Newsbreak: Εθνική μειοδοσία Μητσοτάκη – Δεν θα εμποδίσουμε την πώληση F-16 στην Τουρκία!

Αδιανόητη δήλωση για την πώληση των αμερικανικών μαχητικών στον Ερντογάν

Όχι απλά δεν έδειξε την παραμικρή πρόθεση να εμποδίσει την πώληση των F-16 στην Τουρκία ο Κυριάκος Μητσοτάκης, αλλά δήλωσε και ευθέως ότι δεν θα παρέμβει στην πώληση αμυντικού υλικού στον Ερντογάνο οποίος επιμένει στο δόγμα της Γαλάζιας Πατρίδας! Μετά από αυτή την απάντηση, μπορεί κανείς να φανταστεί τα όσα ειπώθηκαν στη συνάντησή του με τον Μπλίνκεν στα Χανιά, μετά από την οποία ο πρωθυπουργός επανέλαβε για μια ακόμα φορά τα περί προόδου στην πώληση των F-35.

Κατά την διάρκεια της συνέντευξής του στην ΕΡΤ, ο Μητσοτάκης ρωτήθηκε για τα εθνικά θέματα, τι θα γίνει με τα F35 της Ελλάδας και τα F-16 της Τουρκίας μετά και την συνάντησή του με τον Αμερικανό ΥΠΕΞ.

«Η Ελληνική Κυβέρνηση έχει καταθέσει ένα τεκμηριωμένο αίτημα για την απόκτηση αεροσκαφών F-35. Εκτιμώ ότι αυτό το αίτημα είναι ώριμο και θα εγκριθεί κατά την άποψή μου σχετικά σύντομα από τις αμερικανικές αρχές, δηλαδή από το Στέιτ Ντιπάρτμεντ, ήδη έχει εξασφαλιστεί η σύμφωνη γνώμη του Κογκρέσου, έτσι ώστε να μπορέσουμε να προχωρήσουμε με μια σημαντική αγορά η οποία θα ενισχύσει ακόμα περισσότερο τις Ένοπλες Δυνάμεις και ειδικά την Αεροπορία της χώρας» δήλωσε ο Μητσοτάκης και ξεκαθάρισε ότι δεν θα επέμβει στην πώληση των μαχητικών F-16 στην Άγκυρα.  «Ούτε είμαστε εμείς αυτοί που θα βάλουμε κάποιο φρένο ή έχουμε τη δυνατότητα να επηρεάσουμε την πώληση αμυντικού υλικού σε μια άλλη χώρα»!

Μάλιστα έκανε λόγο για καλό κλίμα στις ελληνοτουρκικές σχέσεις, την ώρα που η Τουρκία στοχοποιεί τμήμα της ελληνικής κυριαρχίας της βραχονησίδας Ζουράφα, οι τουρκικές παραβιάσεις δεν έχουν τέλος και ο Σουλτάνος συνεχίζει την επιθετική ρητορική: «Αλλά εγώ κρατώ το καλό κλίμα των ελληνοτουρκικών σχέσεων των τελευταίων μηνών και θέλω να πιστεύω ότι αυτές οι εποχές της μεγαλύτερης έντασης έχουν πια μείνει πίσω μας και ανήκουν στο παρελθόν» δήλωσε ο Μητσοτάκης.

Ο ίδιος ανέφερε ότι θα επισκεφθεί τις ΗΠΑ το επόμενο διάστημα για να παρουσιάσει στους Αμερικάνους την υποτιθέμενη επιτυχία της ελληνικής οικονομίας και ότι θα συναντηθεί με ομογενείς στο Σικάγο, ενώ θα έχει ψηφιστεί το νομοσχέδιο της επιστολικής ψήφου, το οποίο όπως αποκαλύφθηκε ουσιαστικά κλέβει ψήφους από τα μικρότερα κόμματα!

Για τις ελληνοτουρκικές σχέσεις μετά την πρόσφατη επίσκεψη του Ταγίπ Ερντογάν στην Αθήνα και το ενδεχόμενο προσφυγής στη Χάγη, ο Πρωθυπουργός είπε ότι «δεν είμαστε κοντά στο να πάμε στη Χάγη, αλλά σίγουρα δεν είμαστε τόσο μακριά όσο ήμασταν πριν από έναν χρόνο» ανέφερε και μεταξύ άλλων πανηγύρισε για τη συμφωνία με τους Τούρκους που θα μπορούν να επισκέπτονται τα ελληνικά νησιά χωρίς βίζα.

Όσο για το θέμα της ΑΟΖ, ο πρωθυπουργός έκανε λόγο για… περιπλοκότητα της γεωγραφίας! «Και ναι, να μπορέσουμε σταδιακά να μπούμε και στον πυρήνα της διαφοράς μας, που δεν είναι άλλος από την οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών, ΑΟΖ και υφαλοκρηπίδας δηλαδή, στο Αιγαίο και στην Ανατολική Μεσόγειο. Θυμίζω ότι αυτό είναι ένα θέμα το οποίο δεν έχει επιλυθεί εδώ και δεκαετίες. Είναι ένα πολύ δύσκολο θέμα. Η γεωγραφία στο Αιγαίο δε, το κάνει ακόμα πιο περίπλοκο. Δεν έχω, λοιπόν, αυταπάτες ότι το θέμα αυτό θα λυθεί από τη μία στιγμή στην άλλη. Όμως, θα το προσεγγίσουμε με καλή διάθεση, έχοντας ξεκάθαρες τις κόκκινες γραμμές τις οποίες πιστεύω ότι κάθε ελληνική κυβέρνηση θέτει όταν συζητά τα θέματα αυτά. Εκμεταλλευόμενοι, όμως, ένα γενικότερο καλό κλίμα, το οποίο από μόνο του, θα έλεγα, ήδη έχει δώσει ένα σημαντικό θετικό αποτύπωμα» δήλωσε και μεταξύ άλλων υποστήριξε ότι «το νερό έχει μπει στο αυλάκι» για τις σχέσεις με τον Ερντογάν.

Πηγή: newsbreak.gr

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Τελευταία άρθρα

Παλικάρια δεν ψιχαλίζει, μας… φτύνουν

Πώς το λέει ο λαός; Τα είχαμε χύμα, μας ήρθαν και τσουβαλάτα. Από αλλού το περίμενε ο καλός μας...

Iδανικοί αυτόχειρες

Ο τρόπος που κινούνται τα κόμματα ενάμιση μήνα πριν από τις ευρωεκλογές αλλά και γενικότερα όλο το πολιτικό σύστημα...

Έρχονται «γεννητούρια» νέου κομματικού τοπίου;

Καθώς μπήκαμε στη Μεγάλη Εβδομάδα, ο ωφέλιμος χρόνος που απομένει πια μέχρι τις ευρωεκλογές είναι σχεδόν ένας μήνας. Κι...

Ο Σαμαράς τώρα θυμήθηκε τα Ελληνοτουρκικά

Αν ο Αντώνης Σαμαράς έχει επιφυλάξει ρόλο... σχολιαστή για την πολιτική ζωή της χώρας και τα τεκταινόμενα εντός της...