Κώστας Αγοραστός: Ο ένοχος περιφερειάρχης τώρα «δείχνει» το Μαξίμου!

Μετά την ποινική δίωξη που ασκήθηκε εναντίον του για τη συγκάλυψη ευθυνών της τραγωδίας με το μπάζωμα του τόπου του εγκλήματος είπε ότι εκτελούσε εντολές

Του Βασίλη Γαλούπη

Από το μπάζωμα και την έκρηξη στον τόπο του εγκλήματος των Τεμπών αρχίζει, έναν χρόνο μετά την πρωτοφανή αλλοίωση κρίσιμων στοιχείων, να ξετυλίγεται το κουβάρι των ευθυνών πολιτικών προσώπων για τη συντονισμένη συγκάλυψη των αιτιών του πολύνεκρου δυστυχήματος.

Ο μέχρι πρότινος περιφερειάρχης Κώστας Αγοραστός έγινε το πρώτο πρόσωπο με ισχυρό πολιτικό ρόλο στο οποίο ασκήθηκε ποινική δίωξη. Η απόφαση της εισαγγελέως Πρωτοδικών Λάρισας ήταν αρκετή για να ανοίξει από χθες κιόλας ο ασκός του Αιόλου και να διαφανεί ότι η μέχρι τώρα στόχευση της έρευνας αποκλειστικά και μόνο σε μεσαία στελέχη ή απλούς υπαλλήλους δεν είχε «χτυπήσει» κέντρο.

Ο Αγοραστός, που γνωρίζει ότι πλέον δεν αποτελεί πανίσχυρο άσο της κυβέρνησης αλλά ένα καμένο χαρτί, «έδειξε» χθες με το δάχτυλο απευθείας το Μαξίμου για το κουκούλωμα, δίνοντας αμέσως ονόματα από το κυβερνητικό έκτακτο συντονιστικό κέντρο που είχε στηθεί στα Τέμπη μετά το πολύνεκρο δυστύχημα. Ο πρώην περιφερειάρχης νιώθει πλέον «αδειασμένος» από την κυβέρνηση και, για να απαλλαγεί ο ίδιος, μιλά ξεκάθαρα για εντολές συγκάλυψης από κορυφαία στελέχη του Μαξίμου.

Σύμφωνα με τον νόμο, από τη στιγμή που υπήρξαν νεκροί από σύγκρουση δύο τρένων με ταυτόχρονη έκρηξη, τόσο η Αστυνομία όσο και η Πυροσβεστική ήταν υποχρεωμένες να αποκλείσουν τον χώρο για όσο χρόνο απαιτούνται, προκειμένου να διακριβωθούν τα αίτια. Μόνο με εντολή «από ψηλά» θα μπορούσαν να αποχωρήσουν οι δυο δυνάμεις. Κάτι που πλέον επιβεβαιώνει ο Αγοραστός, που χθες δήλωσε ότι «είναι άδικη η παραπομπή μου για παράβαση καθήκοντος στην υπόθεση του δυστυχήματος των Τεμπών, δεδομένου ότι η Περιφέρεια Θεσσαλίας παρείχε αποκλειστικά υποστηρικτική βοήθεια, που συνίστατο μόνο στην παροχή των μηχανημάτων, όπως αποφασίστηκε από το Συντονιστικό Όργανο Πολιτικής Προστασίας. Ενήργησε δηλαδή ως όφειλε να πράξει, χωρίς να έχει καμία πρωτοβουλία ενεργειών».

Η μέχρι τώρα κλειστή βεντάλια της καταφανέστατης συγκάλυψης από την κυβέρνηση ανοίγει πλέον πιο εύκολα για την εισαγγελέα. Σύμφωνα με δημοσιεύματα κυβερνητικών ΜΜΕ, στις 3 Μαρτίου 2023, τρία 24ωρα μετά την τραγωδία, κυβερνητικό κλιμάκιο βρισκόταν ήδη στη Λάρισα. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τα τότε πανομοιότυπα ρεπορτάζ, «ο υφυπουργός στον πρωθυπουργό Χρήστος Τριαντόπουλος, που έχει στενότατη συνεργασία με τον περιφερειάρχη Θεσσαλίας Κώστα Αγοραστό, ενώ στο κυβερνητικό κλιμάκιο συμμετέχουν ο γενικός γραμματέας Μεταφορών Ιωάννης Ξιφαράς, ο γενικός γραμματέας Κοινωνικής Αλληλεγγύης και Καταπολέμησης της Φτώχειας Γιώργος Σταμάτης, ο γενικός γραμματέας Υπηρεσιών Υγείας Ιωάννης Κωτσιόπουλος και ο γενικός γραμματέας Πολιτικής Προστασίας Βασίλειος Παπαγεωργίου».

Επίσης, στο υπόμνημα που κατέθεσε ο Αγοραστός αναφέρει και το όνομα του συντονιστή Πυροσβεστικών Υπηρεσιών Θεσσαλίας, Φαλάρα, όπως και ότι στο Συντονιστικό Οργανο Πολιτικής Προστασίας παρίσταντο μεταξύ άλλων και ο τότε υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης, αλλά και ο υφυπουργός Μεταφορών Μιχάλης Παπαδόπουλος.

Εξωφρενικό κόστος

Είναι αυτονόητο ότι μια τέτοια ενοχική πρωτοβουλία μπαζώματος και αλλοίωσης τόπου δυστυχήματος, με ταυτόχρονη απομάκρυνση των αστυνομικών – πυροσβεστικών δυνάμεων, δεν θα μπορούσε να την πάρει κανείς δίχως πανίσχυρο ρόλο στο κυβερνητικό κέντρο αποφάσεων. Μάλιστα, οι εργασίες έγιναν με το εξωφρενικό κόστος των 700.000 ευρώ, λόγω του κατεπείγοντος, προκειμένου να θαφτούν σημαντικά πειστήρια – ακόμα ένα θέμα με υψηλό εισαγγελικό ενδιαφέρον.

Θα πρέπει άμεσα να ξεκαθαριστεί από τη Δικαιοσύνη πού πήγαν αυτά τα λεφτά, πώς δόθηκαν και σε ποιους ακριβώς, επειδή 700.000 ευρώ για να πέσει κάπου τσιμέντο είναι ένα ποσό εκτός πραγματικότητας, που έτσι κι αλλιώς κινεί υποψίες.

Οι νέες καταιγιστικές εξελίξεις δίνουν για πρώτη φορά την αίσθηση στην κοινή γνώμη ότι οι έρευνες μπορούν να «σπάσουν» τη γραμμή άμυνας της κυβέρνησης, που από την πρώτη στιγμή χειραγωγεί επικοινωνιακά τον δημόσιο λόγο και τις κοινοβουλευτικές διαδικασίες, «δείχνοντας» ως μοναδικό ένοχο τον… σταθμάρχη.

Το Μαξίμου φρόντισε να βγάλει πέρυσι αρχικά από το κάδρο τον Κ. Αχ. Καραμανλή για να τον επαναφέρει ύστερα από λίγους μήνες, ώστε να διεκδικήσει την ψήφο βουλευτικής… ασυλίας, ενώ σε όλη την προεκλογική περίοδο για τις περιφερειακές εκλογές προσωπικά ο Μητσοτάκης βοηθούσε την καμπάνια του Αγοραστού.

Στις 13 Οκτωβρίου, δύο ημέρες πριν από τον β’ γύρο, ο Μητσοτάκης έσπευσε στη Λάρισα για να δηλώσει «στηρίζω τον Αγοραστό χωρίς αστερίσκο». Οσο κι αν πίστευε ο πρωθυπουργός στο «πουλέν» του, κάνοντας τα πάντα για να ξαναβγεί ακόμα και μετά την καταστροφή της Θεσσαλίας από τις πλημμύρες, τελικά ο τέως περιφερειάρχης «έσπασε» και μίλησε για τα Τέμπη.

Υπενθυμίζουμε ότι η μητέρα θύματος Μαρία Καρυστιανού είχε κάνει τηλεοπτική αναφορά στον Τριαντόπουλο τον περασμένο Νοέμβριο, κάνοντας μια σοκαριστική δήλωση, την οποία είχε αναδείξει τότε μόνο η «δημοκρατία»: «Ξοδεύτηκαν 700.000 ευρώ για το μπάζωμα. Εστειλα ένα εξώδικο στον περιφερειάρχη Θεσσαλίας κ. Αγοραστό, επειδή είχα μάθει ότι εκείνος εκτέλεσε αυτό το μπάζωμα. Κι έλαβα απάντηση γραπτή ότι “εγώ ακολουθούσα εντολές”. Και ότι οι εντολές ήρθαν από τον κ. Τριαντόπουλο. Οτι “έγιναν δύο συνεδριάσεις και μου δόθηκε αυτή η εντολή” ήταν η απάντηση Αγοραστού».

Όταν η «δημοκρατία» είχε αναδείξει την σοκαριστική δήλωση της μητέρας θύματος των Τεμπών Μαρίας Καρυστιανού για τον Τριαντόπουλο

Η Εισαγγελία Λάρισας φαίνεται ότι πυροδότησε μια βόμβα με την ποινική δίωξη στον Αγοραστό, αφού ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας είναι διατεθειμένος να πιαστεί από το μόνο σωσίβιο που του έχει απομείνει, την αποκάλυψη της αλήθειας για τα πρώτα 24ωρα μετά τα Τέμπη. Εστω κι αν, σε πρώτη φάση, προτιμά να γενικολογεί…

Από τον ζήλο στο εξής των εισαγγελικών Αρχών μπορεί να δοθούν όλες οι απαντήσεις για τα πολιτικά πρόσωπα που μοίρασαν τις εντολές να καταστραφούν τα πειστήρια των εγκλημάτων και που με μηχανουργίες έχτισαν ένα τείχος παραπλάνησης και ψευδών για την έκρηξη. Για να διαλευκανθεί, στη μνήμη των αδικοχαμένων, για ποιον λόγο η πολιτική ηγεσία της χώρας ήθελε, μαζί με τα άψυχα κορμιά τόσων ανθρώπων, να θαφτεί πάση θυσία και η αλήθεια!

Δημοσιεύεται στη «δημοκρατία»

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Τελευταία άρθρα

Η Άγκυρα «στοχοποιεί» τη βραχονησίδα Ζουράφα

Ακόμα και οι πλέον αφελείς μπορούν να κατανοήσουν πως μόνο τυχαίο δεν μπορεί να θεωρηθεί το επεισόδιο που σημειώθηκε...

Πράσινα σχέδια θερινής νυκτός σε γκρίζα εικόνα

Χάρης Δούκας: «Δεν είναι θέμα τρόπου ζωής ή βελτίωσης της ποιότητας ζωής - είναι θέμα επιβίωσης, όταν το 23%...

Ο Μητσοτάκης της Ουκρανίας

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης εξελέγη πρωθυπουργός της Ελλάδας, πλην όμως αποφάσισε, χωρίς να ρωτήσει κανέναν, ούτε φυσικά τον λαό, ούτε...

Ο κύριος Δούκας και τα καταστατικά των κομμάτων

Παλιά, τα καταστατικά των κομμάτων δεν είχαν καμία σημασία. Ο Άρειος Πάγος εξέταζε τυπικά την πίστη και την προσήλωσή...