Αρριανό και Πλούταρχο, αντί Netflix

Η μοναδική σωστή απάντηση σε τηλεχωματερές που μας βρίζουν είναι η διακοπή του ταΐσματός τους με τα λεφτά μας

 Του Παναγιώτη Λιάκου

Μια σειρά της πλατφόρμας Netflix παρουσιάζει τον Μέγα Αλέξανδρο ως ομοφυλόφιλο. Οι τύποι που έχουν κάνει αυτή την αθλιότητα έχουν πάρει σκοινί κορδόνι την παραποίηση της Ιστορίας μας και δη όσων συνδέονται με το μακεδονικό διαμάντι του ελληνικού στέμματος. Πριν από τον Αλέξανδρο είχαν παρουσιάσει τη βασίλισσα Κλεοπάτρα ως… μαύρη! Σε αυτή την περίπτωση την εντονότερη αντίδραση δεν την είχε το ελληνικό κράτος αλλά η Αίγυπτος – και μάλιστα με επισημότατο τρόπο. Εδώ το κράτος που κατάντησαν κρατίδιο οι αστροπελεκημένοι γόνοι των πολιτικών «δυναστειών» (τρομάρα τους) ασχολείται κυρίως με τον αφελληνισμό, όχι με την ελληνικότητα.

Και στην περίπτωση της κατασυκοφάντησης του Αλεξάνδρου μία από τα ίδια θα γίνει. Μην περιμένετε αντιδράσεις της προκοπής από πρωθυπουργούς και υπουργούς που διορίζουν… Λιγνάδηδες καλλιτεχνικούς διευθυντές στο Εθνικό Θέατρο. Η μοναδική σοβαρή απάντηση στους παρακμιακούς Αμερικανούς, που μπουκώνουν τα μυαλά των ανθρώπων με γυαλιστερές σαχλαμάρες, είναι η ακαριαία διακοπή της συνδρομής και η παύση παρακολούθησης των σειρών και ταινιών που παράγουν. Δεν είναι δυνατόν να διαμαρτύρεσαι, λέγοντας ότι σου βρίζουν τα ιερά και τα όσια, και ταυτόχρονα να τους τα σκας για να συνεχίσουν να το κάνουν.

Αντί να ρίχνει έκαστος εξ ημών τον πολύτιμο χρόνο του στα σκουπίδια, παρακολουθώντας σαν χάνος τα τηλε-νιανιά των Αμερικανών, ας ανοίξει κάνα σοβαρό βιβλίο για να μάθει τι σημαίνει Ελλάς και ποιος αλήθεια ήταν ο Μέγας Αλέξανδρος – αυτός που μιλούσε πάντα στο… γήπεδο και δεν περιοριζόταν σε εξωαγωνιστικούς λεκτικούς λεονταρισμούς.

Κλείστε το ρημάδι το χαζοκούτι. Μην αφήνετε τον κάθε σιχαμένο να βρίζει τους προγόνους σας μέσα στο ίδιο σας το σπίτι. Αν θέλετε να μάθετε ποιος ήταν ο Αλέξανδρος, τι έπραξε, πώς σκεφτόταν και τι επιδίωκε, διαβάστε για αρχή όσα γράφουν για εκείνον ο Αρριανός και ο Πλούταρχος. Αυτό είναι σοβαρή αντιμετώπιση της εχθρικής προπαγάνδας. Ο φωτισμός των νοών με τα αρχαία ελληνικά κείμενα. Οι γκρίνιες από εκείνους που συνεχίζουν να βλέπουν πλατφόρμες τύπου Netflix αξίζουν λιγότερο από την κοπριά του Βουκεφάλα.

  1. Πάντως και η γκρίνια για την τάχα μου ομοφυλοφυλία του Αλέξανδρου κουραστική είναι. Σιγά την κατασυκοφάντηση!

    Μην τολμήσει και δείξει ή πει κάποιος ότι κάποιος αρχαίος Έλλην σχετιζόταν με ομοφυλοφιλικές πρακτικές και πέφτουν οι … ‘απόγονοι’ να τον φάνε. Λες κι αυτό είναι το πρόβλημα, όχι αν ήταν καλός ηγέτης, ευφυής στρατηγός, απαράμιλλα τολμηρός.

    Ασχολούμαστε με πράγματα εντελώς γελοία. Στην Αρχαία Ελλάδα, τουλάχιστον μέχρι τους ύστερους ελληνιστικούς χρόνους, ΟΛΟΙ σχεδόν οι άρρενες είχαν ΟΜΟΦΥΛΟΦΙΛΙΚΕΣ σχέσεις, από πλατωνικές μέχρι σεξουαλικές άνευ διείσδυσης, μέχρι τους όντως ομοφυλόφιλους που κορόιδευε κι ο Αριστοφάνης (“ευρύπρωκτους” τους έλεγε, κωλόφαρδους δηλαδή). Ήταν ένα κοινωνικό και πολιτισμικό φαινόμενο, ΒΑΘΙΑ ελληνικό. Όπως το να φέρεις γενειάδα.

    Προφανώς οι περισσότεροι από αυτούς του άντρες δεν ήταν ομοφυλόφιλοι, όμως οι σημερινές ταμπέλες δεν μπορούν να μιλήσουν για ταυτότητες που δεν καταλαβαίνουμε και δεν γνωρίζουμε. Τίποτε δε θα καταλάβαινε ο Αλέξανδρος από τα LGBTQ+ δικαιώματα, όπως τίποτε δεν καταλαβαίνουμε κι εμείς από την πολυπλοκότητα της σεξουαλικότητας ενός Αλέξανδρου (πλατωνική ή μη, συντροφική σχέση με τον Ηφαιστίωνα, σεξουαλική σχέση με τον νεαρό ευνούχο Βογώα, αγαπητικές και σεξουαλικές σχέσεις με γυναίκες και συζύγους, κι όλα αυτα μαζί και ταυτόχρονα.)

    Ας αφήσουμε λοιπόν το Νετφλιξ να δείξει ό,τι θέλει κι όντως ας διαβάσουμε Πλούταρχο και Αρριανό, και να διαβάσουμε τα πολλά και εξαιρετικά που έχουν γραφεί για την σεξουαλιότητα στην Αρχαία Ελλάδα, από όντως ερευνητές, όχι από δημοσιογράφους.

    Παρεπιπτόντως, αν είσαστε τόσο ευαίσθητος στην ιστορική ακρίβεια κε Λιάκο, περιμένω αντίστροφο άρθρο, για έναν άλλον ευφυή ηγέτη. Αυτόν που ενώ υπήρξε κατασυρροή μακελάρης της ίδιας του της οικογένειας, ενώ ξεκίνησε αιματηρούς εμφυλίους με μόνο στόχο την δική του επικράτηση, ενώ υπήρξε Αρειανικών τάσεων χριστιανός (που ταυτόχρονα πόζαρε στο forum σαν Απόλλων) κατέληξε από τους μεγαλύτερους αγίους της Ορθόδοξης Εκκλησίας και ‘ισαπόστολος’. Περιμένω άρθρο κόλαφο που επιτίθεστε στην επίσημη Εκκλησία για την ΕΓΚΛΗΜΑΤΙΚΗ διαστρέβλωση της ιστορίας που έχει επιβάλει τόσους αιώνες. Αυτά είναι τα σημαντικά, κι όχι που έβαζε το … του ο Αλέξανδρος.

    Περιμένω με αγωνία.

  2. Το άρθρο στερείται σοβαρότητας. Η ομοφυλοφιλία (ή μη) τού Αλεξάνδρου μάς μάρανε, ή το ότι η εν λόγω σειρά είναι για τα σκουπίδια από κάθε άποψη; Άνοιξε αυτός που την γύρισε έστω κι ένα ιστορικό βιβλίο, έστω την Βικιπαίδεια, βρε αδελφέ, για να μην παρουσιάσει τόσες ιστορικές ανακρίβειες; Σε σύγκριση μ’ αυτά τα σκουπίδια, ο “Αλέξανδρος” τού Stone είναι … αριστούργημα. Κάποτε η πλατφόρμα NETFLIX παρουσίαζε καλά έργα κι ενδιαφέρουσες σειρές. Από τότε που κάνει δικές τής παραγωγές, την έχει πάρει η κάτω βόλτα.

  3. Όταν συνηθίζεις να μην διαμαρτύρεσαι για τα επουσιώδη (βλ. παραγωγές Netflix), δεν θα διαμαρτυρηθείς και για τα ουσιώδη (βλ. Ορθοδοξία-Ελληνισμός)….
    Να κοιτάμε πάντα την ουσία…

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Τελευταία άρθρα

«Συκοφαντείτε, συκοφαντείτε. Στο τέλος κάτι θα μείνει»

Το επεισόδιο είναι γνωστό. Προ ημερών, σε Ιερό Ναό της Καβάλας, η βουλευτής της Ν.Δ. κυρία Αγγελική Δεληκάρη πήγε...

Μας… έκαψε η «Σοφία»

«Η Κρήτη θα μπορούσε να ήταν και ένα... αυτόνομο κρατίδιο». Αυτή η απίστευτη κουβέντα δεν ακούστηκε αυτή τη φορά...

Αντιπερισπασμοί: Πίνουν νερό από το ίδιο ποτήρι … αλλά στο όνομα...

*** Kαι ενώ εδώ στον ελλαδικό χώρο το καθεστώς-τιμητής της διαφθοράς αναδιατάσσεται προκειμένου όχι μόνο να διασώσει τα σκοτεινά...

Αχ, και να είχαμε συχνά εκλογές…

Επιτέλους! Κάποιοι ξύπνησαν, έστω κι έπειτα από περίπου πέντε μήνες από τη δολοφονία του υπαρχιφύλακα Γιώργου Λυγγερίδη. Κάποιοι ξύπνησαν...