Ο θάνατος του πατέρα του τον έστειλε αναγκαστικά στις ΗΠΑ, όπου έγινε δις πρωταθλητής του Super Bowl, πανηγυρίζοντας κάθε φορά κρατώντας την ελληνική σημαία – «Από τον παππού μου και τη γιαγιά μου πήρα τις αρχές μου. Αγάπη, αλήθεια, θρησκευτική πίστη, σεβασμός μεταξύ των μελών της οικογένειας, αλλά και απέναντι στους άλλους ανθρώπους. Αυτό είναι το παν»
Του Βασίλη Γαλούπη
Είναι το πιο εμπορικό αθλητικό γεγονός στον κόσμο κάθε χρόνο, ο ορισμός του σόου. Η τηλεθέαση χτυπάει κόκκινο ακόμα και σε χώρες δίχως ιδιαίτερη παράδοση στο σπορ. Κάθε τηλεοπτικό σποτ 30 δευτερολέπτων στη διάρκεια του αγώνα, χθες τα ξημερώματα, κόστιζε 7.000.000 δολάρια. Η παρουσία της Τέιλορ Σουίφτ, που βρίσκεται στο απόγειο της δημοφιλίας της, οδήγησε σε τηλεοπτικό ρεκόρ όλων των εποχών στην ιστορία των ΗΠΑ, με συντονισμένους 115.000.000 Αμερικανούς τηλεθεατές και, βέβαια, δισεκατομμύρια ανθρώπους σε όλο τον κόσμο.
Ανάμεσα στους 62.000 θεατές ήταν εκατοντάδες διασημότητες, από την Μπιγιονσέ μέχρι τον Ίλον Μασκ. Τα στοιχήματα για τον αγώνα ξεπέρασαν τα 23 δισ. δολ. και η πώληση των τηλεοπτικών δικαιωμάτων από φέτος και για τα επόμενα χρόνια τα 125 δισ., όσο περίπου το μισό ΑΕΠ της Ελλάδας. Αριθμοί που ζαλίζουν. Είναι, όμως, απλώς το Super Bowl, η μεγάλη γιορτή του αμερικανικού φούτμπολ. Και στην πραγματικότητα ένα πολιτισμικό γεγονός για την αμερικανική κουλτούρα…
Λίγοι γνώριζαν ή περίμεναν στην Ελλάδα πριν από τον αγώνα ότι στους πρωταγωνιστές θα είναι κι ένα Ελληνόπουλο της διασποράς. Η ομάδα του Τζον Καρλαύτη, οι Kansas City Chiefs, κέρδισαν δεύτερη σερί φορά το Super Bowl, εδραιώνοντας την κυριαρχία τους, αν όχι τη δυναστεία που χτίζουν.
Αν και ο Τζον Καρλαύτης στα 22 του κάνει ήδη μια σπουδαία επαγγελματική καριέρα στο NFL, δεν είναι τόσο δημοφιλής στη χώρα μας. Το NFL, άλλωστε, για τις ελληνικές αθλητικές συνήθειες δεν είναι ΝΒΑ. Ο Καρλαύτης, όμως, μπήκε στον μαγικό κόσμο του NFL με μια πολύ δυνατή κατάταξη στο Νο 30 των ντραφτ του 2022, απόδειξη ότι εξαρχής το αξιοπρόσεκτο ταλέντο του είχε εντοπιστεί από τους σκάουτερ του παιχνιδιού. Θυμίζουμε ότι ο Γιάννης Αντετοκούνμπο ήταν στο Νο 15 των ντραφτ του ΝΒΑ το 2013.
Η φωτογραφία του Καρλαύτη με την ελληνική σημαία κάνει από χθες τον γύρο όλων των ΜΜΕ της χώρας μας. Η Ελλάδα ήταν τελικά παρούσα και στο κορυφαίο event της Γης, και σίγουρα πιο ακριβό από έναν τελικό Champions League.
Η ζωή του 22χρονου δεν ήταν ποτέ στρωμένη με ροδοπέταλα. Ήταν ένας θάνατος που τον οδήγησε να ξενιτευτεί από την εφηβεία του κιόλας. Πριν κυνηγήσει και εν τέλει ζήσει το αμερικάνικο όνειρο χρειάστηκε να ζήσει έναν εφιάλτη στη γενέτειρά του, την Ελλάδα.
Η ζωή του άλλαξε για πάντα στα 13 του. Η τραγωδία χτύπησε την οικογένειά του, που τότε ζούσε στο Ψυχικό, όταν ο πατέρας του, Μαθιός πέθανε μόλις στα 44 χρόνια του. Ο έφηβος Γιώργος δεν μπορούσε να συνειδητοποιήσει τι συνέβη:
«Όταν έμαθα τα άσχημα νέα από τη μητέρα μου, τον θείο μου και έναν πολύ καλό φίλο του -ήταν όλοι μαζί όταν μου το ανακοίνωσαν-, ξέσπασα σε λυγμούς. Δεν μπορούσα να το συνειδητοποιήσω. Ύστερα από 2-3 ώρες, όμως, κάτι μου έλεγε μέσα μου ότι πρέπει να βρω τη δύναμη να σταθώ όρθιος για την οικογένειά μου, να τη στηρίξω. Ήξερα ότι θα έπρεπε να είμαι εκεί για τα τρία αδέρφια μου και κυρίως και τη μητέρα μου».
Σε συνέντευξή του έχει πει πως τότε, όταν ήταν στην πισίνα του πόλο, στην προπόνηση με την ομάδα του Παναθηναϊκού, «με έπιαναν οι λυγμοί, έτσι χωρίς αφορμή. Ήταν μια πολύ δύσκολη στιγμή. Μια στιγμή που κράτησε μήνες και χρόνια».
Η μητέρα του Γιώργου είναι Αμερικανίδα. Στις ΗΠΑ ζει η οικογένειά της, στην Ιντιάνα. Κι έτσι αποφάσισε να μετακομίσει εκεί με τα παιδιά της μετά τον θάνατο του συζύγου της. Για τον Γιώργο όλα είχαν πάρει μια διαφορετική τροπή. Τι τον κράτησε όρθιο; «Μεγάλωσα σε μια οικογένεια στην οποία το πρώτο πράγμα είναι η αγάπη. Αυτό ήταν το Νο 1. Μου το έμαθαν ο παππούς μου και η γιαγιά μου. Αγάπη, αλήθεια, θρησκευτική πίστη, σεβασμός μεταξύ των μελών της οικογένειας, αλλά και απέναντι στους άλλους ανθρώπους. Αυτό είναι το παν».
Ο πατέρας του Γιώργου υποχρεώθηκε λόγω ενός σοβαρού τραυματισμού να εγκαταλείψει τον αθλητισμό, αλλά σπούδασε πολιτικός μηχανικός και στην Ελλάδα έγινε αναπληρωτής καθηγητής στο Πολυτεχνείο. Ακόμα ένα χτύπημα της μοίρας είναι ότι την ημέρα του θανάτου είχε γίνει καθηγητής έδρας. Στη μνήμη του έχει θεσπιστεί το βραβείο Νέου Ερευνητή «Ματθαίος Καρλαύτης».
Μετά τον θάνατο του Ματθαίου «έγιναν διάφορα στη ζωή μου» έχει πει σε παλαιότερη συνέντευξή του ο Γιώργος: «Άλλαξαν τα πλάνα, η ζωή μου, άλλαξε και το περιβάλλον μου, οι φίλοι μου. Ύστερα από 6-12 μήνες στις ΗΠΑ πήρα την απόφαση να στραφώ στο φούτμπολ. Στην Αμερική είναι το ίδιο πράγμα με το ευρωπαϊκό ποδόσφαιρο. Το φούτμπολ, όμως, είναι ένα πολύ διαφορετικό σπορ, ένα σπορ που είναι, θα έλεγα, βάρβαρο και είναι και αρκετά δύσκολο να το κατανοήσεις».
Ο προπονητής του, Αντι Ριντ, τον φωνάζει Greak Freak, αλλά ο Γιώργος αντιδρά: «Σαν χαρακτηρισμός είναι πολύ τιμητικός. Αυτά που έχει κάνει ο Γιάννης Αντετοκούνμπο, όχι μόνο για τον εαυτό του αλλά και για την οικογένειά του και για την Ελλάδα, είναι τεράστιο. Το να με συγκρίνουν με τον Γιάννη είναι μια πολύ μεγάλη τιμή. Δεν το έχω συνειδητοποιήσει ακόμη»…