Σε λίγο θα ντρεπόμαστε που είμαστε ετεροφυλόφιλοι

Της Δρ. Ελένης Παπαδοπούλου*

Δεν θα ασχοληθώ με το θέμα του γάμου ομοφυλοφίλων και τη δυνατότητα να έχουν παιδί, στο οποίο είμαι ούτως ή άλλως αντίθετη. Όπως είναι και η πλειονότητα της ελληνικής κοινωνίας, σκεπτόμενη τα παιδιά, που είναι και το ευάλωτο μέρος αυτής της σύνθεσης την οποία θέλουν να ονομάσουν οικογένεια. Θα ήθελα ωστόσο να μιλήσω για το πώς βιώνω η ίδια, ως ετεροφυλόφιλη, όλον αυτόν τον θόρυβο, όλον αυτόν τον καταιγισμό απαιτήσεων, δικαιωμάτων, ύβρεων, όλη αυτή την πίεση που ασκείται στην κοινωνία από μια μικρή μερίδα συμπολιτών μας που πιστεύουν ότι ο κόσμος γυρίζει γύρω τους.

Εδώ και χρόνια λοιπόν ένα οργανωμένο κίνημα, έχοντας αποκτήσει προσβάσεις σε θέσεις εξουσίας, επιτίθεται κυριολεκτικώς στην κοινωνία, στους ετεροφυλόφιλους, στους άνδρες, στις γυναίκες που δεν ενστερνίζονται τις κορόνες περί «πατριαρχίας», που επιμένουν στον όρο «ανθρωποκτονία» αντί του μεταμοντέρνου «γυναικοκτονία» και που δεν αισθάνονται ως καρέτα καρέτα που χρήζει ειδικής φροντίδας. Επιτίθεται με μένος σε ετεροφυλόφιλους που δεν συμμερίζονται τις απόψεις τους περί δικαιωματισμού, περί gay pride, περί υιοθεσίας, χαρακτηρίζοντάς τους «συντηρητικούς», «φασίστες», «ακροδεξιούς» και «ομοφοβικούς». Πρέπει να έχουμε ενοχές που δεν είμαστε ομοφυλόφιλοι, που δεν μας αρέσουν οι παρελάσεις σεξουαλικών προτιμήσεων ημίγυμνων ή γυμνών, που δεν βρίσκουμε κανέναν λόγο να γίνεται η σεξουαλικότητα μάθημα στα σχολεία. 

Αν και στις μέρες μας η κοινωνία δεν αντιμετωπίζει τους ομοφυλόφιλους ως περιθώριο, ένα αρκετά δυναμικό κομμάτι τους αντιμετωπίζει τους ετεροφυλόφιλους ως απειλή για τα «δικαιώματά» τους. Έχουμε καταντήσει να απολογούμαστε γιατί δεν μας αρέσει η ομοφυλοφιλία. Διότι δεν αρκεί να αποδεχόμαστε και να σεβόμαστε τους ομοφυλόφιλους συμπολίτες μας, αλλά για μερικούς, ως φαίνεται, πρέπει να εντρυφήσουμε και οι ίδιοι στα μυστήριά της, για να γίνουμε αποδεκτοί από την επιθετική κοινότητα που σέρνει τον χορό του παραλόγου. Μια κοινότητα που φανατίζει και επενδύει στον διχασμό για να περάσει μια ατζέντα διάλυσης της οικογένειας, που είναι ο πυρήνας της κοινωνίας. 

Ως ετεροφυλόφιλη, αυτό το κίνημα με θεωρεί εξαρχής απέναντι, ό,τι και να πω. Αυτό που εκλαμβάνω τόσα χρόνια από την περιρρέουσα ατμόσφαιρα, όπως διαμορφώνεται στον δημόσιο λόγο, είναι ότι, αφού δεν είμαι ομοφυλόφιλη, τότε είμαι σίγουρα «ομοφοβική». Απαιτούν να σεβόμαστε τις επιλογές τους. Ωστόσο, αντίστοιχα και εμείς απαιτούμε να μας σεβαστούν. Σε τελική ανάλυση, ναι, μας αρέσει το άλλο φύλο. Ποιο είναι το πρόβλημα;

*Διδάκτωρ Διδακτολογίας Γλωσσών και Πολιτισμών, Πανεπιστημίου Paris III – Sorbonne Nouvelle

 1. Βρήκαν και μούφα όρους για να κρυφτούν κοροϊδεύοντας όλους εμάς. Έψαξα και βρήκα στο λεξικό της αρχαίας ελληνικής γλώσσας LIDDELL & SCOTT τι λέει για τον όρο ομόφυλος: ὁμό-φῡλος, -ον (φῦλον), αυτός που προέρχεται από την ίδια φυλή ή το ίδιο γένος, σε Θουκ. κ.λπ.· οἱ ὁμόφυλοι, εκείνοι που ανήκουν στην ίδια φυλή, σε Ξεν.· φιλίαὁμ., φιλία μ’ εκείνους που ανήκουν στο ίδιο γένος, που έχουν την ίδια καταγωγή, σε Ευρ.· τὸ ὁμόφυλον = ὁμοφυλία, στον ίδ.· τὸ μὴ ὁμόφυλον, πόλη που κατοικείται από διαφορετικές φυλές, σε Αριστ.

 2. το μόνο που ακούμε είναι τα ουρλιαχτά τους που δεν τους επιτρέπουμε να επιβάλλουν την άποψη τους πάνω σε όποιον αναπνέει; Μας έχουν καθίσει στον σβέρκο και δημιουργούν έναν αντίστροφο ρατσισμό, ο οποίος δεν προοιωνίζει τίποτε το καλό. Και πολύ φοβάμαο ότι τα χειρότερα έπονται.

 3. @ Οδυσσέας Λαερτιάδης

  https://el.wiktionary.org/wiki/%CE%BF%CE%BC%CF%8C%CF%86%CF%85%CE%BB%CE%BF%CF%82

  1. που ανήκει στην ίδια φυλή με κάποιον άλλον
  ≠ αντώνυμα: αλλόφυλος

  2. που έχει το ίδιο βιολογικό φύλο με κάποιον άλλον
  που αναφέρεται σε άτομα του ίδιου βιολογικού φύλου
  ο Άρειος Πάγος ακύρωσε τους γάμους μεταξύ ομόφυλων ζευγαριών που τέλεσε ο δήμαρχος Τήλο

  Ένα άτομο μπορεί να είναι ομοφυλόφιλο. Ένα ζεύγος, αποτελούμενο από άτομα τού αυτού φύλου, λέγεται ομόφυλο.

  @Peacemaker

  Συμφωνώ απολύτως, ιδίως στο “τα χειρότερα έπονται”.

 4. Κωνσταντίνος
  JAN 13, 2024 AT 1:46PM
  Άσε πρώτα να συμπληρώσουν το λήμμα και μετά να το παρουσιάσεις για να αντικρούσεις την κορυφή των λεξικών το LIDDELl & SCOTT. Σαφέστατα υπάρχουν και αποφάσεις δικαστηρίων με αυτή τη λέξη, όμως η λέξη δημιουργήθηκε από την αρχαία ελληνική γραμματεία για προσδιορισμό με βάση τη φυλή. Τώρα οι ομοφυλόφιλοι γιατί κρύβονται πίσω από αμφίσημες λέξεις, δεν το καταλαβαίνω.

 5. @ Οδυσσέας Λαερτιάδης
  JAN 13, 2024 AT 4:07PM

  Την γλώσσα μάς έδωσαν ελληνική. Γράφω από κάτω “Ένα άτομο μπορεί να είναι ομοφυλόφιλο. Ένα ζεύγος, αποτελούμενο από άτομα τού αυτού φύλου, λέγεται ομόφυλο” και νομίζω ότι είναι σωστό. Η ομοφυλοφιλία προσδιορίζει σεξουαλική διαστροφή. Η ομοφυλία προσδιορίζει είδος συζώντων. Σωστό είναι. Το λεξικό LIDDELL & SCOTT είναι τής αρχαίας ελληνικής, δεν καλύπτει όλη την γκάμα τής γλώσσας. Ο σύνδεσμος που έδωσα εγώ κάνει αυτή την διάκριση.

 6. Κωνσταντίνος
  JAN 13, 2024 AT 6:02PM
  Δηλαδή, συζούν δυο του ίδιου φύλου και ζητούν να υιοθετήσουν παιδιά (ή να τεκνοθετήσουν, εκ του τίκτω και τίθημι), χωρίς να είναι ομοφυλόφιλοι ; Όσο για τη φράση: «γλώσσα που μας έδωσαν ελληνική», το αντιπαρέρχομαι. Η φράση μου θυμίζει τον προβεβλημένο από τα ΜΜΕ, αυτόν που βλέπει φοινίκια στην αλφάβητο μας.

 7. Οδυσσέας Λαερτιάδης
  JAN 13, 2024 AT 7:22PM

  Ου με πείσεις καν με πείσεις. Η απάντησή σου είναι εντελώς άσχετη μ’ αυτά που γράφω. Διάβασε ξανά τι γράφω και προσπάθησε να καταλάβεις την διαφορά. Όσον αφορά στην φράση σου για την γλώσσα, δεν καταλαβαίνω τι γράφεις. Εσύ;

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Τελευταία άρθρα

Η εθνική μας κατάρα

Ο χαρακτήρας των λαών είναι σαν των ανθρώπων. Με τα προτερήματα και τα ελαττώματά τους. Και μπορεί ο κόσμος...

Ιδρύματα και ινστιτούτα όταν η πολιτική πεθαίνει

Η είδηση «πρεμιέρα του ινστιτούτου του Τσίπρα: Το Ινστιτούτο Αλέξης Τσίπρας, από κοινού με το Ίδρυμα Ζάεφ, με το...

Ανάγκη εθνικής ανάτασης

Λόγω επαγγέλματος, καθημερινά έρχομαι σε επαφή και συζητώ με ανθρώπους από κάθε κοινωνική τάξη κι έτσι μπορώ να έχω...

Ζυμώσεις στην Κεντροαριστερά

Μεγάλες αναταράξεις στον χώρο της Κεντροαριστεράς μετά τις ευρωεκλογές. Στο ΠΑΣΟΚ ζητούν την κεφαλή του κ. Ανδρουλάκη επί πίνακι...