Αλλαγή ρότας για να αντιμετωπιστεί η φοροδιαφυγή  

Του Ιωάννη Χατζηθεοδοσίου*

Σήμερα Τρίτη, 5 Δεκεμβρίου, οι ελεύθεροι επαγγελματίες, οι επιστήμονες, οι εμποροβιοτέχνες, οι έμποροι και γενικά οι μικρομεσαίοι βγαίνουμε και πάλι στον δρόμο για κινητοποίηση απέναντι σε ένα νομοσχέδιο που έχει ξεκάθαρα φοροεισπρακτικό χαρακτήρα και που σίγουρα δεν αντιμετωπίζει τη φοροδιαφυγή.

Γιατί αν το έκανε με αποτελεσματικό αλλά και δίκαιο τρόπο, το Επαγγελματικό Επιμελητήριο Αθηνών θα το στήριζε. Εμείς πρώτοι θέσαμε την ανάγκη απονομής φορολογικής δικαιοσύνης, γιατί θέλουμε μία υγιή επιχειρηματικότητα, χωρίς τις διακρίσεις εκείνες που προκαλούν συνθήκες αθέμιτου ανταγωνισμού στην αγορά.

Για εμάς είναι σημαντικό ότι την ίδια άποψη με το ΕΕΑ έχει και ένα πολύ μεγάλο ποσοστό του κόσμου. Αυτό αποτυπώθηκε και στην τελευταία μεγάλη έρευνα που έκανε η Opinion Poll για λογαριασμό του επιμελητηρίου μας. Είναι χαρακτηριστικό ότι το 70,8% των ερωτηθέντων θεωρεί ότι με τη φορολογική μεταρρύθμιση που θέλει να εφαρμόσει η κυβέρνηση δεν θα περιοριστεί η φοροδιαφυγή. Επίσης, το 84,1% κρίνει ότι τα μεγάλα εισοδήματα ουσιαστικά δεν θα επηρεαστούν. Άρα, για ποια φορολογική δικαιοσύνη μιλάμε και για ποια πάταξη της φοροδιαφυγής; Πρόκειται για οριζόντια μέτρα που, παρά τις όποιες αλλαγές, εστιάζουν στην αύξηση των φορολογικών εσόδων. Και εδώ πρέπει να σημειώσω ότι μόλις το 15,5% των συμμετεχόντων στην έρευνα κρίνει ότι η κυβέρνηση θα πρέπει να πάρει οριζόντια μέτρα για όλους τους ελεύθερους επαγγελματίες, οι οποίοι βρίσκονται και πάλι στο στόχαστρο.

Στο πλαίσιο των βελτιώσεων που έγιναν κατά τη διαβούλευση, σύμφωνα με την κυβέρνηση, μειώθηκε στο μισό το τέλος επιτηδεύματος για όλους τους υποχρέους. Μα πρόκειται για ένα μνημονιακό μέτρο που θα έπρεπε να έχει καταργηθεί εδώ και χρόνια και όχι να συζητάμε αυτήν την περίοδο την περικοπή του.

Στο Επαγγελματικό Επιμελητήριο Αθηνών πιστεύουμε στην αξία του διαλόγου και ζητάμε από την κυβέρνηση να αρχίσει ένας νέος γύρος ανταλλαγής απόψεων και προτάσεων, έτσι ώστε να καταλήξουμε σε ένα πραγματικά δίκαιο φορολογικό σύστημα.

Συμφωνούμε με το οικονομικό επιτελείο για τη μείωση της χρήσης των μετρητών και της αυξημένης χρήσης των καρτών, ως ένα επιπλέον «εργαλείο» καταπολέμησης της φοροδιαφυγής, για την οποία έχουμε τονίσει ότι αποτελεί μία από τις μεγαλύτερες «πληγές» της οικονομίας μας. Γιατί, όμως, δεν δίνει κίνητρα στους φορολογουμένους, έτσι ώστε τα έξοδα για μία παροχή υπηρεσίας να εκπίπτουν του φόρου που θα πληρώσουν; Με αυτόν τον τρόπο θα τους παρακινήσει να κάνουν συναλλαγές με «πλαστικό» χρήμα και να απαιτούν τις αποδείξεις.

Τρόποι αντιμετώπισης της φοροδιαφυγής υπάρχουν. Αρκεί να θέλει κάποιος να φέρει αποτέλεσμα. Σαράντα δισ. ευρώ φτάνει συνολικά το ύψος της παραοικονομίας στη χώρα μας, σύμφωνα με την Τράπεζα της Ελλάδος, και ένα μεγάλο ποσοστό είναι από φοροδιαφυγή. Πόσο προβλέπεται να μειωθεί αυτό το ποσό από την εφαρμογή του κυβερνητικού σχεδιασμού; Και πόσα χρήματα θα ενισχύσουν τα κρατικά ταμεία από την επιπλέον φορολόγηση κάποιων «μεγάλων»; 

Είναι ερωτήματα που πρέπει να απαντηθούν.

*Πρόεδρος ΕΕΑ και επίτιμος διδάκτορας ΠΑ.ΠΕΙ.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Τελευταία άρθρα

Ξεσηκωμός αγροτών: Η επανάσταση του αυτονόητου

Μια αγροτική επανάσταση συντελείται στη γηραιά ήπειρο, όχι με όρους αύξησης βιομηχανοποιημένης παραγωγής περασμένων αιώνων, αλλά πλέον με όρους...

Άνοδος του κατώτατου μισθού και μείωση του μη μισθολογικού κόστους

Το ζήτημα της ακρίβειας συνεχίζει και απασχολεί την ελληνική κοινωνία, όπως δείχνουν όλες οι σχετικές έρευνες. Σε μία από...

Το μεγάλο ξεπούλημα…

Πριν από κάνα δυο χρόνια ο Μητσοτάκης πληροφόρησε με αυτό το ιδιαίτερα «θερμό» χαμόγελό του, στο οποίο λάμπει η......

«Μαϊμού» η ανάπτυξη του Μητσοτάκη!

Ο Έλληνας πρωθυπουργός έχει γίνει ξαφνικά ο πιο φανατικός αναγνώστης ενός ξένου περιοδικού. Κάθε Παρασκευή που κυκλοφορεί ο «Economist»,...