Με το πολιτικό περιθώριο… φλερτάρει ο ΣΥΡΙΖΑ

Του Γιώργου Χατζηδημητρίου

Σε μια αέναη περιδίνηση, στο τέλος της οποίας, αν δεν ανακοπεί, καραδοκεί το πολιτικό περιθώριο, οδηγείται ο ΣΥΡΙΖΑ. Τα στελέχη του υπογραμμίζουν την ανάγκη να βρεθεί επειγόντως έξοδος κινδύνου, σημειώνοντας ότι τη στιγμή που οι πολίτες αντιμετωπίζουν οξύτατα προβλήματα, τα οποία επιδεινώνει η κυβέρνηση έχοντας επιλέξει συνειδητά κοινωνικούς και πολιτικούς συμμάχους, το κόμμα τους είναι πανταχού απόν, αποτελώντας ουσιαστικά μέρος του προβλήματος.

Η καμπάνια για την ακρίβεια αργεί, όπως και οι ανακοινώσεις για τη σύσταση των think tanks, ενώ καθημερινά φανερώνεται δραματικά η απουσία συντονισμού εξαιτίας της καχεκτικής λειτουργίας των συλλογικών οργάνων.

Ούτε καν στη συνέντευξη Μητσοτάκη και όσα προκλητικά ισχυρίστηκε για «ληστές φοιτητές», «κομματικώς υποκινούμενους αγρότες», που αποδοκίμασε ακόμα και ο Μάξιμος Χαρακόπουλος, αλλά και «εισαγόμενη ακρίβεια» αντέδρασε η Κουμουνδούρου, την ώρα που πληθαίνουν οι φωνές όσων, όπως λόγου χάρη ο Ν. Παππάς («Ναυτεμπορική»), σημειώνουν την ανάγκη επανεκκίνησης και «οργανωμένης εξωστρέφειας».

Μεγάλη δυσφορία προκαλεί και ο τρόπος με τον οποίο οργανώνεται ο προσυνεδριακός διάλογος. Στην επιτροπή που «χρεώθηκε» να ορίζει τους εισηγητές στις συνεδριάσεις των κομματικών οργανώσεων και απαρτίζεται από τους Π. Ρήγα, Γ. Βουλγαράκη, Ελένη Συμεωνίδου, Ιωάννα Μπελώνη και Χ. Σπίρτζη διεξάγονται σφοδρές μάχες… χαρακωμάτων. Ακόμα και ο Χ. Σπίρτζης δηλώνει αγανακτισμένος από τα μαγειρεία μεταξύ των ομάδων που κινούνται πέριξ του Κασσελάκη, για τη διαμόρφωση ευνοϊκών συσχετισμών, εν όψει του 4ου Συνεδρίου.

Το Συνέδριο εκφυλλίζεται ραγδαία σε μάχη αποκλεισμών και περιχαρακώσεων με το βλέμμα στην επόμενη μέρα, όπως παρατηρεί η πλευρά Τεμπονέρα, που τονίζει ότι ο ΣΥΡΙΖΑ «έχει εξαντλήσει τα ιστορικά και πολιτικά του όρια», και επιμένει για Συνέδριο όπου ο φορέας θα καταθέσει εναλλακτικό κυβερνητικό σχέδιο ως κυβερνητικό κόμμα και όχι σαν σχήμα διαμαρτυρίας. Σε αυτό το κλίμα συνεδριάζει σήμερα ύστερα από καιρό η Πολιτική Γραμματεία, κάτι που προκαλεί εύλογο ενδιαφέρον.

Από πλευράς του ο Στέφανος Κασσελάκης, αποφεύγοντας κοσμικές εξάρσεις, προτίθεται να ανηφορίσει το Σάββατο στη Θεσσαλονίκη, για να σταθεί από την έκθεση «Agrotica» στο πλευρό των αγροτών. Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ αναμένεται να παρουσιάσει την πρόταση νόμου του κόμματος, η οποία περιλαμβάνει:

– κατάργηση του ειδικού φόρου στο αγροτικό πετρέλαιο και μείωση του ΦΠΑ από το 24% στο 6%,

– πλαφόν στα 7 σεντς η κιλοβατώρα για το αγροτικό ρεύμα,

– επιδότηση ζωοτροφών και λιπασμάτων,

– ρύθμιση χρεών,

– επανασχεδιασμό της ΚΑΠ,

– αποζημιώσεις στο 100% από ΕΛΓΑ σε καλλιέργειες και ζωικό κεφάλαιο, και

– αντιπλημμυρικά & αρδευτικά έργα στη Θεσσαλία.

Όσον αφορά τον προσβλητικό χαρακτηρισμό του κυβερνητικού εκπροσώπου «λόγια του αέρα», η Δώρα Αυγέρη τον κάλεσε να είναι πιο σοβαρός και εξήγησε ότι το κόστος των μέτρων θα καλυφθεί «από τα υπερκέρδη των διυλιστηρίων (5,3 δισ. στη διετία) και των εταιριών διανομής ενέργειας (2,2 δισ.) πέρυσι».

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Τελευταία άρθρα

Πολιτικά ζόμπι χορεύουν στον τάφο της Μεταπολίτευσης!

Στις χώρες όπου οι λαοί έχουν κοντή μνήμη φαίνεται πως γίνεται πιο εύκολη η ανακύκλωση. Όχι των απορριμμάτων, αλλά...

Ηγεσία και πατρίδα στη Μεταπολίτευση

Τον Ιούλιο του 1991 επισκέφθηκε επισήμως την Αθήνα ο τότε πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών Τζορτζ Μπους. Η απόφασή του...

Γιατί συνεχίζεται η κατοχή 50 χρόνια;

Δέκα λάθη στο Κυπριακό, που δεν εξηγούνται με την κοινή λογική, παρά μόνο με αυτήν της παράδοσης Του Σάββα ΚαλεντερίδηΜπορεί...

«Ξεφουσκώνει» ο Μητσοτάκης!

Η εικόνα του παντοδύναμου ηγέτη, που ακόμα και στις πιο δύσκολες περιόδους για την κυβέρνησή του παρέμεινε αναλλοίωτη, πλέον...