Εστία: Βόμβα στα θεμέλια του Κράτους. Πυροτεχνουργοί του Στρατού… τρομοκράτες!

Λίγες ημέρες μετά την εμπλοκή ανδρών των ΟΥΚ σε υπόθεση της «Συνωμοσίας Πυρήνων της Φωτιάς» νέο κρούσμα συμμετοχής στρατιωτικών σε τρομοκρατική οργάνωση

Δύο υποθέσεις εμπλοκής στρατιωτικών σε τρομοκρατικές οργανώσεις που απεκαλύφθησαν σε διάστημα τριών μόλις εβδομάδων προκαλούν ιδιαίτερη ανησυχία για την κατάσταση του Ελληνικού Κράτους. Αν έχουμε τέτοια φαινόμενα στις Ένοπλες Δυνάμεις που αποτελούν το πλέον οργανωμένο και πειθαρχημένο τμήμα του κρατικού μηχανισμού, είναι ασύλληπτο το τι μπορεί να επικρατεί σε άλλους τομείς.

Εν προκειμένω, δύο στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων, ένας χειριστής βαρέων όπλων του Στρατού και ένας οπλουργός της Πολεμικής Αεροπορίας, ενετοπίσθησαν ως μέλη της οργανώσεως «Σύμπραξη Εκδίκησης». Ο πρώτος εκ των δύο μάλιστα ήταν αυτός που έστειλε επιστολή-βόμβα στο δικαστικό μέγαρο της Θεσσαλονίκης. Δακτυλικό αποτύπωμά του ευρέθη επί του παγιδευμένου φακέλλου, ο οποίος ευτυχώς δεν είχε εκραγεί.

Υπενθυμίζεται ότι πριν τρις εβδομάδες δύο άνδρες της Διοικήσεως Υποβρυχίων Καταστροφών του Ναυτικού είχαν συλληφθεί για συμμετοχή στην οργάνωση «Συνωμοσία Πυρήνων της Φωτιάς» κατηγορούμενοι ειδικώς ότι προμήθευαν με εκρηκτικά τον επί κεφαλής της.

Το πρώτο ερώτημα που προκύπτει έχει να κάνει με τις διαδικασίες ελέγχου της νομιμοφροσύνης και την ακεραιότητα του χαρακτήρος των προσώπων που κατατάσσονται στις Ένοπλες Δυνάμεις ως μόνιμα στελέχη, είτε ως επαγγελματίες οπλίτες είτε ως υπαξιωματικοί. Όλοι οι υποψήφιοι περνούν από ψυχοτεχνικές δοκιμασίες οι οποίες θα έπρεπε να δεικνύουν αν κάποιοι δεν πληρούν τις προϋποθέσεις σταθερότητος χαρακτήρος για να τους εμπιστευθεί το Κράτος πρόσβαση σε όπλα και εκρηκτικά. Πρέπει όμως να σημειώσουμε ότι ένα τεράστιο κενό στην αξιολόγηση των υποψηφίων έχει δημιουργηθεί με την υποβάθμιση της διαδικασίας των προσωπικών συνεντεύξεων, τις οποίες τα κόμματα της αριστεράς ήθελαν αν εξαλείψουν τελείως υποστηρίζοντας ότι γίνονταν για να διευκολύνουν κομματικές επιλογές. Και όμως οι έμπειροι αξιωματικοί που έκαναν τις προσωπικές συνεντεύξεις μπορούσαν να «δουν» αυτά που δεν φαίνονται κατά την αντικειμενική, πλην λίαν απατηλή διαδικασία των εξετάσεων και των μορίων.

Είναι επιβεβλημένη η εκ βάθρων αναθεώρησις του συστήματος επιλογής στελεχών με αποκατάσταση της προσωπικής συνεντεύξεως ως βασικού κριτηρίου για την ένταξή τους στο στράτευμα.

Πρέπει να σημειωθεί ότι στην προκειμένη περίπτωση και τα δύο στελέχη που συνελήφθησαν είχαν επιδείξει απροθυμία να σταδιοδρομήσουν στο στράτευμα. Ο χειριστής βαρέων όπλων ήταν σε άδεια με την αίτηση αποστρατείας του να εκκρεμεί, ο δε οπλουργός της Αεροπορίας τελεί σε μακρά αναρρωτική άδεια. Και οι δύο όμως ήσαν σε θέση και να μετέχουν σε τρομοκρατική οργάνωση και να την τροφοδοτούν με βόμβες. Βόμβες που στην πραγματικότητα έχουν πλήξει τα θεμέλια του Κράτους…

Συνολικώς για την νέα αυτή υπόθεση τρομοκρατίας, συνελήφθησαν έξη άτομα, ενώ τέσσερα ακόμη εμπλεκόμενα ήδη εκτίουν ποινές στις φυλακές του Δομοκού, Λαρίσης και Γρεβενών. Εναντίον τους ησκήθη δίωξις για έξι κακουργήματα και πέντε πλημμελήματα. Συγκεκριμένα για διεύθυνση, ένταξης και συγκρότηση εγκληματικής οργανώσεως, για απόπειρα ανθρωποκτονίας, έκρηξη κατ΄ εξακολούθηση τετελεσμένη και σε απόπειρα, κατασκευή, κατοχή και προμήθεια εκρηκτικών, διακεκριμένη οπλοκατοχής και διακεκριμένη φθορά.

Επίσης η δίωξις αφορά και στα πλημμελήματα της υποστηρίξεως τρομοκρατικής οργανώσεως, υποκινήσεως σε τέλεση τρομοκρατικής πράξεως, παράνομης βίας κατά δικαστικών λειτουργών, παράνομης οπλοκατοχής κυνηγετικού όπλου και παράνομης κατοχής ναρκωτικών ουσιών προς ιδίαν χρήσιν.

Οι κατηγορούμενοι παραπέμφθηκαν σε ανακριτή από τον οποίο ζήτησαν και έλαβαν προθεσμία για να απολογηθούν την Κυριακή 3 Μαρτίου.

Οι αξιωματικοί της Ελληνικής Αστυνομίας χαρακτηρίζουν τους συλληφθέντες ιδιαίτερα επικίνδυνους, καθώς οι τρομοκρατικές ενέργειες στις οποίες φέρονται ότι εμπλέκονται θα μπορούσαν να έχουν πληθώρα θυμάτων. Ιδιαίτερα, όπως αναφέρουν, αν είχε εκραγεί ο παγιδευμένος φάκελος που είχαν στείλει στο δικαστικό μέγαρο της Θεσσαλονίκης, θεωρείται βέβαιο ότι θα υπήρχαν πολλά θύματα, καθώς αποτελείτο από σχεδόν μισό κιλό εκρηκτικής ύλης ποσότητα ικανή για να προξενήσει μεγάλες καταστροφές. Επίσης σε καμμία από τις άλλες ενέργειες με τοποθέτηση βομβών δεν είχαν προειδοποιήσει, ενώ σε επίθεση με χειροβομβίδα που είχαν πραγματοποιήσει στη Λάρισα, την έβαλαν σε άλλο σπίτι κατά λάθος, ενώ είχαν στόχο τον διευθυντή των φυλακών.

Συνολικώς μέχρι στιγμής έχουν εξιχνιαστεί πέντε περιπτώσεις που εμπλέκονται οι συλληφθέντες και συγκεκριμένα:

  • – αποστολή παγιδευμένου με εκρηκτική ύλη φακέλου στο Δικαστικό Μέγαρο Θεσσαλονίκης, ο οποίος βρέθηκε την 12-02-2024,
  • – έκρηξη αυτοσχέδιου εκρηκτικού μηχανισμού σε υποκατάστημα τράπεζας στα Πετράλωνα την 25-01-2024,
  • – έκρηξις αυτοσχέδιου εκρηκτικού μηχανισμού την 13-11-2023 σε κτιριακό συγκρότημα στην Κηφισιά, όπου στεγάζεται εταιρεία,
  • – ρίψις χειροβομβίδας την 08-07-2023 σε αυτοκίνητο ιδιοκτησίας σωφρονιστικού υπαλλήλου, το οποίο ήταν σταθμευμένο σε χώρο στάθμευσης πολυκατοικίας στο Χαϊδάρι και
  • – ρίψις χειροβομβίδας και έκρηξη αυτοσχέδιου εκρηκτικού μηχανισμού την 24-06-2023 σε αυλή οικίας στη Λάρισα.

Κομβικό ρόλο στην υπόθεση παίζει ο ένας από τους έγκλειστους στις φυλακές Δομοκού, ηλικίας 36 ετών, ο οποίος φέρεται ότι κινούσε τα νήματα και έδινε παραγγελιές για τα τρομοκρατικά χτυπήματα στους συνεργούς του έξω, κάποιοι από τους οποίους είναι χρήστες ναρκωτικών ή έχουν δοσοληψίες ποινικού τύπου με τις αρχές.

Ο συγκεκριμένος άνθρωπος, σύμφωνα με πληροφορίες έχει ψυχολογικά προβλήματα και εμμονή με την ένοπλη δράση, ενώ η σχέση του με τον αντιεξουσιαστικό χώρο είναι ότι στις φυλακές είχε επαφές με κρατούμενο από την οργάνωση «Συνωμοσία Πυρήνων της Φωτιάς». Είχε συλληφθεί από την Αντιτρομοκρατική Υπηρεσία στο Κολωνάκι το 2014 για ληστείες και στην κατοχή του είχε βρεθεί ένα τυφέκιο καλάσνικωφ, χειροβομβίδες και 5.500 ευρώ. Το 2021 παραβίασε άδεια από τις φυλακές και διέπραξε τέσσερεις ληστείες σε τράπεζες, με πρώτη την Εθνική στα Πετράλωνα.

Από την Αντιτρομοκρατική Υπηρεσία συνεχίζονται οι έρευνες για να διαπιστωθεί αν στην ομάδα εμπλέκονται και άλλα άτομα και εξετάζονται όλες οι επαφές των συλληφθέντων.

Δημοσιεύεται στην «Εστία»

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Τελευταία άρθρα

Περί λαθρομεταναστών

Έχει περάσει πάνω από μία δεκαετία από τη στιγμή που η Ελλάδα άρχισε να δέχεται ορδές λαθρομεταναστών από την...

Λεωφορείον η μπίχλα

Το λεωφορείο ήρθε στην ώρα του. Μέχρι εδώ, θαυμάσια. Από εδώ και πέρα, όμως, όλα ήταν τραγικά. Μόλις μπαίνω,...

Με τους Ποντίους θα ασχολούμαστε τώρα;…

Την περασμένη Κυριακή έγιναν προ του μνημείου του Αγνώστου Στρατιώτου οι εκδηλώσεις για τη Γενοκτονία των Ποντίων από τους...

Το ακομμάτιστο ελληνικό ποδόσφαιρο

Παρά τα 1.000 δεινά του ελληνικού ποδοσφαίρου, παραδόξως παραμένει ένας σε μεγάλο βαθμό απολιτικοποιημένος/ακομμάτιστος χώρος. Και λέμε «παραδόξως», διότι...