Ανάπτυξη χωρίς περίθαλψη δεν υφίσταται

Του Ιωάννη Χατζηθεοδοσίου*

Έντονο προβληματισμό προκαλεί μια εξέλιξη των τελευταίων ημερών που σχετίζεται με την ασφαλιστική κάλυψη χιλιάδων ελεύθερων επαγγελματιών. Οι πληροφορίες για την πρόθεση του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης να μην επεκταθεί η ασφαλιστική ικανότητα πέραν του Φεβρουαρίου για όσους έχουν οφειλές στα ασφαλιστικά ταμεία σημαίνει ότι από την 1η Μαρτίου 2024 περίπου 400.000 ελεύθεροι επαγγελματίες κινδυνεύουν να μείνουν χωρίς ιατροφαρμακευτική περίθαλψη.

Σε μια εποχή που οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις, οι ελεύθεροι επαγγελματίες και οι αυτοαπασχολούμενοι βάλλονται εξαιτίας της ακρίβειας, που οδηγεί σε περαιτέρω μείωση των τζίρων τους, που επιβαρύνονται με επιπλέον φορολογικά βάρη, που προσπαθούν να επιβιώσουν επαγγελματικά χωρίς την αναγκαία ρευστότητα, θα είναι τραγικό να μείνουν χωρίς την απαραίτητη ασφαλιστική κάλυψη. Πρέπει να υπενθυμίσω ότι το πρόβλημα των παλαιών οφειλών απασχολεί το σύνολο της αγοράς, για αυτό ακριβώς έχουμε ζητήσει ως Επιμελητήριο να βρεθεί κάποια λύση. Δεν προσβλέπουμε σε ευνοϊκή μεταχείριση, αλλά σε ρεαλιστική προσέγγιση του προβλήματος, έτσι ώστε και ο ΕΦΚΑ να μη χάσει πολύτιμα έσοδα αλλά και οι ελεύθεροι επαγγελματίες να καλύψουν τις υποχρεώσεις τους χωρίς να απειλούνται με εξαιρετικά δυσάρεστες συνέπειες. Εξάλλου, αυτή η κατάσταση με τα χρέη προς τα ασφαλιστικά ταμεία οφείλεται κυρίως στις συνέπειες της οικονομικής κρίσης, της πανδημίας που ακολούθησε αλλά και της κατάστασης που επικρατεί τα δύο τελευταία χρόνια, με το ξέσπασμα της ενεργειακής κρίσης.

Ρύθμιση για την Υγεία 

Αυτό που αιτούμαστε προς το αρμόδιο υπουργείο είναι να εφαρμοστεί μια ρύθμιση για την Υγεία για τους μη μισθωτούς, προκειμένου να μη χάσουν το δικαίωμα στην ιατροφαρμακευτική περίθαλψη.

Ούτως ή άλλως, πρόκειται για χρέη που θα πρέπει να καταβάλουν, καθώς σε περίπτωση μη πληρωμής τους δεν θα έχουν δικαίωμα στη σύνταξη. Και μάλιστα, θα υποχρεωθούν να πληρώσουν και για όποιο διάστημα μείνουν χωρίς ιατροφαρμακευτική περίθαλψη. Οπότε δεν μιλάμε για προσπάθεια αποφυγής υποχρεώσεων, αλλά για έκτακτη συνθήκη που μπορεί να αντιμετωπιστεί με ρύθμιση.

Αν θέλουμε να μιλάμε για τις αναπτυξιακές προοπτικές της ελληνικής οικονομίας, δεν μπορούμε να εξαιρούμε εκατοντάδες χιλιάδες ελεύθερους επαγγελματίες. Ο ρόλος τους στο επιχειρείν είναι σημαντικός και η Πολιτεία οφείλει να σταθεί δίπλα τους. Το ζητούμενο για εμάς στο Επαγγελματικό Επιμελητήριο Αθηνών είναι να συμβάλουμε με όλες μας τις δυνάμεις στη δημιουργία των συνθηκών εκείνων που σε πρώτη φάση θα εξασφαλίσουν τη βιωσιμότητα όσο το δυνατόν περισσότερων επιχειρήσεων -και ατομικών-, ώστε στη συνέχεια να αναπτυχθούν και να ενισχύσουν ουσιαστικά την προσπάθεια της χώρας για ανάπτυξη και ευημερία.

*Πρόεδρος ΕΕΑ και επίτιμος διδάκτορας ΠΑ.ΠΕΙ.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Τελευταία άρθρα

Σαν την Κούβα επί Μπατίστα

Η κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη έχει επιτύχει ρεκόρ φτώχειας για τους Έλληνες και η χώρα ετοιμάζεται να ξεπεράσει σε...

Κατέρρευσε το «οικονομικό θαύμα Μητσοτάκη»

Για ολόκληρες γενιές Ελλήνων που θα πάνε χαμένες και για την επίσημη κατάντια της Ελλάδας ως της φτωχότερης χώρας...

Η κυβέρνηση πάλι ισοπεδώνει το ταξί

Από την αρχή της δεύτερης θητείας της, η κυβέρνηση Μητσοτάκη έδειξε τις προθέσεις της. Έκλεισε το μάτι στις πολυεθνικές...

Νέα οικονομική κρίση προ των πυλών: Πόσο «θωρακισμένοι» είμαστε;

Θυμάμαι ακόμη την κυβέρνηση της Ν.Δ. μετά τη χρεοκοπία της τεράστιας αμερικανικής τράπεζας Lehman Brothers το 2008, που είχε...