Μια μέρα στη Φλώρινα

Του Χρήστου Μπολώση

Στις 11 Φεβρουαρίου η Ένωση Αποστράτων Αξιωματικών Στρατού (ΕΑΑΣ) διοργάνωσε προσκυνηματική εκδήλωση στη Φλώρινα για ΟΛΟΥΣ (το τόνισε και ο δεσπότης) τους πεσόντες στην ομώνυμη Μάχη του 1949, στο στρατιωτικό νεκροταφείο της όμορφης ακριτικής πόλεως.

Η Πολιτεία εκπροσωπήθηκε (από τις σπάνιες φορές) από τον βουλευτή Σταύρο Παπασωτηρίου, τον αντιπεριφερειάρχη Αθανάσιο Τάσκα και τον εκπρόσωπο του δήμου.

Στη Φλώρινα το Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας έχει πέντε τμήματα. Έτσι, το βράδυ του Σαββάτου, που όλη η σπουδάζουσα νεολαία ήταν έξω και διασκέδαζε, και πολύ καλά έκανε, θέλησα να κάνω ένα γκάλοπ για το τι ήξεραν για τη Μάχη.

Άρχισα από τα εύκολα. Σταμάτησα έναν νεαρό, περιποιημένο και ευγενέστατο. «Δεν μου λες, παλικάρι μου, ποιοι είναι αυτοί;» τον ρώτησα, δείχνοντας την προτομή του στρατηγού Νικ. Παπαδόπουλου ή Παππού, τον οποίο έβλεπαν οι σύντροφοι και πετάγονταν για πολύ καιρό στον ύπνο τους, και την προτομή του υπαρχηγού του Παύλου Μελά, Φλωρινιώτη Λάκη Πύρζα.

Το παιδί σκέφτηκε λίγο και χαμογελαστό, μου είπε: «Αχ, με συγχωρείτε, αλλά θα σας γελάσω». Και προκειμένου να με γελάσει, τον ευχαρίστησα και τράβηξα στη δουλειά.

Kαι καλά να πάθω, καθόσον η περιέργεια σκότωσε τη γάτα.

Και, κύριε δήμαρχε, η προτομή του Πύρζα θέλει κομματάκι περιποίηση.

 1. Γιατί για ΟΛΟΥΣ;;;
  Αυτό υπήρξε η αιτία της καταστροφής μετά το 1974.

 2. Γιατί για όλους;
  Eπειδή το κράτος σήμερα και όχι το 1960 θέλει να λέει και πιστεύει ότι το συμφέρει εθνικά να λέει ότι εκείνο που έγινε στη Φλώρινα και αλλού ήταν εμφύλιος πόλεμος.
  Στη χώρα βορείως των συνόρων μας λένε ότι ήταν εθνικοαπελευθερωτικός αγώνας των “Μακεδόνων” και μπορεί στο μέλλον να ζητήσουν να τιμούν και αυτοί τους νεκρούς “τους”.
  Το ελληνικό κράτος λοιπόν προτιμά οι νεκροί αντάρτες να καταγράφονται ως Έλληνες κομμουνιστές και όχι ως αγωνιστές του Ζάεφ.
  Εσύ μπορείς να έχεις αντίρρηση αλλά βρισκόμαστε στο 2024 και η Βόρεια Μακεδονία είναι σύμμαχος χώρα στο ΝΑΤΟ και υποψήφιο μέλος της ΕΕ.
  Κατά τα άλλα γειά σου Προφήτη.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Τελευταία άρθρα

Τέρμα οι συμμορίες στα γήπεδα…

Ο κ. Μητσοτάκης δήλωσε υπερήφανος και φιλοκυβερνητική εφημερίδα το έκανε πρωτοσέλιδο, τρέμουσα από συγκίνηση: «Οι συμμορίες δεν χωράνε στα...

Περί λαθρομεταναστών

Έχει περάσει πάνω από μία δεκαετία από τη στιγμή που η Ελλάδα άρχισε να δέχεται ορδές λαθρομεταναστών από την...

Λεωφορείον η μπίχλα

Το λεωφορείο ήρθε στην ώρα του. Μέχρι εδώ, θαυμάσια. Από εδώ και πέρα, όμως, όλα ήταν τραγικά. Μόλις μπαίνω,...

Με τους Ποντίους θα ασχολούμαστε τώρα;…

Την περασμένη Κυριακή έγιναν προ του μνημείου του Αγνώστου Στρατιώτου οι εκδηλώσεις για τη Γενοκτονία των Ποντίων από τους...