Γιατί άραγε ταβάνιασαν οι τιμές των ενοικίων;

Όλοι φταίνε που πήγε 500ρικο τον μήνα μια γκαρσονιέρα, εκτός από τους πολιτικάντηδες που χαράτσωσαν την ακίνητη περιουσία

Του Παναγιώτη Λιάκου

Θυμάται κάποιος το Έκτακτο Ειδικό Τέλος Ηλεκτροδοτούμενων Δομημένων Χώρων (ΕΕΤΗΔΕ), το θρυλικό κερατόσημο του Βενιζέλου στην ακίνητη περιουσία, που επιβαλλόταν στους λογαριασμούς ηλεκτρικού ρεύματος; Αν δεν πλήρωνες τη βενιζελοπασοκική έμπνευση, σου κόβανε το ρεύμα και σε στέλνανε κατευθείαν στον 18ο αιώνα. Θυμάστε που ο Βενιζέλος παρουσίαζε το χαράτσι περίπου σαν… σωτηρία επειδή έλεγε πως αποτελούσε «εγγύηση» για την ακίνητη περιουσία των Ελλήνων;

Θυμάστε την απόφαση 1972/2012 της Ολομέλειας του Συμβουλίου της Επικρατείας (στην οποία συμμετείχε η νυν Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου), που είχε αποφανθεί ότι είναι «συνταγματικά ανεκτός περιορισμός της περιουσίας υπό τις δεδομένες συνθήκες»; Θυμάστε που το λέγανε προσωρινό το μέτρο για να αντικατασταθεί στη συνέχεια από τον ΕΝΦΙΑ του αχτύπητου διδύμου Αντώνης Σαμαράς και Βαγγέλης Βενιζέλος; Θυμάστε που σας έλεγε ο Μίλτος ο Βαρβιτσιώτης (που κλάψαμε όλοι με μαύρο δάκρυ όταν δήλωσε ότι αποχωρεί από την πολιτική) ότι, αν δεν έχετε να τον πληρώσετε, να πουλήσετε ακίνητα; Θυμάστε που σας έταζε ο Τσίπρας ότι θα τον καταργούσε αν εκλεγόταν πρωθυπουργός; Όλα τα θυμάστε, μεν, αυτό δεν φάνηκε στις κάλπες, δε.

Και τώρα το χρεοκοπημένο κράτος, που έφερε τους ιδιοκτήτες στο αμήν και προσπαθεί διαρκώς να τους φάει σπίτια και οικόπεδα μαζί με τα funds, αναρωτιέται υποκριτικά γιατί έχουν ταβανιάσει οι τιμές των ενοικίων. Μία από τις αιτίες (μαζί με τον μαζικό εποικισμό της χώρας από αφροασιατικούς πληθυσμούς και τις χρυσές βίζες και τα Airbnb) είναι η άγρια φορολόγηση της ακίνητης περιουσίας.

Αυτός που παλεύει με νύχια και με δόντια να μην του κατασχέσουν το προϊόν του μόχθου του και τον κάματο δεκαετιών από μέλη της οικογένειάς του ακριβαίνει και τα νοίκια. Αυτό κάνει. Ας καταργήσετε τον ΕΝΦΙΑ, ελαφρύνετε τη φορολογία, ρίξτε κι ένα Χ (ολογράφως «χι») στις χρυσές βίζες και δείτε μετά σε ποιο σημείο θα φτάσει το ύψος των ενοικίων στην Ελλάδα. Ή, έστω, ας κάνουν την αρχή πολιτικοί με πολλά ακίνητα, όπως ο Μητσοτάκης κι ο Παπαδημούλης, διαθέτοντας ωραία διαμερίσματα δωρεάν για να μείνουν νέα ζευγάρια ή μπατιρημένοι υπερήλικες.

  1. Πέθανε η νέα οικοδομή, όμως οι ανάγκες της κοινωνίας για στέγαση αυξάνουν.
    Ζητούν στέγη τα νέα ζευγάρια, οι Ασιάτες και οι Αφρικανοί επισκέπτες μας, λέω για αυτούς που φροντίζουν οι ΜΚΟ. Επιπλέον, προστίθενται στους παραπάνω και όσοι αγοράζουν βίζα και έτσι δένει πλήρως το γλυκό.
    Αυξημένες λοιπόν οι ανάγκες, ελάχιστη η προσφορά νέων κατοικιών, στον ουρανό τα οικοδομικά υλικά, οπότε ανεβαίνουν οι τιμές στις νέες κατασκευές.
    Οι παλιές οικοδομές ακολουθούν και αυτές την ανηφόρα, χοντρό πάρτι γίνεται με όσες βγάζουν στο σφυρί οι τράπεζες, μετατρέπονται ως δια μαγείας και τεχνητά σε ακριβές, έτσι όμως αυξάνεται η ευημερία των κορακιών που εξαγοράζουν τραπεζικά δάνεια.
    Το πάρτι συνεχίζεται, οι τιμές ακολουθούν την ανηφόρα και οδηγούν νομοτελειακά την αγορά σε φούσκα ακινήτων.
    Δυστυχώς, θα έχουμε και άλλο κύμα κόκκινων δανείων, δεν μπορούν να πληρωθούν υψηλά πόσα δόσεων με φθίνοντα εισοδήματα στη καταρρέουσα οικονομία, γνωστός άλλωστε και ο τρόπος που οι τράπεζες τα χορηγούν.
    Προβλέπω ο προϋπολογισμός, δηλαδή οι φορολογούμενοι πολίτες, να αναλάβουν νέα βάρη για διασώσεις τραπεζών, ο Θεός να μας φυλάξει πατριώτες.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Τελευταία άρθρα

Σαν την Κούβα επί Μπατίστα

Η κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη έχει επιτύχει ρεκόρ φτώχειας για τους Έλληνες και η χώρα ετοιμάζεται να ξεπεράσει σε...

Κατέρρευσε το «οικονομικό θαύμα Μητσοτάκη»

Για ολόκληρες γενιές Ελλήνων που θα πάνε χαμένες και για την επίσημη κατάντια της Ελλάδας ως της φτωχότερης χώρας...

Η κυβέρνηση πάλι ισοπεδώνει το ταξί

Από την αρχή της δεύτερης θητείας της, η κυβέρνηση Μητσοτάκη έδειξε τις προθέσεις της. Έκλεισε το μάτι στις πολυεθνικές...

Νέα οικονομική κρίση προ των πυλών: Πόσο «θωρακισμένοι» είμαστε;

Θυμάμαι ακόμη την κυβέρνηση της Ν.Δ. μετά τη χρεοκοπία της τεράστιας αμερικανικής τράπεζας Lehman Brothers το 2008, που είχε...