Τι Ελλάδα θα παραδώσετε;

Του Νικόλαου Ταμουρίδη*

Ο μέγιστος Αθηναίος ηγεμόνας Περικλής, το έτος 430 μ.Χ., διατράνωνε το εξής εκπληκτικό στον Επιτάφιο λόγο του προς τιμήν των πρώτων νεκρών του Πελοποννησιακού Πολέμου: «Αυτοί γαρ οικούντες την χώραν μέχρι τούδε παρέδωσαν ελευθέραν δι’ αρετήν. Ημείς δε επηυξήσαμεν τα πλείω αυτής και παρασκευάσαμεν αυτήν τοις πάσιν αυταρκεστάτην και ες πόλεμον και ες ειρήνην». Δηλαδή: «Γιατί αυτοί (οι πεσόντες), κατοικώντας τη χώρα αυτήν, από γενεά σε γενεά μέχρι των ημερών μας, μας την παρέδωσαν ελεύθερη χάρη στην ανδρεία τους. Εμείς δε τους περισσότερους τομείς αυξήσαμε και την προετοιμάσαμε σε όλα, ώστε να είναι αυταρκέστατη και για πόλεμο και για ειρήνη».

Δεν υπάρχει πιο γλαφυρό παράδειγμα παράδοσης της εθνικής σκυτάλης, όπου αυτός που παραδίδει έχει κουραστεί και έχει δώσει τον αγώνα του, ενώ αυτός που παραλαμβάνει ξεκούραστος επιταχύνει για να αγωνιστεί κατ’ ελάχιστον ισάξια και να πετύχει τον καλύτερο δυνατό χρόνο για τη νίκη!

Ας τολμήσουμε να συγκρίνουμε το τότε με το τώρα! Απευθυνόμενοι στον μέγιστο εκείνο πολιτικό ηγέτη της κλασικής ελληνικής δημοκρατίας:

-Σήμερα, Περικλή, στον τόπο που κυβέρνησες, στη χώρα που πίστεψες και αγωνίστηκες δεν παραδίδουν πλέον σκυτάλη στους νεότερους. Σήμερα ούτε καν αγωνίζονται!

-Σήμερα, στη χώρα του ιερού πτολιέθρου δεν υπάρχουν πλέον εγκωμιαστικοί λόγοι ειλικρινούς ρητορείας. Δεν υπάρχουν αγνοί ύμνοι προς την ελευθερία, τη δημοκρατία, την αρετή, το πνεύμα, την ηθική.

-Σήμερα δεν έχουμε πολιτεία «ου ζηλούση τους νόμους των πέλας»! Κατ’ όνομα μεν κέκληται δημοκρατία, πλην όμως ολιγαρχία, αναρχία και τρομοκρατία βιώνουμε καθημερινά στην πράξη.

-Σήμερα νικά ο αυταρχισμός, ο οποίος πανηγυρίζει επί των συντριμμάτων του εθνικού οικοδομήματος.

-Σήμερα ο σοφότερος των νόμων της δημοκρατίας, το Σύνταγμα, βιάζεται καθημερινά από τους εξ επαγγέλματος υβριστές και καταπατητές του.

-Σήμερα οι «εκπρόσωποι» του λαού, τα κόμματα, κείνται ως σωρός ερειπίων. Είναι απλοί όγκοι άμορφοι, ασχημάτιστοι, άνευ εθνικής συνειδήσεως, άνευ παλμών, άνευ ζωής.

-Σήμερα ο πολιτικός χώρος έχει μετατραπεί σε πολιτική παλαίστρα, η οποία συντρίβει, ατιμάζει, καταστρέφει και δολοφονεί την ανθρώπινη προσωπικότητα.

-Σήμερα οι πολιτικοί μας ταγοί παραδίδουν στις νέες γενεές μια Ελλάδα χρεοκοπημένη ηθικά, πνευματικά, εθνικά, πολιτικά, οικονομικά, κοινωνικά. Παραδίδουν μια Ελλάδα τού μέχρι πρότινος 97% Ελλήνων το γένος ορθόδοξων χριστιανών γεμάτη από -ων ουκ έστιν αριθμός- αλλοεθνείς και αλλοθρήσκους.

Και ερωτώνται οι έχοντες την ευθύνη – Πρόεδρος της Δημοκρατίας, πρωθυπουργός, υπουργοί, λοιποί υψηλοί αξιωματούχοι: τι Ελλάδα παραλάβατε και τι Ελλάδα θα παραδώσετε; Με ποιο δικαίωμα; 

Ξέρουμε. Παραλάβατε κι εσείς, ως γνωστόν, χαοτικό σωρό ερειπίων (ας όψονται οι επί δεκαετίες δικοί σας προκάτοχοι). Και, αντί να περιμαζέψετε και να οικοδομήσετε, βάλατε φωτιά και καταστρέφετε ότι έχει απομείνει.

*Αντγος (ε.α.), επίτιμος Α’ Υπαρχηγός ΓΕΣ

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Τελευταία άρθρα

Το αλφάβητο της λευτεριάς

Όταν αναφωνούμε «ζήτω το έθνος!», ουσιαστικά εκφράζουμε έναν πόθο και μία προτροπή. Ζητάμε από τους συμπατριώτες και τον εαυτό...

50 χρόνια μεταπολίτευσης: Η παρακμή της Ελλάδας

Απόψε η κα Σακελλαροπούλου γιορτάζει τα 50 χρόνια της μεταπολίτευσης και της δημοκρατίας, υποτίθεται, με μια όμως εξόχως αντιδημοκρατική...

Οικο-μανιακός χιτλερισμός

«Οι άνθρωποι είναι μικρόβια, που καταστρέφουν τη γη». «Είμαστε αρρώστια, είμαστε η αληθινή πανδημία που έχει χτυπήσει τον πλανήτη»....

Η μιζέρια σαν μια βελούδινη βδέλλα στο κορμί τους

Παραδόπιστα και «φανφαροπρεπή» ανθρωπάκια, που χωρίς το χρήμα και μερικές περγαμηνές συνήθως αναντίστοιχες των πραγματικών γνώσεών τους ξέρουν καλά...