Χαμένος στις… προτεραιότητες

Αυτή είναι η αγαπημένη λέξη του Κυριάκου Μητσοτάκη, την οποία συνοδεύει πάντα με κάποιον επιθετικό προσδιορισμό, όπως «εθνική», «οριζόντια», «κάθετη», «απόλυτη», «απαρέγκλιτη», «διαρκής»… – Εκτός από την επενδυτική βαθμίδα και τη σταδιακή  μείωση της ανεργίας, όλες οι άλλες που έθεσε καρκινοβατούν ή έμειναν στα λόγια

Του Πάνου Σώκου

Η λέξη «προτεραιότητα» είναι η αγαπημένη του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη και συχνά τη συνοδεύει με κάποιον επιθετικό προσδιορισμό, όπως «εθνική», «απαρέγκλιτη», «οριζόντια», «κάθετη», «απόλυτη», «πρώτη», «διαρκής», «κεντρική» και… ούτω καθεξής. Και παρότι η λέξη «προτεραιότητα» έχει την έννοια να προηγείται κάποιος ή κάτι έναντι άλλων, χρονικά ή σε σειρά, ο πρωθυπουργός βάζει… τόσες πολλές μαζί, που στο τέλος ελάχιστες υλοποιεί. 

Από το πλήθος των… προτεραιοτήτων του επιλέξαμε ορισμένες και χαρακτηριστικές, οι οποίες έχουν σχέση με έκτακτα σοβαρά γεγονότα ή με πολιτικές υποσχέσεις, οι οποίες όμως καρκινοβατούν η έμειναν στα λόγια. Δεν ισχυριζόμαστε, βέβαια, ότι δεν έχει υλοποιήσει κάποιες άλλες, όπως, π.χ., την επενδυτική βαθμίδα ή τη σταδιακή μείωση της ανεργίας, όμως αυτές είναι η εξαίρεση.

1. «Κεντρική προτεραιότητα» το ΕΣΥ: 

Κατά τη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου είχε πει ότι η ενίσχυση του ΕΣΥ είναι κεντρική προτεραιότητα τη νέα 4ετία. Ενδεικτικά, στις 8 Ιουνίου από τον Ασπρόπυργο είχε επισημάνει: «Η ενίσχυση του Εθνικού Συστήματος Υγείας αποτελεί «κεντρική πολιτική προτεραιότητα» για τη δεύτερη τετραετία, με πρόσληψη 10.000 γιατρών και νοσηλευτών, εκσυγχρονισμό του ΕΚΑΒ κ.λπ. 

Τι έχει γίνει;

Έξι μήνες μετά, πάρα πολλά νοσοκομεία υπολειτουργούν λόγω των ελλείψεων σε ιατρονοσηλευτικό προσωπικό αλλά και σε καθημερινές λειτουργικές υποδομές, όπως, π.χ., θέρμανση, ενώ ο υπουργός αλλάζει διοικητές για να δείξει ότι ενεργεί. Όσο για το ΕΚΑΒ, ο εκσυγχρονισμός του που υποσχέθηκε ο πρωθυπουργός είναι η συνεργασία με τον… Στρατό και την Πυροσβεστική. Επίσης, πριν από μερικές μέρες η κυβέρνηση ανακοίνωσε αυξήσεις στις αποδοχές των διοικητών των νοσοκομείων. Πλέον θα παίρνουν 5.121 ευρώ, ενώ την ίδια στιγμή γιατροί με 10 χρόνια υπηρεσίας παίρνουν 1.778 ευρώ. Μετά τις αντιδράσεις των γιατρών; Ανακοίνωσε περιχαρής 20% αύξηση στην αποζημίωση των… εφημεριών τους! 

2. «Οριζόντια προτεραιότητα» η Πολιτική Προστασία:

Μιλώντας στο υπουργικό συμβούλιο στις 27 Σεπτεμβρίου μετά τις πλημμύρες στη Θεσσαλία, είπε, μεταξύ άλλων, ότι η πυκνότητα των επιθέσεων της κλιματικής κρίσης είναι κάτι το οποίο επιβάλλει πλέον να εντάξουμε την Πολιτική Προστασία και τα ζητήματα προσαρμογής στην κλιματική κρίση ως οριζόντια προτεραιότητα όλων των πολιτικών μας. Στο πνεύμα αυτό θα υπάρξουν και σύντομα κάποιες ανακοινώσεις.

Τι έχει γίνει; 

Από το περιβόητο πρόγραμμα «Αιγίς» των 2,1 δισ. ευρώ, μόνο το ένα τοις χιλίοις είχε επενδυθεί μέχρι το καλοκαίρι για τον εκσυγχρονισμό της Πολιτικής Προστασίας, ενώ ο αρμόδιος υπουργός είπε προ ημερών ότι «μέχρι το τέλος του έτους θα έχουν προκηρυχθεί διαγωνισμοί 847.000.000 ευρώ, και από τη μεθεπόμενη σεζόν θα ξεκινήσουμε και θα έχουμε τα πρώτα ελικόπτερα, αεροπλάνα, τεχνολογίες». 

3. «Εθνική προτεραιότητα» η δημόσια εκπαίδευση:

Στις 27 Ιουλίου στη Βουλή είχε πει, μεταξύ άλλων, στη συζήτηση του νομοσχεδίου με θέμα την «Αναβάθμιση του σχολείου, ενδυνάμωση των εκπαιδευτικών» πως «η δημόσια εκπαίδευση να καταστεί και πάλι εθνική προτεραιότητα, να γίνει μοχλός κοινωνικής κινητικότητας, ευκαιρία ατομικής προκοπής για όλους, και καταλύτης για τη συνολική πρόοδο και ανάπτυξη της χώρας».

Τι έχει γίνει;

Αντί για τη δημόσια εκπαίδευση, εθνική προτεραιότητα για την κυβέρνηση είναι πλέον μόνο τα ιδιωτικά ή μη κρατικά πανεπιστήμια, με το νομοσχέδιο που ανακοίνωσε την Τετάρτη και το οποίο προωθεί. Την ίδια στιγμή η δημόσια Τριτοβάθμια Εκπαίδευση έχει εγκαταλειφθεί στη μοίρα της, με πολλά τμήματα να έχουν κλείσει κατά τα προηγούμενα χρόνια και άλλα να φυτοζωούν ή να μη λειτουργούν λόγω έλλειψης φοιτητών, κυρίως στην περιφέρεια.

4. Προτεραιότητα τα Τέμπη:

Με επιστολή στον εισαγγελέα του Αρείου Πάγου Ισίδωρο Ντογιάκο στις 6 Μαρτίου 2023 ζητούσε, μεταξύ άλλων, «την προτεραιοποίηση των σχετικών υποθέσεων που αφορούν τη σύγκρουση των τρένων στα Τέμπη και την ανάθεσή τους «στο υψηλότερο δυνατό ανακριτικό επίπεδο». 

Τι έχει γίνει;

Η δικαστική έρευνα δεν έχει ακόμη ολοκληρωθεί επί της ουσίας, ενώ στη Βουλή η εξεταστική επιτροπή, κομμένη και ραμμένη στα μέτρα της κυβέρνησης, αναζητεί ευθύνες από το 1999 -πετάει την μπάλα στην εξέδρα, δηλαδή- και η κυβερνητική πλειοψηφία απορρίπτει ουσιώδεις μάρτυρες, όπως είναι, π.χ., οι εργαζόμενοι. Η αλήθεια δεν θα βγει ποτέ, μάλλον! 

5. Προτεραιότητα η αποκατάσταση της Θεσσαλίας: 

«Η κυβέρνηση θα είναι εδώ όσο χρειάζεται» είπε πριν από μερικές ημέρες που επισκέφθηκε ξανά τη Θεσσαλία.

Τι έχει γίνει;

Ακόμα υπάρχουν ολόκληρες οικογένειες στα πλημμυρισμένα χωριά που μένουν σε κοντέινερ, ενώ τα χρήματα για ενοίκια που υποσχέθηκε το κράτος ότι θα δώσει σε όσους νοικιάζουν ακόμη δεν έχουν καταβληθεί, όπως έδειξε προχθές τηλεοπτικό ρεπορτάζ. 

6. «Πρώτη προτεραιότητα» η ασφάλεια όλων μας: 

«Η ασφάλεια όλων μας παραμένει η πρώτη μας προτεραιότητα. Να πολεμήσουμε τον φόβο μέσα από μία αποτελεσματική πολιτική ασφάλειας» είχε πει στις 19 Οκτωβρίου 2022 στην εκδήλωση του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη για την ασφάλεια και τη μείωση της εγκληματικότητας. 

Τι έχει γίνει;

Μόνο τις τελευταίες ημέρες τραυματίστηκε σοβαρά και χαροπαλεύει ο αστυνομικός των ΜΑΤ μετά τα επεισόδια με τους χούλιγκαν, ένας 29χρονος αστυνομικός της ομάδας ΔΙΑΣ έχασε τη ζωή του και ακόμα ένας τραυματίστηκε σοβαρά στην καταδίωξη, ενώ τρεις άνθρωποι τραυματίστηκαν σοβαρά από πυροβολισμούς μπράβων της νύχτας στο Γκάζι, μπροστά στα μάτια ανυποψίαστων πολιτών. Αν πάμε πιο πίσω, θα σταθούμε στην δολοφονία του Μιχάλη Κατσουρή στη Νέα Φιλαδέλφεια, στη δολοφονία του Άλκη Καμπανού στη Θεσσαλονίκη και σε πολλές άλλες, αρκετές εκ των οποίων παραμένουν ανεξιχνίαστες. Επί των ημερών του ακόμα και οι αστυνομικοί αντιδρούν στην πολιτική του και αρνούνται να πάνε στα γήπεδα ή όπου αλλού… 

7. «Πρώτη προτεραιότητα» η ακρίβεια: 

Μιλώντας εκ μέρους του πρωθυπουργού, πρόσφατα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος είπε πως «πρώτη προτεραιότητα προσωπικά του πρωθυπουργού και του συνόλου της κυβέρνησης είναι η καταπολέμηση της ακρίβειας.

Τι έχει γίνει;

Η ακρίβεια συνεχίζει να γονατίζει τα μεσαία και χαμηλά εισοδήματα και, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, οι αυξήσεις στα τρόφιμα φτάνουν μέχρι και το 60%, ενώ οκτώ στους 10 συμπολίτες μας αναγκάζονται να περικόψουν βασικά αγαθά. 

8. «Διαρκής προτεραιότητα» η καταπολέμηση της φοροδιαφυγής: 

Αυτό είχε πει στις 6 Ιουνίου στην ΕΡΤ, ενώ και στο υπουργικό συμβούλιο στις 31 Οκτωβρίου έθεσε πάλι ως προτεραιότητα την πάταξη της φοροδιαφυγής. Επίσης, «η καταπολέμηση της φοροδιαφυγής θα βοηθήσει την Ελλάδα να επιτύχει τους στόχους της και να βρει πόρους για την εφαρμογή κοινωνικών πολιτικών», είχε πει προεκλογικά στο πρακτορείο Reuters.

Τι έχει γίνει;

Στα 60 δισ. ευρώ έχει υπολογίσει ότι ανέρχεται ετησίως η φοροδιαφυγή στην Ελλάδα ο διοικητής της Τραπέζης της Ελλάδος Γ. Στουρνάρας και η κυβέρνηση το μόνο μέτρο που έχει πάρει είναι η φορολόγηση των ελεύθερων επαγγελματιών με τεκμαρτό όριο των περίπου 10.900 ευρώ. Κοροϊδία!

9. Προτεραιότητα της κυβέρνησης η στήριξη της νέας γενιάς με νέες και καλοπληρωμένες δουλειές:

Αυτό είχε πει στις προγραμματικές δηλώσεις του.

Τι έχει γίνει; 

Η ανεργία των νέων είναι ακόμη από τις πιο υψηλές στην Ευρώπη, ενώ η αιμορραγία της μετανάστευσης νέων επιστημόνων δεν έχει σταματήσει!

 1. Μην μας τρομάζει το γεγονός ότι δεν έχουν πραγματοποιηθεί υποσχέσεις, δεσμεύσεις,
  λόγια μεγάλα, λόγια πλανεμένα που εξυπηρέτησαν σκοπούς την κατάλληλη χρονική στιγμή
  από τα χείλη που τα εξέφρασαν με στόμφο φωνής ώστε να πείθουν και τους άπιστους.
  Εάν πράγματι σήμερα υπάρχουν υποψιασμένοι που αφουγκράζονται την κοινωνία
  και που παραμένει άγνωστο το πως, πότε και με ποιες διαστάσεις κάνει την εμφάνισή του,
  είναι αυτό που έρχεται, αυτό που πρέπει να τρομάζει περισσότερο με ποιο τρόπο θα κατευνάσει τα πλήθη.
  Βιώνουμε εποχές που ναι μεν θυμίζουν πολλές γνωστές επαναλήψεις του παρελθόντος.
  Παρατηρούμε όμως ότι μια μορφή έκρηξης, θυμού, αντίδρασης δεν εμφανίζει ουδεμία ομοιότητα.
  Δεν θέλουμε να το έχουμε στην σκέψη μας, πολύ καλά από μια άποψη, μη αποφευκτό στην πράξη.
  Συσσωρεύτηκαν τόσα πολλά σε βάθος χρόνων, ο πολίτης πιόνι με πολλά θα και πολλές υποσχέσεις.
  Στην πράξη η σκληρή πραγματικότητα δεν έκλεισε πληγές, αντιθέτως τις ανοίγει όλο και περισσότερο.
  Και το γνώριμο των ημερών μας, πλειοψηφικά ο λαός κατοικεί μέσα σε πόλεις, περιορισμένοι χώροι.
  Εάν αυτό το εξετάσουμε και με ακτίνα γεωπολιτικών αλλαγών, υπάρχουν χώρες που έβλεπαν πολύ μακριά στο μέλλον, έχουν προτρέξει και έχουν θέσει κάποιες βελτιώσεις ώστε να ελπίζουν οι λαοί τους.
  Η χώρα μας να εκτελεί εντολές από εξωτερικούς παράγοντες, επέλεξε το δρόμο της παραπλάνησης.
  Ο χρόνος στενεύει ασφυκτικά, ο εξωτερικός παράγοντας σήμερα εμφανίζεται αδύναμος οικονομικά,
  από την άλλη όψη όμως η ζωή διεκδικεί την επιβίωση καθημερινά.
  Δεν ταιριάζουν τα δεδομένα, δεν επιλύονται οι προτεραιότητες μόνο στα λόγια.
  Για την χώρα μας, για την ιστορία μας, για το λαό μας, όχι όλο αυτό δεν ταιριάζει, δεν συγχωρείται,
  δεν συμβιβάζεται.
  Βαρύ το τίμημα θαρρώ την ώρα που η οργή ξεφύγει πέρα από την ανεκτικότητα.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Τελευταία άρθρα

Ακλόνητος και επί Δούκα ο Σόρος!

Δεν είναι, δυστυχώς, το πρώτο δείγμα ότι ο νέος δήμαρχος της Αθήνας Χάρης Δούκας ξεκίνησε, αν μη τι άλλο,...

Το «σημείο τήξης» της Ελληνικής Δημοκρατίας

Ο «σαλταρισμένος» Δελαπατρίδης, ο οποίος επευφημείτο στο παρελθόν από τους «Μητσάρες» του Φαλήρου που στέκονταν γύρω του κάθε φορά...

Σήμερα ξημέρωσε μια καινούργια μέρα για όλους εμάς, για τα πενήντα...

Tον γιό του Μητσοτάκη δε θέλετε κυβερνήτη ως πολίτες- συμμετέχοντες σε μια σαδομαζοχιστική τύπου πολιτική σχέση μέχρι να σβήσει...

Φοβήθηκε να κοιτάξει στα μάτια τους συγγενείς

Ήταν ο ίδιος ο Κυριάκος Μητσοτάκης που μόλις λίγες ώρες μετά τη μοιραία σύγκρουση στα Τέμπη έσπευσε στον τόπο...