη κατά το συνέδριο της «Καθημερινής», είχε να κάνει με τα γεγονότα του 2008, τα οποία ακολούθησαν τον φόνο του Αλέξη Γρηγορόπουλου.

Σημαντικές αποκαλύψεις έκανε ο κ. Προκόπης Παυλόπουλος, ο οποίος εκείνη την εποχή ήταν υπουργός Εσωτερικών και Δημοσίας Τάξεως. Μίλησε για υπονόμευση της Δημοκρατίας εκ των έσω και υπεγράμμισε ότι ήθελαν «δικτατορικά μέτρα» που θα οδηγούσαν την χώρα σε μια μορφή εμφυλίου πολέμου.

Ανέφερε σχετικά: «Δεν περίμενε κανείς να συμβεί μια τέτοια δολοφονία. Πού να φανταστεί κανείς την αφροσύνη του Κορκονέα, να δολοφονήσει ένα παιδί έστω και με ενδεχόμενο δόλο. Όμως έτυχε και έπρεπε να αντιμετωπιστεί. Ήξερα ότι πρέπει να υπερασπιστώ τη δημοκρατία και το σύνταγμα. Μου είπαν κάποιοι ότι κάηκε η Αθήνα. Δεν είναι ακριβές. Το πρώτο που φρόντισα ήταν η σωματική ακεραιότητα και η ελευθερία των ανθρώπων. Κατηγορήθηκα πολύ. Ούτε ένας άνθρωπος πέραν της τραγωδίας Α. Γρηγορόπουλου, δεν πήγε στο νοσοκομείο. Όχι να σκοτωθεί. Γιατί αν είχε σκοτωθεί (σ.σ. κάποιος άλλος) η Ελλάδα θα ήταν σε ένα είδος εμφύλιου στην πορεία. Κάποιοι ήθελαν να δείξουν ότι η Ελλάδα για να καταστείλει ορισμένες διαδηλώσεις είχε ανάγκη από οιονεί δικτατορικά μέσα. Και εγώ και ο πρωθυπουργός Κ. Καραμανλής ήμασταν εκεί για να πούμε στους συναδέλφους μας ότι δεν συμφωνούμε».

 Δημοσιεύεται στην «Εστία»

  1. Ευτελίστηκε κάθε έννοια κράτους δικαίου, οι υπάλληλοι των δανειστών επενέβησαν στους θεσμούς της πολιτείας.
    Η εκτελεστική εξουσία που είχε τότε την ευθύνη, λειτούργησε ως φύλαρχος της Υποσαχάριας Αφρικής υποκύπτοντας σε έξωθεν ανήθικες παρεμβάσεις.
    Το χειρότερο είναι, πως οι διεφθαρμένοι πολιτικοί της τότε εποχής βρίσκονται ακόμη στο προσκήνιο.
    Θυμηθείτε τον κύριο που εκστόμισε : «κυβερνώ μια διεφθαρμένη χώρα». Αυτός ο ίδιος, βολεύει τον γιο του στη διοίκηση του Εθνικού Κήπου, προφανώς για να μην λείψουν και στις επόμενες γενεές άνθρωποι της δυναστείας του, άτομα δηλαδή που τρέφουν τα ίδια αισθήματα για το λαό, με τον ίδιο.
    Αυτός ο ίδιος, με το διάγγελμα του στο ακριτικό νησί έφερε τους ξένους δυνάστες, υπονομεύοντας πρώτα τη χώρα του με το μαγείρεμα των στατιστικών στοιχείων που αναφέρει το άρθρο.
    Είπαν παραπλανητικά τους υπαλλήλους των δανειστών θεσμούς, όμως οι νόμοι του Δράκοντος που λέγονταν θεσμοί, ήταν πάνω από όλα σκληροί, αλλά ηθικοί και δίκαιοι.

  2. Πόση αηδία μου προξενεί όλο το πολιτικό σύστημα μαζί και κάτι πρόεδροι τάχα της δημοκρατίας.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Τελευταία άρθρα

Σαν την Κούβα επί Μπατίστα

Η κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη έχει επιτύχει ρεκόρ φτώχειας για τους Έλληνες και η χώρα ετοιμάζεται να ξεπεράσει σε...

Κατέρρευσε το «οικονομικό θαύμα Μητσοτάκη»

Για ολόκληρες γενιές Ελλήνων που θα πάνε χαμένες και για την επίσημη κατάντια της Ελλάδας ως της φτωχότερης χώρας...

Η κυβέρνηση πάλι ισοπεδώνει το ταξί

Από την αρχή της δεύτερης θητείας της, η κυβέρνηση Μητσοτάκη έδειξε τις προθέσεις της. Έκλεισε το μάτι στις πολυεθνικές...

Νέα οικονομική κρίση προ των πυλών: Πόσο «θωρακισμένοι» είμαστε;

Θυμάμαι ακόμη την κυβέρνηση της Ν.Δ. μετά τη χρεοκοπία της τεράστιας αμερικανικής τράπεζας Lehman Brothers το 2008, που είχε...