Μπλοκάρισμα στη Γαλλία, νομιμοποίηση στην Ελλάδα

Της Δρ. Ελένης Παπαδοπούλου*

Πέρασε τελικά η νομοθετική ρύθμιση για τη νομιμοποίηση 30.000 αλλοδαπών, οι οποίοι βρίσκονται παράνομα στη χώρα. Βούτυρο στο ψωμί των κυκλωμάτων, που θα έχουν τώρα και ένα ακόμη επιχείρημα να φέρνουν στη χώρα λαθρομετανάστες και με το αζημίωτο να τους νομιμοποιούν, γιατί θα δηλώνονται ότι δήθεν θα εργάζονται κάπου. Ένα ακόμη κίνητρο να μπαίνουν και άλλοι κατά χιλιάδες, αφού θα γνωρίζουν ότι κάποια στιγμή θα εγκαθίστανται εδώ νομίμως. 

Την ίδια μέρα που στη χώρα μας ψηφιζόταν η κατάπτυστη αυτή τροπολογία, στη Γαλλία ψήφιζαν ένα νομοσχέδιο προκειμένου να σταματήσει η χώρα αυτή να είναι πόλος έλξης λαθρομεταναστών. Σταματάνε να δίνουν επιδόματα και κατοικία σε όσους δεν έχουν εργασία και νόμιμη παραμονή για πέντε χρόνια, διευκολύνεται η διαδικασία απελάσεων, επανέρχεται το αδίκημα της παράνομης εισόδου και επιβάλλεται πρόστιμο 3.750 ευρώ, η γαλλική υπηκοότητα δεν θα δίνεται αυτόματα σε παιδιά που γεννήθηκαν στη Γαλλία από αλλοδαπούς γονείς, αλλά κατόπιν αιτήματος στην ηλικία 16-18 ετών, ενώ δεν θα δικαιούται καν να κάνει αίτηση όποιος έχει διαπράξει έγκλημα. Επίσης, θα αφαιρείται η γαλλική υπηκοότητα από όσους διαπράττουν έγκλημα και έχουν και δεύτερη υπηκοότητα. Η οικογενειακή επανένωση θα επιτρέπεται μόνο σε όσους βρίσκονται στη χώρα νόμιμα για δύο έτη και έχουν επαρκή, σταθερά και τακτικά εισοδήματα, είναι άνω των 21 ετών και έχουν ασφάλεια υγείας. 

Όσον αφορά τις άδειες για εργασία, αυτές προβλέπονται μόνο για εργασίες με έλλειψη εργατικού δυναμικού, διαρκούν μόνο ένα έτος και δίδονται αφού εξεταστούν κατά περίπτωση. Θα πρέπει δε οι αιτούντες να έχουν εργαστεί για τουλάχιστον 12 από τους 24 τελευταίους μήνες. Αποκλείονται όσοι έχουν καταδικαστεί. Αντιστοίχως, η άδεια εργασίας που δίνει η Ελλάδα θα αφορά όλα τα επαγγέλματα, διότι είναι γνωστόν πως έχουμε ανάγκη στην Αχαρνών από κομμωτές, ψιλικατζήδες και καφετζήδες με ναργιλέδες. Χωρίς κανέναν περιορισμό και χωρίς να απαιτείται εργασία σε τομείς όπου υπάρχει έλλειψη εργατών, η κυβέρνηση έφτιαξε μια ρύθμιση για να πήξει τη χώρα στους λαθρομετανάστες. Πώς θα γνωρίζουμε ότι θα δοθούν 30.000 άδειες και όχι 330.000 άδειες; Κανείς δεν ξέρει. Πώς θα γνωρίζουμε ότι αφορούν αγροτικές εργασίες και όχι το κομμωτήριο του Χασάν και το μπακάλικο του Αλή, όπου πιθανόν να είναι εικονικά δηλωμένοι; Κανείς δεν ξέρει. 

Όλοι αυστηροποιούν τις νομοθεσίες τους και εμείς κάνουμε το ακριβώς αντίθετο πανηγυρίζοντας. Γιατί, άραγε;

*Διδάκτωρ Διδακτολογίας Γλωσσών και Πολιτισμών, Πανεπιστημίου Paris III-Sorbonne Nouvelle

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Τελευταία άρθρα

Η γνωστή και… λανθασμένη συνταγή

Δεν είμαι βέβαιος ότι έχω καταλάβει απολύτως τι ακριβώς έγινε σ' εκείνη την τραγική ιστορία έξω από το Α.Τ....

Γκροτέσκο

Η τελετή αφής της ολυμπιακής φλόγας έλαβε ιδιαίτερη προβολή τη φετινή χρονιά, καθώς οι Ολυμπιακοί Αγώνες του 2024 λαμβάνουν χώρα...

Ο άγνωστος πόλεμος της ένστολης επιβίωσης

Το σύνηθες ερώτημα είναι «τι Αστυνομία θέλουμε;». Η ερώτηση ουσίας, όμως, που προηγείται και όλοι αποφεύγουν να θέσουν είναι...

Η δημογραφική κρίση της Ελλάδας έγινε viral

Παραμονές Χριστουγέννων ο Ίλον Μασκ κρατούσε στα χέρια τον γιο του στο φεστιβάλ του κόμματος της Μελόνι, στη Ρώμη....