Η απειλή ενός μεγάλου ντόμινο κινητοποιήσεων σκιάζει την κυβέρνηση

Του Ανδρέα Καψαμπέλη

Μουδιασμένο είναι το κλίμα στους κόλπους της κυβερνητικής παράταξης. Και, για την ακρίβεια, όσο κυλούν ημέρες τόσο βαραίνει περισσότερο.

Η αλήθεια είναι ότι ύστερα από το σοκ με το νομοσχέδιο για τον γάμο των ομόφυλων ζευγαριών και το ρήγμα που δημιουργήθηκε στους κόλπους της «γαλάζιας» Κοινοβουλευτικής Ομάδας είχε επικρατήσει η εκτίμηση ότι η αλλαγή ατζέντας με άλλα θέματα θα βοηθούσε την κατάσταση.

Στο πλαίσιο αυτό μάλιστα άρχισε να αναπτύσσεται και η κριτική ότι κακώς δεν δίνεται προτεραιότητα στις άλλες πρωτοβουλίες, με αποτέλεσμα να κινδυνεύει η λεγόμενη «μεταρρυθμιστική ορμή» της κυβέρνησης.

Αυτά όμως αποδεικνύονται απλώς σχέδια επί χάρτου. Η πραγματικότητα έρχεται πολύ πιο ορμητική και πολύ πιο δυσάρεστη για τα επιτελεία και τα παραεπιτελεία του Μεγάρου Μαξίμου.

Εν μέσω της αλαζονείας και της άκρατης αυτοπεποίθησης υποτιμήθηκαν λοιπόν η ένταση και η δυναμική των αγροτικών κινητοποιήσεων, που έχουν μετατραπεί στον νέο εφιάλτη της κυβέρνησης, αναγκάζοντας μέχρι και τον ίδιο τον Κ. Μητσοτάκη σε σπασμωδικές δηλώσεις και κινήσεις. Ακόμη και σε επισκέψεις σε μπλόκα, όπως στη Βόνιτσα.

Βουλευτές και στελέχη, όσοι τουλάχιστον πατάνε ακόμη κάπως στη γη, αναγνωρίζουν ότι η κυβέρνηση βρίσκεται πλέον μπροστά σε τέλμα, το οποίο απειλεί να γενικευτεί. Όχι ένα, αλλά όλα τα μέτωπα -και σίγουρα αυτά που συνδέονται με την εσωτερική πολιτική- συναντούν προβλήματα και η διαχείρισή τους οδηγεί σε νέα αδιέξοδα.

Σε αυτήν την εικόνα πρέπει να προστεθούν και τα ζητήματα που ανακύπτουν από τα πρόσωπα. Επί παραδείγματι, τώρα που φουντώνει το αγροτικό φαίνεται ξεκάθαρα -ακόμη και στους πιο αδαείς- ότι ο αρμόδιος υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Λευτέρης Αυγενάκης κάθε άλλο παρά κατάλληλος και ικανός να διαχειριστεί αυτή τη δύσκολη κρίση είναι.

Επιπλέον, τώρα αναγνωρίζεται (εκ των υστέρων φυσικά) ότι ήταν ίσως λάθος  το άνοιγμα του θέματος του γάμου των ομοφυλοφίλων σε αυτήν τη συγκυρία. Κι αυτό διότι, όπως προκύπτει, έχει λειτουργήσει ως καταλύτης για να «φουσκώσουν» οι κοινωνικές αντιδράσεις και στα άλλα συγκοινωνούντα δοχεία.

Με δεδομένα όλα αυτά, επιβεβαιώνονται μέρα με τη μέρα όσοι υποστήριζαν ότι είναι ορατή και άμεση η απειλή ενός μεγάλου ντόμινο κινητοποιήσεων και συγκρούσεων από πολλές και διαφορετικές αφετηρίες.

«Ο Μητσοτάκης άπλωσε πολύ τον τραχανά και τώρα φαίνεται ότι είναι πολύ δύσκολο να τον μαζέψει» έλεγε χαρακτηριστικά έμπειρο στέλεχος της κυβερνητικής πτέρυγας, μεταφέροντας τον γενικότερο προβληματισμό και την αγωνία που μετά την είσοδο της νέας χρονιάς εκδηλώνονται στα «γαλάζια» πηγαδάκια της Βουλής και όχι μόνο.

Είναι ίσως η πρώτη φορά που με πραγματικούς όρους το ηθικό του στρατεύματος πέφτει τόσο πολύ…

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Τελευταία άρθρα

Η μέθεξη Σημιταριού και Νεομητσοτακισμού ως η πιο καταστροφική βόμβα στα...

«Δε διανοήθηκα ποτέ να εργαλειοποιήσω εθνικές τραγωδίες για πολιτικό όφελος». Κι όμως! Αυτή η απίστευτη δήλωση ανήκει στον πρωθυπουργό...

Ακλόνητος και επί Δούκα ο Σόρος!

Δεν είναι, δυστυχώς, το πρώτο δείγμα ότι ο νέος δήμαρχος της Αθήνας Χάρης Δούκας ξεκίνησε, αν μη τι άλλο,...

Το «σημείο τήξης» της Ελληνικής Δημοκρατίας

Ο «σαλταρισμένος» Δελαπατρίδης, ο οποίος επευφημείτο στο παρελθόν από τους «Μητσάρες» του Φαλήρου που στέκονταν γύρω του κάθε φορά...

Σήμερα ξημέρωσε μια καινούργια μέρα για όλους εμάς, για τα πενήντα...

Tον γιό του Μητσοτάκη δε θέλετε κυβερνήτη ως πολίτες- συμμετέχοντες σε μια σαδομαζοχιστική τύπου πολιτική σχέση μέχρι να σβήσει...